Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 251458 razy)

Online donT

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #840 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 16:48:48 »
Najnowszy egmontowy epic, a ostatni jaki w wydal Marvel to zbior, od ktorego jak podejrzewam  - sporo osob sie niestety odbije. Kobyla ta zawiera kilka graphic novels (tytulowy Return to Big Nothing, Intruder, czarno-bialy Kites oraz Kingdom Gone), to co Tm-Semic wydal w zeszytach 8 i 9/91 oraz najslabsze numery dziwolagi, w ktorych Punisher staje naprzeciw postaciom z calkowicie innej ligi niz jego, a sa to Dr Doom oraz grupa cyborgow - Reavers. Zawartosc zamyka Annual z 1990 roku, czyli kilka krotkich, nie zwiazanych ze soba opowiesci. Wszystkie historie sa co najwyzej bardzo przecietne (mowiac najdelikatniej jak tylko potrafie) zarowno pod wzgledem scenariuszowym jak i graficznym. Nie zanalazlem w nim absolutnie nic wybijajacego sie, no moze jedna annualowa opowiesc zilustrowana przez Texa, ale to promil biorac pod uwage grubosc tego albumu. Nostalgia w tym epiku nie zadziala, bo zeszysty ktore sie kiedys juz ukazaly to w moich oczach sa jednymi z najslabszych. Chociaz jestem fanem Punishera od pamietnego czerwca 1990 roku, to Return to Big Nothing nie polecam. Mam wszystkie wydane dotad oryginalne wydania, ale ten jest zdecydowanie do pominiecia. No chyba, zejestescie hardcore'owmi komplecistami.
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Grudzień 2023, 17:26:06 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline sir Nick

« Odpowiedź #841 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 17:13:51 »
Łooo, Panie Kolego, bedem się kłócił.;) Samo "Kingdom gone" od Dixona to materiał pierwszorzędny. Jorge Zaffiano tu wjechał na petardzie, jeden z najlepszych rysowników, którzy robili Punishera. Nie wiem jak to wypadło po polsku, tłumaczyć Dixona to trzeba umieć, ale fajnie, że jest ten materiał wreszcie w Polsce. Zostały juz tylko "Jigsaw puzzle" i "Capital punishment" i to już chyba kończy Epic Collection z Punisherem, bo Diznej ma wyraźny problem z tym bohaterem.
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
I już nigdy nie mogli rozróżnić
Co dobre, co złe

Nie daj, nie daj ręki swej
Nie daj, nie daj duszy swej

Houk "Pułapka"

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #842 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 17:38:08 »
jestescie hardcore'owmi komplecistami.

Tak, a co? Epic zamówiony, jak przyjdzie w przyszłym tygodniu, to sam ocenię.

@Chmielu
Już o tym gadaliśmy. Kocham np. Syndrom Jerycha ale najpierw był M.Baron. To on napisał "Ostatnie Dni". Mój pierwszy komiks z Punisherem, w którym mały 8azyliszek się zakochał i ta miłość do Franka Castle mu już została. To ten scenarzysta naprawdę ukształtował tą postać - cynika, napędzanego zemstą, używającego czarnego humoru jako gorzkiego komentarza do otaczającej go rzeczywistości. Takiego Franka uwielbiam najbardziej. Ten obraz tylko utrwaliły i podkręciły scenariusze Dixona. Johny Tower, Puerto Dulce i sporo innych. Ci dwaj są u mnie na topce, Abbnet i Lanning są nieco niżej. Bo przyznaję - Firefight był naprawdę dobry.
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Grudzień 2023, 18:00:43 wysłana przez Bazyliszek »

Online donT

« Odpowiedź #843 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 17:59:55 »
Jorge Zaffiano tu wjechał na petardzie, jeden z najlepszych rysowników, którzy robili Punishera.

Nie lubie sprowadzania dyskusji do "to kwestia gustu", ale tu nic innego mi nie pasuje. Jak dla mnie to bardzo przecietny artysta i daleko mu do klasycznych Punisherowych kocurow jakimi byli panowie Zeck (gdy mu sie chcialo, jak np. w Circle of Blood) Portacio, Lee, Tex czy Romita Jr.

Edit: literowka
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Grudzień 2023, 18:50:39 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline sir Nick

« Odpowiedź #844 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 18:30:35 »
Nie lubie sprowadzania dyskusji to "to kwestia gustu"

Prawda. Jednak polecam forumowej uwadze wspaniałe "Winterworld" zrobione przez spólkę Dixon/Zaffiano. Kawał znakomitego akcyjniaka w klimacie postapo. 8)
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Grudzień 2023, 18:40:30 wysłana przez sir Nick »
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
I już nigdy nie mogli rozróżnić
Co dobre, co złe

Nie daj, nie daj ręki swej
Nie daj, nie daj duszy swej

Houk "Pułapka"

Offline death_bird

« Odpowiedź #845 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 22:12:20 »
Zostały juz tylko "Jigsaw puzzle" i "Capital punishment" i to już chyba kończy Epic Collection z Punisherem, bo Diznej ma wyraźny problem z tym bohaterem.

