Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 251028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piterrini

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #1140 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 09:18:25 »
Ostatnio tylko czytam, bo wtrącanie się nie ma za bardzo sensu kiedy wokół każdy bierze za pewnik informacje sprzeczne ze sobą (chociażby te przepychanki o licencji Asterixa, wywołany do tablicy kręcił jeszcze bardziej, mimo że wszystko jest jasno napisane w stopce, stosunek oszołomów do sensownie wypowiadających się zdaje się być blisko rekordu forum obecnie...), już pomijając te wszystkie wyzwiska z wątku chyba blogerów (zresztą jeden z drugim - ja bym się cieszył że ludzie mówią cokolwiek, może przy następnej aferze ktoś, kto normalnie nie włącza amatorskich materiałów [np. ja] spojrzy chociaż z ciekawości o co taki hałas...).

Ale do sedna, może nie o Punisherze jako takim, ale o papierze.

Zestawiacie tego offsetowego Punishera z Semicami, piszecie "papier gazetowy", nie będę się cofał kto co napisał, każdy będzie wiedział co go interesuje i z czym nie miał racji - papier w TM-Semicach (większość pozycji) to był wysokokwasowy papier już nieużywany w Europie, obecnie nawet normy tego zabraniają i tyle (a jakby ktoś próbował je obejść, to bardzo łatwo rozpoznać, że papier jest inny, więc nie - nie ma takiego papieru w użyciu). Był to zupełnie inny papier niż w oryginalnych amerykańskich zeszytach, inny niż papier gazetowy, inny niż ówczesny offset, inny niż obecne papiery recyklingowe, i zdecydowanie inny niż obecny offset...
Gdzie były Semici drukowane ktoś może przypomni, i skąd brał się na to papier to raczej specjalista lub ktoś związany z wydawnictwem by wiedział (pewnie jeszcze z czasów szwedzkich umów, później to było ciągnięte bo taniej), ale jw. był to papier kwasowy, którego podstawowe właściwości negatywne to żółknięcie pod wpływem reakcji z nawet powietrzem (gdzie obecne papiery żółkną głównie w reakcji ze światłem słonecznym), po latach sztywnienie i kruchość, to wszystko przyspieszone ww. powietrzem, wilgocią i słońcem.
Według Wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwa%C5%9Bny_papier nie musimy się "aż tak" bać o tego typu papier, bo nas jeszcze przeżyje. Nie przytoczę gdzie czytałem (bo nie pamiętam, artykuły albo fragment książki o papierach wysokokwasowych), ale przewidywana długość życia takiego Semicowego papieru to miało być jakieś 70 lat, przy czym po 30 przechowywany w takich sobie (średnich-słabych) warunkach mógłby ulegać już dezintegracji (czyli jw. kruszyć się w rękach), jak widać mija 30 lat i w większości przypadków papier się nie rozpada (chociaż miałem do czynienia z bardzo źle przechowywanymi egzemplarzami i się rozpadał, ale to trzeba trzymać np. w piwnicy niezabezpieczone żeby tak było).
Pominę teraz kwestię zestawienia z kredą, zestawienia z amerykańskimi zeszytami, kwestię kolorów i chłonność papierów, bo każdy z tych tematów dostałby osobny akapit, pewnie dłuższy od tego tutaj. Skupiam się na Semicach bo w tym się orientuję i widzę jak nietrafne są zestawienia przytoczone przez niektóre osoby na poprzednich stronach - to jest zupełnie inny papier, inny skład, inne właściwości, przytaczanie Semiców dla zestawienia obecnie użytego papieru nie ma sensu, np. nijak ma się to jak wygląda Semic dzisiaj a jak będzie wyglądał ten Egmont za 30 lat...
Jeśli ktoś jest faktycznie ciekaw czym się różni offset od offsetu i dziesiątek czy setek innych offsetów to nie pomogę, ale dobre opracowania istnieją, także wrzucanie wszystkich offsetów do jednego worka i bezpośrednie zestawianie na forum to czyste szerzenie dezinformacji.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1141 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 09:23:26 »
Takie Metropolis mam na płycie DVD z fragmentami filmu odnalezionymi po wielu latach (dalej nie ma całości). Film jest w układzie 4:3, czarno-biały, niemy. Materiały oczyszczono. Jednak film dalej jest w układzie 4:3, czarno-biały, niemy. I dalej jest doskonały w swojej niekompletności. I jest dalej kamieniem milowym kina. Tylko dlaczego nie zrobili go teraz w układzie 16:9, pokolorowali i nie dograli głosów aktorów?

