Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 251897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline donT

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #735 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 11:19:34 »
Podyskutuję tu trochę z donT. :D O ile końcówka poza runem czyli miniseria "Puni vs Avengers" jest faktycznie słabiutka, to cały run Rucki trzyma dobry poziom i fajnie się zamyka numerem 16. To taka próba wrzucenia Franka na nowo do Uniwersum na dobrym poziomie

Moim zdaniem nie. Mozna bylo zrobic to o wiele subtelniej, nie tracac wlasciwego dla serii ciezaru. Bo jak najbardziej sie da, co wiele lat temu udowonili Frank Miller w historii Child's Play, Carl Potts w African Saga, czy Garth Ennis w miniserii Welcome Back Frank w zeszycie z DD. Zdaje sobie sprawe, ze strzelanie do murzynow, latynosow czy innych mniejszosci etnicznych jest passe i obecny Marvel tego nie chce (wiadomo - hajs musi sie zgadzac), ale strzelanie do bezimiennych hord nalezacych do Hydry, Exchange czy Hand to nie Punisher. Przynajmniej nie moj Punisher.

Nie wiem czy Rucka widzial na co sie pisze, czy dal sie przycisnac marvelowych korpo ludom, ale swiadomie badz nie, zostal mentalnie wykastrowany i splodzil cos wyjatkowo slabego, biorac pod uwage co potrafi bez osob stojacych za jego plecami. Frank Castle strzelajacy gumowym kulami? Cytujac klasyka "Matkobosko, co to sie stanelo?". Run ma pare fajnych motywow, do pewnego momentu fajnie sie go czyta, ale w ogolnym rozrachunku to jedno wielkie meh...

Do nowych runow nie bede sie odnosil, po serii ktora rysowal Kudranski, odpuscilem sobie Punishera. 

Wystąpią w sierpniu w warszawskiej Progresji
Ehhh... Irlandia klasycznie pominieta. Koncertowo Polska przebija zielona wyspe o jakies min 50 razy.

edit: literowka
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Maj 2023, 11:42:17 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #736 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 11:40:37 »
Frank Castle strzelajacy gumowym kulami? Cytujac klasyka "Matkobosko, co to sie stanelo?".

Eeeeee. Pół pierwszego Essentiala/Epica Punishera, to strzelanie gumowymi kulami, bo Frank sprzymierzał się ze Spider-manem, który postawił taki warunek. No i nie pamiętasz numeru TM Semic 5/95? Zaczyna się od strzelaniny gumowymi kulami, bo na nabrzeżu jest tyle amunicji, że jedna iskra spowodowałaby wybuch. :)
Zatem gumowe kule jednak należą do Legacy Punishera, choć oczywiście woli prawdziwe.

Offline donT

« Odpowiedź #737 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 11:44:56 »
Mi bardziej chodzilo o to, ze cos takiego wyszlo spod reki Rucki.
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Maj 2023, 12:02:28 wysłana przez donT »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #738 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 21:09:25 »
Bo jak najbardziej sie da, co wiele lat temu udowonili Frank Miller w historii Child's Play
Bardzo dobry występ. Zresztą odkąd przeczytałem jego run w "Daredevilu", jestem bardzo ciekaw, co by było, gdyby Miller zabrał się w tamtych czasach też za pisanie Punishera.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #739 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 21:38:54 »
Czy u nas bedzie tez wydany Puni gdy jest Frankensteinem, bo nie ogarniam juz tych kolejnych volume?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #740 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 23:30:45 »
@UP
Parę postów wyżej ja napisałem, ze nic się na to na razie nie zanosi. Chyba że będzie jakiś niespodziewany revill ze strony Egmontu.

My tu sobie piszemy o tych późniejszych scenarzystach, ale dla mnie to Mike Baron jako pierwszy kóry dłużej zajmował się tematem, naprawdę ukształtował tę postać. Sporo charakterystycznych cech Franka zostało z nim od przełomu lat 80-tych i 90-tych aż do dzisiaj. No i oczywiście ja też uwielbiam Chucka Dixona, bo płynnie przeszedł z Conana do Punishera.

