Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 330007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: X-Men
« Odpowiedź #585 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2020, 21:59:55 »
Ja wolę mimo wszystko cokolwiek poczytać o komiksie. Parę razy naciąłem się na byle co i teraz dmucham na zimne.
Patrząc zaś na skład tej grupy widzę kolejną akcję pt. "mieszajmy łyżką w filiżance ile wlezie to może herbata zrobi się bardziej słodka". Do tego rysunki też mnie odrzucają. Jeżeli to miałaby być ta seria to portfel odetchnął z ulgą.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline OokamiG

« Odpowiedź #586 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2020, 22:29:38 »
Tylko, że takie czytanie nigdy w pełni nie zastąpi naszych własnych odczuć podczas lektury. :) Zresztą sporo dobrych tytułów sprzedawało się słabo.

Offline death_bird

« Odpowiedź #587 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2020, 22:37:35 »
To się zgadza. Ale na podstawie czegoś selekcjonować trzeba. Jest na tym Forum ktokolwiek kto bierze wszystko jak leci od wszystkich wydawców? Portfele, półki i czas wolny nie są z gumy.
Sam na pewno nie kupiłem sporej ilości dobrych tytułów, ale co zrobić - takie życie. Dlatego w pierwszej kolejności staram się (z różnymi rezultatami) nie wydawać pieniędzy na rzeczy przeciętne i poniżej.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

« Odpowiedź #588 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2020, 22:42:48 »
Jest na tym Forum ktokolwiek kto bierze wszystko jak leci od wszystkich wydawców?

czytając posty mam wrażenie że... zasadnicza większość ;). co mnie osobiście cieszy i działa stymulująco na rynek.

wracając do tematu. osobiście skłaniam się ku Messiah Complex (skoro nie X-factor). Mucha już raz wypuściła House of M bez prequeli i kontynuacji - mogą to zrobić i z tym eventem. trzeba by tylko wyjaśnić w przydługim wstępniaku co, kto, gdzie i dlaczego.

przy okazji kindly reminder - za tydzień w SBM dostaniemy fragment Cable vol.2, którego akcja rozgrywa się po Messiah Complex. warto - na wszelki wypadek - kupić ;).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #589 dnia: Nd, 07 Czerwiec 2020, 23:27:50 »
No ba - SBM zawsze warto kupić. :) A Cable był spoko w Excutoner Song. :)
Dobrze że przypomniałeś - Decymację też bym po polsku kupił i przeczytał. Ale ten Kompleks Mesjasza najważniejszy. Mam nadzieję, że Mucha też to wie i to wyda.

Offline mack3

« Odpowiedź #590 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2020, 00:06:52 »
Ja zdecydowanie bym wolał by w jakieś sensowne (czyli pełniejsze niż np. same eventy) wydawanie X-Men z czasów od Messiah Complex do Schizm (lub nawet AvX) wziął się Egmont. Nie mówię o wydaniu wszystkiego, co ma jakikolwiek związek, ale najważniejszych rzeczy (podobnie jak np. wydają kosmoś Marvela), np. (z tego co czytałem) Supernovas, Blinded by the light, Endangered Species, Salvage, X-Force Yosta, Manifest Destiny...

Skoro weszli w długie, liczące kilkanaście podwójnych tomów Invincible, Ultimate S-M czy (to akurat krótsze) nawet "Władzę Absolutną" to chyba nie powinien być problem...

No, ale skoro zaczęli wydawać Ultimate X-Men to chyba nie ma na to szans w najbliższym czasie.

Offline michał81

« Odpowiedź #591 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2020, 05:56:49 »
Mucha już raz wypuściła House of M bez prequeli i kontynuacji - mogą to zrobić i z tym eventem. trzeba by tylko wyjaśnić w przydługim wstępniaku co, kto, gdzie i dlaczego.
Tylko że House of M oraz wydana później Wojna Domowa były częścią wydawania serii New Avengers Bendisa  poczynając od Upadku Avengers, więc jednak była podbudowa pod ten event.

Offline michał81

« Odpowiedź #592 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2020, 13:01:07 »
Coś dla fanów retro

info z fanpage Kolorowe Zeszyty
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Czerwiec 2020, 13:02:43 wysłana przez michał81 »

Offline mack3

« Odpowiedź #593 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2020, 22:02:09 »
info z fanpage Kolorowe Zeszyty
O co chodzi? Bo nie jarzę :)

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #594 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2020, 22:09:42 »
Dowód, że polska wersja Age of Apocalypse coraz bliżej ;)

Roboty nad polską wersją "Age of Apocalypse" na ukończeniu.

