Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 255028 razy)

Offline misiokles

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #495 dnia: Cz, 23 Grudzień 2021, 10:34:44 »
Nie absurd a zwyczajnie wycelowanie w rozhisteryzowanych użytkowników internetu. Marvel dobrze wie, jakie zasięgi robią mu pozorowane 'skandaliki' i regularnie wypuszcza nowe, gdyż wie jakie dyskusje wywołają takie zapowiadana zmiany. Po wyjściu komiksu będzie to już #nikogo, gdyż fandom myślami będzie przy kolejne zapowiadaniem 'zmianie'.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #496 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 17:19:44 »
Obawiam się, że nie.

Raczej będzie tam wszystko co w pierwszym Essentialu i omnibusie "Back to the War" za wyjątkiem pierwszych 5 numerów Vol. 1, które trafiły do 2. epika.

Konkretnie:

Amazing Spider-Man #129, 134—135, 161—162, 174—175, 201—202, Annual #15; Giant-Size Spider-Man #4; Marvel Preview #2; Marvel Super Action #1, Captain America #241; Daredevil #182—184; Spectacular Spider-Man #81—83

Czyli w większości niestrawne rzeczy, których nie dałem rady doczytać do końca w wydaniu Mandragory.

:o :o :o
Nie bluźnij. Essential Mandragory jest najlepszy na świecie. Dla prawdziwych miłośników Punishera to świetna lektura. Wydziwiałem nad Essentialami Spider-Mana i ostatecznie żadnego z nich nie kupiłem, bo 80 zł to drogo. Ale ledwo wyszedł Punisher w tej serii, to kupiłem z miejsca za okładkową. I przez te lata przeczytałem to z 5 razy. Jak może się nie podobać starcie z Tarantulą? Albo to jak ścigał dalej tych co byli odpowiedzialni za śmierć jego rodziny?

Ten grubasek kończy się na Kręgu Krwi i poprosiłbym to co tam dalej było. Nie wiem jaka była przerwa między CoB a pierwszym numerem TM-Semic Punisher z roku 1990.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #497 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 17:26:38 »
Przede wszystkim ten Essential to w przeważającej większości gościnne występy u innych bohaterów. Ja tej narracji i dialogów ze starych "Spider-Manów" nie dałem rady czytać. Jedynie fragmenty runu Millera w "Daredevilu" były małym światełkiem w tunelu.

Niestety na tyle mnie ten tom wymęczył, że do "Circle of Blood" nie dotarłem.

Offline donT

« Odpowiedź #498 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 17:36:33 »
Ten grubasek kończy się na Kręgu Krwi i poprosiłbym to co tam dalej było. Nie wiem jaka była przerwa między CoB a pierwszym numerem TM-Semic Punisher z roku 1990.

Ta przerwa to numery #1 - 10 pierwszej serii ongoing. Tm-Semic zaczelo wydawac od #11 (Super Wzrok).
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #499 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 17:39:09 »
Ale pytanie czy przeczytałeś w końcu Circle of Blood, skoro wyszło i w WKKM #140 i w SBM? Naprawdę fajny komiks.

Mi się team upy z Pająkiem właśnie bardzo podobały. To stało się tradycją Spider-Mana, że potem często potykał się lub sprzymierzał z Frankiem. O czym świadczą i TM Semici i jedyny kreskówkowy występ Punishera w Spider-Man TAS. Potem nigdy w żadnym serialu animowanym Marvela go nie było.

No i nie przesadzaj - druga połowa lat 70-tych w Spider-Manie to już nie są ramotki. Mi się czytało te wszystkie historie ok. Gorzej za to wypadły te 3 zeszyty Daredevila w tym Essentialu, bo były pocięte. Dopiero jak Egmont wydał całość, lepiej to wchodziło.
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Luty 2022, 17:47:56 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #500 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 18:25:16 »
Że pocięte to swoją drogą, ale napisane dużo lepiej.

