Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329363 razy)

Offline OokamiG

Odp: X-Men
« Odpowiedź #240 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 19:15:41 »
Hickman wszedł teraz w X-Menów, może przywróci im świetlistość.

Offline szulig

« Odpowiedź #241 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 19:16:38 »

Taki mały offtop ale komiksy zbieram po przerwie w dzieciństwie dopiero od 1,5 roku i zaczynam się bać samego siebie jak to wciągnęło mnie na maksa, oczywiście zacząłem od tego co wychodzi na naszym rynku czyli DC Odrodzenie: Superman, Action Comics, Batman, Detective Comics, All Star Batman, Liga Sprawiedliwości, Superior Spiderman i dalej Spiderman w M.2.0 Avengersy od M.2.0, Ultimate Spiderman a teraz jeszcze wszedłem juz w X-men :D masakra tez tak macie ;) ?

Offtop do offtop, tez wrocilem do czytania komiksów po sidemnastu latach. Zaczalem od superbohaterszczyzny bo nie zdawałem sobie sprawy jak bardzo rozwinął sie w tym czasie rynek komiksów z poza tej tematyki. Jak juz poczytasz X-menów, zorientuj sie w innej tematyce. Warto.

Offline death_bird

« Odpowiedź #242 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 22:25:54 »
IMHO rozpoczęcie przygód z X-Men od Marvel NOW to świetny początek. Nawet jeśli czegoś nie zrozumiesz, bo tego niestety nie można wykluczyć, to zawsze można coś tam sobie doczytać / podpytać.

Problem w tym, że X-Men w ramach NOW to generalnie słabizna. Sam wolałbym zacząć od - tak po prostu - dobrej historii. "Astonishing" wydają się być bardzo dobrym momentem wejścia, bo to się zwyczajnie znakomicie czyta. A "Iksy" z NOW to nudziarstwo.
No i odradzanie komuś kto chce zacząć przygodę z mutantami "Dark Phoenix Saga" to zwykłe włażenie w szkodę. Można osobiście nie lubić tamtego okresu i tego typu narracji, ale nic nie zmieni faktu, że to jest kamień węgielny dla zrozumienia istoty tej grupy.
W ogóle gdyby nie kwestia kasy i konieczności zdobywania z którejś tam ręki to bardziej polecałbym Iksów z Semica niż to co wyszło w ramach NOW.
« Ostatnia zmiana: Pn, 09 Wrzesień 2019, 22:27:53 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #243 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 22:31:04 »
Mi tam się X-men Bendisa podobało, Clermonta też.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #244 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 23:00:35 »
Sam wolałbym zacząć od - tak po prostu - dobrej historii. "Astonishing" wydają się być bardzo dobrym momentem wejścia, bo to się zwyczajnie znakomicie czyta. A "Iksy" z NOW to nudziarstwo.
No i odradzanie komuś kto chce zacząć przygodę z mutantami "Dark Phoenix Saga" to zwykłe włażenie w szkodę. Można osobiście nie lubić tamtego okresu i tego typu narracji, ale nic nie zmieni faktu, że to jest kamień węgielny dla zrozumienia istoty tej grupy.
True, man, true.
Zacząłem Iksów właśnie od DPS z Semika i to historia, która wciąż budzi moją sympatię. Potem miałem właśnie dłuuugą przerwę w czytaniu (gdzieś od przełomu 99/00).
Z operami mydlanymi typu X-Men jest ten problem, że właściwie nie ma dobrego momentu na wejście. Wchodzisz i już. Moja rada jest taka, i sam tak do tego podchodzę, wybrać kilka historii uchodzących za najlepsze (DPS, Czasy minionej przyszłości, Z jak zagłada, Obdarowani, Bóg kocha, człowiek zabija, Ród M). Po przeczytaniu wiesz czy się podoba czy nie, które klimaty bardziej odpowiadają i co chcesz nadrobić.
Batman returns
his books to the library

Offline Koora

« Odpowiedź #245 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2019, 10:02:54 »
Ja zacząłem przygodę z mutantami właśnie od Mrocznej Phoenix i jest to jedna z moich ulubionych historii Marvela. Zdaniem niektórych niestrawna, czy mecząca narracja, ale lepsze to niż ciągłe podróże w czasie i setne wskrzeszenie tego samego bohatera. Pamiętam, że wtedy lektura wzbudzała u mnie większe emocje, bo jeszcze nie byłem świadomy, że śmierć bohatera w Marvelu jest mocno tymczasowa i umowna ;) ale ja czytałem to w TM Semicu.
W kolekcjach ukazały się bardzo dobre i ważne historie. Chronologię masz już ładnie podaną. Przychylam się do opinii, że jak Ci te nie podejdą, to raczej mutanci nie są dla Ciebie ;)

Offline Blind

« Odpowiedź #246 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 09:24:00 »
Nie ma oddzielnego tematu o X-Force więc pozwolę sobie tu napisać kilka słów o 1 tomie Uncanny X-Force od Muchy.

Jest to kawał fajnego akcyjniaka który bardzo fajnie pokazuje relacje między postaciami. Każdego poznajemy zarówno od strony ich lęków oraz wad jak i od tych mocnych stron. Szczególnie mi się tu podoba Deadpool który jest pisany naprawdę rewelacyjnie. Jeżeli ktoś lubi ta postać to serio może łapać ten tytuł dla samej analizy jego postaci.

Fabuła jest przyjemna dostajemy bardzo jasne wprowadzenie oraz wyjaśnienie wszelkich niejasności, dzięki czemu bez problemu odnajdujemy się w konflikcie oraz akcji.

Rysunki są rewelacyjne zwłaszcza to co rysuje Jerome Opena zapadło mi w pamięci. Ale każdy z rysownikow ma swój styl który pasuje do innych.

Nie jestem specjalistą od tytułów o mutantach, tak naprawdę dopiero zaczynam swoją przygodę z tą częścią Uniwersum, ale tego typu tytuły powodują że człowiek chce czytać więcej oraz poznawać kolejne tytuły. Świetny tytuł od Muchy!
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Online donT

« Odpowiedź #247 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 11:21:20 »
Jezeli podoba Ci sie Uncanny X-Force od Muchy to polecam serie poprzedzajaca - X-Force by Kyle and Yost. Bardzo mroczna i brutalna seria o zespole zabojcow, ktory nie czeka, tylko sam atakuje potencjalne zagrozenia. Aktywnie i skutecznie.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline death_bird

« Odpowiedź #248 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 13:46:40 »
Nie jestem specjalistą od tytułów o mutantach, tak naprawdę dopiero zaczynam swoją przygodę z tą częścią Uniwersum, ale tego typu tytuły powodują że człowiek chce czytać więcej oraz poznawać kolejne tytuły. Świetny tytuł od Muchy!

Nie chcę Cię martwić i zabijać entuzjazmu (bo mutanci generalnie fajni są), ale kolejne tomy to zjazd w dół. Chyba wszyscy chwalili tutaj pierwszy tom. Niestety im bardziej w las tym gorzej. Czwartego jeszcze nie otworzyłem...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline OokamiG

« Odpowiedź #249 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 13:50:08 »
Trzeci tom i wizyta w Innym Świecie to chyba najgorsza część tego runu. A strona graficzna  nie pomaga w odbiorze.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #250 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 14:13:46 »

Nie chcę Cię martwić i zabijać entuzjazmu (bo mutanci generalnie fajni są), ale kolejne tomy to zjazd w dół. Chyba wszyscy chwalili tutaj pierwszy tom. Niestety im bardziej w las tym gorzej. Czwartego jeszcze nie otworzyłem...

Lekki zjazd jest dopiero w tomie 3. Dark Angel Saga z drugiego jest świetna. A co do postaci Deadpoola, polecam serie Cable&Deadpool, łamanie czwartej ściany na najwyższym poziomie, świetne żarty i dobry akcyjniak przede wszystkim.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #251 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 18:02:38 »
Wydaje mi się, że nic takiego nie miało miejsca, ale może ktoś wie na pewno czy w Polsce ukazały się dotąd, choćby fragmentarycznie Mutant Massacre, Fatal Attractions i Age of Apocalypse?
Batman returns
his books to the library

Online kosmoski

« Odpowiedź #252 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 00:13:52 »
Wydaje mi się, że nic takiego nie miało miejsca, ale może ktoś wie na pewno czy w Polsce ukazały się dotąd, choćby fragmentarycznie ...Fatal Attractions...?
http://alejakomiksu.com/komiks/13911/X-Men-47-1_1997-to-co-uczynilem/
i kolejne chyba 2 zeszyty

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #253 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 02:49:58 »
Wydaje mi się, że nic takiego nie miało miejsca, ale może ktoś wie na pewno czy w Polsce ukazały się dotąd, choćby fragmentarycznie Mutant Massacre, Fatal Attractions i Age of Apocalypse?
TM Semic pominął Mutant Massacre - po walce Cyclopsa ze Storm przeskoczyli do Upadku Mutantów, a później do Lee&Claremonta. Nie wiem jak inni wydawcy.

Offline robbirob

« Odpowiedź #254 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 08:54:31 »
Age of Apocalypse nie było w ogóle.
Fatal - był, okrojony bardzo ale był.
Mutant Massacre - nie było u nas wydane.