Offline hansior

« Odpowiedź #741 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 07:47:05 »
To prawda, co piszą, że wychodzi miniseria "Punisher no more", która ma oznaczać pozbycie się postaci Punishera z uniwersum Marvela?

Offline Necr09

« Odpowiedź #742 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 07:51:09 »
FGO: 758,469,198

Offline michał81

« Odpowiedź #743 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 08:01:24 »
Nie pozbyli się go, po prostu przenieśli go do Weirdworld, czyli jak będą chcieli to mogą go zawsze ściągnąć z powrotem do głównego uniwersum. Nie raz tak było, że jakiś główny bohater lądował w innym uniwersum, by po jakimś czasie powrócić. Przecież nawet w latach 90 przeniesiono wszystkich superbohaterów po sadzę z Onslaughtem do wymiaru kieszonkowego, a i tak potem wrócili.

Nagłówki "Marvel pozbywa się Punishera" to są zwykłe clickbaity mające wygenerować tylko ruch na stronie. Niestety na tym teraz polega dziennikarstwo.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #744 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 08:17:40 »
Okazało się jednak, że są to historie głębokie, eksplorujące w sposób niezwykle interesujący przeszłość i dokonujące analizy psychologicznej Franka Castle'a, a także odpowiadające na pytanie czym tak naprawdę była wieloletnia krucjata Punishera przeciwko pzrestępcom. Ostatecznie okazuje się bowiem, że nie było to ani szukanie sprawiedliwości, ani chęć zemsty, a uwolnienie swoich najskrytszych morderczych insktynktów.

Bla, bla, bla. Czy to jest opinia tego przechodnia z sondy ulicznej z "Witaj w domu Frank"? ;) Takie opinie mogą wyrażać tylko wrogo nastawieni do komiksów propagandyści. Teraz Marvel zamkną serię (FF też kiedyś zamknęli ale co z tego), to ciekawe na kogo media będą zrzucać winę za masowe strzelaniny w szkołach? Dopiero co taka tragedia była w ostatnim tygodniu w Richmond w Wirgini.

USA cały czas hołduje tradycji posiadania i używania broni. I również z tej fascynacji czerpano przy tworzeniu przygód Punishera, pokazując jego rozbudowane zbrojownie i arsenał. W ogóle to fajnie znaleźć sobie kozła ofiarnego (Czaszka Punishera na koszulkach prawdziwych morderców), uprościć sprawę, zrzucić na daną rzecz wszystkie oskarżenia i zamknąć temat.

Dla mnie zawsze Punisher będzie antybohaterem tragicznym. Zabito mu rodzinę, którą kochał całym sercem. I to jeszcze zrobili jacyś zwyrodnialcy, chcący pozbyć się świadków innego swojego morderstwa. Zupełnie bezsensowna śmierć. Plus jeszcze poczucie winy, bo on przeżył, bo ich nie ocalił, bo w domu chciał trzymać dzieci z dala od broni i przemocy. A gdyby miał wtedy ze sobą swojego Colta 1911 mógłby się obronić?. Czyli ogromna strata, trauma, poczucie winy i bezsilności w tamtym momencie. Oraz nie ukaranie sprawców przez wymiar sprawiedliwości. To stworzyło mieszankę która napędzała jego płomień zemsty. Ja nie odbierałem tej wojny z przestępcami jako robionej w imię i pod sztandarem jego zmarłej żony i dzieci. Traktuję Franka jako zwykłego człowieka, który chciał spokojnie żyć i kochać ale zostało mu to odebrane. Robi to wszystko też dlatego by nie zginęło już żadne dziecko w podobny sposób, by strata i trauma nie zniszczyła kolejnych, bezbronnych ludzi. Akcje Punishera były zawsze potem zaplanowane tak, by z jego winy nie ginęli cywile. Połączenie rządzy zemsty z walką z niesprawiedliwością i brutalnymi przestępcami mnie kupiło. I zawsze będę fanem przygód komiksowych Franka Castle.

