Autor Wątek: Superman  (Przeczytany 147771 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nawimar III

Odp: Superman
« Odpowiedź #480 dnia: Cz, 27 Styczeń 2022, 23:52:00 »
Wprost cudowne Bibliotekarzu :)

To ja jeszcze pozwolę sobie uzupełnić Twoją "mantrę" o dodatkowy "składnik":

Czy ów lubieżnik i sybaryta (choć niewątpliwie genialny, odkrywczy, a przy okazji bez cienia wątpliwości pragmatyczny), a zatem uciechy tzw. doczesności sobie ceniący, zginał także za to by "prowokujący strojem" eks-Robin został zgwałcony? Do tego aż dwukrotnie! To jest pytanie, które chętnie przesłałabym projektantom superbohaterskiej odzieży męskiej... Kłopot w tym, że nie mam do nich tzw. namiarów...

I teraz wykluwa się kolejne pytanie (Question Steve'a Ditko ;) ): czy ta okoliczność nie jest przypadkiem winą "białych mężczyzn hetero z europejskiego kręgu kulturowego" odpowiedzialnych za wszystkie trzy wojny opiumowe, wojnę zuluską oraz powstanie bokserów? I jak się do tego zjawiska odnoszą pracownicy programu Ellen DeGeneres? No i cholewa komu obok wolności i sprawiedliwości przeszkadzał amerykański styl życia? Kal-El może nie jest tego ciekaw (a jego syn pewnie jeszcze bardziej), ale ja trochę tak...

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #481 dnia: Pt, 28 Styczeń 2022, 09:40:16 »
Czy ów lubieżnik i sybaryta (choć niewątpliwie genialny, odkrywczy, a przy okazji bez cienia wątpliwości pragmatyczny), a zatem uciechy tzw. doczesności sobie ceniący, zginał także za to by "prowokujący strojem" eks-Robin został zgwałcony? Do tego aż dwukrotnie!  To jest pytanie, które chętnie przesłałabym projektantom superbohaterskiej odzieży męskiej...
Na ile znam tę postać to nie, ale to pytanie powinieneś zadać tym, którzy szukają moralnego usprawiedliwienia dla gwałtu. Kto tak robi? Nikt? To w czym problem, że gwałt jest gwałtem i nie powinien przytrafić się nikomu?

Dlaczego akurat gwałt na Nightwingu budzi twoje oburzenie a inne gwałty w komiksach już nie? Jakoś nie załamujesz rąk, że Carol Danvers przeszła pranie mózgu by zostać zgwałcona, potem jej koledzy z Avengers cieszyli się, że będzie miała dziecko a wszystko skończyło się happy endem, tzn. Carol odeszła ze swoim gwałcicielem by żyć z nim długo i szczęśliwie. Takie historie za starych dobrych czasów to żaden problem, tylko Nightwing jest problemem, tak?

I teraz wykluwa się kolejne pytanie (Question Steve'a Ditko ;) ): czy ta okoliczność nie jest przypadkiem winą "białych mężczyzn hetero z europejskiego kręgu kulturowego" odpowiedzialnych za wszystkie trzy wojny opiumowe, wojnę zuluską oraz powstanie bokserów? I jak się do tego zjawiska odnoszą pracownicy programu Ellen DeGeneres? No i cholewa komu obok wolności i sprawiedliwości przeszkadzał amerykański styl życia? Kal-El może nie jest tego ciekaw (a jego syn pewnie jeszcze bardziej), ale ja trochę tak...
A jak się to ma do sytuacji rolnika w feudalnej Japonii? Albo do bezrobocia na Śląsku w '91? Jak zauważył dron, w dyskusji nie interesuje cię ani trzymanie się faktów ani tematu, tylko skaczesz od swoich fantazji do setki przypadkowych zagadnień na zasadzie wita-rozumita. Tylko na pytania, które konkretnie padły nie potrafisz odpowiedzieć.
Batman returns
his books to the library

