Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 667659 razy)

Offline death_bird

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #1815 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 22:34:59 »
CDProjekt? Pomijając fakt, że podobno dementowali to zwyczajnie nie wierzę.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline JanJ

« Odpowiedź #1816 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 22:57:31 »
A gdzie można zobaczyć ten wywiad?

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1817 dnia: Pt, 25 Czerwiec 2021, 23:38:55 »
CDProjekt? Pomijając fakt, że podobno dementowali to zwyczajnie nie wierzę.
Czyli co? Piotr Rosiński przez dłonie którego przechodzi wszystko co thorgalowe ową grę sobie wymyślił, ma złe informacje? XD No daj spokój XD

A gdzie można zobaczyć ten wywiad?
Wywiad równo sprzed miesiąca (więc świeża rzecz) można zobaczyć na profilu FB Kamila Śmałkowskiego.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1818 dnia: So, 26 Czerwiec 2021, 08:45:07 »
Dla CDP Thorgal byłby świetnym wbrew temu co mówi death_bird, powrót do klimatu z którego słyną, sławna marka, gotowy świat... Wydaje się, że to najlepszy i najprostszy przepis na powrót na szczyt, bo ile można doić Wiedźmina...
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1819 dnia: So, 26 Czerwiec 2021, 09:37:02 »
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/cd-projekt-gr-nowa-thorgal-komiksy-akcje-cena-na-gieldzie-dywidenda

"Thorgal" jest tak samo "znany" jak "znany" był swego czasu Wiedźmin. Tzn. w Polsce, może kilku demoludach i (w odróżnieniu od Wiedźmina) Belgii. Spróbujcie popytać na sieci Jankesów czy słyszeli o Thorgalu. Bo o "Cyberpunk" słyszeli i byli gotowi na niego.
Innymi słowy - markę "Thorgal" w biznesie pt. "gaming" należy dopiero stworzyć i wypromować. "Wiedźmin" to było ryzyko, które się udało. "CP" miał być mniejszym ryzykiem, które się nie udało. I teraz jak to widzicie? W sytuacji kryzysowej (a w takiej są Redzi) oni będą tworzyć i promować kolejną niszową markę czy będą wedle słów Szekaka "doić Wiedźmina"?
Bo biorąc pod uwagę ile części miewają inne gry wydaje mi się rzeczą oczywistą, że chcąc odzyskać zaufanie graczy i usiłując zarobić na kolejne wysokobudżetowe tytuły nie mają wielkiego wyboru z tym "dojeniem" ich jedynej udanej marki.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Czerwiec 2021, 09:38:45 wysłana przez death_bird »

Offline misiokles

« Odpowiedź #1820 dnia: So, 26 Czerwiec 2021, 09:42:58 »
Dla mnie Thorgal nie nadaje się na inną grę niż przygodówka. Czyli coś co nie sprzeda się w milionach.

Offline kv

« Odpowiedź #1821 dnia: So, 26 Czerwiec 2021, 19:55:44 »
Ale jest już przygodówka "Thorgal"....

Offline Pan M

« Odpowiedź #1822 dnia: So, 26 Czerwiec 2021, 20:10:50 »
CDPR niech już nic nie tyka poza Wiedźminem. Ich gry są drewniane mechaniczne, ludzie to zobaczyli przy 2077, ale to już było tam dużo wcześniej. Cała mechanika W3 na czele z łażeniem po podświetlonych śladach, jazdą konno, płynnością poruszania się postaci jest drętwa. Jedyne co te ich produkcje wypchało do góry w mainstreamie było pisanie questów. Imo jedno z najbardziej przecenianych studiów w historii gier w ogóle, a 2077 najlepiej pokazuje jak takie studia łatwo mogą się wywrócić na tym pompowaniu balonika. CDPR widzę jako producenta kolejnych wiedźminów, nie chcę marnowania u nich fajnych licencji na drewniane gry, ale z ładną grafiką  i super marketingiem. Chyba, że się ogarną i zmienią filozofię mechanik to wtedy tak. Do tego nie zdzierżę, kolejnej pompy marketingowej jak z Keaunu i resztą. Więcej robienia gier, mniej cyrku. Albo niech chociaż robią te gry na takim poziomie jak marketing. Poza tym ładowanie się w  kolejny cykl będzie się ludziom źle kojarzyło po tym wystrzeleniu kapiszonem pod tytułem Cyberpunk 2077. Fanboje wiadomo zrobili by szum, ale CDPR nie ma już reputacji mesjasza gamingu. 2077 będzie słusznie budził skojarzenia nowej marki jako spieprzonego potencjału- gdzie te dodatki, gdzie to mutli, nadal masa bugów. Jak dla mnie to mogą trzepać tylko wiedzminy, rynek jest duży i wbrew starej narracji, jak to inne studia dają d, a cdpr ratuje świat jest dużo dobrego contentu od innych studiów na rynku.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Czerwiec 2021, 20:22:46 wysłana przez Pan M »

Offline Candance.Russo

« Odpowiedź #1823 dnia: Nd, 27 Czerwiec 2021, 14:17:38 »
Problemem CDPR nie jest kolejny tytuł/ seria, a sam CDPR. Zespół który tworzył Dziki Gon się rozpadł - ludzie odeszli, zostali zwolnieni.

