Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 392722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2250 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 10:46:17 »
Dubel to jest chyba w 3/4 jak nie więcej.

Tu mogą dać event w tych z Krakoa nie mogą  ;D bo nie  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #2251 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 10:52:13 »
Silver Surfer vol.3 to jest mój top jeżeli chodzi o superhero Marvela z tych lat, w głównej mierze przez rysunki Rona Lima, które uważam za absolutnie wybitne w tym gatunku.

Przez lata gromadziłem wszystkie Epic'i jakie wydawali z tego runu, co niestety było mocno w kratkę i z dziurami. No i sam format dla mnie taki budżetowy (słaba jakość, klej i mały format).

Vol.1 to był dla mnie absolutny szok, że Marvel wziął się za wydanie w formie Omnibusa. Natychmiastowy preorder. Vol.2 jest jeszcze większym zaskoczeniem, gdyż materiał w jakimś stopniu pokrywa się z omniakiem Rękawicy. Ale w sumie nieistotne - kupuję, bo liczę, że będą kolejne. Ogromnie się cieszę, że podeszli do tematu na poważnie i wygląda na to że planują do dociągnąć do końca (choć z tym nigdy nie wiadomo). Biorę ten tom natychmiast gdy się pojawi w PO. Mam fragmenty w postaci polskich wydań Mega Marvela Herald Ordeal, mam wydania Hachette, mam Epici, mam omniaka Rękawicy a teraz kompletny run w dedykowanych omnibusach :)

Cały 146 zeszytowy run wydaje się, że zajmie jakieś 5 tomów. Gdyby im się to udało to dla mnie spełnienie marzenia.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #2252 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 12:15:44 »
Kurde jakiś przeoczyłem pierwszego omnibusa, no nic trzeba polować na promocje.

Ja niestety też. Jak do tego doszło, nie wiem.

Offline xanar

« Odpowiedź #2253 dnia: Pt, 20 Luty 2026, 16:52:07 »
Wrzucili zdjęcia Absolute Crisis On Infinite Earths :

Offline Takesh

« Odpowiedź #2254 dnia: Pt, 20 Luty 2026, 17:08:45 »
O qr...!!

Pięknie wygląda. I dodatkowy tom z Making of. Kurczę, portel już płacze, a ja uwielbiam ten komiks...

Offline stab

« Odpowiedź #2255 dnia: So, 21 Luty 2026, 13:30:13 »
Marvel dał ciała z omnibusami na drugą połowę więc chyba też się skuszę.

Offline Saruman

« Odpowiedź #2256 dnia: So, 21 Luty 2026, 17:18:42 »

Na facebooku Near Mint Condition zapowiedzieli kolejne 4 tomy zbiorcze GI Joe. :) Jeśli będzie tak jak wcześniej, to te na twardo będą z kickstartera, a miękkie w normalnej sprzedaży.

Yo Joe!
« Ostatnia zmiana: So, 21 Luty 2026, 17:23:17 wysłana przez Saruman »

Offline misiokles

« Odpowiedź #2257 dnia: Wt, 10 Marzec 2026, 10:00:26 »
Czy warto na weekendowej promocji w Atomie kupić omnibus X-Factor Petera Davida
https://www.atomcomics.pl/pl/p/X-FACTOR-BY-PETER-DAVID-OMNIBUS-HC-VOL-01-LARRY-STROMAN-CVR/260678

czy może poczekać, aż Marvel pociągnie serię omnibusów zapoczątkowaną tą pozycją?
https://www.atomcomics.pl/pl/p/X-FACTOR-THE-ORIGINAL-X-MEN-OMNIBUS-HC-VOL-01/229882

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2258 dnia: Wt, 10 Marzec 2026, 10:14:41 »
Obie serie nie powinny się pokrywać.
Chronologicznie po Vol 3 (jeszcze nie zapowiedzianym) będzie vol 1 Petera Davida gdzie David po original team (Cyclops, Jean, Beast i Angel) wprowadził ten prowadzony przez Havoka.
Potem ze 2 Omnibusy z historiami teamie Havoka pisanymi przez innych.
Następnie mamy współczesne X-Factor invetigations czyli team prowadzony przez Madroxa całośc pisana przez Petera Davida i to zawarte jest w wydanych X-Factor by David 2-4. Co ciekawe w vol 4 dodany jest All New X-Factor z All New Marvel Now.

