Autor Wątek: Marini  (Przeczytany 52311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nephilim

Odp: Marini
« Odpowiedź #105 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 12:20:02 »
W końcu SKORPION wrócił do domu :)
Edycja pierwszych trzech tomów przygotowana jest bardzo solidnie. Wydanie jest eleganckie na odpowiednio prezentuje się podczas czytania jak i na półce. Minusem jest brak materiałów dodatkowych w postaci szkiców bądź grafik.

Egmont reklamuje SKORPIONA głównie z pozycji rysownika i strona graficzna jest najmocniejszą stroną tego tytułu.
W pierwszych tomach kreska Mariniego nie jest jeszcze tak doskonała (pikuje od tomu siódmego) a wraz z kolorystką chwilami sprawia wrażenie wręcz animowanej w stylu cartoon.

Cieszy mnie nowa edycja SKORPIONA. Szkoda, że kolejne tomy nie pojawią się częściej niż dwa w roku. Liczę, że seria będzie dalej wydawana w sensie kolejne tomy z nowym rysownikiem. 
Czekam też na inne komiksy Mariniego : Cygan, Burleska a może też Egmont przejmie i wyda na twardo ORŁY RZYMU ? !!
Jestem ciekaw jak podeszli do okładek. Wydania zeszytowe od Taurusa, po rozłożeniu przedstawiały fajną panoramkę. Zakładam, że w integralu ograniczyli się do samego frontu. Jako, że jestem turbo-fanem Mariniego to zostawiłem sobie te wydania taurusowskie. Integral mam zamówiony ale na razie cisza.

Offline Klint

« Odpowiedź #106 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 12:58:48 »

Tak jak wspomniałem wcześniej : brakuje dodatkowych szkiców, grafik itp.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #107 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 13:06:25 »

Tak jak wspomniałem wcześniej : brakuje dodatkowych szkiców, grafik itp.
Dzięki. Szkoda. Pod tym względem Egmont jest słaby. W zbiorczym, trzecim tomie Blueberryego okładka główna jest powtórzona w środku a brakuje oryginalnej okładki do albumu "Chihuahua Pearl". Irytuje mnie to mega u nich ;///

Offline Death

« Odpowiedź #108 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 16:41:53 »
Tego Skorpiona da się czytać czy tylko ładne rysunki? Bo widzę, że scenarzystą jest Desberg czyli autor niesamowicie słabej Lotki (która też ma ładne rysunki).

Offline Nephilim

« Odpowiedź #109 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 18:12:29 »
Tego Skorpiona da się czytać czy tylko ładne rysunki? Bo widzę, że scenarzystą jest Desberg czyli autor niesamowicie słabej Lotki (która też ma ładne rysunki).
Wg mnie lektura Skorpiona sprawia przyjemność dopiero jakoś od 7 tomu wzwyż. Tak to tylko ładne rysunki i strasznie nijakie te przygody. Zero emocji, serio. Ale ja kocham ten komiks za stronę graficzną bo akwarelki Mariniego to poezja.

Offline Dracos

« Odpowiedź #110 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 18:42:03 »
Nawet chciałem zaprotestować, ale jak tak sięgnąłem pamięcią wstecz to faktycznie Skorpion wciągnął dopiero do któregoś tomu (dokładnie od którego nie pamiętam) i to że jestem rozczarowany tym że nie dostaliśmy ostatniego tomu z cyklu 2 po polsku i ta historia tak zawisła niedokończona.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #111 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 19:09:08 »
Ja czekam na zbiorczych "Drapieżców".

Offline JanJ

« Odpowiedź #112 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 18:46:26 »
Apropo siły nabywczej - prawdziwi fani Mariniego mogą już zamawiać ekskluzywne wydanie Noir Burleque, 300 kopii, wymiary 30 x 40 cm, 440 str, etui itd.

cena: jedyna 450 EUR  ;D

Offline Itachi

« Odpowiedź #113 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 13:47:26 »
Od kilku lat zabierałem się do Skorpiona, nowe wydanie spowodowało że w końcu podjąłem decyzję o zakupie.

Dostałem to czego oczekiwałem, czyli mnóstwo akcji, intryg, pojedynków oraz kobiecych piersi. Scenariusz naprawdę szybko wciąga, bez przydługiego wstępu poznajemy graczy na planszy. Kto jest dobry, kto jest czarnym charakterem, a kto będzie na kolejnych stu stronach mieszał w kotle. Zaskoczeń większych nie ma, ale raczej nie jest to wada, ponieważ głównym elementem serii jest rozrywka, czytelnik zostaje wciągnięty w wir wydarzeń, które następującą po sobie dynamicznie i nieubłaganie. Marini jest po prostu fantastyczny, uwielbiam tego artystę. Graficznie to zawsze jest petarda i nawet jeżeli scenariusz czasami nie dojeżdża to i tak warto poznać dany komiks. Idealny przykład to jego wizja Gotham. Do tej pory mam ciary, jak widzę ten kadr gdy Batman stoi na dachu i obserwuje z góry całe miasto. Tutaj oczywiście mamy do czynienia z inną architekturą, stylami - natomiast jest równie dobrze. Czuć klimat zepsucia, dekadencji, ale gdzieś tam także delikatny wietrzyk następujących zmian.

