Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 149387 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Archie

Odp: Superman
« Odpowiedź #165 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 21:53:46 »
Dzięki, według mnie właśnie to jest super. 100 razy bardziej wolę te stare historie na offsecie niż na kredzie. Do tej pory nie spotkałem się żeby w regularnym DC dali ten stary offset do wydania HC, do TPB dawali często (np. "Green Arrow" Mike'a Grella).
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline PawelC

« Odpowiedź #166 dnia: Cz, 10 Wrzesień 2020, 19:07:07 »
@freshmaker, dzięki za fotki, ostatecznie odpuszczam to wydanie :).

Offline freshmaker

« Odpowiedź #167 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 07:36:54 »
przeczytałem juz ze 100 stron tego wydania. przy przewracaniiu stron boję się że się podrą...

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 12:12:23 »
Masakra to wydanie :( Wielkie rozczarowanie, bo ostrzyłem sobie na nie zęby, ale ten papier to jakaś totalna porażka. Na kanale YT Near Mint Condition jest recenzja tego wydania, już wtedy powziąłem wątpliwość, czy to kupić, a teraz ostatecznie ta wątpliwość została rozwiana. Poczekam na jakieś lepsze wydanie. Może omniak za jakiś czas? A może Egmont by się za to wziął?

Offline xanar

« Odpowiedź #169 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 12:21:04 »
Śmiem wątpić, TK chyba nawet kiedyś mówił, że u nas Superman mało popularny.

Narzekają Amerykany na to wydanie, że część stron jest "odświeżona" a część nie, ty jest wątek:

https://www.tapatalk.com/groups/marvelmasterworksfansite/superman-the-man-of-steel-byrne-hc-2020-t36316.html

Tak ogólnie z tego DC to tylko omnibusy jest sens kupować, jeszcze jako tako trzymają jakość, Deluxy też zaczęli dawać na jakimś pieprze toaletowym.
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Wrzesień 2020, 12:28:26 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline amsterdream

« Odpowiedź #170 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 12:52:55 »
Przecież starsze komiksy na takim papierze lepiej wyglądają. Kolory nie są takie przesycone i cukierkowate.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline freshmaker

« Odpowiedź #171 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 13:31:44 »
wszystko fajnie ale mogli dac lepszej jakości offset, gramature papieru a nie taką cieniznę. z tego co zauważyłem to materiały też tak sobie przygotowane - widać to szczególnie na rysach twarzy, cienkie linie są niewidoczne. do tego wstęp do tomu był napisany przez byrnea w... 1991 roku.

Offline xanar

« Odpowiedź #172 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 13:34:56 »
Spectr w omnibusie ma chyba taki gruby matowy, mam Green Lantern/Green Arrow w Deluxie i jest gruby matowy.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #173 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 13:53:54 »
grubość tych stron można porównać tylko i wyłącznie do papieru gazetowego. tylko raz trafiłem na taki w zbiorczym demonie kirby-ego. poprzednie komiksy na takim papierze to tm-semic w gorszych momentach - np jeden z zeszytów ostatnich łowów kravena.

Offline xanar

« Odpowiedź #174 dnia: Pt, 11 Wrzesień 2020, 23:49:46 »
Bendis kończy pisać Supermana w grudniu.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: So, 12 Wrzesień 2020, 10:01:05 »
Czyli po 5 tomów obu serii. Ciekawe kto teraz będzie pisał? Tom King  ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #176 dnia: So, 12 Wrzesień 2020, 11:03:26 »
No to wtedy wielkiej zmiany nie będzie  :) Pewnie Lois zostawi Kenta dla Luthora i ten z tego wszystkiego zje kryptonit.

Offline michał81

« Odpowiedź #177 dnia: Nd, 13 Wrzesień 2020, 04:37:48 »
Czyli po 5 tomów obu serii. Ciekawe kto teraz będzie pisał? Tom King  ;)
Raczej nie, mówi się o dwóch osobach Williamsonie lub Waidzie.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: Nd, 13 Wrzesień 2020, 09:41:46 »
Jedna do obu serii?

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: Śr, 28 Październik 2020, 10:09:16 »
Komiksy to tego rodzaju popkulturowe medium, które raz jest konsekwentne, a raz swymi treściami - np. historią owiniętą wokół danej postaci herosa, czy jakiejkolwiek sylwetki ludzkiej czy innej i jej licznych wątków w komiksie zawartych - wychodzi na to, że niekonsekwentne. Czytając "Trójca" - piękną narrację graficzną, nadającą dodatkowej głębi charakterowi i osobowości i tak już oryginalnym postaciom superbohaterskim: Batmanowi, Supermanowi, Wonder Woman (W przedmowie do komiksu, Brad Meltzer pierwszym zdaniem tekstu: ,,z ikonami jest najtrudniej(...)" podkreślił pośrednio wagę tego, co dokonał na łamach "Trójcy" Maty Wagner), zauważyłem pewne albo niedociągnięcie, albo zagwozdkę, albo do dodatek do rysu postaci Supermana.

Spoiler: PokażUkryj

Jak na powyższej fotografii można zaobserwować i zauważyć rozchodzi się o, nazwałbym to: ,,dziwną moc" Człowieka ze Stali. ,,Supek" potrafi wwiercić się (chyba dużo dalej niż w głąb pierwszych warstw litosfery) wgłąb Ziemi, robiąc to poprzez nadanie swemu kryptońskiemu ciału odpowiedniej częstotliwości drgań każdej z komórek, które go budują. Dotykając powierzchni głowicy materiału zbrojnego, przenosi na nią energię drgań. Rozszerzonej wersji ,,zestawu supermocy" Kal-Ela nie znam, więc jak dla mnie tego rodzaju podobna do Flasha zdolność organizmu do nadludzkich wyczynów, jest nowością i ,,innością" zarazem, nawet jeśli jest to mocarny Superman.

P.S. Coś podobnego tyczy się sylwetki Bizarro - również w tym komiksie, który złapany przez Wonder Woman w uścisk lassa prawdy, lasso to - po prostu ot tak, jakby za sprawą jakiejś wewnętrznej przemiany w skołowanym jego umyśle zachodzącej - rozrywa. Nigdy nie spotkałem się z sytuacją, aby ktokolwiek i cokolwiek mogło by nie ulec mistycznej mocy lassa prawdy.