Autor Wątek: Szninkiel  (Przeczytany 228068 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

c08mk

• Gość
Odp: Szninkiel
« Odpowiedź #1050 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 10:19:07 »
Mam wrażenie, że bardzo mało przeczytałeś komiksów skoro twierdzisz, że to rysunek karykaturalny.
Może to jest to :) Ale też wiem, że konkretnie to przedstawienie postaci mnie kłuje w oczy tak samo jak wielka głowa na rowerku.

Offline Teli

« Odpowiedź #1051 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 10:39:35 »
Akurat jak na komiks Szninkiel zestarzał się bardzo dobrze. Owszem trzeba go czytać przez pryzmat czasów minionych i mieć na uwadze że w chwili wydania robił na czytelniku o wiele większe wrażenie. Zresztą ma to zastosowanie do wielu dzieł kultury które starzeją się lepiej bądź gorzej.
Rysunek jest według mnie odpowiedni, to wszak nierealistyczny świat fantasy. Z racji tego autorzy mogą sobie zaszaleć jeśli chodzi o proporcje, kształty i nawet gdyby szninkiele miały trzy nogi, głowy wielkości melona i trzy palce u dłoni mieli by do tego prawo z racji specyfiki świata. Rysunek jest tu konsekwentny, proporcje wewnątrz komiksu są trzymane od początku do końca i patrząc przez ten pryzmat nie mam Rosińskiemu nic do zarzucenia. Już bardziej czepiał bym się ostatnich Thorgali gdzie z proporcjami i kompozycjami potrafiły się dziać cuda ale tu winne są przede wszystkim wiek i niewątpliwe zmęczenie tematem.
Ale daleki jestem od banowania czy wyklinania kogokolwiek bo ma inne zdanie na temat komiksu niż to powszechnie uznane. Mi samemu kilka tytułów ubóstwianych w środowisku nie podeszło i się tego nie wstydzę. Ba... wielkość danego dzieła kultury określa to że po latach potrafi dalej wzbudzać w ludziach skrajne emocje od miłości do niechęci. Książka, komiks, film, obraz czy utwór muzyczny który po latach dalej potrafi wzbudzić emocje po obu stronach barykady powinien być doceniony i choć można go nie lubić wypada go przynajmniej znać i potrafić na swój niepowtarzalny sposób zinterpretować.
Dlatego nie szykanował bym kolegi C08mk tylko potraktował jego wniosek jako osobistą interpretację i głos w dyskusji dzięki której temat "Szninkiela", mimo upływu lat, ciągle jest żywy - czego nie można powiedzieć o wielu innych (podobno kultowych) komiksach.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1052 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 10:45:20 »
Fabularnie, przyznaję, jest to dobry kawałek fantastyki ale jak na rok 2021 niczym się już nie wybija. Graficznie ... niestety nie lubię rysunku karykaturalnego.

Mam odwrotnie. Im więcej czytam współczesnych kreacji fantasy tym coraz bardziej utwierdzam się, że idą w coraz większą brutalizację świata. Jest to fajne, bardziej prawdziwe i bohaterowie nie są czarno-biali, ale Szninkiel wciąż czaruje wymyślona mitologią i umiejscowieniem akcji w konktetnym miejscu i czasie. To uniwersalna historia, która starzeje się słabom

Offline Mruk

« Odpowiedź #1053 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 10:55:51 »
Fabularnie, przyznaję, jest to dobry kawałek fantastyki ale jak na rok 2021 niczym się już nie wybija.

Równie dobrze mógłbyś napisać, że nie rozumiesz, dlaczego trzydzieści lat temu ludzie zachwycali się komputerami IBM, przecież teraz nawet badziewny smartfon jest od nich lepszy.

Oczywiście, można oceniać komiksy z pominięciem całego kontekstu i kamienie milowe porównywać do ich naśladowców, które czerpią i rozwijają klasykę i które bez tej klasyki w ogóle by nie powstały, ale według mnie świadczy to o mizernych zdolnościach oceniającego.
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Styczeń 2021, 10:58:22 wysłana przez Mruk »

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #1054 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 11:02:14 »
Pewnie zaraz zostanę zbesztany przez użytkowników i zbanowany przez admina ale jak dla mnie Szninkiel nie jest niczym wybitnym. Przypuszczam, że tytuł jedzie na sentymencie albo na poleceniu. Sam zresztą kupiłem ze względu na "ochy" i "achy" jakie ten tytuł zbierał przez lata na forach.
Fabularnie, przyznaję, jest to dobry kawałek fantastyki ale jak na rok 2021 niczym się już nie wybija. Graficznie ... niestety nie lubię rysunku karykaturalnego. W praktyce jak zobaczyłem te postacie to musiałem się długo zmuszać żeby komiks w ogóle zacząć. Na szczęście mam doświadczenie z karcianek gdzie jak "akcja" się już rozkręci to grafiki przestają kłuć w oczy. Jeżeli chodzi o resztę elementów graficznych - świat, miejsca, przedstawione wydarzenia - to faktycznie jestem pod wrażeniem ale też są inne komiksy ilustrowane przez Rosińskiego, które duuuużo bardziej cieszą oko.

