Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1485 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 06:12:17 »
Hej, nie wiem, czy ktoś wcześniej pisał - kolejny omnibus z serii 2099 https://www.bookdepository.com/X-MEN-2099-OMNIBUS-Ron-Lim/9781302952068?ref=grid-view&qid=1673900725703&sr=1-16#_
Czy coś z tego było wydane w Polsce?
Uncanny Omar z Near Meant Condition na YouTube zapowiedział ten komiks kilka miesięcy temu, w aktualnym preorderze umieścił go Atom Comics, w preorderze Azylu Komiksu go nie ma, ale z drugiej strony komiks ma ukazać się w USA dopiero 31 października tego roku (data ze strony Amazonu) lub dzień później (jak podaje sklep Atom Comics) ale oczywiście opóźnienia są bardzo prawdopodobne.
« Ostatnia zmiana: Wt, 17 Styczeń 2023, 06:18:24 wysłana przez Kandor »

Offline Kandor

« Odpowiedź #1486 dnia: So, 21 Styczeń 2023, 13:02:30 »
Penguin Classics Marvel Collection - zapowiedziano kontynuację! https://sites.prh.com/penguinclassicsmarvel?ref=PRH31BF35C9F331&aid=7596&linkid=PRH31BF35C9F331  Data premiery:
12.O9.2023

« Ostatnia zmiana: So, 21 Styczeń 2023, 13:11:34 wysłana przez Kandor »

Offline xanar

« Odpowiedź #1487 dnia: Pt, 27 Styczeń 2023, 11:42:41 »
Omnibusy na wrzesień, październik - trochę dużo :

Ultimate Spider-Man Vol. 3
Amazing Spider-Man by Nick Spencer Vol. 2
Avengers Vol. 3 (New Printing)
Avengers Vol. 4 (New Printing)
Avengers Vol. 5
Captain America Lives! (Third Printing)
Captain America: The Trial of Captain America (New Printing)
Thor by Jason Aaron Vol. 2
X-Men: The Hidden Years
Wolverine Vol. 4
Marvel Zomnibus Returns
Alpha Flight By John Byrne (New Printing)

Sins Of Sinister OHC
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline stab

« Odpowiedź #1488 dnia: Pt, 27 Styczeń 2023, 14:43:38 »
U mnie 3 wlecą napewno (pająki i X-Men).

Online misiokles

« Odpowiedź #1489 dnia: Pt, 27 Styczeń 2023, 17:43:03 »
Zdecydowanie lepiej wymienić X-Men Hidden Years na Alpha-Flight. Co prawda i to Byrne i to Byrne, ale w Hidden Years widać po jego kresce upływ czasu. I w tych historiach jest za dużo retconów, co tylko daje niesmak.

Offline xanar

Offline Odyn

« Odpowiedź #1491 dnia: Wt, 07 Luty 2023, 07:26:08 »
Bardzo mnie cieszy ten news o Korpusie! Seria Tomasiego od dawna na to zaslugiwała. No i podoba mi się, że DC wydaje te omnibusy z poukładaną zawartością, by czytelnik w trakcie lektury nie odczuwał żadnych luk.
Mam nadzieję, że tak samo DC zrobi kiedyś z JLA McDuffiego, bo na wydania HC ludzie narzekali.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline stab

« Odpowiedź #1492 dnia: Wt, 07 Luty 2023, 17:11:09 »
Mimo wszystko podchodzę do tych zapowiedzi z rezerwą. DC lubi dużo zapowiadać.

Offline xanar

« Odpowiedź #1493 dnia: Wt, 07 Luty 2023, 17:22:14 »
To to raczej wydadzą, Tomasi się sprzedaje, poza tym ma ten serial być czy coś.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1494 dnia: Wt, 07 Luty 2023, 18:22:11 »
Generalnie DC ostatnio mocno ograniczyło albo wręcz zawiesiło omniaki. Mam nadzieję, że niebawem się odblokują.

Offline Odyn

« Odpowiedź #1495 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 08:19:41 »
Mnie szokuje jak bardzo zła sytuacja finansowa musi być w DC w porównaniu do Marvela, który co chwilę rzuca jakimiś omnibusami.

Materiału mają mnóstwo do wydania, potencjał jest, marzę np. o takim L.E.G.I.O.N.

Kiedyś czytałem też, że dwa omnibusy JLI to nie wszystko, że Giffen i DeMatteis stworzyli więcej materiału, który potencjalnie ma zostać zawarty w trzecim omnibusie.

Wierzę, że DC kiedyś pokusi się o wspomniane wyżej JLA (oprócz zeszytów Ligi McDuffiego musieliby dorzucić Salvation Run, mini-serię Milestone Forever, historię Royal Pain Lena Weina jakieś zeszyty z Faces of Evil - przede wszystkim uporządkować to tak, by nie było luk, a to ostatnio robią wydając nowe omnibusy co mnie cieszy).

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1496 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 13:16:04 »
Mogliby też wznowić  Justice League: The Detroit Era i zatkać "dziurę" między Justice League of America: The Bronze Age vol 3 a Justice League: The Detroit Era (183-232)- akurat jeden grubszy omnibus by to objął.

No i dziwne, że pominęli Batman Golden Age vol. 10 i przeskoczyli od razu do srebrnej ery.

Offline Odyn

« Odpowiedź #1497 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 11:57:59 »
Mogliby też wznowić  Justice League: The Detroit Era i zatkać "dziurę" między Justice League of America: The Bronze Age vol 3 a Justice League: The Detroit Era (183-232)- akurat jeden grubszy omnibus by to objął.

No i dziwne, że pominęli Batman Golden Age vol. 10 i przeskoczyli od razu do srebrnej ery.
Warto w ogóle czytać tę Ligę z pierwszej połowy lat '80 (przed Kryzysem)? Ja nie kupuję komiksów tylko na półkę, jeśli coś kiepsko się czyta to od razu sprzedaję.

Ilość tekstu często jest przytłaczająca i męcząca w tych oldsqlowych komiksach. Kiedyś zastanawiałem się nad omnibusami The New Teen Titans, bo rysunki są cudowne, opinie też w większości dobre, ale sposób narracji budzi u mnie wątpliwości (czytałem kiedyś Kontrakt Judasza i jakoś nie przypadł mi za bardzo do gustu).

Online Komediant

« Odpowiedź #1498 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 15:27:50 »

Ilość tekstu często jest przytłaczająca i męcząca w tych oldsqlowych komiksach. Kiedyś zastanawiałem się nad omnibusami The New Teen Titans, bo rysunki są cudowne, opinie też w większości dobre, ale sposób narracji budzi u mnie wątpliwości (czytałem kiedyś Kontrakt Judasza i jakoś nie przypadł mi za bardzo do gustu).

Miałem pierwszy omnibus, kupiony właśnie dla rysunków Pereza, dałem rade może z 200 stron i się poddałem. W latach 80tych run Wolfmana i Pereza rywalizował popularnością z X-men Claremonta, ale bez sentymentu  i dużej dawki dobrej woli to jednak nie jest dobrze napisane s-h.

Offline xanar

« Odpowiedź #1499 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 16:55:54 »