Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 147757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Superman
« Odpowiedź #855 dnia: Cz, 26 Czerwiec 2025, 16:36:30 »
W tym wypadku postarzenie ma tyle wspólnego, że zastosowanie go pozwoliło DC błyskawicznie wprowadzić temat związków seksualnych Jona, który w normalnych warunkach pojawiłby się dopiero za parę lat rozwoju postaci. W połączeniu z jego orientacją może to sprawiać wrażenie, że DC zależało nie tyle na wiarygodnym przedstawieniu psychologii bohatera i stworzeniu jakiejś podbudowy charakterologicznej dla jego przyszłych lat występów, co raczej na tym, żeby dostać taką postać już, tu i teraz, zupełnie jakby potrzebowali czegoś, żeby odhaczyć jakieś wskaźniki procentowe - co trąci tokenismem. Taki zabieg jest... niefortunny w mojej opinii.

Dobre postaci rozwija się stopniowo, żeby można było odwoływać się do ich historii i dawnych przeżyć, a nie pstryka się palcami i mówi się "teraz on jest taki i taki".
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online michał81

« Odpowiedź #856 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 16:05:30 »
Ile razy trzeba tłumaczyć na tym forum, że Jon nie jest homoseksualny tylko biseksualny tak jak Constatine?

Offline Xmen

« Odpowiedź #857 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 16:13:19 »
Może inne pytanie, po co to tłumaczyć?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #858 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 17:11:14 »
...Tak samo jest z Supermanem. Tom Taylor napisał kilka dobrych komiksów (Injustice, Nightwing), ale jego wersja Jona jest po prostu kiepska na tle jego poprzednich prac. A to, co DC sobie wykoncypowało z orientacją Superboya, to niestety czysty marketing, tylko i wyłącznie. Aktualnie bycie gejem się sprzedaje, a każda korporacja na pierwszym miejscu ma zawsze ZYSK. Wystarczy spojrzeć na to jak zachowują się giganci w USA w tych kwestiach odkąd prezydentem został Trump. Typowe chorągiewki łopoczące zawsze wraz z kierunkiem strumieni pieniędzy.

Uja się sprzedaje, jakby się sprzedawało to już dawno Spider-Man by z Normanem Osbornem leciał w ślinę. Korporacje w Stanach pod naciskiem klienteli wycofują się z dotowania działalności PRIDE. Sprawa przyspieszyła po obcięciu przez Trumpa funduszy na programy typu NOFO czy zamiejscowych pokroju USAid, nawet Amazon Studios zrezygnowało z "Inclusion Policy and Playbook". DC chciało pokazać jakie jest do przodu i pokazało na przykładzie Jona Kenta, co chwila zmiana scenarzysty i jakieś restarty. Przerabiają znane i lubiane postacie bo liczą, że starzy fani chyba z przyzwyczajenia albo z powodu syndromu sztokholmskiego kupią te komiksy, wszelkie argumenty typu "powinni wymyślić jakichś nowych bohaterów a nie zmieniać orientację starym" są absurdalne, wszyscy wiedzą że pies z kulawą nogą by na to nie najszczał.

Ile razy trzeba tłumaczyć na tym forum, że Jon nie jest homoseksualny tylko biseksualny tak jak Constatine?

Jon aktualnie za ręce się trzyma z transem, możliwe, że włodarze uznali że może czytelników udobrucha to że jego partner chociaż wygląda jak kobieta. Oto komentarz z youtuba uwaga, uwaga PO ANGIELSKU prosto z ZACHODU "Jon Kent is "bisexual" as long as both the men and women have balls." i tyle w temacie. Tak samo jest biseksualny jak i Tim Drake, którego jako postać po prostu zamordowano sklejając z jakimś chłopem.

Offline 79ers

« Odpowiedź #859 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 19:30:45 »
Może inne pytanie, po co to tłumaczyć?
Kolejne, inne pytanie, jak informacja o orientacji, czy dezorientacji konkretnej postaci ma wpływ na przedstawianą historię? Za dwadzieścia zeszytów będą sceny łóżkowe, planowany jest odcinek, w którym akcja odbywa się podczas parady, czy marszu nierówności, para będzie walczyć o prawo do adopcji? Jeżeli tak to ok, w przeciwnym przypadku to jedynie dowód braku charakteru u twórcy, który wpisuje się w propagandowy bełkot.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #860 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 07:01:55 »
W międzyczasie dokończyłem "Powrót Supermana" i wrażenia z pierwszej połowy utrzymane - dobrze się czytało od początku do końca. Odpuściłem już sobie Batmana i Spider-Mana, ale eSa z tamtych czasów bym chętnie poczytał więcej (choć wolałbym Byrne'a niż to co po obecnie wydanych tomach).

