Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 149019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbyl

Odp: Superman
« Odpowiedź #600 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 23:35:37 »
Hejka nigdy nie czytalem DC , czy jak zaczne czytac od DC Odrodzenie to połapie się w Supermanie ? Widzę ,że są 3 tomy + Wyzwolony.
Nie chce czytać już totalnych staroci.
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Grudzień 2023, 23:43:50 wysłana przez Zbyl »

Offline michał81

« Odpowiedź #601 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 23:54:48 »
Hejka nigdy nie czytalem DC , czy jak zaczne czytac od DC Odrodzenie to połopie się w Supermanie ? Widzę ,że są 3 tymy + Wyzwolony.
3 tomy plus Wyzwolony to są serie z Nowego DC.
Wyzwolony jest historią całkowicie niezależną, możesz śmiało przeczytać, choć jak na duet Snyder-Lee jest średnia, od taki akcyjniak, nadrabiający warstwą wizualną.

Pozostałe 3 tomy z Nowego DC, raczej nie są już chyba do kupienia, zostaje rynek wtórny. To jest nowa geneza Superman napisana przez Granta Morriosna. Ją tą historię bardzo lubię (te 3 tomy to jest ciągłość fabularna), ale jest poplątana jak to na Morrisona. Jeśli zaczniesz od tego to kolejnymi komiksami powinny być komiksy Droga do Odrodzenia: Ostatnie Dni Supermana oraz Droga do Odrodzenia: Superman - Lois i Clark. Po nich możesz śmiało sięgać po serie Odrodzenie DC Superman oraz Odrodzenie DC Superman – Action Comics.

Jeśli chcesz zacząć od serii z Odrodzenia DC to pomijasz Ostatnie Dni Supermana i zaczynasz od Superman - Lois i Clark (to jest ważny tom, aby zrozumieć to kim są postacie w Odrodzeniu DC).
Serie z DC czytasz na przemian (mniej więcej, sprawdź daty polskich premier), przy czym po 3 tomie Supermana i 3 tomie Action Comics czytasz Superman Odrodzony, to jest crossover obu tych serii. 5 tomem Action Comics jest Efekt Oza (wspominam o tym bo on chyba nie ma numerka), a ostatnim tomem jest Superman – Action Comics 1000. Seria Supermana zamyka się na tomie 5.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Grudzień 2023, 00:00:53 wysłana przez michał81 »

Offline Zbyl

« Odpowiedź #602 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 13:02:16 »
Okej , zakręcone to trochę chyba dużo bardziej niż Marvel którego ogarnąłem.  Szkoda ,że nie zrobili genezy Klatka Kenta w nowym wydaniu coś jak Ultimate Spiderman.  Z tego co czytam to te 3 tomy to historia nowego Supermana coś w opisie ,że tamten zginął.

Offline laf

« Odpowiedź #603 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 13:26:08 »
Odpuść sobie tego Supka z Nowego DC. Abstrahując od tego, że ta seria jest dostępna tylko w drugim obiegu, to jednak całość stanowi bardzo chaotyczną lekturę, co mogło powstać tylko w głowie tak zakręconego autora jakim jest Morrison. Ja, pomimo przeczytania tych tomów dwa razy, nie czerpałem żadnej przyjemności z lektury i nie zakumalem wizji autora. Niby zwykły komiks superbohaterski, ale tak przekombinowany, a przez to zupełnie niezrozumiały. Broni go jedynie warstwa wizualna, bo Rags Morales faktycznie odpalił w tej serii petardę.

