Autor Wątek: Uniwersum DC  (Przeczytany 80046 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kyms

Odp: Uniwersum DC
« Odpowiedź #450 dnia: Pn, 26 Grudzień 2022, 11:33:09 »
Całej reszty nie ma, bo cała reszta nie jest górnolotna ;) Aktualnie z najlepszych serii mamy Nightwinga, Flasha, potem długo nic i główne serii o dwóch ikonach.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Online Castiglione

« Odpowiedź #451 dnia: Pn, 26 Grudzień 2022, 12:14:30 »
Cieszy mnie ten ten ponowny boom na "Sandmana", który widać również w Polsce - jeżeli mielibyśmy się doczekać porządnego wydania starszych spin-offów, które później mogłyby trafić także do nas, to chyba tylko teraz.

Offline kelen

« Odpowiedź #452 dnia: Pn, 26 Grudzień 2022, 15:55:23 »
Poniżej lista 10 najczęściej czytanych komiksów DC z ich platformy internetowej w 2022 roku. Ja zdziwiłem się tą dziesiątką. Sandman, gry, klasyka i Nightwing. A gdzie cała rzesza aktualnych pozycji?

https://www.cbr.com/sandman-most-read-dc-universe-infinite-comic-year/

W seriach połowa top10 to serie aktualne lub zakończone w tym roku (chodzi o Justice League, który się sfinalizował na rzecz Dark Crisis). W topce pojedynczych numerów, jeśli nie chcesz liczyć rzeczy związanych z gier, to połowa też zajmują niedawno wydane rzeczy. Daleko nie trzeba szukać tych aktualnych pozycji.

Offline michał81

« Odpowiedź #453 dnia: Pn, 26 Grudzień 2022, 15:55:56 »
O tak seria Flasha od Adamsa to złoto. Żeby nie było, to nie jest seria, która jest jakimś kamieniem milowym, która zrewolucjonizuje ten segment komiksów. Po prostu jest to dobrze napisane superhero, ze świetnymi relacjami pomiędzy postaciami, świetną akcją i ciekawymi pomysłami fabularnymi.

Offline Kyms

« Odpowiedź #454 dnia: Pn, 26 Grudzień 2022, 16:33:19 »
Po prostu jest to dobrze napisane superhero, ze świetnymi relacjami pomiędzy postaciami, świetną akcją i ciekawymi pomysłami fabularnymi.
To już brzmi na pewną "rewolucje" biorąc pod uwagę jak większość bieżących serii potrafi być prowadzona  ;D

Offline Simon11

« Odpowiedź #455 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 08:57:16 »
Pytanie do znawców DC.

W jakich komiksach wydanych w PL poza Authority i Planetary pojawiają się postacie z Wildstorm? Do głowy przychodzi mi JLA Morrisona. Czy było coś jeszcze? Swego czasu popularny był Midnighter może gdzieś przeciął się np. z Batmanem?

Offline michał81

« Odpowiedź #456 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 10:03:52 »
W jakich komiksach wydanych w PL poza Authority i Planetary pojawiają się postacie z Wildstorm? Do głowy przychodzi mi JLA Morrisona. Czy było coś jeszcze? Swego czasu popularny był Midnighter może gdzieś przeciął się np. z Batmanem?
Wieczni Batman i Robin - pojawia się Midnighter
Flashpoint - Griffter
Śpioch 1 i 2 - całość osadzona w Wildstorm
Batman (Tynion) - Griffter (chyba)
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Styczeń 2023, 10:09:03 wysłana przez michał81 »

Offline Necr09

« Odpowiedź #457 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 14:29:52 »
Skończone wszystkie 3 tomy Future State, zdecydowanie tom z ligą wyróżnia się na tle pozostałych dwóch. Nowa Wonder Woman to sympatyczna Amazonka z Brazylii, nie dziwie się, że ludzie ją polubili. Jest trochę nieokrzesana w bojach, ale nadrabia to zaciętością. Historia o Aquawoman też mi się podobała, i to mimo, że tylko część była o niej. Flash ma zdecydowanie najgorszą opowieść, była dla mnie zwyczajnie nudna, nie wiadomo nawet po lekturze
Spoiler: PokażUkryj
w jaki sposób stracili połączenie z speedforce, a na śmierć kolejnych postaci nie odczuwa się żadnych emocji.
Na koniec dwie ligi. Standardowa pokazała znacznie ciekawszego Flasha niż jest "Future State: Flash" oraz chyba najbardziej irytującą i gburowatą Latarnie jaką komukolwiek kiedykolwiek udało się stworzyć, autentycznie kibicowałem złym żeby ją ukatrupili bo tak denerwowała. Sama historia to taki mix "mocą przyjaźni pokonamy każde zło" oraz "zaufanie to podstawa". Historia o Dark Justice League to zdecydowanie najlepszy i najciekawszy punkt tego albumu. Jest świetnie rozpisana, czuć motywacje bohaterów, a i powiązanie
Etrigana z detektywem Chimpem
wyszło genialnie. Ocena końcowa 7,5/10. Swoją drogą Egmont znów pomylił dymki:

