Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 457059 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1965 dnia: Nd, 18 Styczeń 2026, 22:00:14 »
AI dobrze Ci poradziła. Weź Astonishing. To jest rewelacyjna historia i nie ma tam wielu rzeczy, których nie ogarniesz z uwagi na nieznajomość wcześniejszych historii. Jeżeli czytasz po zagranicznemu to może znajdziesz coś taniej, ale jeżeli nie to brałbym po polsku. 75 PLN za tom to nie są duże pieniądze. Jeżeli chcesz coś naprawdę dobrego na wejście to serio - kupuj.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Pestak

« Odpowiedź #1966 dnia: Nd, 18 Styczeń 2026, 23:26:25 »
Chcesz cos z klasycznymi X-MEN , dobrego na start, ale jednocześnie odstraszają Cię kadry z lat 70-tych i 80-tych? No to bierz Marvel Origins z Hachette - tam masz zupełny początek, klasyczny skład a historię są z lat 60-tych:)

« Odpowiedź #1967 dnia: Pn, 19 Styczeń 2026, 00:33:42 »
Chcesz cos z klasycznymi X-MEN , dobrego na start, ale jednocześnie odstraszają Cię kadry z lat 70-tych i 80-tych? No to bierz Marvel Origins z Hachette - tam masz zupełny początek, klasyczny skład a historię są z lat 60-tych:)
Odstraszają go kadry z lat 70 i 80, a ty mu polecasz jeszcze większe cofanie się w czasie do jeszcze większych ramotem, szczególnie X-Menów którzy po odejściu Stana Lee czyli jakoś po 4 tomie stają się naprawdę słabe. Nie no, świetny pomysł  ;D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Takesh

« Odpowiedź #1968 dnia: Pn, 19 Styczeń 2026, 09:27:18 »
Po odejściu Stana Lee X-Men są słabsi przez dwa trzy numery, dopóki Thomas nie poczuje serii. Plus jest to jego pierwsza seria typu ongoing, jaką dostał.

A graficznie Roth jest lepszy od Kirbiego. Serio tak uważam. Roth świetnie wyczuł postacie i bardzo dynamicznie je prowadzi. Mam to w omnibusie, czyli powiększone i naprawdę plansze aż się chlonie.

No chyba, że nasze tłumaczenie jest jakieś skopane, ale tego już nie wiem, bo MO X-Men nie zbieram.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1969 dnia: Pn, 19 Styczeń 2026, 09:46:16 »
Temat pojawił się już kilka stron wcześniej (@Maragast, @Saruman, dzięki za link i zdjęcia, były bardzo pomocne!), ale mimo to potrzebuję doprecyzowania :)

Czytałem początek runu Hickmana w Marvel Now, chcąc poznać absolutnie wszystko, ale okazało się część nie jest potrzebna, a nawet warta poznawania. Chciałbym zebrać całość tego, co trzeba znać by być na bieżąco (plus pojedyncze rzeczy niekonieczne do zrozumienia, ale takie, które po prostu chcę poznać). Mam aktualnie w koszyku zakupowym:

- Ród X/Potęgi X
- Świt X: X-Men Tom 1 i 2
- Świt X: New Mutants
- Empireum
- Empireum: X-Men
- X-Mieczy
- Rządy X: X-Men Tom 1 i 2
- Rządy X: Hellfire Gala
- Inferno

Czy czegoś ważnego tu brakuje?

Offline Pestak

« Odpowiedź #1970 dnia: Pn, 19 Styczeń 2026, 10:20:09 »
Chyba w tym ciągu pominąłeś tylko Rządy X Marauders, ale czy to jest ważne to Ci nie powiem, bo ja jeszcze tego nawet nieodfoliowalem;)

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1971 dnia: Pn, 19 Styczeń 2026, 10:42:48 »
Pominąłem Marauders, bo czytałem początek i było słabiutkie. Ale jeśli potrzebne, to dorzucę do listy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1972 dnia: Pn, 19 Styczeń 2026, 13:52:48 »
Jak napisano wyżej @panAeL - AI dobrze ci poradziła, weź Astonishing X-Men na początek. I Punkty Zwrotne też dobry pomysł. Od siebie powiem że te 30 lat temu moim pierwszym komiksem była "Pieśń Egzekutora" i tamci mutanci mi się spodobali. I jest tam Apocalypse, który był obecny w starych kreskówkach o X-Men. Jeśli to przerobisz polecam też Ród M (z Magneto), X-Men Schizma i Avengers vs X-Men, choć nie wiem jak jest z dostępnością tych pozycji w drugim obiegu.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1973 dnia: Pn, 19 Styczeń 2026, 14:19:39 »
Jak napisano wyżej @panAeL - AI dobrze ci poradziła, weź Astonishing X-Men na początek. I Punkty Zwrotne też dobry pomysł. Od siebie powiem że te 30 lat temu moim pierwszym komiksem była "Pieśń Egzekutora" i tamci mutanci mi się spodobali. I jest tam Apocalypse, który był obecny w starych kreskówkach o X-Men. Jeśli to przerobisz polecam też Ród M (z Magneto), X-Men Schizma i Avengers vs X-Men, choć nie wiem jak jest z dostępnością tych pozycji w drugim obiegu.

Ale skąd pomysł, że ja nie znam X-men? Właśnie czytam "Przymierze falangi" :D
Znam niemal każdy etap historii mutantów. Po prostu, jak już gdzieś kiedyś pisałem, odpuściłem kilka lat temu kupowanie miękkookładkowych Marveli. Ale Hickmana to akurat chcę postawić na półce (dlatego też wciąż liczę na wznowienie w jakiejś sensownej formie jego runu w Avengers).

Offline xanar

« Odpowiedź #1974 dnia: Pn, 19 Styczeń 2026, 20:41:24 »
Pojawiły się przykładowe rysunki w kolorach z Elsewhena co to ma się pojawić w czerwcu jednego z trzech:
https://bleedingcool.com/comics/a-look-inside-john-byrnes-x-men-elsewhen-now-in-colour/

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1975 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 10:14:00 »

Cholera, trochę tego jest O_o

« Odpowiedź #1976 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 12:23:48 »
Brak Wolverine'a Percy'ego całkowicie rozumiem, ale gdzie Marauders?
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Crono

« Odpowiedź #1977 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 12:30:59 »
No i warto przeczytać Wolverine X Żywotów/X Śmierci po Inferno, bo to w zasadzie jego kontynuacja.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #1978 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 13:19:18 »
Brak Wolverine'a Percy'ego całkowicie rozumiem, ale gdzie Marauders?
Pisałem o tym wcześniej. Czytałem kilka numerów na Marvel Unlimited i nie podobało mi się.
Chciałem natomiast wziąć New Mutants, ale zanim zdecydowałem się na realizację koszyka, to zniknął ze stanu :/

No i warto przeczytać Wolverine X Żywotów/X Śmierci po Inferno, bo to w zasadzie jego kontynuacja.
Zobaczę. Jak podejdzie, to dokupię.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1979 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 15:16:21 »
Cholera, trochę tego jest O_o

Daj znać jak wrażenia i co jest istotne i porządne.

Ród X/Potęgi X uważam za wybitne sh i bardzo dobry komiks. Ale potem czytałem ten taki króciutki 4-zeszytowy w kosmosie i kolejny tom głównej serii i mimo, że jest tam Hickman to crossovery i inne głupoty sprawiały, że były takie se. Innych autorów to nawet się bałem ruszać i odpuściłem resztę, choć mam jeszcze to o "piratach" kupione - Marauders.