Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 149161 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MacLeKrSk

Odp: Superman
« Odpowiedź #135 dnia: Cz, 09 Lipiec 2020, 20:04:30 »
Czytam "Nadejście Lewiatana" i nie rozumiem jednej rzeczy - o co chodzi z Lois? Jest żoną Clarka Kenta a publicznie przy wszystkich migdali się z eSem. W dodatku te osoby nie wiedzą, że Clark to eS. O co chodzi? Jest to gdzieś wyjaśnione? Komiksów  "Odrodzenia" nie czytałem. Ot tak, ten tom wpadł mi w ręce i postanowiłem przeczytać.

Offline R~Q

« Odpowiedź #136 dnia: Pn, 20 Lipiec 2020, 12:59:02 »
Sory, że pytam w temacie o Supermanie, ale nie ma gdzie.

Są tu osoby, które czytały Jack Kirby's Fourth World? Podobno serie w tym zawarte prezentują różny poziom? Czy to prawda, że tylko New Gods jest warte przeczytania?

Offline xanar

« Odpowiedź #137 dnia: Pn, 20 Lipiec 2020, 13:13:10 »
Mi się podobało New Gods i Mister Miracle, Forever People tak sobie a kumpel Supermana najmniej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #138 dnia: Pt, 07 Sierpień 2020, 12:02:10 »
Właśnie Supermana nigdy specjalnie nie darzyłem jakąś estymą czy chociażby zwykłym zainteresowaniem. Zawsze wydawał mi się mało ciekawy i nigdy nie rozumiałem, co jest takiego w tej postaci, czym tyle osób się fascynuje. Jeżeli tu jest postacią wiodącą, to cóż... tylko się utwierdzam w odpuszczeniu Zegara :) Więc dziękuję za nakreślenie specyfiki tej pozycji. Z drugiej strony jest Gary Frank...

Powiem ci Jaxx, że w czasach TM-Semic też niezbyt przepadałem za DC i Supermanem. Choć tato kupił mi wtedy komiks z pomnikiem na okładce (Pogrzeb Przyjaciela), to wolałem Marvel. Ale w tych czasach leciał też świetny serial "Lois and Clark" i ja uwielbiałem tego serialowego Supka w wykonaniu Dean'a Caina. Potem zaś dorwałem się do "Superman: TAS" i to była bajka z naprawdę dobrymi scenariuszami i ikonicznymi wrogami. Metropolis tworzyło spójny świat przedstawiony. I jak w końcu Egmont wrócił do Supermana, to dobrze mi się czyta jego przygody. Zresztą zerknij do WKKDC i "Men of Steel" Byrne'a - naprawdę dobra opowieść. Podobnie "Brainiac" Johnsa.

« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Sierpień 2020, 12:06:34 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Archie

« Odpowiedź #139 dnia: Pt, 07 Sierpień 2020, 18:27:48 »
Czytam "Nadejście Lewiatana" i nie rozumiem jednej rzeczy - o co chodzi z Lois? Jest żoną Clarka Kenta a publicznie przy wszystkich migdali się z eSem. W dodatku te osoby nie wiedzą, że Clark to eS. O co chodzi? Jest to gdzieś wyjaśnione?
Jest żoną Clarka i publicznie ją przyłapał paparrazi jak całuje się z Supermanem, ten wątek mocniej jest poruszony w maxi-serii Lois Lane Grega Rucki. W "Odrodzeniu" ludzie nie wiedzą, że Clark to Superman do tego momentu, który czytałes. Sytuacja zmienia się w "Superman #18" Bendisa. Co smieszniejsze w TN52 Lois ujawniła, że Clark to Superman, ale DC wycofało się z tego w Action Comics i w Superman: Reborn, które wyszły na początku "Odrodzenia".
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Sierpień 2020, 18:33:27 wysłana przez Archie »
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Brzon

« Odpowiedź #140 dnia: Cz, 13 Sierpień 2020, 12:34:30 »
Pytanie:

Czy aktualny run Bendisa w Supermanie można czytać bez znajomosci poprzednich runów Jurgensa i Tomasiego z DC Rebirth? Tzn. czy nie są zdradzane żadne spoilery, czy nie bede czuł zagubienia itp.

W Supermanie z Rebirth jestem na początku czytania, jednak kusi mnie aby być na bieząco z runem Bendisa.

