Autor Wątek: Star Wars  (Przeczytany 109968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Star Wars
« Odpowiedź #435 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 08:22:30 »
Ehhh. Co do Dartha Maula, to znowu dałem się nabrać. Sam komiks całkiem fajny, ale 55 zł okładkowe za zaledwie 4 zeszyty, to zdecydowanie za dużo. Mam za swoje - trzeba było kupować Kolekcję DeAgostini.

Offline michał81

« Odpowiedź #436 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 08:56:36 »
Ehhh. Co do Dartha Maula, to znowu dałem się nabrać. Sam komiks całkiem fajny, ale 55 zł okładkowe za zaledwie 4 zeszyty, to zdecydowanie za dużo. Mam za swoje - trzeba było kupować Kolekcję DeAgostini.
Tego nie było w kolekcji.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #437 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 09:34:06 »
Oczywiście że nie było. Tam były komiksy z Maulem ze starego kanonu. Ale jakbym je wtedy kupił, to nie połasiłbym się na cienkusza od Egmontu. Nowe komiksy np. z Vaderem wygladają fajnie na reklamach. Ale kupiłem Mroczne Serce Sithów, przeczytałem i totalnie się rozczarowałem. Marna pisanina, mieląca znane tematy. Może dalej jest lepiej, ale czuję się zniechęcony. Teraz znowu cios w nos po zakupie nowego Dartha Maula.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #438 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 09:42:03 »
Z tego co się orientuję to ta historia jest właśnie ze starego kanonu. Jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi

Offline xanar

« Odpowiedź #439 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 09:45:31 »
To aktualnie normlana cena za 144 strony u Egmonta po rabatach jakieś 35 wychodzi taniej niż te jego ukochane Hachetty aktualnie po 50.
Weźcie już go zbudujcie, albo przestańcie go cytować, bo to oczy bolą.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kielo

« Odpowiedź #440 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 10:01:47 »
Z tego co się orientuję to ta historia jest właśnie ze starego kanonu. Jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi

Darth Maul - Son of Dathomir (bo chyba o nim mowa - nie orientuje sie tak do konca w polskich wydaniach) byl jednym z ostatnich komiksow wydanych przez Dark Horse w 2014 roku i jako jedyny komiks DH zostal "przyjety" do nowego kanonu przez Marvela, dlatego byl tez przez nich przedrukowany w 2017.

Offline michał81

« Odpowiedź #441 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 10:02:08 »
To jest jedna z ostanich historii z Dark Horse, która została wpisana w kanon Star Wars od Marvela.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #442 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 11:02:31 »
Ok, dzięki za informacje

« Odpowiedź #443 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 18:22:57 »
To aktualnie normlana cena za 144 strony u Egmonta po rabatach jakieś 35 wychodzi taniej niż te jego ukochane Hachetty aktualnie po 50.
Tylko już od dłuższego czasu tomy BiZ mają ponad 200, chyba był tylko jeden mający z 144 stron (Batman: Nieopowiedziana Legenda) reszta to zdecydowanie większe tomy, nawet jak są te mniejsze to mają te 180 minimum.
I warto zaznaczyć, że są na twardo każdy tom, a przytoczony przez ciebie Egmont wydał na miękko, jakby był na twardo pewnie by kosztował jeszcze więcej.
Więc tutaj muszę przyznać rację, że Hachatte pod względem ceny i objętości tomów wychodzi najlepiej (przynajmniej w kolekcji BiZ) - i 50zł okładkowe, z Empik Premium to już 42zł daje  :)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #444 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 18:41:20 »
To nie są 144 strony. To są 4 zeszyty czyli 100 stron, plus wypełniacze. Dobra, ja lubię okładki, ale nie jeśli za nie muszę płacić jak za normalny zeszyt. To mają być dodatki. Jestem zniesmaczony ceną tego tomu, bo jak zauważył wayne_collector wszystkie Kolekcje można teraz kupować za 42 zł i wszystkie są na twardo. I nawet Marvel Origins to zawsze 5 zeszytów a nie 4.
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Kwiecień 2024, 19:50:18 wysłana przez Bazyliszek »

Offline xanar

« Odpowiedź #445 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 19:39:07 »
Tylko już od dłuższego czasu tomy BiZ mają ponad 200, chyba był tylko jeden mający z 144 stron (Batman: Nieopowiedziana Legenda) reszta to zdecydowanie większe tomy, nawet jak są te mniejsze to mają te 180 minimum.
I warto zaznaczyć, że są na twardo każdy tom, a przytoczony przez ciebie Egmont wydał na miękko, jakby był na twardo pewnie by kosztował jeszcze więcej.
Więc tutaj muszę przyznać rację, że Hachatte pod względem ceny i objętości tomów wychodzi najlepiej (przynajmniej w kolekcji BiZ) - i 50zł okładkowe, z Empik Premium to już 42zł daje  :)
Jak ktoś lubi czytanie po kawałku z całego runu, to pewnie lepiej.
Co to za różnica czy twardo czy miękko, jak format ten sam, niektórzy napiszą, że wolą na miękko bo mniej miejsca na półce zajmuje.
A ten Empik premium to za darmo jest.
Jak na premierę nie kupiłeś to już niektórych numerów za bardzo nie da się nabyć.
Literówki ogarnęli w końcu w tym Hachatte, czy dalej po taniości korekta.
I tak z ciekawość gdzie można sprawdzić po ile mają stron dane egzemplarze ?

« Odpowiedź #446 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 20:03:31 »
Jak ktoś lubi czytanie po kawałku z całego runu, to pewnie lepiej.
Literówki ogarnęli w końcu w tym Hachatte, czy dalej po taniości korekta.
I tak z ciekawość gdzie można sprawdzić po ile mają stron dane egzemplarze ?
Tylko w większości to zamknięte story-arc'i które dobrze się czyta jako zamkniętą całość. Mi to, aż tak nie przeszkadza. A dużo tomów to eventy itp.
Co do literówek to teraz prędzej Egmont robi byki i tłumaczy w beznadziejny sposób, widzę to od jakiegoś czasu już.
I gdzie sprawdzić ile mają stron poszczególne tomy BiZ? Np tutaj, rozwijasz sobie każdy tom, masz ilość stron i zeszyty zawarte w tomie: https://www.batcave.com.pl/wielka-kolekcja-komiksow-dc-bohaterowie-i-zloczyncy/
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline kenji

« Odpowiedź #447 dnia: Nd, 14 Kwiecień 2024, 09:44:33 »
Proszę o pomoc znawców.

Mój 8 letni syn, który ma problemy z czytaniem ( i nie chodzi o motywację i to że trzeba go zaciągać siłą, tylko że czyta bardzo wolno i ciężko mu idzie nauka) wciągnął się w Star Wars

Filmy parę razy oglądał, niektóre seriale również. A teraz od tygodnia siedzi i sam czyta komiks Mandalorian , który strasznie mu się podoba. Właśnie kończy drugi i ostatni wydany u nas tom. Chciałbym pociągnąć temat - co czytać dalej z tego świata. Co będzie w miarę łatwe i przystępne dla 8 latka

Wiem że jest jeszcze Star Wars Film - które są nawet dostosowane do młodego czytelnika , ale … jakoś ten komiks nie ma wzięcia ..

Poszperałem na gildii i tych serii jest naprawdę dużo … jakieś sugestie ??
A może kolekcja hachett ? Czy tam deagostini

Offline Cringer

« Odpowiedź #448 dnia: Nd, 14 Kwiecień 2024, 10:21:52 »
@up
Kolekcję odradzam. Kompletu nie dostaniesz a i drogo stoi. Poza tym to stare uniwersum, obecnie nie kanoniczne.
Odnośnie tego co wydaje Egmont to chyba jedynie dobra będzie metoda prób i błędów. Zobacz co ma dostępne wszystkie numery i kup nr 1. Jedynie mogę doradzić że jeśli lubi starą trylogię to seria Star Wars moze mu się spodobać ze względu na postacie i okres w którym się dzieje. Jak lubi mandaloriana to może seria Łowcy Nagród. Jeśli Jedi to może seria Wielka Republika? Trudno mi jednak powiedzieć czy te serie drastycznością nadają się dla 8 latka.

Offline xanar

« Odpowiedź #449 dnia: Nd, 14 Kwiecień 2024, 11:38:03 »
To co Egmont wdaje to raczej wszystko dostępne a jak nie jest to pewnie dodrukują.

Star Wars. Ścieżka przeznaczenia. Tom 1 - dodruk w tym miesiącu
Star Wars. Darth Vader - 1 - Mroczne serce Sithów
Star Wars. Łowcy nagród - 1 - Najgroźniejsi w galaktyce
Star Wars. Doktor Aphra - 1 - Szczęście i los.
Star Wars Wielka Republika. Bez strachu. Tom 1
Star Wars. Han Solo i Chewbacca - 1 - Za milion kredytów. Część pierwsza.

oprócz tego są jeszcze jakieś mangi.