Ciekawa opinia. A jaki komiks fantasy wybija się twoim zdaniem jak na rok 2021?

Opinia nt. karykaturalnej kreski jest całkowicie chybiona. Kreska akurat jest realistyczna. Nigdy nie przyszło mi do głowy, że Szninkle są karykaturalnie narysowane, ale ok, w sumie na upartego można tak uznać. Tylko one nie są przecież jedynymi mieszkańcami wykreowanego świata, pozostałym rasom trudno zarzucić kreskę karykaturalną.

Pierwszy raz też spotykam się z porównaniem Szninkla do Władcy Pierścieni. Przecież tu praktycznie nie ma żadnego wspólnego mianownika. Porównanie Szninkli do hobbitów, czy zwrócenie uwagi na występowanie krasnoludów jest mocno naciągane. Akurat w Szninklu nawiązania są do innych kwestii - przede wszystkim oczywisty wątek mesjanistyczny, smaczek z Odysei Kosmicznej.... ale Tolkien? Nigga, please.....

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1055 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 11:10:34 »
główne inspiracje - wielokrotnie dyskutowane - to obelisk kubricka i dark crystal hensona. w wypadku szninkla jest to na tyle delikatne zapożyczenie że nie odbiera przyjemności z lektury. van hamme pokazał kunszt - umiejętnie napisał bohaterów pierwszo i drugo planowych, więc na nich skupia się głównie uwaga czytelnika.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1056 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 11:12:08 »
Nie oszukujmy się, na żywo Szninkle tak nie wyglądają ;)

c08mk

• Gość
« Odpowiedź #1057 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 11:21:18 »
Ciekawa opinia. A jaki komiks fantasy wybija się twoim zdaniem jak na rok 2021?
...
Pierwszy raz też spotykam się z porównaniem Szninkla do Władcy Pierścieni. Przecież tu praktycznie nie ma żadnego wspólnego mianownika. Porównanie Szninkli do hobbitów, czy zwrócenie uwagi na występowanie krasnoludów jest mocno naciągane. Akurat w Szninklu nawiązania są do innych kwestii - przede wszystkim oczywisty wątek mesjanistyczny, smaczek z Odysei Kosmicznej.... ale Tolkien? Nigga, please.....
Po przeczytaniu patrzę z perspektywy czy mi się podobał i się zastanawiam czy będę do niego kiedyś chciał wrócić. Sznikiel jest na razie półce ale nie wykluczam, że go kiedyś sprzedam, a są też na półce komiksy, które wiem że nie sprzedam i do nich wrócę. Każdy chyba ma swoją taką półkę? (edycja: patrząc na półkę z prespektywy roku 2021)

Szninkiel strona 6 (chyba). We wstępie jest wyraźnie napisane, że komiks nawiązuje do Władcy Pierścieni. Tu już trzeba składać reklamację do wydawcy jeżeli tak nie jest :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Styczeń 2021, 12:11:38 wysłana przez c08mk »

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1058 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 12:17:51 »
SzniNkiel, nie żaden "Sznikiel". I nie, błąd powtarzany 5 razy to nie literówka.
I nie, nie zestarzał się i wciąż mało co mu może podskoczyć. Jeśli ktoś uważa, że coś może, poproszę konkretne przykłady to się zweryfikuje.

Karykaturalnośc kreski to bzdura. Kreska jest taka jak w Thorgalach, a to, że jedna rasa wygląda tak, a nie inaczej, w żaden sposób o jej karykaturalności nie świadczy.
Cytat: c08mk
W końcu komiksy zbieram dopiero od miesiąca
I to by wiele wyjaśniało.

Co do Władcy Pierścieni:
Cytat: Jean Van Hamme
„Wiedzieliśmy tylko, że Szninkiel miał być odrębną całością, rozgrywającą się w świecie zbliżonym do Tolkienowskiego.

Choć oczywiście podobieństw do Dark Crystal jest duuuuużo więcej.

« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Styczeń 2021, 12:29:35 wysłana przez Gieferg »

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #1059 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 12:36:59 »
Po przeczytaniu patrzę z perspektywy czy mi się podobał i się zastanawiam czy będę do niego kiedyś chciał wrócić. Sznikiel jest na razie półce ale nie wykluczam, że go kiedyś sprzedam, a są też na półce komiksy, które wiem że nie sprzedam i do nich wrócę. Każdy chyba ma swoją taką półkę? (edycja: patrząc na półkę z prespektywy roku 2021)

Bez obrazy, ale zupełnie mnie nie interesuje twoja subiektywna opinia, co się tobie podoba i co nie. Gusta są różne, rozumiem opinię "nie bo nie", ale takowymi nie należy epatować, bo ja powiem "tak bo tak" i się nie dogadamy. W swoim pierwszym poście natomiast podałeś konkretne argumenty/zarzuty, całkiem w sumie merytoryczne. A na pewno weryfikowalne. To weryfikuję, zatem proponuję nie dyskutować o gustach, tylko o konkretach.

Szninkiel strona 6 (chyba). We wstępie jest wyraźnie napisane, że komiks nawiązuje do Władcy Pierścieni. Tu już trzeba składać reklamację do wydawcy jeżeli tak nie jest :)

Nic mi na ten temat nie wiadomo. A co to za wstęp i kto go napisał? Bo ja mam wydanie bez żadnego wstępu.

c08mk

• Gość
« Odpowiedź #1060 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 12:48:14 »
To weryfikuję, zatem proponuję nie dyskutować o gustach, tylko o konkretach.
To czy komiks, książka, film itd. się komuś podobał to jest wyłącznie kwestia gustu. Więc jeżeli doszliśmy pod ścianę to ja mówię "nie bo nie", Ty mówisz "tak bo tak" i tu dyskusja się zakończy, bo inaczej można to tak ciągnąć w nieskończoność. Każdy ma swoją opinię i chyba dobrze, bo dzięki temu można poznać rzeczy z innej perspektywy niż swoja.
Nie pamiętam kto napisał wstęp. Wydanie mam w kolorze, raczej jedno z nowszych.
P.S.
Przepraszam za literówki :)

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #1061 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 12:56:36 »
No ale jeżeli np. twierdzisz że Szninkiel czerpie z Tolkiena, to możesz przecież wskazać podobieństwa. Chyba że jest nim niski wzrost szninkli i hobbitów  ::)

c08mk

• Gość
« Odpowiedź #1062 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 13:05:22 »
No ale jeżeli np. twierdzisz że Szninkiel czerpie z Tolkiena, to możesz przecież wskazać podobieństwa. Chyba że jest nim niski wzrost szninkli i hobbitów  ::)
Sam wzrost to może niekoniecznie. Ale w połączeniu z rzuceniem postaci w przygodę w której normalnie by się nie znalazła widzę podobieństwo może raczej do Hobbita niż Władcy Pierścieni. Gdzieś też pojawia się tez tekst z ubolewaniem "biedny mały szninkiel" co jeżeli dobrze pamiętam to też występowało gdzieś w świecie Władcy Pierścieni ("biedny mały hobbit"). Jak dla mnie to są, może niewielkie, ale nawiązania do świata tolkienowskiego.

Offline JanJ

« Odpowiedź #1063 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 13:23:31 »
Apasz, wstęp w najnowszym wydaniu E jest kopią wstępu z poprzedniego wydania B&W napisany przez Ksenię Chamerską.

Co do dyskusji o warstwie graficznej, która się tu przetoczyła, to nie mam odczucia, żeby Rosiński tworzył ten komiks w stylu karykatury. Jedyne karykatury Rosińskiego jakie znam to te pokazane w Monografii na końcowych stronach, no i chyba ta poniżej

https://allegro.pl/oferta/grzegorz-rosinski-szninkiel-rysunek-w-wydaniu-lux-10118288409?reco_id=df7a472c-5e41-11eb-9ad6-ecf4bbd0c700&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5&fbclid=IwAR1Pd7np6lubT7vn9xoZPyFxDEDf37-vgwSnyOrDaq38yLtw0xuRj-9ZrRg

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #1064 dnia: Wt, 26 Styczeń 2021, 13:50:46 »
Sznikiele.

Cyrkiel - cyrkla - cyrkle
Winkiel - winkla - winkle
Szninkiel - szninkla - szninkle

Jedyne karykatury Rosińskiego jakie znam to te pokazane w Monografii na końcowych stronach, no i chyba ta poniżej

Słabo. A "Legendarna historia Polski"? A "Fantastyczna podróż"?
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Styczeń 2021, 13:54:40 wysłana przez Kapral »