Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 252026 razy)

Offline HugoL3

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #585 dnia: Pt, 04 Listopad 2022, 16:47:04 »
Wydaje mi się, że tu sporo polityki weszło z góry i kazali coś tam zmieniać w postaci Punishera i po prostu położyli całkowicie ten pomysł ewolucji bohatera...

Offline michał81

« Odpowiedź #586 dnia: Pt, 04 Listopad 2022, 17:43:20 »
Przecież przez wydarzenia w USA (chodzi o to, że prawicowe grupy i policja podczas protestów BLM przyjęły logo jako emblemat, nadając mu negatywne konotacje), Punisher jest na cenzurowanym w Marvelu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #587 dnia: Pt, 04 Listopad 2022, 21:51:00 »
Jak w 2005 roku wyszła super gra z Punisherem w roli głównej, gdzie zabijał złych bez pardonu i miał genialne sceny przesłuchań i fatality, to Marvel nic nie powiedział. Wystarczyło że cała to prawicowa klika rasistowskich i skorumpowanych glin uważa się za wyznawców i obrońców takich jak Punisher, to nagle Marvel się świętoszkowato oburza i postanawia psuć Franka. Przecież odpowiedzią powinien być drugi Sucide Run i rozprawienie się z korupcją w Policji, jak to już Punisher potrafił robić.

« Odpowiedź #588 dnia: Pt, 04 Listopad 2022, 23:27:23 »
  Czyli policja i bliżej niezidentyfikowane prawicowe grupy są winne temu, że Marvel nie chce wydać klasycznego Punishera? Interesujące. Punisher vol. 14 dostaną G.Willow Wilson i Scottie Young.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #589 dnia: So, 05 Listopad 2022, 11:52:00 »
Niech se wybiorą Konona na prezydenta nie będzie policji nie będzie niczego.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #590 dnia: So, 05 Listopad 2022, 14:03:07 »
Nie śledzę nowych przygód Punishera, więc ominęła mnie wiadomość o zmianie symbolu. Spojrzałem i wrażenie następujące: "co to, do cholery, jest?". Bardziej przypomina coś z gry komputerowej typu Baldur's Gate czy Diablo. Rozumiem powody zmiany, każda korporacja stąpa na palcach byleby tylko nie urazić żadnego środowiska, którego poglądy akurat dominują w przestrzeni publicznej. Nie zgadzam się z takim podejściem ale rozumiem. Dziwi mnie tylko, że twórcy nie rozumieją materiału z jakim pracują.
Czaszka, podobnie jak flagi pirackie podczas "złotego wieku" piractwa, ma stanowić symbol. Słabych przerażać, a wszystkich informować, że posługujący się symbolem jest "Śmiercią" i w najbliższej przyszłości każdy kto stoi na drodze, zginie. Aktualny symbol Punishera jedyne co mówi, to "uwaga demony/kosmici, Frank Castle nadchodzi". Właściwie, mogliby odstawić tę postać na boczny tor lub wykreować kogoś nowego na podmianę, nie mają przecież skrupułów, przykładem choćby Riri Williams. W komiksach i MCU wielka podmiana trwa na pełną skalę.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Castiglione

« Odpowiedź #591 dnia: So, 05 Listopad 2022, 15:58:30 »
Mnie zastanawia co z tą miniserią Ennisa, która ma być powiązana z Max, bo jeszcze w marcu wypowiadał się, że pierwszy zeszyt najpewniej jeszcze w tym roku, podczas gdy póki co cisza. Ten Punisher Aarona już się wtedy ukazywał, więc teoretycznie nie powinien kolidować.

Offline Chmielu

« Odpowiedź #592 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 21:00:04 »
Mnie zastanawia co z tą miniserią Ennisa, która ma być powiązana z Max, bo jeszcze w marcu wypowiadał się, że pierwszy zeszyt najpewniej jeszcze w tym roku, podczas gdy póki co cisza.