A dlaczego masz ten film na płycie DVD a nie na starej taśmie filmowej? Wydaje mi się, że nie był on pomyślany i nie powstawał z myślą o plytach DVD:)

Online Castiglione

« Odpowiedź #1142 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 09:34:17 »
No raczej był tworzony z myślą o pokazach kinowych.

Offline donT

« Odpowiedź #1143 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 09:54:12 »
Co za bzdury. Wtedy był offset to teraz też ma być offset:) kiedyś były też czarno-białe telewizory na których oglądało się kolorowe w założeniu filmy kinowe. Czy teraz filmy z lat 70-tych oglądasz dalej na Rubinie kiedy masz do dyspozycji  telewizory led, 4K itd. Oczywiście oglądasz je w lepszej jakości a nie tak jak było to pomyślane w latach 70-tych.

Idziesz w zaparte i przywolujesz jakies dziwne ekstremalne porownania, nie przyjmujac do wiadomosci, ze wznawianie obecnie stare amerykanskie zeszytowki, z "analogowymi" kolorami, po prostu lepiej wygladaja na offsecie niz odbijajacej swiatlo kredzie. Stare kolory i kreda nie sa kompatybilne. I nie, nie jest to prawda objawiona, bo kto jakie kolory lubi jest kwestia indywidualna i subiektywna. Ciagnac tego i wyklucac sie nie zamierzam, ale zaryzykuje stwierdzenie, ze wiekszosc jednak przyzna mi racje.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1144 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 10:18:41 »
A dlaczego masz ten film na płycie DVD a nie na starej taśmie filmowej? Wydaje mi się, że nie był on pomyślany i nie powstawał z myślą o plytach DVD:)

Słuszna uwaga. Mam w takiej formie, bo tak jest dostępny. Z poszanowaniem pierwotnej wizji twórców. Film został odrestaurowany w możliwie najbliższy sposób jak kiedyś wyglądał, jednak na nowych nośnikach. Nie dodano koloru, nie zmieniono układu wyświetlania, nie dodano głosów aktorów. Jak np. Dziennik Wojenny na offsecie. Piterrini wyjaśnił, że papier kwasowy już nie jest dostępny. Dlatego offset. I dlatego płyta DVD zamiast taśmy, która w warunkach domowych jest trudna do zdobycia i drogą.

Powtórzę. Wszystko z głową i umiarem. Nic na siłę. I jak najbliższe zamierzeniom twórców.

« Odpowiedź #1145 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 11:24:04 »
Co nie zmienia faktu, że kończy się rok 2025 a my dalej maglujemy bibliotekę TM Semic, zamiast ruszyć do przodu lub sięgnąć po inne klasyki. Czekam na tego Remedera. Oby jak najszybciej w 2026.
Widzę można ci wymieniać setki runów po 2000 roku, zarówno w Marvelu i DC, a ty nadal będziesz bredził takie bzdury.
Od kiedy Egmont wydaje regularne serie Marvela i DC? New52 wystartowało u nas w 2015 roku, tak samo Marvel Now. Od 10 lat więc wydają setki runów, paręnaście tysięcy zeszytów różnorakich serii, z różnymi postaciami - nie mówiąc już o Marvel Classic które robi to samo, ale z komiksami właśnie z lat 2000+.
Ale oczywiście, zły Egmont tylko magluje to co wydał tm-semic  ;D
Wróć więc do swojego kochanego Hachette które ci wyda pierwsze parę zeszytów jakiejś serii, i jak chcesz poczytać dalej to ci pozostaną wydania oryginalne (jak np. z ostatnim Hulkiem w Must Have)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline death_bird

« Odpowiedź #1146 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 14:04:29 »
Powiedz mi jak miało by się im opłacać drukować parę milionów sztuk zeszytu który będą sprzedawać za 0,50$ na kredzie? Dziś taki zeszyt jest za 5$, i teraz mogą sobie pozwolić na kredę

Wartość dzisiejszych 5$ odpowiada mniej więcej wartości 0,5$ sprzed tych około 40 lat.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

« Odpowiedź #1147 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 14:15:42 »

Sprawdź zanim coś napiszesz, skoro dolar 40 lat temu jest wart dziś 3,03 to te pół dolara 40 lat temu jest dziś wart 1,51 dolara, a nie 5.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline death_bird

« Odpowiedź #1148 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 14:22:13 »
Oficjalne dane nt inflacji to wiesz, gdzie możesz sobie wsadzić?
W 1985 za uncję złota płacono 317 USD. Dzisiaj to jest 3968 USD. To jest obiektywny miernik prawdziwej wartości skumulowanej inflacji i samego dolara. A nie jakieś oficjalne "CPLie".
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online Castiglione

« Odpowiedź #1149 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 17:15:09 »
U mnie już 160,99 (-30%).
Zauważyłem, że chwilę później te ceny poszły w górę. To nieźle wczoraj przyfarciłem, bo kupiłem dwa komiksy z takim rabatem (obu już zmieniła się cena), a dodatkowo z darmową dostawą do poczkomatu DPD - dzisiaj już odebrałem.