Szczegóły poniżej ze strony Nowozelandzkiego kolegi Omara z Near Mint Condition zajmującej się "reading Guidami"
Dokładna spekulacja co zapewne będzie zawarte w kolejnych niewydanych jeszcze Omnibusach z X-Factor.

https://www.crushingkrisis.com/2025/04/x-men-x-force-omnibus-mapping-tigereyes-most-wanted-marvel-omnibus-13th-annual/

"X-Teams: X-Factor Omnibus Mapping

X-Factor: The Original X-Men Vol. 3 (1990 – 1991)

Now that we have the map of the recently-announced X-Factor: The Original X-Men Vol. 3, we know exactly what this book will contain!

Or… do we? Some folks might not want this to recollect the X-Factor issues contained in X-Men by Claremont & Lee Vol. 2, but it seems pretty obvious they will be double-dipped here just like things have been double-dipped in this line from “Fall of the Mutants” and “Inferno.”

What’s unclear is if this would collect the entirety of X-Tinction Agenda. I think it matters more for Uncanny X-Men (1963) and New Mutants (1983) than it does to X-Factor, so I wouldn’t be surprised if it is omitted.

This would collect X-Factor #51-70, Annual 5-6 , & Special AKA X-Factor: Prisoner of Love OGN (1990), possibly skipping #60-62 (part of X-Tinction Agenda). It would also collect material from Marvel Comics Presents (1988) #85-92, New Mutants (1983) Annual 7 (3rd story – Cyclops & Jean with Artie & Leech), and X-Force (1991) Annual 1 (2nd story – Artie & Leech), plus Muir Island Saga material in Uncanny X-Men (1963) #278-280 and potentially some crossover material from the “Days of Future Present” and “Kings of Pain” annuals.

X-Factor: Havok’s X-Factor by J. M. DeMatteis (1993 – 1995) [could also start from PAD]

The big question with this book is if it respects the boundaries existing X-Factor by Peter David Vol. 1.

I think the book works just fine regardless of if it does or doesn’t.

If it does collect around the PAD book, there are still more than 20 issues to collect here, and the book could extend slightly past Age of Apocalypse to add some length.

And, if it doesn’t collect around the PAD book, we’re only adding  another 22 issues, which still keeps this in the range of being a reasonable-sized omnibus. Based on Marvel’s strategies across other omnibus lines, I suspect this is actually the likely outcome.

A vote for this book is a vote for it to exist no matter which mapping you prefer.

This would collect X-Factor (1986) #93-111 & Annual 9, Spider-Man & X-Factor: Shadowgame (1994) #1-4, and Phalanx Covenant crossover issues (Excalibur (1988) #82 & X-Force (1991) #38).

This could wrap up with issues #112-114 by John Francis Moore, but they are from the other side of Age of Apocalypse and I think they make more sense in the next volume.

There’s a chance this recollects #71-83, 87-92, & Annual 7-8, which extends the single continuous line of X-Factor. Marvel might also include X-Men Legends (2021) #5-6 to fit between X-Factor #75-76.

X-Factor: Havok’s X-Factor by Howard Mackie (1995 – 1998) [collects to the end of the volume]

This would be a chunky collection of the entire end-run of X-Factor, which starts a year prior to Onslaught and wraps up in 1998 with the transition to Havok’s solo alternate universe book Mutant X (1998).

This would collect X-Factor (1986) #112-149 & -1, Strong Guy Reborn (1997) #1, X-Men Unlimited (1993) #21 and likely also Marvel Fanfare (1996) #6, Sabretooth & Mystique (1996) #1-4, Sabretooth (1998) #1 (AKA “Back to Nature”), X.S.E. (1996) #1-4 and material from X-Men: Prime (1995)

Note that issues #112-114 are written by John Francis Moore, so they could be in the prior volume, but it makes sense for this to pick up cleanly after Age of Apocalypse."