Była planowana miniseria z Parlovem - "Get Fury", ale Goran miał udar i chyba temat został zawieszony, z szacunku dla rysownika. Tak ja to odbieram - jako braterską lojalność wobec przyjaciela, o której Garth zrobił muchos komiksów przeca.

Część z nas (ja na pewno - przyznam wbrew sobie) mitologizujemy Ennisa jako tego, który stworzył definitywną wersję Punishera. Ale ostatecznie jest on lewakiem, dla którego Frank Castle ma "(...) głowę pełną potłuczonego szkła" i jest po prostu psycholem. Dla mnie - w kategorii postać z komiksu - Castle to bohater/antybohater ostateczny. Facet, który jako katolik wie, że to co robi skazuje go na Piekło, ale nie odpuszcza... właśnie dlatego, żeby inni nie musieli skończyć jak on. Tak ja bym pisał Franka, gdybym miał szansę. Nie ma drugiej takiej postaci w amerykańskim komiksie - cała reszta to "fuckin' cunts", którzy mają na sumieniu te wszystkie ofiary swoich spandeksowych wrogów radośnie popylających w tę i z powrotem przez drzwi obrotowe więzień/szpitali psychiatrycznych/supermax'ów.
A wracając do Ennisa - Irlandczyk wpłynął na bezpieczne wody politycznej poprawności. "Soviet" jest o ruskiej mafii i dobrym rosyjskim żołnierzu, a nowy komiks to planowany powrót do Wietnamu. Nie zobaczymy już jak Frank strzela do czarnoskórych dealerów (a był tego trochę u Gartha), bo jak wiadomo "bml", a dragami handlują tylko biali supremiści i biali uprzywilejowani. Hipokryzja lewaka - świat z chorej bajki, w którym tylko sikanie na krzyż nie ma prawa nikogo oburzać, bo zalatuje zacofaniem.

Co do Aarona. Ja rozumiem, że Marvel wyciska co może jak cytrynę, ale trzeba mieć swój honor i po prostu powiedzieć nie. Aaron to nie jest newcomer, który musi robić co mu każą. Gość jest na exclusiv'ie i chyba ostatnim z dawnych architektów uniwersum Marvela. To co zrobił z postacią Franka jest poza pojęciem.
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Offline Castiglione

« Odpowiedź #593 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 21:11:40 »
Była planowana miniseria z Parlovem - "Get Fury", ale Goran miał udar i chyba temat został zawieszony, z szacunku dla rysownika. Tak ja to odbieram - jako braterską lojalność wobec przyjaciela, o której Garth zrobił muchos komiksów przeca.
Ta miniseria jest planowana przynajmniej od 2019 roku, kiedy faktycznie Parlov dostał udaru i wstrzymano projekt, ale jeszcze w tym roku Ennis potwierdzał, że nad nią pracuje i prawdopodobnie do końca 2022 zacznie się ukazywać.

Offline michał81

« Odpowiedź #594 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 21:43:15 »
Tak narzekacie, ale czytaliście chociaż nowego Punishera? Aaron wg mnie naprawdę daje radę. Ja wiem, że nie ma tu zabijania tuzina przestępców na stronę jak dawniej (co można poczytać w epikach, które zaczął wydawać Egmont), tylko ile razy można czytać to samo?
Spoiler: PokażUkryj
Punkt wyjściowy, że Punisher jest teraz w Hand może i jest kontrowersyjny, ale widać że Aaron ma na to pomysł. Przywrócenie rodziny Franka do życia, konflikt z Aresem, czy świetne retrospekcje, zanim stał się Punisherem. Wiadomo, nie znamy finału i wszystko może wywalić się na mordę, ale jest to powiew świeżości.

I tak jest to o niebo lepsze niż Purgatory, gdzie Frank polował na Demony, będąc na usługach aniołów.

« Odpowiedź #595 dnia: Nd, 06 Listopad 2022, 22:20:03 »
...ile razy można czytać to samo?

Do usranej śmierci. Cały ten gatunek to jest klepanie w kółko tego samego, z okazjonalnymi wyskokami jakichś wywrotowców, którzy z reguły lądują w alei gwiazd. Ja na ten przykład niespecjalnie mam ochotę czytać o wskrzeszonej rodzinie Franka a Aresem to niech się Xena zajmuje. Marvel tak naprawdę chce jednocześnie i mieć i zjeść ciastko. Z jednej strony Castle za Chiny nie pasuje do profilu wydawnictwa, z drugiej jest popularny i ma stalowy elektorat. No, ale tak to jest jak się zblatuje wydawca z korporacją o profilu rodzinnym, są pieniądze za to wolności artystycznej za to nie ma. Na jakiś powrót imprintu w stylu Max, Icon czy chociażby Marvel Knights  nie ma co liczyć, wszystko co klepie teraz ten wydawca ma przypominać filmy i nie przekraczać PG-12. Marvelowi strasznie brakuje komiksów skierowanych stricte do starszej młodzieży i dorosłych. Wchodzi powiedzmy przygodny czytelnik nie siedzący stale w temacie, ale dajmy na to ceniący Ostatnie Łowy Kravena czy tam innego Daredevila wejdzie na stronę wydawcy przejrzy same okładki aktualnych serii i zapowiedzi na następny miesiąc i już będzie wiedział, że nic takiego nie znajdzie.

Offline michał81

« Odpowiedź #596 dnia: Pn, 07 Listopad 2022, 05:19:47 »
  Do usranej śmierci.
I jak to wydawcy robią i tak jest źle. Niech posłuży tu za przykład run Spencera w Amazing Spider-man, który mieli motywy z wydawanych u nas epików (przecież tom Ścigany to taki sequel Ostatnich Łowów Kravena) i co? Jeden z gorzej ocenianych runów. Ja ma wrażenie, że czytelnikom wydaje się, że chcą to samo, ale jak już dostają, to jest tylko narzekanie i pisanie jak to było kiedyś.

Może
Ja na ten przykład niespecjalnie mam ochotę czytać o wskrzeszonej rodzinie Franka a Aresem to niech się Xena zajmuje.
Ale te wątki są dobrze poprowadzone.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #597 dnia: Pn, 07 Listopad 2022, 07:17:13 »
Aaron to się już całkowicie rozmienił na drobne. Jak kiedyś jego nazwisko na komiksie gwarantowało jakąś jakość tak teraz jest ostrzeżeniem - omijać szerokim łukiem. Przecież to co on tworzy w marvelu od paru lat jest jakimś kompletnym syfem.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Kvothe

« Odpowiedź #598 dnia: Pn, 07 Listopad 2022, 07:45:01 »
Jeśli ten nowy Punisher wyjdzie u nas to przeczytam z ciekawości, a jeśli chodzi o Arona to cóż tu więcej pisać.
Wciąż się dziwie, że nastukał tyle zeszytów Avengers, Avengers Forever i kto to czyta.

Ale Flynt ma racje o imprincie typu Max można tylko pomarzyć. Marvel się skończył na ...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #599 dnia: Pn, 07 Listopad 2022, 07:58:43 »
Tak narzekacie, ale czytaliście chociaż nowego Punishera?

A wydał ktoś po polsku nowego Punishera? Dlaczego można w miarę świeży Stan Przyszłości z DC, ale już z Marvelem są opóźnienia? Najświeższy Punisher po polsku to pierwszy trejd Cloonan, a poza tym to wracamy do przeszłości. Bo wg Egmontu tylko Deadpool i Spider-Man mogą mieć na raz serię aktualną i klasykę. Dalej zachodzę w głowę, czemu po Thunderboltsach vol. 5 nie wydano u nas Punishera z Marvel Now? Przecież to by się idealnie spinało.

Nie zobaczymy już jak Frank strzela do czarnoskórych dealerów (a był tego trochę u Gartha), bo jak wiadomo "bml", a dragami handlują tylko biali supremiści i biali uprzywilejowani.

"-Dlaczego zabiłeś tego gościa? On tylko handlował trawą.
-Zaniżał poziom." :)