Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 457747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1950 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 06:46:38 »
@UP
Lata 90-te zaczynają się od tomu "Plan X-terminacji" bo zawarte tam numery Uncanny X-Men 270-272 i kolejne wychodziły od września 1990 r. I razem z tym tomem jest 6 które toczą się w latach 90-tych - Pieśń Egzekutora, Śmiertelne Przyciągania, Przymierze Falangi, Onslaught i Operacja Zero Tolerancji. Lata 90-te kończą się w Punktach Zwrotnych na 1997 roku. Potem jest 10 lat przerwy i mamy Trylogię Mesjasza i Nekroshę z lat 2007-2008.

Czyli albo Egmont, albo Mucha mogliby wejść w ten okres po 1997 z kolejnymi albumami o mutantach.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1951 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 06:56:22 »
Tylko ten okres 1997-2007 też już jest trochę rozgrzebany: mieliśmy już x-men od Morrisona, astonising x-MEN Whedona, Mordercza Genezę i dalej tę kosmiczną sagę o Vulcanie kończącą się Wojną Królów.

Offline michał81

« Odpowiedź #1952 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 08:16:40 »
Mam takie pytanko, jezeli ktoś znajdzie czas i chęci na odpowiedź będzie fajnie :) Które z wydanych i jeszcze nie wydanych u nas kamieni milowych to okres lat 90?

Lata 80:
Saga Mrocznej Phoenix (nie wydane)
Masakra mutantów
Upadek mutantów
Inferno

Lata 90:
Plan x-terminacji
Pieśń egzekutora
Śmiertelne przyciągania
Przymierze Falangi
Onslaught (zapowiedziane)
Operation Zero Tolerance (zapowiedziane)

Lata 2000
Kompleks mesjasza
Wojna o mesjasza
Necrosha (nie wydane)

Lata 2010
Powtórne przyjście
Age of X (nie wydane)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1953 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 08:56:36 »
Jest to okienko 1997-2001 do Morrisona. Jakichś mutantów z tego czasu można by wydać. Zwłaszcza, że po Onslaughcie dostaniemy teraz Heroes Reborn.

Offline michał81

« Odpowiedź #1954 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 09:14:11 »
Jest to okienko 1997-2001 do Morrisona. Jakichś mutantów z tego czasu można by wydać. Zwłaszcza, że po Onslaughcie dostaniemy teraz Heroes Reborn.
Ja tu widzę dużo więcej dziur niż lata 1997-2001.

Wejdzie Operation Zero Tolerance to wielu czytelników nawet nie będzie wiedzieć kim są bohaterowie w tej historii i na tym skończy się ta "miłość" polskiego czytelnika do lat 90, która nigdy nią nie była, a jedynie nostalgią do komiksów semica. Co widać już w przypadku Ziemi Niczyjej, gdzie jakoś cicho jest o tym tytule i brak ekcytacji jak w przypadku Knightfall. A wystarczy że Egmont kiedyś zapowie zeszyty Batmana Norma Breyfogla to dostanie pewnie stojące owacje na emefce.

Jest dużo więcej dobra z X-men do wydania z lat 2000, gdzie są gotowe zbiorcze (lub wystarczy spiąć 2-3 tpb w jeden), niż czekać na lata 90 gdzie i tak większość dostaliśmy z tego co wydał semic, bo reszty to jeszcze brakuje nawet w zagranicznych wydaniach, które Marvel dopiero tworzy w tych omnibusach Blue/Gold. No ale chyba te lata 2000 u mutantów się nie sprzedają weźmy takie Uncanny X-force, którego komplet jest do kupienia od 9 lat. Natomiast takie Astonishing X-men Whedona znowu się wyprzedały, a 3 tom zalega od 7 lat na półkach.
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Styczeń 2026, 09:15:44 wysłana przez Mr M »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1955 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 09:33:24 »
@UP
Ok, tylko pamiętaj, że Astonishing X-Men już nie wydał TM Semic, tylko Mucha. Ja tam 3 tom kupiłem, więcej sztuk mi nie potrzeba, nic nie poradzę, że inni nie kupują.

Z tych braków ja jeszcze czekam na Utopię - mógłby ktoś to wreszcie wydać, bo nie ma tego w Kolekcji Millestones. Brakujące tomy Wolverine and the X-Men sprzed Marvel Now. No i jeszcze Decymację po polsku bym bardzo chciał, bo np. komiks "Day After" mi się bardzo podobał.

O Ziemi Niczyjej cicho bo ja to mam na kupce wstydu tomy 4-7 i jeszcze nie przeczytałem, bo czasu niestety zabrakło. Ale powoli się zbieram.

Offline michał81

« Odpowiedź #1956 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 09:54:44 »
Ok, tylko pamiętaj, że Astonishing X-Men już nie wydał TM Semic, tylko Mucha. Ja tam 3 tom kupiłem, więcej sztuk mi nie potrzeba, nic nie poradzę, że inni nie kupują.
Chyba bardziej od ciebie orientuje się co zostało przez kogo wydane. Przypadek Astonishing pokazuje, że ludzie kupują to co znają. Jak kiedyś będą wznowienia historii z Marvel Now/2.0/Fresh to się będą u nas cieszyć taką samą popularnością jak te pełen wznowienia historii publikowanych przez semika, pomimo narzekania jakie to jest gówno, niż nadal nowości nawet z przed 20-30 lat.

