Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 149576 razy)

Offline michał81

Odp: Superman
« Odpowiedź #585 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 11:22:52 »
Dalej nie ma nostalgii, historie są różnej jakości, ale raczej polski czytelnik może odpaść.
Może nie ma nostalgii, ale są nazwiska Rucka, Brubaker, Vaughan. Raczej New Gotham, Officer Down, Bruce Wayne Murderer?, Bruce Wayne Fugitive spokojnie się sprzeda ze względu na twórców. Później może być różnie

A co do Supermana, to patrząc jak wydają Batmana, że idą dalej po Knightfall, a nie cofają się (przynajmniej na razie) to pewnie będzie podobnie. Co nie znaczy, że wg mnie lepszą opcją byłoby zaczęcie wydawania eSa od początku po Kryzysie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #586 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 11:52:42 »
Może nie ma nostalgii, ale są nazwiska Rucka, Brubaker, Vaughan. Raczej New Gotham, Officer Down, Bruce Wayne Murderer?, Bruce Wayne Fugitive spokojnie się sprzeda ze względu na twórców. Później może być różnie

To wszystko na łamach serii Supermana? Nie wiedziałem....

No chyba, że źle odczytałeś naszą wymianę. Ja zrozumiałem, że Gieferg odpanie z serii Supermana, jeśli będą kontynuować jak w przypadku Batmana. I do tego się odnosiłem, czyli kontynuowania serii Supermana po rządach i powrocie, jak w temacie.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #587 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 12:01:35 »
No o to mi chodziło, w przypadku Batmana łyknę jeszcze "Dziedzictwo" i na tym kończę, bo już mnie to dalej nie interesuje. Zakładając, że wydawali by tak samo Supermana też bym daleko nie zajechał - w sumie pewnie do tej konfrontacji z Luthorem w kryptońskiej zbroi, którą semic wydał strasznie poszatkowaną. Zawsze to postrzegałem jako dobry moment, żeby się pożegnać z eSem.

Ale jeśli wejdą we wczesną erę Semica, uzupełniając to, co wtedy pominięto, to ja w to wchodzę.

« Ostatnia zmiana: Wt, 31 Październik 2023, 12:05:59 wysłana przez Gieferg »

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #588 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 13:38:54 »
Ja znowu wezmę wszystko z eSem - czuję niedosyt na rynku ;)

W przypadku Batmana odczuwam przesyt ;)

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #589 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 16:49:31 »
Ja nie jestem obiektywny, ale to najlepsza era w dziejach Kal Ela. Byrne, Wolfman i Ordway zrobili kawał świetnej roboty. Współcześni twórcy powinni uczyć się od nich. Proste, nie głupie historie, ale też głębokie i poruszajace wazne i trudne tematy. Graficznie pierwsza liga, czapki z głów.
Jestem równie nieobiektywny i podpisuję się pod tym obiema rękami. Od Man of Steel Byrne'a z 1986 po rok 1991 biorę wszystko. W 1991 z jednej strony zamknięto pewne wiodące wątki (Eradicatora w Action Comics #667, Intergangu w Superman #60), z drugiej forma twórców już nieco spadła. Bywały jeszcze ciekawe momenty jak śmierć Supermana. Po Rządach niestety poziom już tak poleciał w dół, że nawet TM-Semic tego nie chciał pokazywać.
Batman returns
his books to the library

Offline Takesh

« Odpowiedź #590 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 17:12:32 »
Przed śmiercią czasy ery trójkąta też nie sa złe, miały sporo swietnych historii. Jurgens potrafił pisać dobre scenariusze. Ja po 30 latach ciągle pamiętam jego historię z Toymanem i porywaniem dzieci. Ciarki mnie wtedy przechodziły... Graficznie też był dobry. Ordway jeszcze trochę rysował, doszedł Grummet. Supek miał szczęście do "klasycznych" artystów w tamtym czasie.

Z tych głośniejszych historii to z pewnością Exile wreszcie w całości w Polsce, ale i Panika na niebie, czy inne głośne historie.

Oby sprzedaż była dobra i poszli od Człowieka ze stali.

Szkoda, że E tak blisko trzyma karty...

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #591 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 17:50:43 »
Pewnie to rozważają, ale nie ruszą z tym wcześniej niż w połowie 2025 r.
Batman returns
his books to the library

Offline Takesh

« Odpowiedź #592 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 09:38:53 »
No właśnie. Ciekawe CO rozważają?

Offline michał81

« Odpowiedź #593 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 10:17:58 »
To wszystko na łamach serii Supermana? Nie wiedziałem....
Oczywiście. A tak naprawdę to mój błąd, bo przeglądałem na szybko wczoraj forum i uwaga Gieferga o Batmanie po Knightfallu mnie zmyliła bo myślałem że do tego się odnosiłeś. A co do klasycznego Supermana to pewnie pociągną dalej.

Offline Takesh

« Odpowiedź #594 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 10:26:15 »
Oby nie dalej, tylko wcześniej  ;D

Offline Klima

« Odpowiedź #595 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 10:40:29 »
Szczerze mówiąc obawiam sie że Śmierć Supermana  sprzeda się co najwyżej przeciętnie i nic już nie dostaniemy ze staroci z tym bohaterem przynajmniej nic od Egmontu.

Online xanar

« Odpowiedź #596 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 11:48:28 »
Jak od Egmontu nie, to zostaje tylko po amerykańsku.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #597 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 13:49:51 »
No właśnie. Ciekawe CO rozważają?
Jeśli będą chcieli dalej brnąć w klasycznego Supermana to wydaje mi się to naturalnym posunięciem (cofnięcie się do czterech tomów Man of Steel). Co mogą zrobić innego? Wydać samą Panikę na Niebie albo jakąś inną historię wyrwaną ze środka serii?

Szczerze mówiąc obawiam sie że Śmierć Supermana  sprzeda się co najwyżej przeciętnie i nic już nie dostaniemy ze staroci z tym bohaterem przynajmniej nic od Egmontu.
Pewnie nie będę w większości, ale chętniej kupowałbym właśnie tomy od Byrne'a niż Śmierć i Powrót.
Batman returns
his books to the library

Online gashu

« Odpowiedź #598 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 13:57:08 »
Co mogą zrobić innego? Wydać samą Panikę na Niebie albo jakąś inną historię wyrwaną ze środka serii?

"To byłoby bez sensu" - myślę patrząc na stojące na półce x-menowe "kamienie milowe" 😳

Offline Gieferg

« Odpowiedź #599 dnia: Śr, 01 Listopad 2023, 16:15:18 »
Pewnie nie będę w większości, ale chętniej kupowałbym właśnie tomy od Byrne'a niż Śmierć i Powrót.

Ja również. Zdecydowanie chętniej.
Śmierć i powrót dupy nie urywają :P