Tak się zastanawiałem nad tym "najnowszym" tomem, ale po tym co pisze donT portfel złapie odrobinę oddechu. Teraz czekam na "puzzle". Jednak co sentyment to sentyment.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Gieferg

« Odpowiedź #846 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 17:48:56 »
to co Tm-Semic wydal w zeszytach 8 i 9/91

Które bardzo dobrze wspominam :P
8/91 to był w ogóle mój pierwszy kontakt  z tą postacią, więc w tym wypadku nostalgia na pewno zadziała. Z resztą materiału to już może być różnie.

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #847 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 02:24:53 »
Mój pierwszy kupiony komiks to był  Punisher 9/91, ale tego epica kupiłem w oryginale jakiś czas temu. Zajmuje zdecydowanie mniej miejsca niż Egmontowe wydanie. Brakuje jeszcze do szczęścia wznowienia War Zone JRJR oraz War Journal Texa - Sicilian Sagi (ew. drugi tom War Journal), ale jak napisali przedmówcy, na razie nie widać, żeby za oceanem planowali to wydać. No chyba, że Mucha dostanie licencję...

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #848 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 12:59:34 »
Pisałem już tu, jak dobrze Equalizer z Denzelem by się nadawał na adaptację ekranową Punishera. Teraz to samo powiem o 2 sezonie serialu "Reacher". Szkoda, że scenarzyści tej produkcji nie siedzieli nad serialem Netflixa. Tam była nuda, ciągłe rozmowy, mało akcji, mało humoru. A tutaj wszystko jest bardzo dobrze zrównoważone - akcja, humor, rozwój fabuły i bohaterów. Sam jestem zdziwiony jak mi się dobrze to ogląda. Bo pierwszy sezon był trochę wolniejszy.

Życzę sobie, żeby nadchodzący Daredevil: Born Again był podobny w stylu choćby do Rechera i lepiej oddano tam Punishera, niż w jego solowym serialu.

Offline SawiK

« Odpowiedź #849 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 13:28:01 »
Zapomnij, Punisher nie jest poprawny politycznie 🧯

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #850 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 09:08:08 »
W zasadzie jest bo to taki antysystemowiec,  który jest tak naprawdę bardzo systemowy ponieważ sprzyja on policji, wojsku,wszelakim agencjom zamiast walczyć również z nimi. Marvel żałuje dzisiaj tego że zrobili swojego Action Mana z gigantycznymi spluwami bo to już nie pasuje  do ich dzisiejszej polityki wydawniczej.

Offline Takesh

« Odpowiedź #851 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 10:08:42 »
Takich postaci każde duże wydawnictwo ma na pęczki. Problemem jest bardzo duża popularność Pogromcy, szczególnie jego znaku rozpoznawczego, czyli czaszki. I problemy PR, jakie za tym idą dla Domu Myszy. To na początek. Potem ideologia itd.

Dodam tylko, że to właśnie Pogromca w USA ma najwięcej wydanych serii (mini, maxi, ongoing) w historii...

Przy okazji. Jakiś czas temu CBR.com opublikowało ciekawy artykuł poruszający m.in. problem z Frankiem.

https://www.cbr.com/the-punishers-best-book-deserves-a-relaunch/

Online HugoL3

« Odpowiedź #852 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 11:31:35 »
Nie wiem, czy Marvel żałuje. Serial Netflixa był świetny, później bardzo chętnie przeniesiono go na platformę streamingową Disneya, na której wciąż jest dostępny.
W epoce woke czy tam innych wysrywów, Punisher jest świetną alternatywą i jedyną nadzieją, że jeszcze może być normalnie. No ale już nie będzie. Nie czytałem nowego runu Aarona, ale znam kontekst fabularny i głęboko wierzę, że ktoś to zretconuje i przywróci nam prawdziwego Franka.

Patrząc na to ile pomysłów Marvela w ostatnim czasie jest trafionych, to mam poważne wątpliwości co chcą osiągnąć i dla kogo produkować kontent.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #853 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 12:41:44 »
@UP
Dla mnie serial był zdecydowanie zbyt przegadany, wolny, brakowało mu akcji. A przecież w oceanie policyjnych procedurali przygody Punishera to dla nich idealny format. Można by robić kolejne sprawy po 2 odcinki 42 minuty i to by wyszło. Coś jak Punisher z 2008 roku z Rayem Stevensonem. 1.5 godziny na śledztwo i akcję plus czarny humor. Więcej nie trzeba. Przecież był taki serial jak Dexter i to tam wychodziło. Czemu z Frankiem by nie mogło?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #854 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 17:25:04 »
Wg mnie też serialowy Punisher jest taki sobie. Bernthal nadaje się do tej roli, co potwierdził występem w "Daredevilu" (jak do tej pory to zresztą najlepszy ekranowy występ Franka), jednak jego solowy serial mnie nie porwał, fabuła była średnio angażująca, a przeciwnicy niezbyt ciekawi. Generalnie brakowało u mnie zainteresowania w śledzeniu rozwoju wypadków. Zdecydowanie wolę seriale o DD czy o Jessice Jones.

Z filmów najbardziej lubię ten z Thomasem Janem, choć to też nic wybitnego, ale według mnie poziom wyżej niż reszta odsłon. Za to bardzo fajny jest krótkometrażowy "Dirty Laundry", no ale to już nieoficjalna produkcja (choć do roli powrócił Jane).