Online michał81

« Odpowiedź #861 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 07:30:39 »
Obawiam się, że miłość do klasycznego eSa skończy się po Powrocie Supermana, tak jak to było właśnie z Batmanem i Spider-manem, kiedy Egmont zaczął wydawać komiksy, które nie były już publikowane przez semika. Trzeci tom Śmierci Superman, to już historie, które nie miały premiery, a część z nich nawet nie jest z lat 90, tylko wydana została już po 2000 roku, więc będzie to prawdziwa próba dla tej klasycznej serii z Supermanem. Obstawiam, że nostalgia może tu nie pomóc.

« Odpowiedź #862 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 13:19:04 »
Już odkładając na bok poprzednie wiadomo tematy, z resztą poszło wszystko do kosza, więc nie ma co ciągnąć.

Ktoś czyta z was Supermana Williamsona, bądź nowy/stary run Kennedy Johnsona w Action Comics? Warte to czytania?
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Necr09

« Odpowiedź #863 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 13:29:17 »
Ja czytałem ten stary run Johnsona, ze Światem Wojny, wynudził mnie tak, że odpuściłem wszystkie nowe pozycje z Supkiem, ale nigdy nie byłem fanem tej postaci.
FGO: 758,469,198

« Odpowiedź #864 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 13:45:45 »
Ja tylko Powrót Kal-Ela, i taki średniak. Stąd właśnie zastanawiam się czy później może jest lepiej, i warto czytać, czy jednak na spokojnie można sobie odpuścić.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #865 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 14:00:46 »
W międzyczasie dokończyłem "Powrót Supermana" i wrażenia z pierwszej połowy utrzymane - dobrze się czytało od początku do końca. Odpuściłem już sobie Batmana i Spider-Mana, ale eSa z tamtych czasów bym chętnie poczytał więcej (choć wolałbym Byrne'a niż to co po obecnie wydanych tomach).

Mam tak samo. Liczę na więcej klasycznego eSa. Batman przejadł mi się na tyle że kupuję już tylko Ziemię Niczyją. Wszystkie nowe serie odpuściłem po pierwszych tomach.

Offline Jeez

« Odpowiedź #866 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 10:26:59 »
Ja tylko Powrót Kal-Ela, i taki średniak. Stąd właśnie zastanawiam się czy później może jest lepiej, i warto czytać, czy jednak na spokojnie można sobie odpuścić.
Williamson - początek runu fajny, lekki, ładne rysunki, później troszeczkę poziom spada, ale jest cały czas dobrze i po inicjatywie ALL IN jest bardzo ciekawie + Dan Mora rysuje, to zawsze na plus.

Za to z aktualnych serii Absolute Superman to jest złoto, rewelacyjna seria.
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Lipiec 2025, 10:30:07 wysłana przez Jeez »

Offline Yorik

« Odpowiedź #867 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 20:27:52 »
Z okazji premiery nowego filmu TK omawia postać Supermana:

"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Masonna

« Odpowiedź #868 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 20:53:12 »
Wytłumaczcie mi jedno. Skoro Jon Kent jest biseksualny, bo jego partnerką jest transseksualna kobieta (powtarzam po tym co przeczytałem na forum, bo jeszcze komiksów z tym wątkiem nie czytałem i w sumie nie wiem, czy przeczytam - komiksy z Jonem Kentem skreśliłem już dawno ze względu na kiepską fabułę), to... jak on może być biseksualny? Przecież podobno kobieta transseksualna, czyli mężczyzna po zmianie płci, jest kobietą. Skoro zatem Jon Kent spotyka się z kobietą (nieważne czy kobietą od urodzenia, czy nie), to chyba jest heteroseksualny?
Komary rypią...

Offline komiks

« Odpowiedź #869 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 21:24:39 »
Ma też związek z Jay_Nakamura który jest mężczyzną.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness