Autor Wątek: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics  (Przeczytany 223638 razy)

Offline OokamiG

Odp: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics
« Odpowiedź #315 dnia: Cz, 30 Maj 2019, 15:44:05 »
"Poszukiwany Hal Jordan" to kolejna udana propozycja w tej kolekcji. Z jednej strony po brzegi upchana akcją; z drugiej sporo udanych nawiązań do mitologii Zielonych Latarni. Warstwa plastyczna bardzo dynamiczna i pasuje jak ulał do energetycznych scenariuszy Johnsa. Miło że w ramach tej kolekcji przytrafiła nam się już trzecia opowieść z okresu przełomowego stażu wspomnianego twórcy. Jej mankamentem jest natomiast okoliczność, że to ledwie wstęp do "Wojny z Korpusem Sinestro", opowieści na której polską edycje póki co nie ma widoków.
Oj tam, może będzie w old DC.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #316 dnia: Cz, 30 Maj 2019, 15:49:22 »
Oby się załapało. Świetna rozrywka, przynajmniej jak dla mnie bardziej przekonująca niż zapowiedziana już "Blackest Night" (skądinąd dobrze, że ta opowieść też u nas będzie).

JanT

• Gość
« Odpowiedź #317 dnia: Cz, 30 Maj 2019, 15:50:33 »
Oj tam, może będzie w old DC.
Jak wydają w DC Deluxe Blackest Night to szanse praktycznie zerowe.

Offline Gascon200

« Odpowiedź #318 dnia: Cz, 30 Maj 2019, 15:53:02 »
Jak wydają w DC Deluxe Blackest Night to szanse praktycznie zerowe.

Kto wie, może jak Blackest Night się sprzeda to będzie ten GL? :>

Offline Murazor

« Odpowiedź #319 dnia: Cz, 30 Maj 2019, 15:58:13 »
I po 3, czy 4 zbiorczych zdubluja siebie? Czy wydadza z dziura w historii, bo przeciez ktos sobie dokupi jeden tom z calkiem innej serii?

Offline OokamiG

« Odpowiedź #320 dnia: Cz, 30 Maj 2019, 16:23:33 »
I po 3, czy 4 zbiorczych zdubluja siebie? Czy wydadza z dziura w historii, bo przeciez ktos sobie dokupi jeden tom z calkiem innej serii?
One Shot Rebirth i reszta serii pokazuje, że można powiązane ze sobą tytuły tak wydawać.

Offline Murazor

« Odpowiedź #321 dnia: Cz, 30 Maj 2019, 16:32:32 »
One shot nie jest czescia zadnej serii. To tak jakby wyrwac srodkowy tom Skalpa i wydac inaczej. Oczywiscie, ze sie da i tragedii nie bedzie, ale raczej male szanse, ze tak zrobia. I to potwierdza male szanse na GL w calosci.

Offline Odyn

« Odpowiedź #322 dnia: Cz, 30 Maj 2019, 16:48:18 »
Skoro mało kto kupował serię z Odrodzenia to pewnie mamy bardzo małe szanse na wydanie runu Johnsa. Trochę mnie to dziwi, bo akurat ta seria była gorąco polecana przez główne autorytety współczesnej młodzieży tj. youtuberów.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #323 dnia: Cz, 30 Maj 2019, 20:44:36 »
Oczywiście nie miałbym nic przeciwko polskiej edycji całego stażu Johnsa, ale bardziej chodziło mi o publikacje "Wojny..." w zbliżonej formule do "Najczarniejszej Nocy" czy "Sprawiedliwości":

Offline Maragast

« Odpowiedź #324 dnia: Cz, 30 Maj 2019, 22:15:02 »
Ja myślę, że prędzej wydadzą "Najjaśniejszy Dzień" niż "Wojnę Korpusu Sinestro" - jakby mieli to wydać to należało by od tego zacząć, a skoro wydają tylko "Najczarniejszą Noc" to raczej nie interesuje ich wcześniejsze elementy Runu Johnsa, a samą Noc traktują jako jednorazowy Event.

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #325 dnia: Pt, 31 Maj 2019, 04:21:39 »
Nawimar-czy ten tom z  WKKDC  broni się jako samodzielna historia, czy też raczej widać, że to dopiero wstęp do dłuższej całosci?
,, - Eeeeech.''

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #326 dnia: Pt, 31 Maj 2019, 11:42:13 »
Lordzie, moim zdaniem tak, choć oczywiście są tam wątki zarówno z wcześniejszych odsłon tej serii jak i symptomy tego z czym Zieloni Latarnicy będą niebawem musieli się zmierzyć. Zwłaszcza, że Johns prowadził swój "run" kompleksowo i precyzyjnie. Niemniej "Poszukiwany..." i tak ma potencjał by zapewnić sporo rozrywki także tym czytelnikom, którzy nie mieli okazji zapoznać się z wcześniejszymi perypetiami Hala. Dodam jeszcze, że dla mnie osobiście wielką wartością tego tomu jest przedruk debiutu Star Sapphire, jak zwykle w przypadku komiksów DC doby wczesnej Srebrnej Ery uroczo naiwny ale też elegancko i z finezją zilustrowany przez młodego Gila Kane'a.

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #327 dnia: Pt, 31 Maj 2019, 12:13:28 »
Dziękuję.
,, - Eeeeech.''

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #328 dnia: Pt, 31 Maj 2019, 12:46:24 »
Nie ma za co. Na marginesie dodam tylko, że warto zwrócić uwagę na ostatni tom kolekcji, którym będzie (jak na ironię!) pierwszy solowy album z udziałem Hawkmana wydany w Polsce. To również pochodna pracy Johnsa z bardzo udanego (oczywiście moim zdaniem) stażu tego autora w ramach serii "Hawkman vol.4".

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #329 dnia: Pt, 31 Maj 2019, 16:44:22 »
Żal po prostu. Bo wraz z zakończeniem WKKDC PL nie doczekamy się innych debiutów. Przecież zaraz po Hawkmanie byliby Nowi Bogowie. Animal Man był w niemieckim 95 tomie!  Mistrzowie Czasu.  Batman Outlaws i Batman and the Outsiders. Kurde - byłby pierwszy samodzielny album z Boosterem Goldem. I solowy Superboy. I dwa tomy z Nightwingiem. Jak patrzę na listę tytułów, to płakać mi się chce, że po polsku tego nie będzie.

https://forum.gildia.pl/index.php/topic,40551.msg1443973.html#msg1443973