Autor Wątek: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics  (Przeczytany 223402 razy)

Offline mack3

Odp: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics
« Odpowiedź #600 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 01:34:32 »
To co najlepsze dali na początek a potem już sporo rzeczy różnej jakości. Żal, że nie pojawiło się za to wiele ważnych i interesujących historii.
Rzeczywiście, było kilka-kilkanaście rzeczy z gorszymi ocenami i jednoczesnie nie jakoś specjalnie ważnych, które spokojnie można było czyms zastąpić.
Ale z ciekawości - jakie komiksy masz na myśli pisząc o tych ważnych i interesujących historiach. Podaj kilka przykładów (piszę bez złośliwości, jestem po prostu ciekaw  :) )

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #601 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 06:57:51 »
@UP
Kingdome Come
Time Masters
New Gods
Nightwing - Year One
Animal Man
Booster Gold
Wonder Woman Oyssey

a to tylko co mi się w oczy rzuca po pobieżnym przeglądnięciu. No i Panikę na niebie też bym chciał na twardo.

Offline laf

« Odpowiedź #602 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 07:57:19 »
Podbijam wymienianki @Bazyla i dodaję od siebie:
New Teen Titans: Birth of the Titans - początki Nastoletnich Tytanów
Batman: Outlaws - Batmana i Bat-rodziny nigdy za mało
Supergirl: True Strength - początki Supergirl odświeżone przez Loeba
Flash: Full Throttle - dokończenie serii The Flash: The Fastest Man Alive, której początek był w tomie 77.
Batman: Second Chances - klasyczne zeszyty z debiutującym Jasonem Toaddem

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #603 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 08:02:32 »
Jezu, ludzie. Co wy polecacie?

Kingdome Come - warto
Time Masters - warto
New Gods - warto
Nightwing - Year One - słabe.
Animal Man - warto
Booster Gold - słabe
Wonder Woman: Odyssey - żenująco słabe
New Teen Titans: Birth of the Titans - słabe
Batman: Outlaws - słabe
Supergirl: True Strength - słabe
Flash: Full Throttle - ujdzie
Batman: Second Chances - słabe

Offline laf

« Odpowiedź #604 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 08:08:04 »
Jezu, ludzie. Co wy polecacie?
Ja nic nikomu nie polecam, bo żadnego z tych komiksów nie czytałem. Żałuję po prostu, że wymienionych przeze mnie i @Bazyla tytułów nie ujrzymy w tej kolekcji, bo z miłą chęcią bym się z nimi zapoznał (no może faktycznie poza WW: Odyssey).

Online Martin Eden

« Odpowiedź #605 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 08:15:48 »
Z tym Kingdom Come to może być podobna sytuacja jak z innymi tytułami, na które hype był nakręcony bardziej w związku z ich niedostępnością niż faktyczną wartością. A potem jak wychodziło, to ludzie mówili, że takie sobie. 13 lat temu to może i było wydarzenie, ale teraz, przy takim potoku tytułów to po prostu wsiąknie.

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #606 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 08:18:34 »
Kingdom Come nawet gdy wyszło przed laty w Polsce to nie cieszyło się jakimś szczególnie wielkim uznaniem :)

Ale ja tam lubię te posągowo idealne rysunki Rossa, więc z chęcią bym łyknął polską wersję, bo na tamtą się nie załapałem.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #607 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 08:31:22 »
Z tych wymienionych tytułów właściwie mogę żałować tylko New Gods. Kingdom Come i Animal Man wolę w edycji Egmontu, które dzięki temu, że nie będzie ich w WKKDC, są bardziej realne - a już szczególnie Animal Man, którego w kolekcji byłby tylko fragment.