Offline burberry

« Odpowiedź #482 dnia: Pt, 28 Styczeń 2022, 13:16:12 »
Cytat: bibliotekarz
Skoro superbohater ma faworyzować fałsz kosztem prawdy i pilnować, by dobrze nie żyło się nikomu innemu oprócz białych mężczyzn hetero z europejskiego kręgu kulturowego, to co go różni od złoczyńcy?

lmao

Offline Koalar

« Odpowiedź #483 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 20:12:16 »
Przeczytałem Action Comics 1000 od Egmontu i zbiór okazał się przyjemną lekturą, dobrze oddającą postać Supermana. Może z jedna historia nie przypadła mi do gustu (nie biorę pod uwagę tej Bendisa). Szkoda, że na okładce jest Jim Lee w średniej formie.
Pytanko. Na skrzydełkach są okładki wcześniejszych zeszytów. U mnie na przednim skrzydełku pierwszy numer to 356 a ostatni to 633, a na tylnym odpowiednio - 375 i 652. Też tak macie, czy może ma ktoś inne numery?
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Takesh

« Odpowiedź #484 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 13:06:21 »
Z uwagi na fakt, że nie słyszę żadnych próśb o Superman - For Tommorow, to może ja spróbuję. Jacyś chętni by się znaleźli? Jest szansa, że E to wyda? Nazwiska dobre i do DC Deluxe idealnie pasuje.

Offline Kandor

« Odpowiedź #485 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 13:19:26 »
Z uwagi na fakt, że nie słyszę żadnych próśb o Superman - For Tommorow, to może ja spróbuję. Jacyś chętni by się znaleźli? Jest szansa, że E to wyda? Nazwiska dobre i do DC Deluxe idealnie pasuje.
Po pierwsze - w mojej skromnej opinii - to nie jest zbyt dobre, choć z rysunkami Jima Lee. Czytałem to z 15 lat temu w oryginale (dwa standardowe wydania HC). Po drugie, w  Polsce zostało już WYDANE w ramach kolekcji Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics, tomy 54 i 55 "Superman: Dla jutra" - do dostania na portalach aukcyjnych za niewygórowaną cenę. Wątpię żeby w najbliższym czasie Egmont widział sens ponownego wydawania tego komiksu i czy znalazłoby się wielu chętnych na jego zakup. Niedawno kupiłem trzecie polskie wydanie "Man of Steel" Byrne'a" (wyszło w kolekcjach WKKDC i BiZ a wcześniej w zeszytach Tm-Semic od 1990 roku) i TO jest komiks do którego chętnie wracam :-)
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Marzec 2022, 13:23:37 wysłana przez Kandor »

Offline Takesh

« Odpowiedź #486 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 14:22:12 »
@Kandor
Co kto lubi...
Co do Byrne'a, to dla mnie jest to najlepsze z eSa co czytałem. Jako cały run, jakościowo, emocjonalnie, nostalgicznie. Mam w oryginałach, ale też z chęcią kupiłbym po polsku.
W sumie późniejsi twórcy też trzymali fajny poziom. Jurgens, Ordway, Bogdanove i reszta.
Z ostatnich lat to musowo Straczynski i jego kontynuacja, AC z LL, powrót Kryptona i reszta aż do początku New52. No i Johns z Frankiem. Te wszystkie pozycje kupiłbym od E bez zająknięcia.... Oczywiście to tak na szybko, z pamięci i tylko z regularnych serii.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #487 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 14:30:46 »
Na pytanie czy jest szansa odpowiedziałbym, że w najbliższej przyszłości (do ~2025) nie ma. Patrzę na półkę z Egmontowymi Deluxami i widzę Batman, Batman, Batman... Czerwony syn 2015, Amerykański obcy 2020 - co 5 lat "solowy" Superman w tej linii wydawniczej. Nawet jakby przyspieszyło (tj. jak skończą się Batmany 8)  = nierealne) to wciąż czeka Morrisonowy All Star, którego Egmont jestem pewien że wyda (przypuszczam że za jakiś czas, może jakby po sadze Knightfall ruszyli Batmana Morrisona i wtedy "obok"), a też wiadomo jak lubią wznawiać komiksy - pewności nie mam, ale z tych wczesnych Egmontowych twardych okładek tylko Na wszystkie pory roku Loeba nie został wznowiony, nie mogę obiektywnie powiedzieć czy warto (bo nie czytałem), ale sądząc po opiniach warto bardziej niż ww. względnie dostępnego Dla jutra (chociaż z tą dostępnością to przesada, sam szukałem w normalnej cenie jednego tomu przez ponad rok).
Plus jak dwie powyższe odpowiedzi pokazują - Superman jest tak "porozrzucany" jak i Batman, ale przy nieporównywalnie mniejszej popularności ciężko przewidywać optymistycznie plany wydawnicze dla tej postaci, tutaj widziałbym szansę w tym co E robi wydając Green Lanterna - popularność jeszcze mniejsza, ale "uznane" tytuły wydać da radę ;)

Offline wojtpil

« Odpowiedź #488 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 08:04:38 »
Niestety bardziej niż na serię Deluxe w kwestii Supermana liczyć musimy raczej na wszelkiego rodzaju kolekcję.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #489 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 09:25:12 »
Fajnie gdyby Egmont poszedł w zbiorcze wydania Byrne'a "man of Steel". 4 tomy chyba tego wyszły a to chyba najlepsze co z Supermana powstało.

Offline Kandor

« Odpowiedź #490 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 09:59:48 »
Piterrini, "Na wszystkie pory roku" został wydany gdy Egmont mało wydawał (przed integralem "Watchmen" czy linią "Nowym DC Comics") i kilka lat później Tomasz Kołodziejczak stwierdził, że nakład wciąż im zalega w magazynach (czy raczej, że jest "wciąż dostępny", jak zwał tak zwał). Komiks był dobry, ładnie wydany ale w chwili premiery oraz jego bytowania na rynku nikt się o niego "nie zabijał", że tak to ujmę. Nie jest to może wina dzisiejszych czytelników, ale tak to wtedy było.
« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Marzec 2022, 10:02:07 wysłana przez Kandor »

Offline Chmielu

« Odpowiedź #491 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 11:06:59 »
"Superman: For tommorow" jest przepięknie narysowany przez Jima Lee. Scenar Azzarrello jest średni, ale Lee wynagradza wszystko. Najlepsze co z Supkiem wyszło to:
"Action Comics" i "Superman" prowadzone równolegle przez Byrne'a (szacun ;));
"Superman: Birthright" Waida i Yu (ale głównie za popis Leinila);
"Superman: Secret origin" i "Superman: Brainiac" Geoffa Johnsa i Gary'ego Franka (cudowne)
"Superman: Earth One - vol. 2" Straczyńskiego (jeden z niewielu momentów podczas lektury komiksu, kiedy miałem łzy w oczach)
"Superman: American alien" Landisa
"Man of steel" Azzarrello i Bermejo
i pojedyncze historie z cyfrowej antologii.
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Offline Buc

« Odpowiedź #492 dnia: Wt, 17 Maj 2022, 11:02:40 »
Pozwolę sobie odkopać trochę temat ale mam pewną wątpliwość związana z przyszłością bohatera w Polsce. Przeglądając katalog Egmontu jest informacja przy Action Comics / Superman, że to już ostatnie tomy. Powinienem traktować tą informację w kontekście, że już nic nowego z obu linii wydawniczych u nas się nie pojawi czy jest to po prostu finał serii odrodzenia i nowe odsłony będą normalnie się ukazywać?

Offline wojtpil

« Odpowiedź #493 dnia: Wt, 17 Maj 2022, 11:35:29 »
Miejmy nadzieję, że to drugie. Niestety odpowiedź tylko w głowie Pana TK.

Offline Teli

« Odpowiedź #494 dnia: Wt, 17 Maj 2022, 11:43:47 »
Patrząc na katalog to w 2023 z DC pójdą co najmniej trzy serie.
Sugeruje to co zostanie wydane w linii "Stan przyszłości" jako że obok batmana i JL znalazł się tam tom z supkiem to intuicja każe mi sądzić że jednak jakaś kontynuacja będzie.