Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 149007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Superman
« Odpowiedź #240 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 21:17:00 »
Czy wiecie może, czy w Semicach ukazała się całość tej historii, jeśli nie to czy jest jakieś wydanie zbiorcze i czy warte to jest przeczytania?
Pytasz chyba o to wydanie.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 22:22:17 »
Powiedziec ze semic to pocial to za malo... zrobil masakre, potem mielismy nawet eSa w tym elektrycznym  kostiumie ale w wersji cserwonej, polecam.

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #242 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 22:42:24 »
Sam przestałem czytać komiksy TM Semic koło 1996 roku. Czy po powrocie Supermana z zaświatów są jakieś historie warte poznania? Zostało coś wydane zbiorczo z tego okresu? Zastanawia mnie, czy Supek odkrył w końcu tajemnicę młodego Luthora?

Offline Pan M

« Odpowiedź #243 dnia: Nd, 29 Sierpień 2021, 23:00:41 »
Sam przestałem czytać komiksy TM Semic koło 1996 roku. Czy po powrocie Supermana z zaświatów są jakieś historie warte poznania? Zostało coś wydane zbiorczo z tego okresu? Zastanawia mnie, czy Supek odkrył w końcu tajemnicę młodego Luthora?

Chodzi o okres tuż po Death i Reign of Superman? To nie wiem, ale ogólnie to takich dobrych, sensowych historii całościowo trochę jest dla kogoś kto nie czytał komiksów od czasów semcia. Na pewno Superman na wszystkie pory roku, All Star Superman, Czerwony Syn, Superman: Amerykański obcy, seria z DC Rebirth, Superman: Dziedzictwo, Superman: Earth One, Superman: Secret Identity, Lex luthor człowiek ze stali, Superman: Peace on Earth, Superman Smashes the Klan, Superman: New Krypton. Jak nie masz nic przeciwko historii gdzie jest całościowy mythos DC z różnych zakamarków uniwersum a nie tylko ten eSa to też na pewno Nowa Granica i Kingdom Come.

To tak na szybko, ale na pewno jest więcej dobrego.

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #244 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 05:06:53 »
Dzięki, chodziło mi o regularne serie, wydawane po Death i Reign of Supermen. Część z wymienionych przez Ciebie komiksów czytałem i posiadam. Byłem tylko ciekaw, czy w połowie lat 90 były jeszcze jakieś dobre historie z Supermanem wydawane w Adventures of Superman, Action Comics oraz Superman.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #245 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 10:04:20 »
Jeśli chodzi o Supermana w TM-Semic to jeszcze przed Doomsdayem seria zaliczała spadek jakości (i chyba ten Doomsday nie przybył wtedy bez powodu) a po Reign of Supermen była już zupełna kicha (i chyba ten TM-Semic nie upadł wtedy bez powodu).
Batman returns
his books to the library

Offline pawlis

« Odpowiedź #246 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 10:58:44 »
Ja sentymentem darzę historie z numeru Semicowego 1/1997, gdzie w pierwszej Sup walczył z Lobo, w drugiej był z boku konfliktu ludzkich astronautów i podstarzałego zbrodniarza, a w ostatniej zadebiutował Massacre (ech, lata 90.) i był tam złoty odpowiednik Silver Surfera - Auryn (bodajże) inspirujący się Supermanem i biorący Supka za jakiegoś fałszywca, bo Sup kopnął w kalendarz.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #247 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 22:07:25 »
Widzę, że Bendis kończy pisanie eSa na 4 tomie Supermana i 5 Action Comics.

Moim zdaniem pierwsze 2 tomy każdej z serii było co najmniej Ok ale niestety trzecie mocno rozczarowujące.

Czytał może ktoś jak się te serie prezentują pod sterami innego scenarzysty ?
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #248 dnia: Pn, 04 Październik 2021, 16:33:31 »
Superman z serii Odrodzenie bardzo mi się podobał, Bendis dla mnie równia pochyła, ale mam nadzieję że to nie są ostatnie tomy Supka. Brak w zapowiedziach troszkę mnie martwi...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #249 dnia: So, 09 Październik 2021, 17:49:43 »
He, he to w Injustice mamy ten zabawny dialog o tym jak powinna się nazywać kryjówka Green Arrowa. Polskie tłumaczenie jednak naprawdę zabija tą grę słów - batcave, arrowcave, quiver.

W ogóle ta seria nie powinna nazywać się Injustice, tylko True Justice. Superman wreszcie zrobił porządek. :) Liga Lordów to jedyne słuszne wyjście. :D

Czytam sobie dalej to Injustice, by porównać z tegoroczną animacją.
Spoiler: PokażUkryj
Zaprowadzenie światowego pokoju siłą to bardzo dobry pomysł. Inaczej się nie da, bo zbyt dużo złych ludzi siedzi na górze i zależy im na szerzeniu przemocy. Ale potem znowu scenariusz idzie w najgorszą i najgłupszą stronę. Konflikt z Atlantydą jest zupełnie z tyłka.
Dokładnie tak jak w Avengers vs X-Men. Wszystko zaczyna się spoko i scenarzyści wszystko psują, bo oczywiście zmiany na lepsze są zakazane. Zawsze musimy wrócić do obecnego stanu, w którym kilka bogatych krajów doprowadza resztę świata do nędzy bo bogaci się na ich krzywdzie.

A Diana robi się zła jak we Flashpoincie jeszcze szybciej niż Supek. :)

« Ostatnia zmiana: So, 09 Październik 2021, 19:44:01 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #250 dnia: So, 09 Październik 2021, 20:21:12 »
W Injustice powtórzono też motyw Wonder Woman i prześladowanych kobiet w New Frontier.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #251 dnia: Nd, 10 Październik 2021, 15:35:04 »
Najnowsza animacja DC Injustice dość wiernie trzyma się pierwszego tomu, jaki sprezentował nam Egmont. Znaczy tak przez pierwsze pół godziny, bo potem dużo zmieniają. Wycięli Flasha i Luthora. No i jestem ciekawy czy w komiksach też tak zakończono. Co do stylu rysowania miałbym dwa zastrzeżenia - za duże cienie na zgięciach palców i klaty wychodzą za bardzo do przodu w stosunku do reszty sylwetki. Batman i Superman wyglądają jakby mieli silikonowe biusty. :)
 Tylko co tam robi Plastic Man?
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Październik 2021, 16:31:22 wysłana przez Bazyliszek »

Damien

• Gość
« Odpowiedź #252 dnia: Pn, 11 Październik 2021, 22:21:47 »
Duży coming out w uniwersum DC. Obecny Superman ujawnił się jako biseksualista. Przypomnijmy, że nie chodzi o Clarka, tylko Jona Kenta. Odpowiada za pomysł Tom Taylor, autor obecnej serii "Superman Son of Kal El", oraz wspomnianego wyżej Injustice. Przypuszczam że fandom przejdzie obok tego obojętnie, jako że Jon jest Supermanem nowej generacji.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #253 dnia: Pn, 11 Październik 2021, 23:39:28 »
I bardzo dobrze, ze przejdzie obojetnie. Szkoda czasu na tego typu koniunkturalizmy na krotka mete. Swoja droga to sie juz robi zwyczajnie nudne.

Offline emedzi 12

« Odpowiedź #254 dnia: Wt, 12 Październik 2021, 14:03:53 »
Duży coming out w uniwersum DC. Obecny Superman ujawnił się jako biseksualista. Przypomnijmy, że nie chodzi o Clarka, tylko Jona Kenta. Odpowiada za pomysł Tom Taylor, autor obecnej serii "Superman Son of Kal El", oraz wspomnianego wyżej Injustice.
W sumie to nie wiadomo, czy to pomysł Taylora. Pewnie całej redakcji DC. Informację ogłoszono z okazji jakiegoś tam dnia coming outów, więc pewnie był to plan stricte pod to wydarzenie. Po tym jak dostali masę pozytywnych komentarzy ze strony serwisów internetowych związanych z LGBT a propo tego jak Timowi Drakowi "wajcha się przestawiła" (ten cytat to nawiązanie do pewnego skeczu kabaretowego, więc nie traktujcie go jako pretekst do wojen światopoglądowych), to pewnie postanowili brnąć w to dalej. No to skoro ktoś z otoczenia Batmana, a teraz Supermana nagle okazał się być jednak bi, to ja obstawiam jako kolejnego któregoś ze speedsterów, a wy? :D