Jeśli nie interesują Cię starsze przygody Supka,  to faktycznie możesz spróbować linię wydawniczą DC Odrodzenie, tak jak przedstawił Ci to Michał. Z kolei odnowioną genezę Supka zaprezentował Frank Miller w komiksie Superman: Rok pierwszy, choć ta historia nie jest w kanonie. Poza tym na przyszły rok Egmont zapowiedział The Death and Return of Superman (choć jeszcze nie wiadomo w jakim wydaniu), a więc klasyczną opowieść z pierwszej połowy lat dziewięćdziesiątych. Na to z pewnością warto czekać  :D

Offline michał81

« Odpowiedź #604 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 13:39:17 »
Okej , zakręcone to trochę chyba dużo bardziej niż Marvel którego ogarnąłem.  Szkoda ,że nie zrobili genezy Klatka Kenta w nowym wydaniu coś jak Ultimate Spiderman.  Z tego co czytam to te 3 tomy to historia nowego Supermana coś w opisie ,że tamten zginął.
No właśnie to zrobili na poczatku Nowego DC Comics, to byla nowa geneza. Dopiero później kiedy sprzedaz spadała wpadli na pomysł, że to jest inny Superman i sprowadzili tego z przed Flashpointu, ale historia Odrodzony jeszcze to gmatwa, choć pozostając w lorze tego bohatera, gdzie wcześniej już był pewien podział jego na Niebieskiego i Czerwonego. Oczywiście kolejne nadpisanie losów i całkowite wyjaśnienie co tam się naprawdę wydarzyło po Flashpoincie jest w Zegarze Zagłady.

Offline andy13

« Odpowiedź #605 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 15:20:31 »
Bierz The Death and Return of Superman, na pewno będzie bardziej przystępny niż obecne przygody.

Offline michał81

« Odpowiedź #606 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 18:09:07 »
Ja jednak polecam zainteresować się serią z DC Odrodzenie Superman. Jest to najlepsze co spotkało od lat postać Superman i dało duży zastrzyk świeżości tej postaci. Seria skupia się głównie na relacjach rodzinnych i jest to dobrze przedstawione. Zabawne jest to, że DC które uchodzi bardziej za skostniałe dokonało coś czego nigdy nie zrobi Marvel. Przesunęło postać bohatera do roli rodzica w głównym uniwersum. I działa to świetnie (oczywiście do czasu kiedy serię w kolejnej odsłonie DC przejął Bendis, ale to inny temat). Więc @Zbylu jak chcesz się dowiedzieć o tym jak Superman radzi sobie jako ojciec to kup (póki są jeszcze dostępne) poniższe komiksy:
Droga do Odrodzenia: Superman - Lois i Clark
Superman #1: Syn Supermana
Superman #2: Pierwsze próby Superboya
Superman #3: Wielokrotność
Superman Odrodzony
Superman #4: Czarny świt
Superman #5: Nadzieje i lęki
Superman #6: Imperius Lex
Za serię odpowiada Peter Tomasi (poza Lois i Clark oraz Odrodzonym, które napisał Dan Jurgens), który już wcześniej sprawdził się piszą trochę podobną serię czyli Batman i Robin. No właśnie Dan Jurgens, czyli weteran który w latach 90 miał już do czynienia z tym bohaterem, a który dostał drugą serię czyli Action Comics. Serię która bardziej skupia się na akcji, czuć lekko ten vibe lat 90, ale podany współcześnie, gdzie rewelacyjnie jest prowadzony Lex Luthor i jego relacja z eSem:
Droga do Odrodzenia: Superman - Ostatnie dni Supermana (opcjonalnie)
Superman: Action Comics #1: Ścieżka zagłady
Superman: Action Comics #2: Powrót do "Daily Planet"
Superman: Action Comics #3: Ludzie ze stali
Superman Odrodzony
Superman: Action Comics #4: Nowy świat
Superman: Action Comics: Efekt Oza
Superman: Action Comics #5: Booster Gold
Superman: Action Comics: #1000
Jeśli zaopatrzysz się w taki podwójny zestaw nie zawiedziesz się.

I jak wspomniałem wcześniej domknięciem jest Zegar Zagłady Geoffa Johnsa, który pomimo mieszania wątku bohaterów DC z uniwersum Strażników, jest tak naprawdę laurką dla postaci Superman.

Zdecydowanie odradzam serie napisane przez Bendisa, fabularnie jest bardzo słabo i to co było mocną stroną serii z Odrodzenia, Bendis całkiem zakopał pod toną nudnych (ale dobrze napisanych) dialogów o niczym. I przygód które są strasznie banalne. 
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Grudzień 2023, 18:11:18 wysłana przez michał81 »

Offline Odyn

« Odpowiedź #607 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 09:54:01 »
Jest jeszcze siódmy tom Supermana aut. Tomasiego - Bizzarroversum. Nie czytałem go jeszcze, więc przed zwieńczeniem tego runu będę musiał sobie odświeżyć całość od początku (minęło już kilka lat i prawie nic nie pamiętam - będzie mi się dobrze czytało :D )

Jedyne co mogę dodać to polecam! Te dwie wspomniane przez kolegów serie czyta się bardzo dobrze. Były moim pierwszym spotkaniem z solowymi przygodami eSa. Na tyle polubiłem tę postać, że sięgnąłem po anglojęzyczne wydania przygód z przełomu lat 80 i 90.
« Ostatnia zmiana: Śr, 13 Grudzień 2023, 09:56:14 wysłana przez Odyn »
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Jeez

« Odpowiedź #608 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 10:17:42 »
Ja jednak polecam zainteresować się serią z DC Odrodzenie Superman. Jest to najlepsze co spotkało od lat postać Superman i dało duży zastrzyk świeżości tej postaci. Seria skupia się głównie na relacjach rodzinnych i jest to dobrze przedstawione. Zabawne jest to, że DC które uchodzi bardziej za skostniałe dokonało coś czego nigdy nie zrobi Marvel. Przesunęło postać bohatera do roli rodzica w głównym uniwersum. I działa to świetnie (oczywiście do czasu kiedy serię w kolejnej odsłonie DC przejął Bendis, ale to inny temat). Więc @Zbylu jak chcesz się dowiedzieć o tym jak Superman radzi sobie jako ojciec to kup (póki są jeszcze dostępne) poniższe komiksy:
Superman Odrodzony
Za serię odpowiada Peter Tomasi (poza Lois i Clark oraz Odrodzonym, które napisał Dan Jurgens), który już wcześniej sprawdził się piszą trochę podobną serię czyli Batman i Robin. No właśnie Dan Jurgens, czyli weteran który w latach 90 miał już do czynienia z tym bohaterem, a który dostał drugą serię czyli Action Comics. Serię która bardziej skupia się na akcji, czuć lekko ten vibe lat 90, ale podany współcześnie, gdzie rewelacyjnie jest prowadzony Lex Luthor i jego relacja z eSem:
Superman Odrodzony

I jak wspomniałem wcześniej domknięciem jest Zegar Zagłady Geoffa Johnsa, który pomimo mieszania wątku bohaterów DC z uniwersum Strażników, jest tak naprawdę laurką dla postaci Superman.

Zdecydowanie odradzam serie napisane przez Bendisa, fabularnie jest bardzo słabo i to co było mocną stroną serii z Odrodzenia, Bendis całkiem zakopał pod toną nudnych (ale dobrze napisanych) dialogów o niczym. I przygód które są strasznie banalne.

Dokładnie taki zestaw sobie sprawiłem ostatnio + Superman Ostatnie Dni Supermana, DC Odrodzenie i przypinka. Zegar zagłady musze dokupić póki jest.
Czytam na zmianę Supermana z Action Comics i wciąga bardzo, do tego Piękne rysunki szczególnie w serii Superman.
Szkoda że Egmont nie zabrał się za Super Sons - dynamika między młodym Waynem i Jonem jest świetna, jak tak ma wyglądać cały run to jestem już kupiony. Dobre ceny ostatnio były w księgarniach to na fali wziąłem jeszcze run Bendisa, zobaczymy jak będzie się dalej czytało.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #609 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 10:56:30 »
@UP
Prawda. Pierwszy trejd Superson's z BiZDC bardzo fajnie się czytało. Można by to wydać, zamiast dublować Śmierć i Powrót Supermana. Ale jeśli potem Egmont wyda albumy w większości zawierające jakieś premierowe materiały a nie powtórkę po TM Semic (jak z Knightfallem), to mogę to kupić. W końcu u nas Troiki kiedyś nie było. Z chęcią poczytałbym po polsku o energetycznym Supermanie niebieskim i czerwonym. Wiem, że może nie są to jakieś wyżyny sztuki komiksowej, ale mi wydaje się ciekawe. Z pewnością  bardziej, niż kolejny Rok Pierwszy, albo Ziemia Jeden, albo Amerykański Obcy, czyli w kółko mielenie i mielenie originu aż do porzygu.