"Razem z Arek Wróblewski, Marcin Andrys i Mucha Comics Przynosimy wam Erę Apocalypse'a tom 1" - pisze Agata Wawryniuk ze Składnie. "Czyli super retro komiks, który dostaliśmy w postaci skanów. Bez warstw, bez fontów, bez niczego. Dwa tygodnie czyszczenia pól tekstowych, a potem godziny przeszukiwania bazy Dafonta pod hasłem "retro font" 😃 by spolszczyć całe mnóstwo tytułówek i wykrzyknień. Część fontów udało się odnaleźć identycznych jak w oryginale, część zamieniłam na maksymalnie podobne klimatem. Trochę literek rysowałam sama i mamy to! Komiks już w drukarni."

Offline Kadet

« Odpowiedź #595 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2020, 20:19:30 »
Coś dla fanów retro

I tu chciałbym naprawdę bardzo pochwalić taką robotę. Wiele osób mówi, że nie ma sensu tłumaczyć takich ozdobników graficznych, bo zniknie efekt estetyczny z oryginału i w ogóle to już nie będzie to samo. Natomiast tu mamy dowód, że wystarczą fachowe umiejętności, zaangażowanie, chęć poświęcenia czasu - i rezultaty mogą być świetne.

Jak dla mnie, takie nagłówki nawet lepiej się czytają niż pozostawione w polskiej wersji oryginały, ponieważ kiedy czytam tom po polsku, to duży napis po angielsku na początek rozdziału siłą rzeczy trochę wybija mnie z rytmu i burzy immersję w świat przedstawiony (jeszcze bardziej, jak jest jakaś gwiazdka, przypis czy tłumaczenie nagłówka na marginesie czy dole strony i muszę wodzić wzrokiem w tę i z powrotem). Wiem, że to może wydawać się błahostką, ale zawsze lepiej, żeby było lepiej niż nie-tak-bardzo-lepiej.

No i przy okazji to dobra okazja, żeby zauważyć i docenić, że na przyjemność, którą czerpiemy z lektury komiksów, składa się nie tylko praca autorów i ew. tłumacza, ale też wielu anonimowych bohaterów drugiego planu, takich właśnie jak graficy, składacze, rozmaici redaktorzy, korektorzy itd. itp.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #596 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2020, 16:04:27 »
Jak juz wrocisz do domu, to podejdz do regalu z komiksami, wybierz tom WKKM " Poczatki Marvela: Lata szescdziesiate", znajdz tam "X-Men" nr 1, spojrz na logo na okladce i pomysl jeszcze raz, czym tez mogli sie kierowac graficy Marvela projektujac nazwy serii wchodzacych w sklad eventu " Age of Apocalypse".

Po to chyba zmieniali to logo w późniejszych latach, żeby było mniej obciachowe. Chyba że w AoA władza nad światem została przejęta już w latach 60-tych. Wtedy ma to jakiś sens. Jeszcze nie czytałem, to nie wiem. Nie zmienia to faktu, że i tak to logo mi się nie podoba i uważam je za brzydkie.

Offline donT

« Odpowiedź #597 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2020, 16:22:23 »
Logosy i tytuly wszystkich mutanckich serii zmienily sie wraz z rozpoczeciem tego eventu. Taki byl koncept od samego poczatku. Wylewaj swoje gorzkie zale na lono Marvela, ze Ci logo podmienili i ze w Tm-Semicach bylo lepsze.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #598 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2020, 17:08:47 »
Cały czas obwiniam grafików Marvela, a nie polskiego wydawcę który robi tylko polskie tłumaczenie. Hmmm w sumie wtedy w Marvelu był straszny burdel, zmiany redaktorów, bankructwo wydawnictwa się zbliżało - pewnie dlatego przechodziły takie rzeczy.

Offline Arne

« Odpowiedź #599 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2020, 17:17:19 »
Po to chyba zmieniali to logo w późniejszych latach, żeby było mniej obciachowe. Chyba że w AoA władza nad światem została przejęta już w latach 60-tych. Wtedy ma to jakiś sens. Jeszcze nie czytałem, to nie wiem.
To jak juz zakupisz i przeczytasz, to przypomnij sobie tego posta i uderz sie w piers. :)
A logo ma prawo ci sie nie podobac, ale nie obwiniaj nikogo ( ani Muchy ani Marvela) ze dali takie (czyli oryginalne), a nie inne. Moze sa jak TK: " im sie ich komiksy podobaja" :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Czerwiec 2020, 17:23:39 wysłana przez BosMan »