Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 392722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antari

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2295 dnia: Pt, 10 Kwiecień 2026, 21:43:12 »
O, czyli jednak ktoś ogarnął temat, choć miejsce raczej w końcówce topki.

Zebrać całość tego runu to moje marzenie od czasów przeczytania Semicowego Mega Marvela z Herald Ordeal. U mnie miejsce już też na rezerwie ale na TO akurat bym znalazł na pewno.

Offline Antari

« Odpowiedź #2296 dnia: Pt, 17 Kwiecień 2026, 13:21:17 »

Teraz zauważyłem, że te 2 omniaki to jednak będą troche mniej kompletne niż Bronze Age bo zawierają tylko The Saga of the Swamp Thing #1-15 podczas gdy Bronze Age zawiera #1-19.

A run Moore'a zaczyna się od #20, więc jak ktoś ma np. omniaka Bronze Age + Absoluty Moore'a albo polskie wydania Egmontu to ma ciągłość historii.

Gdyby zrobić podmianę na to nowe wydanie to będzie brakowało tych 4 zeszytów z głównej serii.

Oczywiście przewagą tego nowego wydania jest tej nowy zeszyt #25, The Brave and the Bold #122 #176, DC Comics Presents #8, Challengers of the Unknown #81-87, Phantom Stranger #14, House of Secrets #92, #140, #141.

Więc szczerze mówiąc nie rozumiem tych zachwytów nad tym nowym wydaniem bo będzie bardzo dziwna dziura w głównej serii, moim zdaniem jeszcze gorsza niż brak tej nowej zawartości w Bronze Age.

Lepsze combo to dla mnie Bronze Age + Absoluty/Egmont. Zastanawiałem się czy nie wymieniać Bronze Age ale w tej sytuacji to lekko bez sensu. 
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Kwiecień 2026, 13:24:32 wysłana przez Antari »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2297 dnia: Pt, 17 Kwiecień 2026, 13:38:16 »
No już o tym pisałem. Gdyby nie to, to bez zastanowienia wymieniłbym swoje "Bronze Age".

Ja mam wersję na miękko, więc i tak więcej niż było w omnibusie, bo mam np. zeszyty "Challengers", ale już "Phantom Strangera" i późniejszych zeszytów "House of Secrets" u mnie nie ma.

Znając życie zrobią nowe wydanie Moore'a, bo te zeszyty, których tu zabrakło, kończył pierwszy odcinek jego autorstwa, więc pewnie tam je podepną.

Offline Antari

« Odpowiedź #2298 dnia: Pt, 17 Kwiecień 2026, 14:49:54 »
Znając życie zrobią nowe wydanie Moore'a, bo te zeszyty, których tu zabrakło, kończył pierwszy odcinek jego autorstwa, więc pewnie tam je podepną.

Alan Moore rozpoczął serię od zeszytu #20, a w tym nowych omnibusach brakuje 16-19. Więc ta teoria raczej się nie sprawdzi. Podobnie wszystkie Absoluty mają wszystkie zeszyty Moore'a i zaczynają dopiero od #20. Jeżeli by mieli wydać kontynuację to musialiby zaczać od #16.

Moim zdaniem nie będzie żadnej kontynuacji. Potwierdza to m.in. slipcase.

2 warianty dlaczego tak się stało:

1) Ktoś tego nie przemyślał w DC (prawdopodobne).
2) Celowy zabieg żeby Ci, którzy kupili Bronze double dippowali i kolejny raz kupili ten sam materiał z kilkoma dodatkami.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2299 dnia: Pt, 17 Kwiecień 2026, 15:10:42 »
Zaczął od #20, ale to był numer kończący historię rozpoczętą w poprzednim runie, więc jest jakiś sens wydawać to razem. Według mnie najlepiej by było, gdyby numer #20 był zawarty zarówno w tym tomie, jak i zbiorczych wydaniach Moore'a.

2) Celowy zabieg żeby Ci, którzy kupili Bronze double dippowali i kolejny raz kupili ten sam materiał z kilkoma dodatkami.
No ale to tym bardziej kupiliby ponownie, gdyby był komplet runu Pesko.

Offline Archie

« Odpowiedź #2300 dnia: So, 18 Kwiecień 2026, 23:27:39 »
Przecież #16-19 dodadzą do omnibusa Moore'a, który jest planowany następny w kolejności. Nie zdziwcie się jak będzie miał również slipcase.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #2301 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2026, 00:27:26 »
Kurcze, a gdyby tak trzasnęli jescze te omniaki tak dalej, do końca oryginalnej serii, noo, to by był game changer :D

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #2302 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2026, 00:29:04 »
1) Ktoś tego nie przemyślał w DC (prawdopodobne).

No właśnie chyba ktoś przemyślał i te zeszyty będą razem z runem Moore'a (oby).

Offline Antari

« Odpowiedź #2303 dnia: Pn, 20 Kwiecień 2026, 15:17:17 »
Przecież #16-19 dodadzą do omnibusa Moore'a, który jest planowany następny w kolejności. Nie zdziwcie się jak będzie miał również slipcase.

No genialne predykcje, zwłaszcza, że Moore pisał od #20, więc to przecież logiczne, że w jego Omnibusie będą numery, których nie pisał. Biję się w pierś, że nie wpadłem na coś tak oczywistego.

Jeszcze proszę o podanie źródła kiedy i czy w ogóle będzie wydany ten Omnibus Moore'a w slipcase.

Bardzo chętnie się zgodzę po podaniu ww. informacji.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2304 dnia: Pn, 20 Kwiecień 2026, 20:24:46 »
No jest logiczne o tyle, że #20 jest zakończeniem historii rozpoczętej w tych zeszytach, jeśli czytanie zaczyna się od niego, to generalnie nie wiadomo o co chodzi.

