W końcu zaczął się ukazywać (w formie gazet) trzeci i tym samym ostatni tom Chimer Wenus. Poprzedni tom wyszedł w formie takich trzech gazet w pół roku, więc liczę na to, że mniej więcej w lutym wyjdzie trzecia gazeta, a niedługo później we Francji ukaże się zbiorczy. A później Egmont nadrobi serię wydając w końcu drugi tom, a niedługo później trzeci. Trochę zaspali z tym drugim, mogą już powoli wydawać, żeby jak najszybciej po premierze wydać u nas trzeci.
https://m.bedetheque.com/serie-95251-BD-Chateau-des-etoiles-Chimeres-de-Venus-Gazettes.htmlPrzeczytałem najnowszy tom głównej serii czyli Planetę mgieł i po prostu dałem dychę. Już się tyle nachwaliłem, że nie ma co się powtarzać. Po prostu w nowym tomie to wszystko zostało jeszcze wymieszane z Zaginionym światem Conan Doyle'a, z którym nożna się było zapoznać w Chimerach Wenus Ayrolesa.
Alex Alice wymieszał wiele ciekawych elementów w tym relacje słynnej Sissi i jej kuzyna z Bawarii (tego od bajkowego zamku), wiedzę o eterze sprzed dziesiątek lat, muzykę Wagnera, opowieści w stylu Juliusza Verne'a, sytuację polityczną w czasach działań Bismarcka itd. Wielkie mocarstwa próbują zdobyć eter i zdominować inne, a w to wszystko wrzuceni bohaterowie komiksu. Dyptyk pierwszy opowiada o podróży z bajecznego bawarskiego zamku na księżyc, drugi o wyprawie na Marsa, a trzeci dzieje się na Marsie i na Ziemi. Jeden z drugoplanowych bohaterów jest trochę karykaturalny, co jest znakiem rozpoznawczym Alice. W Zygfrydzie tak przedstawiony jest karzeł Mime, tutaj młody geniusz złota rączka, który wprowadza wątki humorystyczne. Tak, głównymi bohaterami są dzieci, które dorastają w trakcie historii. Świetnie napisane, jeśli humor, to też wysokich lotów, a rysunki? O, takie:

Lubię te komiksy science-fiction, które teraz wychodzą na przykład Ter i On Mars z Taurusa, ale Gwiezdny Zamek jest z nich wszystkich zdecydowanie najlepszy. Jest 6, mają być jeszcze 2 i koniec. Jest jeszcze trzytomowa seria poboczna, którą napisał Ayroles. Tam Verne spotyka Zaginiony Świat Conan Doyle'a. Też świetny komiks. Komiksy dla ludzi, którzy w sercu mają przygodę.
To są jedne z moich ulubionych komiksów. Nigdy ich nikomu nie oddam.