Co do CoB - w końcu pewnie Egmont wyda tego Epica, więc na pewno wtedy się zaznajomię. A jak mocno będzie mi brakować Franka, to może wcześniej skuszę się na wersję w kolorze z kolekcji.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #501 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 18:29:25 »
https://allegro.pl/oferta/punisher-krag-krwi-kolekcja-marvela-140-11046351491

Jeśli jesteś fanem Franka, zdecydowanie powinieneś to przeczytać. Chyba że dalej masz ten Essential Mandragory, to siadaj już dziś. :)

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #502 dnia: Śr, 09 Luty 2022, 23:44:37 »
W Essentials pocięty był tylko zeszyt Daredevil 182 , większą część historii dotyczyła sytuacji po domniemanej śmierci Elektry dali tylko strony dotyczące Franka Castle co jest zrozumiałe.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #503 dnia: So, 12 Luty 2022, 11:04:23 »
https://allegro.pl/oferta/punisher-krag-krwi-kolekcja-marvela-140-11046351491

Jeśli jesteś fanem Franka, zdecydowanie powinieneś to przeczytać. Chyba że dalej masz ten Essential Mandragory, to siadaj już dziś. :)

Wszystko na miejscu :)

Może nie dziś, ale pewnie jeszcze dam drugą szansę, czasami przy ponownej lekturze coś lepiej mi podchodzi.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #504 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 00:34:39 »
https://www.cbr.com/marvel-punisher-garth-ennis-nick-fury-story/

Ennis potwierdza, że prawdopodobnie jeszcze w tym roku zacznie się ukazywać jego kolejna historia z Punisherem - wnioskując po tematyce i obecności Nicka Fury'ego będzie to już jakiś czas temu zapowiedziane "Punisher: Get Fury", które odłożono w czasie ze względu na niedyspozycyjność rysownika (miał rysować Goran Parlov, nie wiem czy aktualne).

W każdym razie to + poprzednia miniseria "Punisher: Soviet" powinno się idealnie złożyć na 11 tom Maxa dla Egmontu.

Offline michał81

« Odpowiedź #505 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 01:06:27 »
To jest bardzo dobra wiadomość, tym bardziej w obecnej co Marvel sytuacji robi/nie robi z postacią Franka.
Ale zanim będzie komplet zeszytów na zbiorczy to chwila minie i Egmont mógłby ogarnąć w tym czasie serię Fury'ego spokojnie zamykając całość w dwóch tomach, jako w pewnym stopniu uzupełnienie runu Ennisa.
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Marzec 2022, 01:19:21 wysłana przez michał81 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #506 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 01:24:31 »
Fury jak najbardziej.

Offline Takesh

« Odpowiedź #507 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 08:42:36 »
A w 1 zeszycie nowej serii.... (uwaga - spoilery)

https://www.cbr.com/punisher-frank-castle-wife-maria-marvel/

Offline Castiglione

« Odpowiedź #508 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 13:01:53 »
Tak zerknąłem online na początek tej nowej serii Aarona i w sumie nic specjalnego, ale też nie wydaje się to takie złe. Punisher dalej zachowuje się jak Punisher, a czacha dalej jest obecna, zresztą obstawiam, że ten nowy strój to tylko na chwilę i tylko na potrzeby historii z Hand.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #509 dnia: Nd, 17 Kwiecień 2022, 18:27:18 »
Bardzo dobrze, że wreszcie ukazał się ciąg dalszy Punishera Marvel Knight's po polsku, po tych 12 zeszytach o Mamuśce Gnucci. Szkoda tylko, że zajęło to aż 15 lat. Ennis ma zupełnie inne podejście do wojny gangów niż pokazano to choćby w "Kręgu Krwi". No ale jak można samemu zadecydować, że nie ma cywilnych ofiar, jak byłoby w rzeczywistości, to jest łatwiej. Bardzo fajny zeszyt z Joan, ale zamieszczenie aż dwóch scenariuszy na końcu to tylko i wyłącznie strata miejsca. Zamiast tego, można było dać kolejny zeszyt.