Wiedźmin/ Thorgal/ inny cyberpunk/ space opera, wszystko jedno. W takim składzie jak ten odpowiedzialny za CP2077, i w takich warunkach jakie towarzyszyły powstawianiu gry, historia się powtórzy.

Pomijając kwestie techniczne, które mogły być poprawione gdyby produkcja trwała dłużej, największą słabostką gry jest licha, nieciekawa fabuła. Od premiery CP2077 minęło trochę ponad pół roku, a patrząc na społeczności internetowe/ streamy itd. jasno widać że więcej ludzi wciąż gra i mówi o Dzikim Gonie z dodatkami niż Cyberpunku, który odchodzi w niepamięć. Witcher z DLC ma "momenty" warte zapamiętania, CP2077 ich niestety brakuje.

Ludziom się wydaje że CDPR zostali namaszczeni do tworzenia Wiedźminów. Nie, nie zostali, pomimo gotowych rozwiązań którymi dysponują jego też mogą pogrążyć.

Osobiście bardzo ubolewam nad Cyberpunkiem 2077. Kiedyś liczyłem na produkcję łączącą przesłanie Deus Exa, klimat Blade Runnera i szybkość Matrixa. Nic z tego, jak widać.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1824 dnia: Nd, 27 Czerwiec 2021, 15:29:30 »
..ale trzeba też mieć na uwadze, że Thorgal jest średnio dobrym materiałem na grę.

Offline Candance.Russo

« Odpowiedź #1825 dnia: Nd, 27 Czerwiec 2021, 16:16:33 »
..ale trzeba też mieć na uwadze, że Thorgal jest średnio dobrym materiałem na grę.

Wiedźmin światło dzienne ujrzał w październiku 2007 r. Nie pamiętam już co internety mówiły przed premierą. Niemniej jednak cała trylogia nie ma wiele wspólnego z literackim pierwowzorem. Czy zadawano wtedy pytanie jakim materiałem na grę jest Wiedźmin? Tego nie pamiętam.
Jednoznacznie odpowiedzieć bym wtedy nie potrafił.

To samo tyczy się Thorgala, miałaby to być adaptacja komiksów? Może historia alternatywna, prequel, sequel? Dzieci Aegirssona to też całkiem wdzięczny temat. Wiedźminowe spekulacje i życzenia często poruszają kwestię dalszych losów Ciri, inne losów młodego Vesemira, jeszcze inne wprowadzają nowego wiedźmina. W przypadku Thorgala można gdybać podobnie.

Wszystkie tropy prowadzą do scenariusza, jego poziomu i jakości.
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Czerwiec 2021, 16:22:52 wysłana przez Candance.Russo »

Offline misiokles

« Odpowiedź #1826 dnia: Nd, 27 Czerwiec 2021, 16:45:45 »
Bardziej chodziło mi o rozwój bohatera. To, że w takich blockbusterach muszą być elementy RPG i drzewa rozwoju to raczej oczywiste. Ale Thorgal rzucający toporkami? Rzucający fireballami? Nie czuję tego.

Offline Death

« Odpowiedź #1827 dnia: Nd, 27 Czerwiec 2021, 18:17:15 »
A jaki problem dać Thorgalowi drzewko rozwoju z walką mieczem, strzelaniem z łuku, tarczą czy właśnie toporem?
Nie musi mieć magicznych zdolności. :)
Mogą być różne umiejętności strzelania z łuku, różne strzały, miecze itd. Jeździłby ekspić sprzęt do tego warsztatu Drewnianej Stopy. Zaczynam to widzieć. :)

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1828 dnia: Nd, 27 Czerwiec 2021, 21:06:09 »
Niemniej jednak cała trylogia nie ma wiele wspólnego z literackim pierwowzorem.

What?

Offline death_bird

« Odpowiedź #1829 dnia: Nd, 27 Czerwiec 2021, 23:32:57 »
W gry nie grałem (1h w W1 nie liczy się), ale wydekoltowana Triss? No litości.  >:(

Czy ostatnich postów nie należałoby wydzielić do wątku poświęconego Redom?