Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 251561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #765 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 19:49:59 »
Skończyłem właśnie czytać Marvel Knights i Ennis tak ładnie kończy tę serię:

A oni teraz wyjeżdżają z jakimś kosmicznym Ghost Riderem :'(

« Odpowiedź #766 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 21:37:19 »
  Odzwyczaj się na długi czas. Nawet jak Franciszek znowu ożyje, to pewnie aby naprawić błędy przeszłości założy fundację terapeutyczno-resocjalizacyjną, gdzie będzie przywracał na łono społeczeństwa kryminalistów po odsiadce za pomocą zasiłków i magicznych olejków CBD a także agitował za oddawaniem głosów na Kamalę Harris.

Offline Xmen

« Odpowiedź #767 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 22:01:03 »
Szybko nie ożyje, ponoć w obcym wymiarze dołączy do niego Logan, zostaną parą i adoptują kilkoro czarnoskórych skrulli.
To fabuła na 100 zeszytów
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #768 dnia: So, 10 Czerwiec 2023, 09:22:50 »
Tutaj ciekawe omowienie obecnej sytuacji i tego co sie odwala

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #769 dnia: So, 10 Czerwiec 2023, 15:04:16 »
   a także agitował za oddawaniem głosów na Kamalę Harris.
Czyli Eric Larsen by mógł wtedy wrócić do Punishera bo w agitowali harris i dziadka Bidena ma spore doświadczenie, na łamach savage dragon. A co Punishera tak właściwie dostało się tej postaci za film z Janem z 2004. Te wszystkie emblematy militarne z czaszką są oparte na jego filmowym symbolu.  Sporo osób które widziało ten film nawet nie kojarzy komiksu.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #770 dnia: So, 10 Czerwiec 2023, 20:46:12 »
Ale to samo film z Rayem Stevensonem i serial z Brenthalem. I serio - czepiają się czaszki Punishera, jakby nigdy motyw kości nie był obecny w zbiorowej świadomości. Jakby nie było Franka, to by się odnosili albo do Piratów albo do SS z trupimi główkami. Ale zawsze lepiej od lat 50-tych zrzucać wszystko na komiksy, a nie na powszechny dostęp do broni w USA.
« Ostatnia zmiana: So, 10 Czerwiec 2023, 20:50:01 wysłana przez Bazyliszek »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #771 dnia: So, 10 Czerwiec 2023, 20:46:43 »
Larsen, Sienkiewicz oraz J S Campbell  sa w tym dobrzy.

Offline deFranco

« Odpowiedź #772 dnia: So, 17 Czerwiec 2023, 12:55:27 »
Skompletowałem sobie i w końcu przeczytałem całego MAXA.
Nie powiem, całkiem całkiem. Jak dla mnie o dwie klasy lepsze od M.KNIGHTS.
Grafika do przyjęcia, a scenariuszowo trochę mieszanka. Statystycznie co druga historia
mnie wciągnęła. Ale całość ogólnie na +.
Dwie rzeczy mi najbardziej zgrzytały. Punisher jako Superman, w zasadzie niezniszczalny.
Ciężko poraniony, luz. Dzień dwa i już gotowy do dalszej akcji  ::)
A druga sprawa, wiek bohatera. Powoli dobijający 70-tki gość robi co chce z kim chce. Poważnie ?
Z tym drugim wiąże się głębsza refleksja.
Na mój gust seria o Punisherze trochę za późno wystartowała (1987). Owszem w tamtym czasie,
gdy na ekranach rządzili Sylwek, Arnold i Czak, nieźle się to wpisało w trendy. Do tego
film z Dolphem też był ładnym uzupełnieniem. Ale czas, a co za tym idzie wiek Franka nie stał
w miejscu. Już kiedy czytałem semiki, a akcja działa się w latach 90-tych czułem pewien dyskomfort.
Bohater jako weteran z Wietnamu wydawał mi się trochę podstarzały i anachroniczny.
A Marvel jeszcze przez lata decydował się na dalsze jego starzenie się. Niby logiczne ale trochę
zaczęło się z tego robić fantasy.
Mamy olbrzymią lukę w życiorysie Punishera z lat 1976-1986 i przygody z tego okresu chętnie
bym sobie poczytał. Kurczę, ile nas ominęło. To właśnie wtedy Punisher powinien być w życiowej formie.
Tylko czy ktoś na to pójdzie ? Aktualni twórcy jak i czytelnicy zdecydowanie chyba wolą skupiać się
na teraźniejszości (albo dla odmiany wybiegają w daleką przyszłość).
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #773 dnia: So, 17 Czerwiec 2023, 13:20:01 »
Ja odpadłem po trzecim polskim tomie Max, bardziej niż niezniszczalny Frank wkurzali mnie ten Pittsy z pierwszej historii albo Barracuda, ten drugi to sobie nawet nic z tego nie robił że stracił palce. Z Max podobało mi się tylko ta historia w Rosji bo wrócił rysownik z czasów semica i born bo wietnamska jatka i soviet Ennisa z 2019.

Offline Xmen

« Odpowiedź #774 dnia: So, 17 Czerwiec 2023, 13:39:51 »
Ja czekam aż frank ucieknie z limbo na jednorożcu i zacznie podrzynac gardła tęczą. Ogolnie w superhero ciężko doszukiwać się logiki.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #775 dnia: Nd, 18 Czerwiec 2023, 11:50:59 »
Mamy olbrzymią lukę w życiorysie Punishera z lat 1976-1986 i przygody z tego okresu chętnie
bym sobie poczytał. Kurczę, ile nas ominęło. To właśnie wtedy Punisher powinien być w życiowej formie.
Tylko czy ktoś na to pójdzie ? Aktualni twórcy jak i czytelnicy zdecydowanie chyba wolą skupiać się
na teraźniejszości (albo dla odmiany wybiegają w daleką przyszłość).

Bo w latach 70-tych nie każda postać chwytała by dostać od razu własną serię jak np. Deadpool po 1991 r. No niestety Ponieważ Conway i Romita nie pociągneli swojego pomysłu wtedy dalej, to Franka czekały lata gościnnych występów zanim wreszcie nadszedł jego czas na przygody solo. Czytałeś Essential Mandragory właśnie z komiksami z tych lat? On był tam rozwijany, niestety trochę wolno.

PS. Drużyna A to też był serial o weteranach z Wietnamu którzy działali ponad 10 lat po zakończeniu wojny, w latach 80-tych.

« Ostatnia zmiana: Nd, 18 Czerwiec 2023, 11:55:36 wysłana przez Bazyliszek »

Offline donT

« Odpowiedź #776 dnia: Nd, 18 Czerwiec 2023, 12:57:09 »
Mandragora i nasze, rodzime wydania Essentiali... juz zapomnialem jakie one mialy "ladne" okladki.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online Crono

« Odpowiedź #777 dnia: Nd, 18 Czerwiec 2023, 16:08:59 »
Ten Punisher to nawet fajny jest. Okładka X-Men 1 to jest dopiero "dzieło". Aż oczy bolą.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #778 dnia: Nd, 18 Czerwiec 2023, 22:23:52 »
Też nie wiem czemu dali akurat ten rysunek. W tym komiksie są naprawdę dobrzy artyści.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #779 dnia: Nd, 18 Czerwiec 2023, 22:57:02 »
Tego Punishera narysował Robert Adler. Dali go, bo na okładkach polskich wydań Essentiali były rysunki rodzimych twórców.