No i nie mogę odżałować braku Green Arrow: The Longbow Hunters z pierwszej 60-tki  :'(

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #608 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 09:50:20 »
Lewaczek: "Kingdom Come nawet gdy wyszło przed laty w Polsce to nie cieszyło się jakimś szczególnie wielkim uznaniem"

Bez żartów. Nie zeszło może tak szybko jak "Azyl Arkham" ale i tak za długo nie poleżało. Opinie o tytule też były na ogół entuzjastyczne. Tak więc: "To nie tak było!".

"Booster Gold" (rozumiem, że chodzi o "Blue and Gold") to do momentu rozpisywania tej serii przez Geoffa Johnsa bardzo udane, dobrze pomyślane, rozrywkowe czytadło. Tyle że nie dla "znaffców", a dla normalnych czytelników.

"New Teen Titans: Birth of the Titans" - klasyka. Wolfman i Perez w najlepszej formie. Tylko trzeba brać pod uwagę, że powstało w takim a nie innym momencie dziejowym i jest tam znacznie więcej do czytania niż w przereklamowanych seriach typu "Saga".

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #609 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 11:58:31 »
Ale z ciekawości - jakie komiksy masz na myśli pisząc o tych ważnych i interesujących historiach. Podaj kilka przykładów (piszę bez złośliwości, jestem po prostu ciekaw  :) )
Spośród tytułów wydanych w innych krajach:
B: Mroczne Zwycięstwo (taniej i wydanie pasowałoby mi do DH)
B: Detective
B: R.I.P.
Batwoman: Elegy
GA: The Longbow hunters
GL: Emerald Twilight/New Dawn
JL: Kingdom Come
S: Red Son
B: Gotham after Midnight
B: by Neal Adams
B: No Man's Land
Kryzys na nieskończonych Ziemiach

Czyli generalnie klasykę plus sporo Batmana. Mile widziałbym również rzeczy spoza tej listy: GL Sinestro Corps War, WW Hekateia, LSH Great Darkness Saga, A The trench.
Batman returns
his books to the library

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #610 dnia: Pt, 20 Wrzesień 2019, 14:58:13 »
@UP
Na Czerwonego Syna też się spóźniłeś? Akurat w tym jednym wypadku nie żałuję, że był tylko w edycji hiszpańskiej. Chociaż z tamtej to bym chciał Superman: Earth One.

WW: Odyssey nie czytałem, ale lubię kolekcyjne dwupartowce. Można pokazać coś więcej. Nightwing: Year One by idealnie zamkną tą trylogię pomocników. A tak zostaliśmy pozbawieni jednej postaci. Co do Kingdome Come. Czytałem to raz ale pamiętam ogólny wydźwięk. Te 12 lat temu to jeszcze mnie to tak nie uderzało. Ale przez te lata przeczytało się dzięki Hachette dużo więcej komiksów i spokojnie mogę się zgodzić z tezą że herosi się kompletnie pogubili i zaczęli robić więcej złego niż dobrego. I to jest smutne i trzeba coś z tym zrobić. A raczej coś z tymi scenarzystami, że by przestali z herosów robić villanów a z villanów owieczki. W każdym razie może w łodzi się potwierdzi, że w przyszłym roku Egmont nam łaskawie wyda Kingdome Come. Bo ten komiks chciałbym mieć w swojej kolekcji, by pasował do Sprawiedliwości, również od Rossa.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #611 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2019, 09:12:41 »
Dziwne... odłożyłem zakup Supermana i Legionu Superbohaterów "na zaś", chciałem teraz dorzucić do zamówienia na New Mutants na empik.com, i akurat ten tom jest wyprzedany? Jako jeden z nielicznych w WKKDC? Pech  :-\

Offline misiokles

« Odpowiedź #612 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2019, 10:04:39 »
New Mutants to KSM nie WKKDC.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #613 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2019, 10:06:38 »
New Mutants to KSM nie WKKDC.

???

Może przeczytaj jeszcze raz mojego posta ;)

Offline misiokles

« Odpowiedź #614 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2019, 10:59:32 »
Racja. My bad.