Co za bzdury. Wtedy był offset to teraz też ma być offset:) kiedyś były też czarno-białe telewizory na których oglądało się kolorowe w założeniu filmy kinowe. Czy teraz filmy z lat 70-tych oglądasz dalej na Rubinie kiedy masz do dyspozycji  telewizory led, 4K itd. Oczywiście oglądasz je w lepszej jakości a nie tak jak było to pomyślane w latach 70-tych.
Tyle że to porównanie nie ma sensu, bo kolorowy film kinowy był oglądany na czarno-białym telewizorze nie dlatego, że tak to było pomyślane, tylko dlatego, że nie było technologii, aby w domu odtworzyć kinową jakość obrazu. Standardem dla tych filmów był właśnie kolor i tak obecnie są wydawane i oglądane.

W przypadku komiksów nie było tak, że pierwsze wydanie tworzono pod kredę, a późniejsze dodruki przez niedostatki techniczne wychodziły na offsecie, tylko ten offset był docelową formą wydania.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1150 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 21:57:34 »
Kura czy jajko? Offset czy kreda? Wnioskuję o nowy temat!

Offline Xmen

« Odpowiedź #1151 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 08:25:13 »
Kura
offset
można zamykać
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online amsterdream

« Odpowiedź #1152 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 11:39:31 »
Mnie kreda w starych komiksach amerykańskich tak drażni, że jak Egmont te pierwsze Epiki pająka będzie wydawał na takim samym papierze jak te późniejsze to nie zamierzam tego kupować. Kolory są tam tak przesycone i nienaturalne. Jeszcze kontury kresek jakoś dziwnie pogrubione, rysunki tracą masę detali. Chociaż to drugie ma chyba bardziej związek z byle jakim odrestaurowaniem materiałów niż papierem.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline gashu

« Odpowiedź #1153 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 15:04:14 »
Mam na półce oryginalne wydanie tego "War Journal".
Nie dość, że papier matowy, to jeszcze miękka okładka.
Profanacja Franka normalnie :(

Offline deFranco

« Odpowiedź #1154 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 17:02:43 »
Barry Windsor-Smith wyjaśni Ci, o co chodzi z tym offsetem.
Dzięki za ten ciekawy głos. Staram się zrozumieć te wszystkie argumenty i technikalia, ale to i tak
nie zmienia faktu, że kreda bardziej mi się podoba. Jest na naszym rynku już masa komiksów z dawnych
epok, wydana na kredzie i ja jestem bardzo zadowolony. Choćby Luc Orient czy Storm. Nie wyobrażam ich
sobie na offsecie.

Skupiając się na samych kolorach, najlepiej jak każdy sam sobie odpowie co mu lepiej wygląda.
Po lewej nasze offsetowe wydanie, po prawej kreda.

Dodam tylko, że jest w komiksie dużo cieni, ciemnych kolorów. Kiepsko to wszystko się komponuje
razem. Zanikają kontury. Jest zbyt ciemno jak za wieczorną przesłoną.

A tu ciekawostka. Promocyjny skan naszego wydania. Ten ściągnąłem z alejakomiksu.com

Kreda, normalna kreda ! Dlaczego nie dali skanu odpowiadającego prawdzie ? Czemu taki lepszy ?
No i to zwykłe oszustwo. Patrzysz na te kolory, potem kupujesz komiks i  :o :o

Nie jestem wrogiem offsetu, żeby zniknął w ogóle. Po prostu dla mnie w zdecydowanej większości sprawdza się kreda.
Egmont wydał już masę Punisherów na kredzie i wydaje mi się, że ludzie nie mają powodu by narzekać.
I nagle zmiana! Niech eksperymentują na nowych seriach, a nie robią szokową terapię w środku flagowego projektu.

A przy okazji, coś o tłumaczeniu Dziennika wojennego. Teksty typu "rany" "jeny" czy o zgrozo "rany Julek",
już myślałem, że bezpowrotnie przeszły do lamusa, a tu na powrót takie koszmarki. I to w Punisherze !!!  :-X :'(
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Listopad 2025, 17:05:46 wysłana przez deFranco »
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle