Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328009 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1380 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 09:21:30 »
Ale to nie jest kwestia gdzie robią tylko ile chcą na to wydać. Zasadniczo schemat jest taki, że największa korporacja sprzedaje najwięcej i ma najgorszy jakościowo produkt, bol ludzie i tak kupią.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1381 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 09:26:45 »
Możesz marudzić na nich jak zawsze jak zdarta płyta z tym oczywiście ale musisz przyznać, że obiektywnym faktem jest:
1) Chiny Dobra jakość
2) Turcja gorsza od Chin. czasem drobna różnica a czasem masakra jak w Defenders.

Offline xanar

« Odpowiedź #1382 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 10:04:32 »
Przecież to ty zacząłeś marudzić i piszesz, że ja marudzę  ::) ::) ::) ::) ::) ;D

Zależy na jakim papierze wydrukowane są te książki jak Man-thing, X-factor, Moon-knight vol.2 gdzie papier jest taki sam jak ten z RR Donnelley jak nie grubszy, także da się wydrukować na grubszym papierze.
Chiny - dobra jakość to była w 2019r. i wcześniej, aktualnie żadne z tych książek nie rozkładają się na płasko, ostatnio chyba był Strange vol.1 z Silver Age, ale to pewnie dlatego, że jest cienka i się w ich budżecie zmieściła.
A żeby wszystko było gorsze to obwoluty sobie zmienili na "lepsze"  :)

Strach cokolwiek napisać w tym temacie, bo jakieś dziwne osobniki się przypierd...  :) zresztą to już nie pierwszy raz, z tego co pamiętam wcześniej miałeś problem z tym, że wrzucam informacje o omnibusach do tematu o omnibusach, chyba chodziło o filmy a potem sam zacząłeś wrzucać, bo jak ty wrzucisz to jest spoko ;D

Tak dla twojej informacji, ja dobrze wiem jak te książki wyglądają mam większość, o tych z Turcji zacząłem pisać na amerykańskim forum ze dwa lata temu jak zaczęli tam drukować, odzew w większości miałem taki, że jakiś dziwny jestem. Aktualnie na ten papier zaczęli narzekać nawet youtuberzy, chociaż za bardzo się nie zmienił, znaczy był zły teraz jest jeszcze gorszy.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1383 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 10:31:06 »
Jest różnica w moim jednorazowym stwierdzeniu faktu, iż jak już muszą drukować na cienkim to mogliby modern a nie Silver Age a Twoim pisaniu przy każdej okazji o tym jak to zła korporacja tnie koszty i drukuje cienko, grzbiety złe dające duży gutter loss.
Wytknąłem Ci tylko, że niepotrzebnie powtarzasz to zbyt często.
Napisałeś także, że potrafią w Turcji na grubo drukować np. Man-Thing. W mojej wypowiedzi przecież napisałem przecież, że w większości przypadków Turcja Cienka ale zdażają się grubsze.

Jakby co od 2016 roku regularnie kupuję większość Omnibusów Marvela wiec co nieco też wiem o pogorszeniu się jakości. Także siedzę na "zagranicznych forach" a nawet nie ograniczam się tylko do "Collectededitions.com" jak Ty ale także na wielu grupach na FB dotyczących Omnibusów i wydań zbiorczych.
Także jestem Patronem Omara i znam inne kanały dotyczące wydań zbiorczych.
Chciałeś mnie przyćmić autorytetem znawcy tematu ale niestety trafił swój na swego :)
Peace out.
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Lipiec 2022, 10:33:50 wysłana przez Bushiken »

Offline xanar

« Odpowiedź #1384 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 11:11:09 »
Nic nie pisałem o złej korporacji tylko wstawiam suche informacje, po czym napisałeś

Czyli klasycznie wszystko co grubsze ale jednocześnie nie modern z dużą ilością białego będzie bardziej prześwitujące.
Jeszcze się nie nauczyli, żeby współczesne runy robić u tych Turków.

I to nie jest marudzenie  ::) ::) ::) ::) Teraz już odwracasz kota ogonem, że coś zbyt często pisze o czymś chociaż nic nie pisałem ostatnio na ten temat, mam wrażenie, że taką samą dyskusje już z tobą odbyłem.
Miałem kiedyś takiego dyrektora, coś mówił a później twierdził, że on miał coś innego na myśli  ;D

Ty to masz jakiś problem ze sobą, ja to mam gdzieś ze sobie piszesz na facebokach możesz i sobie pisać również na inne planety.
Ja nie jestem patronem, byłem przez jakiś czas ale jak koleś mówi na klejoną książkę, że jest szyta i odwrotnie no to ten i żeby to raz się zdarzyło.
Bardzo mnie cieszy, że masz internet i umiesz z niego korzystać

Przecież papier używany do starszego materiału jest inny niż do nowego i w tym nowym materiale to jeszcze bardziej prześwituje, sprawdź sobie te ostatnie książki np. Thundrbolts vol.2 czy reprint Spidera Straczynskiego, o tym to nawet tutaj pisali, że jest słabo, weź im napisz pod postem żeby za często tego nie robili  ;D
Przecież to co ty chcesz to właśnie robią.  ::)
Z tym autorytetem w sprawie kupowania drogich książek to już mocno odleciałeś, no i kto będzie miał większy ten kto więcej kupił  ;D ;D ;D Mój autorytet coś słabnie ostatnio bo coraz mniej kupuje  ;D ;D ;D Jeszcze ten PLN się trochę "umocni" to już w ogóle przestane, będę kupował tylko od dobrej korporacji jak np. Image  ;D
Deadly Class vol.3 gruby papier jak w poprzednich dwóch tomach, przynajmniej ja nie widzę różnicy cena bez zmiany w porównaniu do vol.2, można, można, no ale to trzeba być dobrą korporacją być nie złą  :)

Offline chch

« Odpowiedź #1385 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 13:43:27 »
Teraz już odwracasz kota ogonem, że coś zbyt często pisze o czymś chociaż nic nie pisałem ostatnio na ten temat.
xanar, bez złośliwości, ale ja nie kupuje oryginałów, nie śledzę tych kanałów na YT czy FB a z tego forum nawet do mnie dociera wielokrotnie info że DC i Marvel drukują CH....wo swoje omnibusy/absoluty itd. więc tak, piszesz o tym często. Nie oceniam, stwierdzam fakt.

Offline xanar

« Odpowiedź #1386 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 15:25:48 »
Weź zdefiniuj co to znaczy często, bo przejrzałem ten temat i w tym roku napisałem coś o tym raz i to było w odpowiedzi na post staba, który napisał:
Dzisiaj przyszła paczka z atomu. Poza zeszytami, omnibus Spider-Man by Straczynski vol1. Grubość stron to jakieś nieporozumienie. Na myśl przychodzi mi Gala czy inna Viva, taki tam jest papier. Nie umywa się to, do tego, co nas wydaje Egmont. Not cool.

No chyba, że raz na pół roku to często, poza tym jakoś nie przypominam sobie żebym pisał, że DC robi słabe omnibusy czy absoluty o tych drugich chyba nawet w ogóle się nie wypowiadałem, no ale skoro twierdzisz, że tak jest to pewnie zacytujesz mi z 10 moich postów na ten temat, nie powinno być problemu bo przecież często je pisze.

Offline chch

« Odpowiedź #1387 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 17:31:13 »
Weź zdefiniuj co to znaczy często, bo przejrzałem ten temat i w tym roku napisałem coś o tym raz i to było w odpowiedzi na post staba, który napisał:
No chyba, że raz na pół roku to często, poza tym jakoś nie przypominam sobie żebym pisał, że DC robi słabe omnibusy czy absoluty o tych drugich chyba nawet w ogóle się nie wypowiadałem, no ale skoro twierdzisz, że tak jest to pewnie zacytujesz mi z 10 moich postów na ten temat, nie powinno być problemu bo przecież często je pisze.
Dlaczego akurat 10? I skąd pomysł że o jakości zagranicznych omnibusów piszesz tylko w tym temacie? Zajrzyj do tematu o egmoncie, tam już wypisałeś kilka postów o grzbietach omnibusów. Może jeszcze Ci załatwić notarialne poświadczenie, że to Twoje posty, bo inaczej nie uwierzysz? Daj spokój xanar...

Offline xanar

« Odpowiedź #1388 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 18:13:45 »
Nie wiem może być 20 albo 5, piszesz, że często tak jak kolega wyżej, więc chce ustalić co to jest często.

Tu napisałem pół rok temu, w temacie Egmontu nie wypisałem kilku postów o grzbietach omnibusów, tylko wstawiłem jedno zdjęcie, jak to wygląda w amerykańskich wydaniach, żeby ludzie mieli jakiś punkt odniesienia (temat był zmianie loga), zresztą nie tylko ja tam zdjęcia wstawiałem, pod tą fotą z grzbietami mam 12 lajków, także raczej mój post był wartościowy jeżeli można tak napisać o poście na forum. I jakoś tam nikt z tym nie miał problemów. Najśmieszniejsze jest to, że to ciebie nie interesuje i masz z tym największy problem, jeszcze mi powiedz gdzie pisałem o tych absolutach i omnibusach DC - często  ::) bo coś z tymi kilkoma postami o grzbietach omnibusów ci nie poszło.
No co daj spokój, napisałeś głupotę i teraz daj spokój, podpiąłeś się pod post kolegi, który ma zawsze problem ze mną jak napisze coś czego on akurat nie wie i wtedy mu się nie podobają moje posty, Bo on jest na wszystkich facebookach itd. i jak to może być, że on tego nie wie.

I jeszcze raz, ja tu nic nie napisałem od połowy roku o jakości książek Marvela, wstawiłem info co gdzie jakie omnibusy będą drukowane (suche informacje) i teraz uwaga w temacie "Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd". Użytkownik Bushiken napisał pod moim postem.

Czyli klasycznie wszystko co grubsze ale jednocześnie nie modern z dużą ilością białego będzie bardziej prześwitujące.
Jeszcze się nie nauczyli, żeby współczesne runy robić u tych Turków.
Co zresztą jest głupotą bo drukują współczesne runy u Turków na co wcześniej "marudził" nie ja, tylko stab pisząc:
omnibus Spider-Man by Straczynski vol1. Grubość stron to jakieś nieporozumienie.
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Lipiec 2022, 18:49:34 wysłana przez xanar »

Offline chch

« Odpowiedź #1389 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 23:37:36 »
w temacie Egmontu nie wypisałem kilku postów o grzbietach omnibusów, tylko wstawiłem jedno zdjęcie

I jeszcze raz, ja tu nic nie napisałem od połowy roku o jakości książek Marvela, wstawiłem info co gdzie jakie omnibusy będą drukowane (suche informacje)

Tak, oczywiście. jeden post w temacie egmontu, suche informacje, nic nie pisaleś nigdy o DC...:

Głupio to to wygląda:

U Egmontu to jest kosmetyka.

Cytat: xanar
Kosz / Odp: Odp: Egmont 2022
« dnia: Nd, 17 Lipiec 2022, 13:54:32 »
Ciekawe jak będzie wyglądało twoje życie jak ten zły Egmont przestanie ci te komiksy wydawać.
Takiemu Marvelowi omnibusy poprzesuwały się o pół roku albo i lepiej i jakoś nie widzę żeby ktoś się tym co chwilę podniecał.

Tak DC wydawało omnibusy 10 la temu  - od 1:55

Pierwsze epici były drukowane na grubym pożółkłym papierze, takie coś ale offset czy coś i tak jakość spadała, dawali inny papier, rotowali tymi drukarniami, dawali coraz cieńszy aż doszło do tego, że epic, który miał taką samą liczbę stron były dwa raz cieńszy niż te pierwsze. Aktualnie papier nawet nie jest biały tylko z domieszką jakiegoś brudu, ale przynajmniej nie prześwituje za bardzo.

Nie wiem czy masz taką słabą pamięć czy świadomie trollujesz. Nie będę z Tobą kontynuował tej rozmowy.

Offline xanar

« Odpowiedź #1390 dnia: Śr, 27 Lipiec 2022, 01:35:17 »
No i w którym z tych postów masz
DC i Marvel drukują CH....wo swoje omnibusy/absoluty itd. więc tak, piszesz o tym często.
oraz
Zajrzyj do tematu o egmoncie, tam już wypisałeś kilka postów o grzbietach omnibusów.
Jeden jest o obwolutach, to już sam napisałem, że wstawiłem zdjęcie
Drugi o terminach
Jeden to film to tym jak dc wydawało 10 lat temu, nie teraz
a trzeci o epicach
no i gdzie te kilka postów o grzbietach omnibusów

No jestem pełen podziwu, ale ja po tych postach nie wiedziałbym że
DC i Marvel drukują CH....wo swoje omnibusy/absoluty itd.
No i przecież często o tym pisze  ::) ::) ::) ::)

Offline sixxtbone

« Odpowiedź #1391 dnia: Pt, 05 Sierpień 2022, 22:23:16 »
Nowa seria Ominusowa z Conanem, ktoś sie orientuje o co kaman? Przeca Marvel wydaje już Conan the Barbarian w omnibusach, zaraz ostatnie tomy 8-10 i Savage Sword of Conan zaraz ostatni tom 8, a tu się pojawia takie coś:

Conan The King: The Original Marvel Years Omnibus Vol. 1 (Conan the King, 1) Hardcover – 28 Jun. 2022

https://www.amazon.co.uk/Conan-King-Original-Marvel-Omnibus/dp/130294665X/ref=sr_1_2?keywords=conan+omnibus&qid=1659726924&s=books&sr=1-2

Offline xanar

« Odpowiedź #1392 dnia: Pt, 05 Sierpień 2022, 22:47:14 »
Marvel stracił prawa do Conana, teraz ma to wydawać Titan i mają podobno kontynuować tam gdzie Marvel skończył.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1393 dnia: So, 06 Sierpień 2022, 17:33:32 »
Nowa seria Ominusowa z Conanem, ktoś sie orientuje o co kaman? Przeca Marvel wydaje już Conan the Barbarian w omnibusach, zaraz ostatnie tomy 8-10 i Savage Sword of Conan zaraz ostatni tom 8, a tu się pojawia takie coś:

Conan The King: The Original Marvel Years Omnibus Vol. 1 (Conan the King, 1) Hardcover – 28 Jun. 2022

Akurat to co podałeś to jeszcze wydanie Marvela innej krótkiej serii King Conan.
Co do dalszego wydawania przez Marvela Xanar ma rację, nie przedłużyli licencji.
Marvel wypuści całego standardowego Conana. Nie zakończyli jedynie Savage Sword of Conan, gdyż tam było tak dużo numerów ze zwiększoną liczbą stron, że z 15 omnibusów jest potrzebnych.

Offline sixxtbone

« Odpowiedź #1394 dnia: So, 06 Sierpień 2022, 18:36:17 »
O utracie licencji wiem. Wiem też, że Marvel ma dokończyć Conan The Barbarian w Omnibusach (tu udało im się dokończyć bo wszystko zmieści się w 10 tomach które dokończą do końca roku - tomy 8,9 i 10). Natomiast Savage Sword of Conan w Omnibusach niestety wydadzą tylko 8 z 16 tomów, 8 w pażdzierniku bodajże (szkoda bo to znakomicie narysowane dzieło). Ustalenia podobno są takie, że wydawnictwo które przejęło prawa do Conana zobowiązało się do dokończenia SSOC w takiej formie jak Marvel, coby wszystkie Omniaki miały te samą formę/wygląd i były spójne z resztą wydaną przez Marvela. Trzymam za to kciuki bo to zacne wydanie/kolekcja Conana w Omnibusach. Szczególnie wydany w black&white SSOC to mistrzostwo i warto mieć to spójnie wydane na półce.

Wygląda to na koniec tak (Marvel):

- Conan The Barbarian Omnibus: 10 z 10
- Savage Sword of Conan Omnibus: 8 z 16