Nie będę tutaj wychwalał Skorpiona pod niebiosa, bo na pewno nie jest to najlepsza seria jaką czytałem. Wystawiam jej mocne 7/10 .

Z pewnością drugi tomik wyląduje w koszyku zaraz po premierze.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Nephilim

« Odpowiedź #114 dnia: Pt, 24 Luty 2023, 11:30:06 »
Nie będę tutaj wychwalał Skorpiona pod niebiosa, bo na pewno nie jest to najlepsza seria jaką czytałem. Wystawiam jej mocne 7/10 .
Strasznie irytujące jest to mega budżetowe wydanie. A cena tak średnio budżetowa, bym powiedział. Tak średnio. Czy tylko Rosiński wg Kołodziejczaka zasługuje na dodatki? Mogli się postarać lepiej  :-\

Offline JanJ

« Odpowiedź #115 dnia: Pt, 24 Luty 2023, 11:45:23 »
Pewnie by mogli, ale niestety Egmont to nie np Ongrys i większość komiksów wydaje w takiej formie, w jakiej przyszły materiały od licencjodawcy, a integrale we Francji raczej nie miały dodatków. Oczywiście są wydania specjalne z masą dodatków (zdjęcie poniżej), ale te kosztują krocie. Z drugiej strony były wydania z 2010 (z okazji 10 rocznicy), które miały alternatywne okładki i szkoda, że Egmont nie pokusił się choć o wstawienie innej okładki integrala, bo ta sama grafika jest potem drugi raz przed pierwszym tomem.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #116 dnia: Pt, 24 Luty 2023, 12:12:16 »
Szkoda bo ten komiks, zresztą jak każdy Marini, zasługuje na fajne wydanie ;) Przynajmniej mogli zadbać by panoramki z okładek pojedynczych albumów znalazły się w środku bo przecież tylna część okładki to integralna część pełnej grafy Mariniego.

Troszkę zbrodnią jest dać tylko Skorpiona na koniu ;)

Dzięki za wyczerpujące info. Poszperam za tymi wydaniami jubileuszowymi.

Offline Mruk

« Odpowiedź #117 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 22:39:43 »
...a integrale we Francji raczej nie miały dodatków.

Mają. Może nie za dużo, raptem kilka stron szkiców i grafik, ale mają.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #118 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 19:08:32 »
   Przeczytałem Cygana , pierwsze 3 tomy to taki bardziej cywilizowany "Madmax" z dużą dynamiką akcji, pięknymi rysunkami i truckerskim klimatem. Wogóle myślałem że to jest pierwszy komiks Mariniego a tu się okazuje,że ciut wcześniej było takie coś jak "Les dossiers d'Olivier Varèse".
  Głównym bohaterem jest wyrazisty i  impulsywny twardziel o aparycji Sylwestra Stallone z Rambo dla którego nie ma rzeczy niemożliwych i któremu żadna panna się nie oprze. Szybkie tempo,strzelaniny, wybuchy , cycki , intrygi i mamuty w lodowatym klimacie sprawiają że czyta się to bardzo dobrze,  szybkie tempo historii plus Marini to gwarancja dobrej komiksowej rozrywki.

No właśnie, czytało mi się dobrze do 3 tomu, później cały klimat surowości, przetrwania, katastrofy klimatycznej uleciał i charakter serii zamienił się o 180 stopni.  Główne wątki zostały potraktowane po macoszemu,  mam wrażenie że scenarzysta już do samego końca nie wiedział co chce opowiedzieć.
    Tom czwarty był jeszcze okej jako powiedzmy chwila oddechu od głównego wątku, podobał mi się wątek z wielkim finałem w stylu" piłka nożna, spać nie można" ale mimo wszystko klimat pierwszych tomów uleciał.

Graficznie jest świetnie,  fajnie obserwować jak styl Mariniego zmieniał się na przestrzeni tomów i tylko to mnie trzymało przy lekturze bo losy postaci od  5 tomu kompletnie przestał mnie interesować.

Na plus jakość wydania oraz cena , całość zebrana w integralu z dużą ilością dodatków to coś za co można Egmont pochwalić .
Tomy 1-3   8/10
Tomy 4-6   5/10 i to głównie za ilustracje

Offline Takesh

« Odpowiedź #119 dnia: Cz, 25 Maj 2023, 08:51:43 »
A co to za dodatki? Bo mam w pojedynczych albumach i nie miałem wymieniać...