Pozostałe zbiorczo bo trochę czasu minęło odkąd czytałem:
- Future State: Superman - 2/10, w tym tomie nie było nic ciekawego, zbiór w większości bezsensownych łupanek, gdzie wyróżnia się jedynie historia jak Clark
odmawia walk gladiatorskich kolejnemu Mongulowi
, cała reszta mogłaby nie istnieć i strat żadnych by nie odnotowano.
- Future State: Batman - 6/10 , opowieść z Jace'm Foxem to jedyna, która mi się nie podobała, słabo narysowana i napisana. Pozostałe to sprawnie napisane krótkie historyjki o postaciach z Gotham z pojawiającym się gdzieniegdzie Batamanem, choć i tu na pierwszy plan wysuwa się ta z Catwoman, gdzie akcja się dzieje w pociągu pancermym :D.
FGO: 758,469,198

Offline Kyms

« Odpowiedź #458 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 18:25:31 »
Zbiór historii o eSie jest bardzo dziwną papką, którą ciężko przeczytać i się zachwycać. Batmańska była jedną z moich ulubionych, a po przetrawieniu co mnie bolało, to iście marketingowe spotkanie Batmanów. Więcej wokół tego było szumu niż cokolwiek z tego wyszło.

Offline Maragast

« Odpowiedź #459 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 13:16:19 »
Z dostawą styczniowych premier otrzymałem tomik "Superman: Ten który spadł" i jak on ma okropny grzbiet.
Generalnie w DC od Egmontu po Metalu panuje straszny bałagan jeśli idzie o grzbiety - w przeciwieństwie do Marvela gdzie jest porządek - całe Marvel Now ma ten sam wzór na boku, tak samo całe Marvel Now2.0 ma osobny wzór i teraz Marvel Fresh ma swój wzór - no i tu wszystko idzie na miękko i ładnie wygląda na półce.
Ale to co co się dzieje w DC to jakiś dramat.

Nowe DC i Odrodzenie zostały wydane bardzo fajnie i mają swój osobny wzór boków - pomijając, że tomik "Uniwersum DC Odrodzenie" wyszedł w Deluxie ale to jeszcze można przełknąć. Za to co dzieje się dalej już nie.
Rozumiem, że "Metal", "Batman, który się śmieje" oraz "Death Metal" chcieli wydać w osobnej szacie i na twardo - okej to mógłby być wyjątek ale czemu w innych tomikach nie ma porządku?

Liga Snydera, Superman Bendisa, Detectiv Comics Tomasiego i Latarnie Morrisona mają osobne jednolite grzbiety ale już Batman Tyniona ma osobne, "Flash Forward" jest na czerwono, "Wieczna Zima" ma jeszcze inny grzbiet, tak samo "Ten, który spadł", a do tego eventy "Kryzys Bohaterów", "Lewiatan", "DC Pokolenia" i "Nieskończona Granica" idą na twardo gdzie każdy ma inny grzbiet - to wszystko powinno mieć jednolity wzór tak jak Marvel Now 2.0 gdzie także eventy idą na miękko by ładnie komponować się z resztą na półce.

Czy ktoś w tym Egmoncie był piany kiedy to projektował?

Offline xanar

« Odpowiedź #460 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 13:26:58 »
Kierujesz pretensje w złą stronę, te grzbiety to DC "projektuje" a nie Egmont, przynajmniej to co aktualnie się pojawia.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #461 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 13:40:46 »
Rozumiem, że "Metal", "Batman, który się śmieje" oraz "Death Metal" chcieli wydać w osobnej szacie i na twardo - okej to mógłby być wyjątek ale czemu w innych tomikach nie ma porządku?
To jest projekt Urban Comic nie Egmontu.
Liga Snydera, Superman Bendisa, Detectiv Comics Tomasiego i Latarnie Morrisona mają osobne jednolite grzbiety ale już Batman Tyniona ma osobne, "Flash Forward" jest na czerwono, "Wieczna Zima" ma jeszcze inny grzbiet, tak samo "Ten, który spadł", a do tego eventy "Kryzys Bohaterów", "Lewiatan", "DC Pokolenia" i "Nieskończona Granica" idą na twardo gdzie każdy ma inny grzbiet - to wszystko powinno mieć jednolity wzór tak jak Marvel Now 2.0 gdzie także eventy idą na miękko by ładnie komponować się z resztą na półce.

Czy ktoś w tym Egmoncie był piany kiedy to projektował?
To są projekty DC Comics a nie Egmontu.

Offline Maragast

« Odpowiedź #462 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 13:52:51 »
A czy te wspólne grzbiety Marvel Now, Marvel Now2.0 i Marvel Fresh to jest projekt Marvela?
Egmont tam nic nie mieszał żeby wszystko było jednolite?

Offline xanar

« Odpowiedź #463 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 13:56:01 »
Najwyraźniej w Marvelu mogą mieszać a w DC nie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #464 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 14:12:40 »
Najwyraźniej w Marvelu mogą mieszać a w DC nie.
Chyba nie, skoro w klasyce musieli zmienić kolorystycznie logo Marvela.