Offline xanar

« Odpowiedź #2259 dnia: Wt, 10 Marzec 2026, 11:18:33 »
Czy warto na weekendowej promocji w Atomie kupić omnibus X-Factor Petera Davida
https://www.atomcomics.pl/pl/p/X-FACTOR-BY-PETER-DAVID-OMNIBUS-HC-VOL-01-LARRY-STROMAN-CVR/260678

czy może poczekać, aż Marvel pociągnie serię omnibusów zapoczątkowaną tą pozycją?
https://www.atomcomics.pl/pl/p/X-FACTOR-THE-ORIGINAL-X-MEN-OMNIBUS-HC-VOL-01/229882

Jak zrobią vol.4 to szybko to na pewno nie będzie, bo rok temu dodrukowali vo.1 Davida, który teraz zresztą jest na wyprzedaży.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2260 dnia: Wt, 10 Marzec 2026, 20:11:37 »
Przyglądałem się temu omnibusowi, dzięki za cynk!

Jakby co to Azyl wrzucił jeszcze 10 zł taniej, ten drugi 15 taniej.

Offline Antari

« Odpowiedź #2261 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 13:05:29 »
Przyglądałem się temu omnibusowi, dzięki za cynk!

Jakby co to Azyl wrzucił jeszcze 10 zł taniej, ten drugi 15 taniej.

No spoko tylko z Azylu dostaniesz bez folii i z nie wiadomo jeszcze jakimi wadami, ubiciami, rysami (bo mają to zastrzeżone). Ile razy kupowałem na Azylu w ostatnim czasie na jakichś "super" promocjach to zawsze takie dostawałem.

Szczerze wolę dopłacić i mieć nówkę z Atoma.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2262 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 15:52:59 »
No różnie z nimi bywa, ja w sumie tylko raz dostałem coś w gorszym stanie. Teraz też wziąłem w Atomie, bo wysyłka gratis, więc wychodzi na to samo, zresztą 10 zł to niewielka różnica, ale poza większymi promocjami to potrafi być np. 100 na tomie.

Offline Antari

« Odpowiedź #2263 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 12:03:42 »
W ostatnim czasie, przypadkiem natknąłem się na pewien znany mi dobrze filmik i naszła mnie taka refleksja.

Materiał prezentuje zbiory (głównie superhero) pewnego polskiego kolekcjonera i ma już 11 lat. Doskonale pamiętam jak 11 lat temu, gdy powoli zaczynałem odrabiać wieloletnie zaległości komiksowe był dla mnie inspiracją i powodował "szczękopad". Dziś jest już inaczej, co wynika głównie z (mojego) większego doświadczenia w tym segmencie, większej ilości zbiorów itd. Oczywiście ta kolekcja nadal prezentuje świetnie i mój wywód nie ma na celu umniejszać jej wartości. Jednakże warto zauważyć jak wiele się zmieniło w przeciągu tych 11 lat i jak wiele runów zostało zebranych, skompletowanych w omnibusy, absoluty itp. Moim zdaniem materiał ten idealnie obrazuje perspektywę zmian na przestrzeni dekady. Na filmiku dużo jest introligatorskich wynalazków (Semici) wykonanych na zlecenie, randomowych tpb, HC, OHC, epiców, wymieszanych wydań polskich i anglojęzycznych głównie z uwagi na to, że nie było wówczas innych alternatyw. Pokazuje upór i pasję w dążeniu do kompletowania ulubionych historii. Dla mnie jest to absolutnie fascynujące i chylę czoła.

W tym wątku sporo osób często narzeka na to i owo. Grubości papieru czy brak konsekwencji w przypadku jednolitości wydań czy logiki w układaniu zeszytów w omniaki. Mimo mniejszych lub większych "fakapów", sukcesywnie dążymy do coraz to lepszych wydań, kompletniejszych, pełniejszych. No po prostu lepiej zebranych niż kiedyś. To naprawdę widać. I takie materiały jak ten filmik idealnie to pokazują.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2264 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 12:36:16 »
W pełni się podpisuje pod wszystkim co napisałeś.
Sam w Omnibusy i wydania w USA wszedłem w 2017 roku i to jak sytuacja się zmieniła od tego czasu jest ogromna.
Kolekcjoner o którym piszesz czyli Piotr Bąbka to wielki pasjonat X-men, jest na komikspecu nawet.
Udziela się dużo na grupach komiksowych na FB w tym przede wszyskim "Czytelni Komiksu Między Kadrami" którą polecam każdemu jako najbardziej profesjonalną.
Jest takim pasjonatem, że porzucił pracę w korpo na rzecz bycią częścią Atom Comics.
A jego kolekcja to teraz już same Omnibusy które pozastępowały event OHC X-menowe oraz pouzupełniały braki :)