Autor Wątek: Donżon  (Przeczytany 44104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online freshmaker

Odp: Donżon
« Odpowiedź #180 dnia: So, 27 Styczeń 2024, 08:59:05 »
czytał już ktoś nowy donzon? to kontynuacja czy jakieś epizody? a może epizody ale kontynuacja?

Offline poooq

« Odpowiedź #181 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 20:40:52 »
Piąty tom zbiorczego "Donżona" to 5 części "Zmierzchu" (104-106 i 110 oraz 111), akcja toczy się po 3 historii ze zbiorczej "trójki". Kontynuacja wątku głównego.

Offline Saruman

« Odpowiedź #182 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 20:53:18 »
Jeśli to odpowiedź do @freshmaker, to pojawił się też już tom 6 jak coś ;)

Nie mam jeszcze, ale o ile mi wiadomo to bardziej kontynuacja jedynki.

Online freshmaker

« Odpowiedź #183 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 21:33:47 »
oczywiście pytając o nowy donżon mam na myśli najnowszy czyli 6ty. tylu fanów tej serii a nikt jeszcze nie czytał? odbieram swój dopiero w czwartek to coś skrobnę w weekend.

Offline Midar

« Odpowiedź #184 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 22:03:43 »
Ja, pomimo tego, że uwielbiam ten komiks i wszystko czytałem od razu, to po czwartym tomie „zatkałem” się czytelniczo. Przede mną, więc dwa tomy i jakoś nie mogę się na nie „rzucić”.

Online freshmaker

« Odpowiedź #185 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 22:13:39 »
piąty tom to zawiązanie akcji i wielka bitwa. wolałem poprzednie ale też było dobrze. bez spoilerów ale ciężko zrobić kontynuację wg mnie dlatego pytam czego się spodziewać.

Offline Leyek

« Odpowiedź #186 dnia: Śr, 31 Styczeń 2024, 00:41:58 »
czytał już ktoś nowy donzon? to kontynuacja czy jakieś epizody? a może epizody ale kontynuacja?

Ok. 30-stronnicowe epizody. Dziejące się po 1 tomie i klimatem chyba temu tomowi najbliższe. Takie nazwijmy to metodologią z gier "misje poboczne". Przeczytałem na razie 3 z 5. I jak można się było spodziewać jest świetnie. Trzeci epizod z Herbertem w roli wampira to jak dla mnie jeden z najśmieszniejszych motywów całej serii. Rysunki też klasa. W sumie nie wiem po co pytałeś to jest przecież "must have" ;)
« Ostatnia zmiana: Śr, 31 Styczeń 2024, 01:25:47 wysłana przez Leyek »

Online rapr

« Odpowiedź #187 dnia: Śr, 31 Styczeń 2024, 10:17:17 »

Pięć krótkich (30 plansz) historyjek z Herbertem i Martinem. Czyta się to błyskawicznie, rysunki są raczej nawiązujące do pierwszego zbiorczego tomu (co mi się bardzo podobało). Historyjki lepsze i gorsze, choć wszystkie trzymają poziom. Kilkukrotnie zaśmiałem się w głos z absurdalności sytuacji, historia ze żłobkiem/przedszkolem (chyba czwarta) jest pewnie moją ulubioną. Choć i ta z dżinem niczego sobie.
Edit: Hmmm... historia o drugim donżonie, wampirze czy przepowiedni też świetna! Cofam wcześniejsze słowa, wszystkie zeszyty były rewelacyjne!

Zgadzam się z tym, że jest to must have. Trzeba się tylko nastawić, że w tym tomie jest więcej luźniejszych historyjek, a nie potężna saga :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 31 Styczeń 2024, 10:22:56 wysłana przez rapr »

Offline poooq

« Odpowiedź #188 dnia: Pt, 02 Luty 2024, 19:36:58 »
Jeśli to odpowiedź do @freshmaker, to pojawił się też już tom 6 jak coś ;)

Nie mam jeszcze, ale o ile mi wiadomo to bardziej kontynuacja jedynki.

Mój czas reakcji jest do poprawienia :)

Online freshmaker

« Odpowiedź #189 dnia: Nd, 11 Luty 2024, 21:45:03 »
ja niestety jestem rozczarowany. zaśmiałem się tylko raz - w ostatnim albumie z grogro. do tego jednak monotonia graficzna nie służy donżonowi. może roczek przerwy dobrze mi zrobi i odpocznę przed kolejnym integralem.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #190 dnia: Wt, 27 Luty 2024, 20:46:55 »
Szybkie pytanie od donżonowego nowicjusza. Można zacząć czytanie od trzeciego integrala?

Offline Saruman

« Odpowiedź #191 dnia: Wt, 27 Luty 2024, 21:24:58 »
Względem chronologii wydarzeń, te z tomu 3 dzieją się w końcowej fazie historii, w tzw. zmierzchu donżonu. Na upartego można te tomy czytać w dowolnej kolejności... Choć ja polecam po kolei.

Online Megatron

« Odpowiedź #192 dnia: Wt, 27 Luty 2024, 21:26:10 »
Lepiej nie. Donżon pokazuje bohaterów w trzech punktach czasowych (początek, rozkwit, koniec). Nazwane jest to świt, zenit, zmierzch i trzeci tom to właśnie zmierzch.

Online freshmaker

« Odpowiedź #193 dnia: Wt, 27 Luty 2024, 21:28:11 »
najlepiej czytać od pierwszego

Online tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #194 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 14:37:28 »
Tak przy okazji tych rozkmin odnośnie kolejności czytania, wyjaśnijcie proszę jaki jest sens czytać inaczej, niż w w takiej kolejności, w jakiej wychodziły poszczególne zeszyty/tomy.
Pytanie jest ogólne i dotyczy jakiejkolwiek serii/uniwersum. Osobiście czytam/oglądam tak jak tytuł  ukazywał się na rynku. Wyjątkiem są sytuacje kiedy wychodzi u nas integral (np. Blueberry) gdzie ktoś tam zdecydował o pomieszaniu wydanych albumów.
Zawsze jak widzę, na jakimkolwiek forum, pytania o chronologię czytania (dobrym przykładem jest tu uniwersum Diuny, gdzie trzeba by przebrnąć przez morze ścieku, zanim człowiek zetknie się z prozą Herberta seniora) to nie bardzo czuję dramatyzm wyboru przed jakim stoi pytający .
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."