Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 251277 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #420 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 17:57:34 »
@UP
Exactly.

Ten komiks z Punisherem naprawdę zapadł mi w pamięć. Za czasów TM Semic to zdecydowanie było "Last Days", jako mój pierwszy komiks z Frankiem i zaraz potem dwa kolejne grubasy. Eurotrip przeczytałem dużo później.

A po TM Semic długo nic superhero nie było, ale wreszcie wchodzę do lubelskiego empiku (tego mniejszego), a tam bach - zeszyty komiksowe z Punisherem. Siedziałem tam i czytałem je. I gdy tylko pojawiło się zbiorcze, to je z miejsca wziąłem, płacąc pełne 80 zł okładkowej. Tak mi się ten komiks podobał i do dzisiaj podoba. Ennis pisze genialnie, a prosty styl rysunków Dilona pasuje do tej narracji. Hush mnie wtedy nie wziął, Diabeł Stróż też nie, Ultimates na pewno nie, ale "Witaj w domu Frank" jest genialne.

Offline michał81

« Odpowiedź #421 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 18:12:13 »
No właśnie nie jest genialny. Genialny jest jest Punisher MAX Ennisa. Tu jest po prostu bardzo dobre exploitation i powrót Franka na właściwe tory.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #422 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 18:46:38 »
Dla mnie jest przegenialny. W MAX mimo wszystko za dużo jest już elementów gore, przekleństw, epatowania seksem. Ale oczywiście to też są bardzo dobre historie - zwłaszcza ten ciąg z Furym, Rolinsem, Rosją. Ale to właśnie elementy tego komiksu były i w filmie z 2004 i w grze z 2005 i potem się przewijały.

Offline 79ers

« Odpowiedź #423 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 18:55:36 »
Lepiej Punishera Pottsa  zamiast tych MK

Offline kknd2

« Odpowiedź #424 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 18:59:19 »
Wydanie Haczet ..
...
Czy cena 2tomow od Haszetu ...
Czy naprawdę tak trudno napisać prawidłową nazwę wydawnictwa: Hachette lub Hachette Polska ?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #425 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 18:59:29 »
@UP
Trzeba wydać wszystkie Punishery, których w Polsce nie było. I te historie wczesniejsze z aniołami i Frankencastle i Punisher Marvel Now i ANAD. W ogóle całość między zakończeniem Circle of Blood a pierwszym zeszytem wydanym przez TM Semic.

Online Castiglione

« Odpowiedź #426 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 19:04:36 »
TK mówił kiedyś na spotkaniu, że Punisher jest najfajniejszy, więc szanse na więcej są.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #427 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 19:11:27 »
-Punisher (1987) #1-10
-Daredevil (1964) #257
-Marvel Graphic Novel: Punisher – Assassin’s Guild
-Punisher (1987) #11-25 & Annual 1-2
-Spectacular Spider-Man #140-143
-Punisher War Journal

Offline michał81

« Odpowiedź #428 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 19:40:56 »
W MAX mimo wszystko za dużo jest już elementów gore, przekleństw, epatowania seksem.
Ale tego jest więcej w Marvel Kinghts. Gore tu jest maksymalnie przerysowane, a apogeum jego jest chyba w historii z karłami i rozjechaniu pewnego jegomościa walcem. Przekleństwa, tego też jest od groma, tak samo jak epatowanie seksem. Wystarczy zajrzeć do pierwszego tomu i zobaczyć jakie "atrybuty" dostaje tu Rusek. ;) Punisher MAX jest genialny bo twardo stąpa po ziemi, kiedy Punisher MK to ostra jazda po bandzie bez trzymanki jak już się Ennis rozpędził. Te pierwsze 12 zeszytów to tylko lekka przygrywka do tego co później tu scenarzysta odwala. I jest to świetne, ale na pewno nie genialne.
@UP
Trzeba wydać wszystkie Punishery, których w Polsce nie było.
To trochę bez sensu, bo nie wszystkie rzeczy da się wydać, bez wydawanie czegoś co już wyszło między innymi w końcu może nie pocięty Suicide Run. 
I te historie wczesniejsze z aniołami i Frankencastle i Punisher Marvel Now i ANAD. W ogóle całość między zakończeniem Circle of Blood a pierwszym zeszytem wydanym przez TM Semic.
Historia z Aniołami jest wg mnie słaba. Punisher traci w niej to co tak naprawdę stanowiło jego sens. Zrobiono z niego łowce demonów i w sumie po co.
Frankencastle jest specyficzny i nie każdemu podejdzie. Na pewno jest to odważne podejście do Punishera i komiks bardziej dla fanów Remendera.
Piszesz o Punisherze z ANAD i go dostałeś. To mają być te wznowienia czy też nie, bo raz piszesz, że chcesz a raz że nie, zdecyduj się.
Pomijasz genialny run Grega Rucki, ale to nie będzie komiks dla ciebie bo to nie jest komiks o Punisherze.

Najlepiej to iść w epiki. I to pewnie sprawdziłoby się świetnie na naszym rynku, ze względu na nostalgię. I pewnie za moment je dostaniemy (obstawiam, że po 3-4 tomach z Marvel Knights).
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Wrzesień 2021, 19:44:30 wysłana przez michał81 »

Online Castiglione

« Odpowiedź #429 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 19:53:34 »
Ogólnie to fajną opcją byłoby mieć dwie serie - coś starszego na przemian z czymś bardziej współczesnym.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #430 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 20:17:01 »
Nie porównuję całego Marvel Knights tylko właśnie pierwsze 12 zeszytów, które są najlepsze i genialne. Reszta jest po prostu dobra a czy lepsza czy nie od MAXa to mi już trudno powiedzieć, bo lubię wszystko z Frankiem.

Nie pomijam Rucki. Przeczytałem te zeszyty i mogą być. Napisałem WSZYSTKO z Punisherem powinno być wydane. W ogóle źle się stało, że wydano tych Thunderboltsów, ale nie dostaliśmy dalej właśnie Marvel Now. ANAD niestety tylko 1 tom od Hachette. Ale tak jak z Daredevilem, czy X-Men, można to pociągnąć dalej.

No i podobało mi się i PKMU i powrót Ruska. Szkoda, że nie dostaliśmy tego w normalnym wydaniu.

Offline michał81

« Odpowiedź #431 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 20:57:12 »
No i podobało mi się i PKMU i powrót Ruska. Szkoda, że nie dostaliśmy tego w normalnym wydaniu.
To jest normalne wydanie i ma to duży sens, bo Rusek pojawia się w tych pierwszych 12 zeszytach i pasuje jako dalsza część historii. Jedynie Punisher Kills the Marvel Universe wg mnie mógł Marvel dodać do 3 tomu, co miałoby to większy sens, jako zamknięcie całego runu, choć sama historia nie zachwyca w porównaniu do pozostałych.
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Wrzesień 2021, 21:06:41 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #432 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 21:02:07 »
Dla mnie normalnym wydaniem byłoby pierwsze 12 zeszytów w 1 tom i 2 tom zaczynający się od #13. Przecież pozostałe serie jak Klasyka Marvela czy Deadpool, miały właśnie około tuzina zeszytów.

Offline michał81

« Odpowiedź #433 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 21:07:52 »
Dla mnie normalnym wydaniem byłoby pierwsze 12 zeszytów w 1 tom i 2 tom zaczynający się od #13. Przecież pozostałe serie jak Klasyka Marvela czy Deadpool, miały właśnie około tuzina zeszytów.
Nie miały tak, wystarczy przytoczyć DD Nieustraszonego. Po za tym to wydanie jest dla szerszej grupy czytelników, a nie tylko dla ciebie jednego. Jeśli konkretne komiksy miałby być wydawane pod jednego konkretnego czytelnika, to nigdy byś się nie doczekał wznowienia Kingdom Come.
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Wrzesień 2021, 21:09:40 wysłana przez michał81 »

Offline Motyl

« Odpowiedź #434 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 21:27:05 »
Najlepiej to iść w epiki. I to pewnie sprawdziłoby się świetnie na naszym rynku, ze względu na nostalgię. I pewnie za moment je dostaniemy (obstawiam, że po 3-4 tomach z Marvel Knights).

To oczywista oczywistość, pewnie tylko kwestią czasu jest zapowiedz Rządów Ważniaka.