Jedyna dobra rzecz, to to, że na razie ilość przygód Punishera będzie stanowiła skończony, zamknięty zbiór. Czyli można wszystko po polsku opublikować, tak jak Hellboya.

Offline hansior

« Odpowiedź #745 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 09:00:50 »
Ja nie czytam komiksu o superbohaterach i nigdy za takiego nie uważałem Punishera. Moim zdaniem komiksy o nim, to głównie komiksy sensacyjne, więc cieszę się, jeśli to by oznaczało, że nie będzie już żadnych crossoverów z innymi superbohaterami.
Ale nie zdziwiłbym się, gdyby było tak, jak mówi michał81. W Marvelu nic nigdy nie jest ostateczne i wszystko zależy od pieniędzy.

Offline michał81

« Odpowiedź #746 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 09:27:49 »
Prawda jest taka, że Frank w uniwersum nadal istnieje i nawet zapowiedziano z nim nową serię, tylko że w kosmosie.

Offline Kandor

« Odpowiedź #747 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 11:02:15 »
Ja nie czytam komiksu o superbohaterach i nigdy za takiego nie uważałem Punishera. Moim zdaniem komiksy o nim, to głównie komiksy sensacyjne, więc cieszę się, jeśli to by oznaczało, że nie będzie już żadnych crossoverów z innymi superbohaterami.
Ale nie zdziwiłbym się, gdyby było tak, jak mówi michał81. W Marvelu nic nigdy nie jest ostateczne i wszystko zależy od pieniędzy.
Jak nie kończy ci się amunicja i nie giniesz, i tak z zeszytu na zeszyt, to nie możesz nie być super-hero :-) Jesteś bół-boską istotą, niczym Chuck Norris z dowcipów o Chucku Norrisie ;-)
Co do zgonu, to Frank umierał w głównym uniwersum już kilka razy, ja naliczyłem trzy takie sytuacje :-)
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Czerwiec 2023, 11:16:58 wysłana przez Kandor »

Offline donT

« Odpowiedź #748 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 12:23:33 »
Dajcie panowie spokoj, to co sie w ostatnich latach dzieje / dzialo z Punisherem to jedna wielka rownia pochyla. Ostatnia dobra seria to Marvel Now Edmondsona, choc tez jest bez szalu i logiki czesto prozno w niej szukac. Ale jakos bylo, dalo sie to czytac, mialo przyjemne rysunki i zajebiste, taktyczne podejscie do walki (stroj, sprzet, cqc - to bylo fajne). To co stworzyla Cloonan uraga inteligencji czytelnika, seria ze zbroja War Machine jest totalnie out of character, Rosenberga i Kudranskiego nie da sie skumac bez znajomosci rownloleglych wydarzen w marvelowym pierdolniku. Run, gdzie staje na czele Hand to jedno wielkie WTF? co to ma byc? Bzdury totalne, kupa straszna. Moze i dobrze, ze seria zostala wstrzymana. Nie wierze, ze Marvel odpuszcza sobie Punishera ot tak - na zawsze. Jestem pewien, ze za kilka lat ktos pojdzie po rozum do glowy i postac przywroci. W wielkim stylu - morcznym, ulicznym, down to earth, bez kalesonow i latajacych pajacow. Taka przerwa moze wyjsc wszystkim na dobre.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Czerwiec 2023, 12:25:04 wysłana przez donT »

Offline Takesh

« Odpowiedź #749 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 12:26:32 »
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem co nie które osoby, ale Marvel nie zabił Franka. Wyżej już była ta informacja co się stało w ostatnim zeszycie pióra Aarona. Dlatego spokojnie. Nadejdą lepsze czasy, to wróci do dawnej chwały. Jakby nie było, to jest postać z największą liczbą serii w historii Marvela. Ongoing i mini oraz maxi. Serio. Sprawdźcie sobie.