Z tych braków ja jeszcze czekam na Utopię - mógłby ktoś to wreszcie wydać, bo nie ma tego w Kolekcji Millestones. Brakujące tomy Wolverine and the X-Men sprzed Marvel Now. No i jeszcze Decymację po polsku bym bardzo chciał, bo np. komiks "Day After" mi się bardzo podobał.
Napisałem że brakuje dużo więcej, to że ty usłyszysz o jakimś tytule nie znaczy, że to są jedyne braki. Nie chce mi się teraz wypisywać czego nie ma, bo jest tego po prostu za dużo.

O Ziemi Niczyjej cicho bo ja to mam na kupce wstydu tomy 4-7 i jeszcze nie przeczytałem, bo czasu niestety zabrakło. Ale powoli się zbieram.
A co mnie obchodzi że ty wolno czytasz. Tu nawet na forum, gdzie podobno to jest ostatni bastion komiksów superbohaterskich jest o tym tytule cicho.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1957 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 10:57:47 »
A może o Ziemi Niczyjej jest cicho bo jest słabszym komiksem niż Knightfall? Co nie znaczy ze złym, ale - szczególnie rysunkowo, to jest równia pochyła.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline michał81

« Odpowiedź #1958 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 13:49:18 »
Ziemia Niczyja fabularnie stoi na wyższym poziomie niż Knightfall i ma równy poziom w porównaniu do niego przez całą historię. Natomiast co do rysunków to już kwestia gust, ale wg mnie poziom w obu historiach poziom jest podobny.
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Styczeń 2026, 13:51:58 wysłana przez Mr M »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1959 dnia: Nd, 11 Styczeń 2026, 14:50:05 »
Pisaliśmy o tym na Forum, TK mówił o tym w filmikach - im cykl dłuższy, tym bardziej spada zainteresowanie i sprzedaż kolejnych tomów. Dlatego można było kupić tomy np. Invincible 11 i 12, a brakowało tych początkowych. Dlatego też cudem stało się wydanie 30 tomów Kaczogrodu bez przerw, mimo że zabrało to 7 lat.

Nadrabiam PZ "Śmiertelne Przyciągania". W tym tomie główna seria Uncanny X-men jest mocno rozciągnięta, bo  zawiera zeszyty 298–300, 303–304 i 315. Czyli już od numeru TM Semic 5/96 i aż do końca bo X-Men 7/97 to zawiera Uncanny X-men 310. Czyli ja czytam naprzemiennie - raz komiks Egmontu, raz TM-Semici gdzie są zeszyty z innych serii. Następne tomy Millestones będą się już dziać po naszych mutantach. Dobrze że w tym roku jeszcze Mucha da nam wcześniejsze Bishop Crossing.

Offline Xoltro

« Odpowiedź #1960 dnia: Nd, 18 Styczeń 2026, 19:39:20 »
Szukam polecenia czegoś na początek. Ostatnio oglądałem nowy serial x-menów i trochę powróciła nostalgia z czasów dzieciństwa i oglądania bajki, a do tego po obejrzeniu serialu doszedłem do wniosku, że jednak ta seria ma coś więcej do zaoferowania niż faceci w rajstopach.

Wymagania:
- Dobre na start, raczej wolałbym coś zupełnie klasycznego z magneto, profesorem Xavierem, klasycznymi x-menami,
- ciut nowsze, nie ukrywam, że kadry z komiksów z lat 70-80 mnie trochę odstraszają,
- fabuła, która nie będzie nastawiona wyłącznie na akcje, a będzie miała coś więcej,
- łatwo dostępne w języku polskim

AI poleciło mi Mucha Comics Astonishing X-MEN - akurat nie ma tego za bardzo nowego do kupienia ale na allegro wisi oferta 4 tomów za 300 zł.

Ktoś poleci coś fajnego bez wchodzenia zbyt głęboko w szczegóły co do chronologii, rebootów itd.?

Dla mnie te opisy tomów w stylu zawierają zeszyty 300-310, 314 oraz 319 z czegoś tam to jakaś czarna magią, w którą szczerze nie chce mi się zbytnio wchodzić (nie rozumiem tego skomplikowanego sposobu wydawania, że nowy klient nawet nie wie co ma kupić bo jest tak zagubiony).

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1961 dnia: Nd, 18 Styczeń 2026, 19:56:03 »
Weź sobie Punkty Zwrotne. A jak nie chcesz zbytniego pogmatwania to Ultimate X-Men i X-Men Jima Lee wydanych przez Muchę.
Czas nas zmienił, chłopaki...

« Odpowiedź #1962 dnia: Nd, 18 Styczeń 2026, 20:01:58 »
Ja bym spróbował "Ultimate X-Men", bo przecież w takim celu - dotarcia do nowych czytelników - powstała ta seria.

Offline Crono

« Odpowiedź #1963 dnia: Nd, 18 Styczeń 2026, 20:14:41 »
Też bym polecił Astonishing X-men od Muchy. To świetny komiks, bez dużego progu wejścia i nastawiony na akcję. Niestety, Mucha nie planuje dodruków/kolejnych wydań. W takim razie polecam X-men Legendy: Jim Lee też z wydawnictwa Mucha Comics. Masz tam wielu klasycznych mutantów, jest Magneto i Xavier, dużo akcji i rysunki Jima Lee.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1964 dnia: Nd, 18 Styczeń 2026, 20:27:02 »
Wolverine & X-Men też jest bardzo fajną serią, tylko u nas zostało nieintuicyjnie wydane.