Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 327897 razy)

Offline misiokles

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1740 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 15:58:40 »
Oczywiście, że klient kupi. Nawet takie korporacje znają potęgę zbieractwa/kolekcjonerstwa. Sporo amerykanów kupuje i nie czyta, skoro ma kilka innych opcji poznania materiału.

Offline Crono

« Odpowiedź #1741 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 17:16:03 »
Co do Śląska to może być ciężko, ale niedaleko, bo w Krakowie masz Atom.
Jeśli chodzi o epiki, to zauważyłem, że te nowe mniej lub bardziej porysowane przychodzą. O ile komuś może to nie przeszkadzać, to mnie to strasznie drażni.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1742 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 19:19:25 »
Właśnie sprawdziłem najmłodsze wydanie jakie posiadam tego typu, czyli Swamp Thing Snydera z 2015 roku. Kartki może i cieńsze, niż od E, ale absolutnie nic nie przebija. Lampa świeci centralnie z bliska i dalej nic. Da się? No widać, że teraz już nie.

Przy okazji Upadku mutantow. Nigdzie nie widziałem wersji, która by zawierała What if 50. A to wielka szkoda. Odpowiada na pytanie co by było gdyby Hulk w 340 numerze swojej serii zabił Wolverine'a. Dzięki temu mamy na około 48 stronach fajną wersję Upadku. Naprawdę bardzo dobrze się to czyta i oglada. A do tego mam ten numer kupiony jako nowość w kiosku, jak byłem za granicą. Aaa! I jest metalizowana okładka. Szkielet Logana. Cudo!

Offline Smok

« Odpowiedź #1743 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 19:44:26 »
Właśnie sprawdziłem najmłodsze wydanie jakie posiadam tego typu, czyli Swamp Thing Snydera z 2015 roku. Kartki może i cieńsze, niż od E, ale absolutnie nic nie przebija. Lampa świeci centralnie z bliska i dalej nic. Da się? No widać, że teraz już nie.

W przypadku DC nadal można liczyć na to, że nic nie będzie się przebijało. Na poprzedniej stronie wrzuciłem porównanie strony z omnibusa "Batwoman" z 2021 z omnibusem "Gwenpool" z 2022. No i w komiksie od DC nic nie przebijało ani na szarych fragmentach ani na białym bat-logo. W komiksie Marvela niestety przebijało się sporo rzeczy - zarówno na białych fragmentach, jak i na jasnoniebieskich.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1744 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 19:56:05 »

Ale co ty chcesz uwodnić, ja wstawiłem zdjęcia, Smok wstawił zdjęcia, ty nic nie wstawiłeś i piszesz, że złe zdjęcia wstawiamy :) To wstaw dobre.

No tak bo w innych książkach z tej drukarni gdzie będzie biały kolor to nie będzie tak prześwitywać - będzie tak samo. Co jest wyolbrzymione, to tak wygląda w tej książce i będzie tak samo wyglądać w tej książce tam gdzie będzie biały kolor, no tak bo w z lat 80-tych to jest mało białego.

Smok napisał, że tak będzie na białym i jasnych kolorach, ja tak napisałem, nawet ty tak napisałeś, więc nie wiem gdzie jest problem.

Czy możesz przestać uprawiać pierwszorzędny Gaslighting i przeinaczać moje słowa tudzież co one oznaczają?
Który raz mam napisać, że problemem jest wrzucenie konkretnych stron z konkretnego Omnibusa Alpha Flight ze śnieżycą jakie wrzuciłeś a które są całe białe a nie wrzucanie stron jako takich.
Jakoś ze Smokiem się nie wykłócam ani ani on ze mną.

Normalna strona jaką np. Smok wrzucił aż tak nie będzie prześwitywać jak Twoja "śnieżyca w Kanadzie" bo nie jest cała biała. Nie widzisz różnicy? Dlatego pisałem, że tamte całe białe strony z Alpha Flight są tak samo nieobiektywne jak jakaś strona z kadrami całymi czarnymi "bo noc" w stylu Daredevila, Batmana.

Na normalnych standardowych stronach mamy w kadrach budynki, niebo, postacie i są tam różne kolory i to jest standardem. Na tym przebija mniej, dalej przebija ale mniej niż na "całej białej stronie"
Tylko tyle i aż tyle  ;)
Przecież każdy może mieć swoje zdanie. Ja nie chce nikogo przekonywać ale mam prawo powiedzieć jak ja to widzę. Dostrzegam fakt prześwitywania nawet na kolorach jak w przykładzie Smoka, ale mi taki poziom prześwitywania nie przeszkadza. W żadnym miejscu też nie bronie wydawcy.

Ale niestety nie mam prawa do własnego zdania bez wyśmiewania go jak na przykładzie poniżej nawet w postach nie bezpośrednio do mnie bo śmiałem mieć inne zdanie niż Xanar.

No niestety im większa korporacja tym ma bardziej wyj@#$%@% bo i tak klient kupi, przynajmniej tak im się wydaje, a niektórzy jeszcze będą ich bronić, że wcale tak źle nie jest  :)

Jak widać TY niestety nie potrafisz nie przekonywać  siłą, bo Twoja prawda jest jedyna i objawiona.
Z mojej strony temat kolejny już raz wyjaśniony więc mam nadzieje, że nie będziemy tego ciągnąć w nieskończoność.
Musisz mieć "ostatnie zdanie" napisz coś ale ja już mam dosyć tłumaczyć, że nie jestem słoniem.
Peace out  8)

Offline Takesh

« Odpowiedź #1745 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 20:06:41 »
Nie chcę się wtrącać w Waszą wymianę zdań, ale moim skromnym zdaniem jakiekolwiek prześwity w eksluzywnym wydaniu są totalną porażką. Budżetowe? Proszę bardzo. Ale nie eksluzywne. Takie praktyki powinny być zakazane.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1746 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 20:10:12 »
Są porażką ale nic z tym nie zrobimy niestety.
Możemy głosować portfelem i nie kupować jak komuś przeszkadza.
Płakanie na forum od 2 lat nic nie zmieni niestety.

Offline xanar

« Odpowiedź #1747 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 21:25:50 »
Nie chcę się wtrącać w Waszą wymianę zdań, ale moim skromnym zdaniem jakiekolwiek prześwity w eksluzywnym wydaniu są totalną porażką. Budżetowe? Proszę bardzo. Ale nie eksluzywne. Takie praktyki powinny być zakazane.
Tylko, ze to przestały być ekskluzywne wydania dawno temu, ekskluzywne to są np. Absoluty od DC, albo te Limited od Egmontu.

Czy możesz przestać uprawiać pierwszorzędny Gaslighting i przeinaczać moje słowa tudzież co one oznaczają?
Który raz mam napisać, że problemem jest wrzucenie konkretnych stron z konkretnego Omnibusa Alpha Flight ze śnieżycą jakie wrzuciłeś a które są całe białe a nie wrzucanie stron jako takich.
Jakoś ze Smokiem się nie wykłócam ani ani on ze mną.

Normalna strona jaką np. Smok wrzucił aż tak nie będzie prześwitywać jak Twoja "śnieżyca w Kanadzie" bo nie jest cała biała. Nie widzisz różnicy? Dlatego pisałem, że tamte całe białe strony z Alpha Flight są tak samo nieobiektywne jak jakaś strona z kadrami całymi czarnymi "bo noc" w stylu Daredevila, Batmana.

Na normalnych standardowych stronach mamy w kadrach budynki, niebo, postacie i są tam różne kolory i to jest standardem. Na tym przebija mniej, dalej przebija ale mniej niż na "całej białej stronie"
Tylko tyle i aż tyle  ;)
Przecież każdy może mieć swoje zdanie. Ja nie chce nikogo przekonywać ale mam prawo powiedzieć jak ja to widzę. Dostrzegam fakt prześwitywania nawet na kolorach jak w przykładzie Smoka, ale mi taki poziom prześwitywania nie przeszkadza. W żadnym miejscu też nie bronie wydawcy.

Ale niestety nie mam prawa do własnego zdania bez wyśmiewania go jak na przykładzie poniżej nawet w postach nie bezpośrednio do mnie bo śmiałem mieć inne zdanie niż Xanar.

Jak widać TY niestety nie potrafisz nie przekonywać  siłą, bo Twoja prawda jest jedyna i objawiona.
Z mojej strony temat kolejny już raz wyjaśniony więc mam nadzieje, że nie będziemy tego ciągnąć w nieskończoność.
Musisz mieć "ostatnie zdanie" napisz coś ale ja już mam dosyć tłumaczyć, że nie jestem słoniem.
Peace out  8)

Czy Smoku wrzucił zdjęcia z książki z tej samej drukarni ?
Czy papier z RR Donnelley będzie prześwitywał mniej/bardziej niż z Imak ?
To czy to tobie/mi przeszkadza/nie przeszkadza to nie ma nic do rzeczy bo to nie ty zamierzasz te książki kupować tylko Takesh, jemu chyba przeszkadza.

Ja nie ma zamiaru nikogo do niczego przekonywać, wstawiłem zdjęcia widać to co na nich widać, tylko ty masz z tym jakiś problem, bo zdjęcia nie takie, trzeba było wstawić jakieś "dobre" zdjęcia, ale najwyraźniej jesteś na to za leniwy.

Tutaj więcej zdjęć Alpha Flight nie wiem czy te będą "dobre", widać to co na nich widać:

Tutaj zdjęcia z dwóch ostatnich epików jakiem mam, wg mnie mniej prześwituje:

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Takesh

« Odpowiedź #1748 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 18:44:17 »
No wziąłem kilka na próbę. Używki za pół ceny. No i dramat. Prześwitują jasne strony. Plansza musi być cała ciemna, wtedy ok. A.przewracajac kartki boję się, że się potargaja, bo takie cienkie.

Aha. Chińskie jakby lepsze. Tureckie bardziej przebijają. Ale chińskie i tak nie powinny być tak wydane.

Wychodzi na to, że Marvel nie posiada żadnego obecnie dobrego wydania swoich komiksów. Powiększone wydanie, które kiedyś uchodziło za eksluzywne, stało się zwykłym wydaniem budżetowym. A nawet z gorszym papierem, niż kilka lat temu w zwykłym tpb.

No nic. Jestem rozczarowany. Z całą pewnością już nic oryginalnego z Marvela nie kupię, jeśli nie będzie to jakaś używka za niska cenę. 30%? Chyba tyle jest to dla mnie warte.

To jest moja własna opinia.

Offline xanar

« Odpowiedź #1749 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 19:36:50 »
Mają Gallery Edition - tam papier grubszy.

Teraz te co wychodzą są z tej lepszej tureckiej drukarni, porównywalne z tymi chińskimi z RR Donnelley.

W tych chińskich to papier się robił cieńszy z roku na rok.

Ale na czarnym nie przebija  ;D

Te książki są drogie bo płacisz cenę x4, zaraz będzie miał taniej te amerykański niż te polskie, będzie tak jak w innych krajach.

Offline Bogumil

« Odpowiedź #1750 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 18:38:58 »
Chciałem Was, bardziej doświadczonych, spytać o taką rzecz. Od jakiegoś czasu kupuję sobie omnibusy, ale jako że z czasem jest różnie, niektórych nie rozfoliowałem. No i pytanie, czy trzymanie przez długi okres czasu zafoliowanego omnibusa jest dla niego korzystne, czy lepiej jest taki omnibus rozfoliować i co jakiś czas kartkować, żeby nie wiem, strony się nie posklejały, czy coś podobnego?

Offline PawelC

« Odpowiedź #1751 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 18:47:46 »
Nic im się nie powinno stać. Tak samo te Omniaki, czy w sumie wszystkie inne komiksy/rzeczy, są magazynowane w folii przez jakiś czas zanim trafia w twoje ręce, czasami to może być kilka lat od wyprodukowania.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1752 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 19:12:10 »
Ja bym po kilku latach max 5 otworzył i rozluźnił grzbiet.
W przypadku starszych, tych na lepszym papierze, kiedy okładki były srebrne jak przy Masterworksach jak Thor Simonsona 1 wydanie, jeśli grzbiet nie był rozluźniony dobrze przy czytaniu jakby się załamywał ten tak zwany "inner spine". W przypadku nowszych wydań otworzyłem z folii wydanie z 2019 roku i nie było tego typu problemu.

Offline xanar

« Odpowiedź #1753 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 19:41:28 »
Chciałem Was, bardziej doświadczonych, spytać o taką rzecz. Od jakiegoś czasu kupuję sobie omnibusy, ale jako że z czasem jest różnie, niektórych nie rozfoliowałem. No i pytanie, czy trzymanie przez długi okres czasu zafoliowanego omnibusa jest dla niego korzystne, czy lepiej jest taki omnibus rozfoliować i co jakiś czas kartkować, żeby nie wiem, strony się nie posklejały, czy coś podobnego?
Ja zawsze rozfoliowuje i przeglądam czy nie ma jakiś błędów drukarskich, jak np. dziury w stronach ablo nie rozpadnie się od otwarcia, jak to ostatnio było z tymi tureckimi.

Offline xanar

« Odpowiedź #1754 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 16:42:26 »
Coraz głupsze te zapowiedzi Marvela, najpierw ten numer z tą Masakrą a teraz zapowiedzieli Secret Wars, gdzie prawie połowa jest w Avengers vol.2, który został dodrukowany pół roku temu, ale to jeszcze nie koniec niespodzianek bo zaraz zapewne ogłoszą Secret Wars companion, także będziecie mogli kupić dwie książki zamiast jednej  ::)