Offline Antari

« Odpowiedź #2305 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 00:03:17 »
Skoro jest zakończeniem historii rozpoczętej w poprzednich omnibusach to dlaczego te 4 numery nie mogły być... razem z tym materiałem? Dlaczego to rozdzielać na siłę? Zaraz padnie argument, że będzie w wyimaginowanym omniaku Moore'a. Przypomnę - numery, których nie pisał.

Ludzie, naprawdę... nie brońcie tego na siłę.

Bo Twoim tokiem rozumowania z Absolutów też nikt nic nie rozumie bo zaczynają się od #20 numeru, który kończył arc zaczęty w poprzednich numerach. A jakoś ludzie sobie z tym materiałem poradzili.

Było to o wiele logiczniej zebrane w Bronze Age + Absolute'ach, była idealna ciągłość. A tutaj po prostu ktoś spieprzył sprawę. Na ten moment będzie elegancka dziura w runie. Jeżeli będzie kontynuacja tych omnibusów to ok, posypuję głowę popiołem. Choć nie chce mi się wierzyć, chyba że teraz wszystko będą wydawać w slipcase mieszczących tylko 2 omniaki. No ciekawe czasy, ciekawe. Fajnie to też będzie na półce wyglądało.
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Kwiecień 2026, 00:04:56 wysłana przez Antari »

Online DrugiejSzansy

« Odpowiedź #2306 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 09:00:02 »
Skoro jest zakończeniem historii rozpoczętej w poprzednich omnibusach to dlaczego te 4 numery nie mogły być... razem z tym materiałem? Dlaczego to rozdzielać na siłę? Zaraz padnie argument, że będzie w wyimaginowanym omniaku Moore'a. Przypomnę - numery, których nie pisał.

Bo Twoim tokiem rozumowania z Absolutów też nikt nic nie rozumie bo zaczynają się od #20 numeru, który kończył arc zaczęty w poprzednich numerach. A jakoś ludzie sobie z tym materiałem poradzili.

Było to o wiele logiczniej zebrane w Bronze Age + Absolute'ach, była idealna ciągłość. A tutaj po prostu ktoś spieprzył sprawę. Na ten moment będzie elegancka dziura w runie. Jeżeli będzie kontynuacja tych omnibusów to ok, posypuję głowę popiołem. Choć nie chce mi się wierzyć, chyba że teraz wszystko będą wydawać w slipcase mieszczących tylko 2 omniaki. No ciekawe czasy, ciekawe. Fajnie to też będzie na półce wyglądało.

Z tego, co rozumiem głównym powodem kolejnej reedycji "Swamp Thing" jest fakt, że komiksy doczekały się porządnego remasteru kolorów w wykonaniu Jose Villarubii. To nie jest kontynuacja tego, co było w innych edycjach, tylko nowa reedycja. Zasadniczo dołożono też brakujący/pominięty kontent z "Swamp Thing: The Bronze Age Volume 2", czyli team-up Bagniaka z Hawkmanem, która została dokończona i  w ogóle niepublikowaną do tej pory historię "Patchwork Man", która pierwotnie miała ukazać się w "House of Secrets" #141.

Jak też rozumiem DC będzie szło "po bożemu", po kolei jadąc ze wszystkim i nie przypuszczałbym, żeby tych brakujących zeszytów Moore`a nie dołączyli do kolejnego tomu (dlaczego mieliby to robić?). Nigdzie nie jest powiedziane, że w to będzie edycja tylko tego, co Moore napisał.

Natomiast rozumiem, że Ci którzy kupili poprzednie edycje mogą poczuć się zrobieni w butelkę, totalnie to rozumiem natomiast trzeba jeszcze raz podkreślić, że nie będzie tu żadnej "idealnej ciągłości" z tym, co szło w Bronze Age i Absolutach. Jak piszę, to inne/nowe wydanie.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Takesh

« Odpowiedź #2307 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 11:42:09 »
Superman Triangle Era 3 też weszło w tom o śmierci wbrew "logice"...

Offline marcing

« Odpowiedź #2308 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 13:38:47 »
Jeżeli będzie kontynuacja tych omnibusów to ok, posypuję głowę popiołem. Choć nie chce mi się wierzyć, chyba że teraz wszystko będą wydawać w slipcase mieszczących tylko 2 omniaki. No ciekawe czasy, ciekawe. Fajnie to też będzie na półce wyglądało.

Zapowiedź omnibusa Alana Moore'a jest tutaj (bez żadnych szczegółów, tylko że ma być):

In this first set (which leads directly into the Swamp Thing by Alan Moore Omnibus - with original color - coming soon!)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2309 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:35:52 »

To nie jest mój tok rozumowania, tylko zwyczajnie tak jest - jeśli zaczynasz czytać Swamp Thinga od Moore'a i ruszasz od zeszytu #20, to nie wiadomo, co się dzieje, bo jesteś wrzucany w wydarzenia, które rozpoczęły się kilka numerów wcześniej. W serial też możesz wskoczyć od powiedzmy piątego odcinka i w końcu skumasz, o co chodzi i kto jest kim, ale nie jest to idealne miejsce na start.

A że ostatnie zeszyty runu Pesko i #20 Moore'a mogły kończyć ten omnibus to już napisałem w poprzednim poście. Na upartego można by go nawet powtórzyć i tu, i w omnibusie Moore'a, żeby w obu przypadkach był komplet - w pierwszym fabularny, w drugim danego autora.