Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #195 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 20:00:34 »
albo, nam się podoba  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #196 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 20:09:56 »
Skoro "im" się podoba to i czytelnicy będą zadowoleni.

Online roble

« Odpowiedź #197 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 20:31:08 »
Jan T. Ty tak dużo i non stop piszesz że zaszczekasz Wszystkich.
I wydaje Ci się że masz rację.
Egmont robi przedruki komiksów z USA, to wszystko. Nie wydaje omnibusow.

Teraz stworzyl np. antologie Domana, zbiorcze wydanie od podstaw.
Omnibus jak się patrzy, tylko że zapomniał o tym wspomnieć w stopce redakcyjnej.
Więc to omnibus czy nie??
:)

« Odpowiedź #198 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 20:44:36 »
Little Library Edition

Offline misiokles

« Odpowiedź #199 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 21:38:23 »
Dla mnie omnibus to komiks, który na grzbiecie ma napisane omnibus :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 21:51:50 »
Nie wydaje omnibusow.
To Conan nie jest omnibusem? Poproszę o odpowiedź dlaczego nie :)

Do pomocy grafika:

Teraz stworzyl np. antologie Domana, zbiorcze wydanie od podstaw.
Omnibus jak się patrzy, tylko że zapomniał o tym wspomnieć w stopce redakcyjnej.
Więc to omnibus czy nie??
Składaki Egmontu to są Egmontale już było o tym :) Kolega też chyba nie za bardzo się orientuje że takie wydania to integrale.
« Ostatnia zmiana: Cz, 27 Czerwiec 2019, 21:54:33 wysłana przez JanT »

Offline xanar

« Odpowiedź #201 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 22:00:59 »
wg powyższej teorii, nie ma napisu na grzebiecie to nie jest omnibusem  :)
czyli wychodzi na to, że amerykańskie omnibusy wydane w u nas tracą swoją omnibusowatość :)
zresztą wszytko się zgadza bo kiedyś tam TK powiedział, że na razie z omnibusami to dajmy sobie spokój  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline misiokles

« Odpowiedź #202 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 22:07:03 »
wg powyższej teorii, nie ma napisu na grzebiecie to nie jest omnibusem  :)
Tak, wg mojej teorii, to nie jest omnibus. Ale to teoria na mój prywatny użytek, której wcale nie zamierzam forsować :)

Offline Gazza

« Odpowiedź #203 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 22:15:18 »
(...)
I wydaje Ci się że masz rację.
(...)
Bo ma rację. Też błądziłem ale m.in. dzięki wyjaśnieniom Janka wiem wystarczająco by nie mieć już tych wątpliwości.

Dla mnie omnibus to komiks, który na grzbiecie ma napisane omnibus :)
A jeśli będzie to w innym miejscu? Raczej nie ma znaczenia gdzie jest to napisane. Najważniejsze, że jest. Jak pokazały przykłady wydawcy mają różne standardy tego typu wydań. Jedyny wspólny mianownik to zebrany w całość run. Bywa, że w kilku tomach. Bez znaczenia są techniczne szczegóły (wymiar, typ oprawy czy obecność obwoluty).
Dajcie już spokój. Albo przeczytajcie bez emocjonowania się ostatnich kilka stron. Jest wszystko wyjaśnione.
A kto co sobie sam uznaje za znamiona omnibusa jest bez znaczenia.  :)

Offline misiokles

« Odpowiedź #204 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 22:16:50 »
Niemniej czekam na jakieś superhero wydane u nas z napisem Omnibus gdzieś na grzbiecie/okładce :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 22:18:49 »
W środku jest nawet 2 razy:

Piszcie do Egmontu żeby to usunął ale jak na razie jest to omnibus.

« Odpowiedź #206 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 22:19:57 »
Ale to się tyczy oryginału no nie?

Offline Gazza

« Odpowiedź #207 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 22:22:06 »
A w oryginale ten Spider Toda jest w takich samych wymiarach?
Stron ma więcej prawda?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 22:26:33 »
Ale to się tyczy oryginału no nie?
Jest napisane co to za wydanie.

A w oryginale ten Spider Toda jest w takich samych wymiarach?
Większy.

Stron ma więcej prawda?
U nas coś tam przycięli.

Offline Damballa

« Odpowiedź #209 dnia: Cz, 27 Czerwiec 2019, 22:28:23 »
"Little Library Edition"

No padłem :D

A to jeśli mam takie coś:
https://multiversum.pl/p/1689/15671/dungeons-and-dragons-forgotten-realms-the-legend-of-drizzt-omnibus-vol-01-sc-idw-publishing-komiksy-tomy-i-ksiazki.html
co nazywane jest omnibusem (przez wydawnictwo IDW) przy wymiarach 15x23cm i miękkiej okładce, to dałem się oszukać i/lub wydawnictwo się nie zna?
Toż to format pomniejszony nawet, w stosunku do pierwotnego wydania w zeszytach. Jak oni mogli...

Omnibus, to nic innego jak, umowna nazywa, aby jeszcze raz wyciągnąć od klientów kasę. Nazwa na tyle chwytliwa, że obecnie każde liczące się, na amerykańskim rynku, wydawnictwo stara się mieć w swojej ofercie jakąś formę omnibusów.
Określenie "jakąś formę", będzie najwłaściwsze, ponieważ najoglólniejszą definicją omnibusa, będzie - zbiorcze wydanie, materiału dostępnego wcześniej w częściach, zbierące twórczość danego autora/ o danym bohaterze/historii/sadze/itd., itp. i posiadające na okładce/w tytule, słowo omnibus - ale zapewne znajdą się wyjątki. Doklejanie tutaj rodzajów wydań, formatów itp. to już zawężanie teorii.
Tak, Marvel i DC mają omnibusy w określonym formacie. Inne wydawnictwa niekoniecznie trzymają się tych wytycznych. Zresztą rynek księgarski stosował ten opis wcześniej i tam też nikt nie patrzył na jakieś normy formatu, jakości wydań, itp.
Inne wydania, typu absolute, library edition, complete collection, one book edition, nie są omnibusami, deluxe, gdyż  nie mają tego opisu w nazwie.
Z tego też powodu można uznać, że w Polsce nie wydano żadnego omnibusa. Nie ma w tytule omnibus, choć w stopce, podane jest na jakim tomie opiera się wydanie. Tak samo jak podane są konkretne zeszyty na których opiera się to wydanie.

Gdyby patrzeć jednak przez pryzmat zawartości, a nie powyższej teorii, to można uznać, że w wyszło u nas kilka omnibusów, pomimo że nie posiadają tego na okładce. Torpedo 1936, Kajtek i Koko W kosmosie, Conany, Spider-Man.
Nie zaliczałbym tutaj jednak wydań deluxe (OHC) od Muchy i Egmontu. To są Deluxe praktycznie prawie 1:1, gdyż idąc tym tropem musielibyśmy zaliczyć do omnibusów np. Starlight - Gwiezdny Blask, a idąc jeszcze dalej, tom 13 z wielkiej kolekcji komiksów Marvela, bo zbiera w wydaniu zbiorczym całość Marvels od Kurta Busieka i Alexa Rossa.

Mam nadzieję, że pomogłem tym małym wywodem.
Nie jest to poparte żadnymi źródłami, całość wynika tylko z moich własnych, prywatnych obserwacji rynku zarówno komiksowego jak i księgarskiego.