Jest Superman Byrne'a, zaraz będzie jego ciąg dalszy, są jeszcze dwa originy Supermana z WKKDC, jest Superman Brainiac i stare wydanie Śmierci. To można polecić, jak ktoś chce poczytać o Clarku. Oczywiście sam mam i czytałem serie z DC Rebirth - mi się podobały. Zwłaszcza, że był to powrót Supermana na polski rynek po dłuższej przerwie.

Offline Zbyl

« Odpowiedź #610 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 19:20:51 »
Superman Odrodzony
Superman Odrodzony

Dzięki , kupiłem parę pierwszych tomów plus ostatnie dni supermana i Uniwersum DC Odrodzenie.

Offline michał81

« Odpowiedź #611 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 19:31:27 »
Dzięki , kupiłem parę pierwszych tomów plus ostatnie dni supermana i Uniwersum DC Odrodzenie.
Plus weź to co dodał @Odyn czyli Superman #7: Bizarrowersum. Moje przeoczenie.

Offline Zbyl

« Odpowiedź #612 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 20:50:31 »
jasne na razie wziąłem po kolei tyle na ile starczyło funduszy, reszte w styczniu.

Offline Takesh

« Odpowiedź #613 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 09:50:56 »
Serwis CBR sporządził listę 15 najlepszych historii z Kal Elem.

https://www.cbr.com/best-superman-comic-storylines/#all-star-superman-is-the-quintessential-superman-story

Dużo Morrisona, jest Johns, jest Śmierć i powrót, no i oczywiście Moore. Tylko dlaczego nic Byrne'a, Wolfmana, Sterna? Gdyby nie Moore i Śmierć, to lista byłaby ok jako najlepsze po 2000 roku. A tak, to jednak nie pasuje mi. Moja lista zawierała by jeszcze trochę pozycji sprzed 2000.

Przy okazji wysokie miejsce obecnie piszącego jego przygody PKJ. Przyznam, że nie czytałem nic jego, a jednak sporo pozytywnych opinii wszędzie spotykam. Warto? Jakościowo to można do czegoś porównać?

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #614 dnia: Nd, 14 Styczeń 2024, 12:21:31 »
Serwis CBR sporządził listę 15 najlepszych historii z Kal Elem.

https://www.cbr.com/best-superman-comic-storylines/#all-star-superman-is-the-quintessential-superman-story

Dużo Morrisona, jest Johns, jest Śmierć i powrót, no i oczywiście Moore. Tylko dlaczego nic Byrne'a, Wolfmana, Sterna? Gdyby nie Moore i Śmierć, to lista byłaby ok jako najlepsze po 2000 roku. A tak, to jednak nie pasuje mi. Moja lista zawierała by jeszcze trochę pozycji sprzed 2000.

Przy okazji wysokie miejsce obecnie piszącego jego przygody PKJ. Przyznam, że nie czytałem nic jego, a jednak sporo pozytywnych opinii wszędzie spotykam. Warto? Jakościowo to można do czegoś porównać?
Mi trochę pozycji brakuje jednak na tej liście : Secret Identity, Birthright, For All Seasons, American Alien, Trails of the Super Sons, Man of the Steel 1-6.
Co do runu PKJ, ja polecam. Bardzo fajny run, z odpowiednim tempem, pokazujący jak silną charyzmę ma Kal-El nawet gdy jest "obdarty" że swoich mocy.