Offline gashu

« Odpowiedź #141 dnia: Cz, 13 Sierpień 2020, 12:57:06 »
Ja dołożę swoje pytanie, czy run Bendisa w Supermanie da się czytać mając więcej niż 12 lat?
Z ostatniej serii tego Pana z którą obcowałem (X-ludzie), wywnioskowałem, że taka jest właśnie docelowa grupa czytelnicza wspomnianego autora.   

Offline xanar

« Odpowiedź #142 dnia: Cz, 13 Sierpień 2020, 14:32:33 »
Jak ci się podobał Spider McFarlane'a to już chyba wszytko powinno ci się spodobać  :) w tym Supermanie przynajmniej jest jakiś scenariusz.  :)

Offline gashu

« Odpowiedź #143 dnia: Cz, 13 Sierpień 2020, 15:03:26 »
Spidermana McFarlane'a nigdy nie pokazałbym moim dzieciakom (porwania i okaleczanie dzieci, krwiożercze jaszczury, zwyrodnialcy biegający ze strzelbami po lasach, itp... córki miałyby po tym koszmary po nocach).

Tymczasem serie super-hero Bendisa można spokojnie dać do czytania pierwszoklasiście.

Zastanawiam się po prostu czy z Supkiem jest podobnie?

Offline donT

« Odpowiedź #144 dnia: Cz, 13 Sierpień 2020, 15:54:23 »
Jak ci się podobał Spider McFarlane'a to już chyba wszytko powinno ci się spodobać  :)

Klepiesz jaki ten McFarlane'owy pajak jest beee, jak Bazyl o TK i blokowaniu kolekcji.

Spidermana McFarlane'a nigdy nie pokazałbym moim dzieciakom (porwania i okaleczanie dzieci, krwiożercze jaszczury, zwyrodnialcy biegający ze strzelbami po lasach, itp... córki miałyby po tym koszmary po nocach).

Kurcze pioro, moj 4,5 latek uwielbia tego Spidera. Najbardziej podobaja mu sie "Jaszczul" i "Hopboblin".
Hmmmm...
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline gashu

« Odpowiedź #145 dnia: Cz, 13 Sierpień 2020, 16:00:37 »
Może my jacyś strachliwi jesteśmy... :P
Pamiętam, że jak w wieku 9 lat przeczytałem "Mrocznego Rycerza Mrocznego Miasta", to komiks trafił na samo dno szuflady, bo taaaakiiii straszny się mi wydawał  ::)

Offline xanar

« Odpowiedź #146 dnia: Cz, 13 Sierpień 2020, 16:49:42 »
Do Bazyla to mi jeszcze duuużooo brakuje  :)

Przecież teraz prawie wszytko robi się tak, żeby trafiało do jak najszerszej grupy odbiorców.

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Cz, 13 Sierpień 2020, 16:57:47 »
https://naekranie.pl/aktualnosci/superman-od-dawna-nie-byl-tak-mocarny-jego-nowa-sila-ma-niespodziewane-zrodlo-1597224778

Przeglądając powyższy, wklejony w odnośniku posta artykuł od "naekranie.pl", naszło mnie takie fanowskie zapytanie: czy wydanie komiksu, o którym mowa w tekście, kupię gdzieś na polskich sklepach internetowych pokroju "atomcomics" i inne? Nie ukrywam, tak przedstawiony Superman wygląda bombastycznie. I to tak, że na podziwianiu tej kreacji się nie skończy; chciałoby się aż kupić, nawet niech by było po niemiecku czy francusku, wydanie w którym ta prezentacja Supermana się znajduje, i przeczytać. Bo doświadczyć tego na własne oczy to już zupełnie inna liga fanowskiego doznania. Ha!

Offline xanar

« Odpowiedź #148 dnia: Cz, 13 Sierpień 2020, 17:44:42 »
Kupisz od tego są takie sklepy  ;) a jak poczekasz trochę to sobie kupisz po polsku.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Cz, 13 Sierpień 2020, 19:42:28 »
Mnie ciekawi, czy Egmont wyda (jak przyjdzie czas) Superman: Up in the Sky Toma Kinga? Nie czytam regularnych serii z Supermanem, ale dałbym szansę tej mini serii, recenzje zachęcające, i jednak nazwisko Kinga po Visionie i Mister Miracle przyciąga. Choć jakbym się zastanowił, to odkąd Egmont wziął się za aktualne komiksy z DC, Superman za każdym razem mnie rozczarował - Action Comics Morrisona, Wyzwolony Snydera, czy Droga do Odrodzenia: Lois i Clark...

Chyba, że oleją Up in the Sky, jak w N52 olali Superman: The Men of Tomorrow Johnsa.