Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328278 razy)

Online xanar

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #1170 dnia: Śr, 03 Marzec 2021, 22:25:23 »
Zaraz strażnik corpo Marvel - Antari cię skrzyczy i powie, że ta z cieńszym papierem wcale nie jest gorsza.

Tak na poważnie mam ten cieńszy egzemplarz i papier nie jest taki zły, teraz jeszcze cieńszy dają i to już jest przesada.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #1171 dnia: Cz, 04 Marzec 2021, 10:10:42 »

Tutaj wcale cieńszy się nie wydaje. Na pewno nie o tyle co pokazywał Murazor.

PS. Nie wkładaj mi w usta swoich mokrych urojeń. Jeżeli już pisałem, że coś wcale nie jest gorsze to było to w odniesieniu do książek klejonych Marvela vs "mityczne" szyte.
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Marzec 2021, 10:15:10 wysłana przez Antari »

Online xanar

« Odpowiedź #1172 dnia: Cz, 04 Marzec 2021, 11:13:55 »
Trochę cieńsza jest.
Ten x-men był wydrukowany w 2012 a ten Daredevil 2007, także parę lat jest różnicy z początku one wszystkie były grubsze.

Nie wiem czy książki szyte są "mityczne" czy nie, na pewno klejone są tańsze w produkcji, zasadniczo jak coś jest tańsze to raczej lepsze nie jest, wątpię żeby w tym przypadku było inaczej.
Nie wiem czemu tak zażarcie bronisz tej korporacji, oni świetnie sobie dadzą radę bez ciebie.
Inna sprawa, że tak jak te książki teraz produkują to wielkiej różnicy za bardzo nie robi czy to klejone czy szyte, poza tym jak się popatrzy na komentarze pod filmami to tam 98% ludzi jest super zadowolonych, zresztą tak jak ty, także wszystko łykają jak pelikany i taką książkę klejoną za 150$ też łykną.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1173 dnia: Cz, 04 Marzec 2021, 11:22:44 »
@Xanar

Odnośnie szycia/klejenia.

Omar zawsze pokazując grzbiet "Spine" i "oko" w przypadku Marvela komentuje "Sewn Binding" czyli szyte.
Klejone były swego czasu Omnibusy DC, nie wiem skąd te mityczne klejone Omnibusy Marvela.
Papier jest cieńszy owszem ale zawsze strony są szyte co widzę w swoich Omnibusach nawet tych najnowszych.

Online xanar

« Odpowiedź #1174 dnia: Cz, 04 Marzec 2021, 11:30:12 »
Pomnie omnibusy DC, bo to co oni tam na początku robili to jakiś dramat był.

Te pierwsze omnibusy Marvela wszystkie były klejone i wcale ich aż tak mało nie było, tu masz most z 2010 r. odnośnie tego co było klejone a co szyte:
https://www.tapatalk.com/groups/marvelmasterworksfansite/ominbus-sewn-vs-glued-t14874.html

Taki X of Swords ma 700+ stron i jest klejony, nie wiem czy to "idzie nowe" czy nie, ale tak to wygląda.

Odnośnie Omara to ja nie wiem czy on wie co to książka klejona a co to szyta (wiem jak niedorzecznie to brzmi), usilnie twierdzi, że ma omnibusa Kapitana Ameryka Brubakera vol.1 1st prnting w wariancie szytego, tyle, że takie egzemplarze były tylko klejone.
Ostatnio widziałem na jego kanale Wonder Woman by Phil Jimenez i on tam mówi, że ta książka jest klejona, nie mam tej książki, ale nie wydaje mi się, żeby była klejona.

Już nawet zweryfikowałem jego wiedzę.
Tu jest jego film:

a tu ewidentnie widzę nici

No ale może być tak jak z tym Kapitanem, że on ma jedyną taką kopię  ::)
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Marzec 2021, 11:46:49 wysłana przez xanar »

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1175 dnia: Cz, 04 Marzec 2021, 11:48:20 »
Co do x of swords, myslicie ze jest szansa ze w jakims drugim rzucie bedzie wersja szyta ? (Analogicznie do niektorych ostatnich omniakow marvela ktore maja plaski/wypukly grzbiet w zaleznosci od rzutu)
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Online xanar

« Odpowiedź #1176 dnia: Cz, 04 Marzec 2021, 12:13:46 »
A któż to może wiedzieć, musieliby cenę podnieść na 125 $  ;D

Przecież Antari twierdzi, że ta książka wcale nie jest gorsza od tych szytych, czyżbyś miał inne zdanie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Marzec 2021, 12:21:43 wysłana przez xanar »

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #1177 dnia: Cz, 04 Marzec 2021, 13:08:41 »
Ja w tej dyskusji zgadzam się całkowicie z xanarem. Omnibusy to jedne z najbardziej ekskluzywnych wydań i ciągle pogarszanie jakości przy jednoczesnym wydawaniu coraz więcej (co każe przypuszczać, że nie sprzedaje im się to najgorzej) to nie jest dobry znak.

Klejone rzeczy powyżej 500 stron czyta się okropnie, bardzo często nie da się ich porządnie otworzyć co wiąże się ze spadkiem komfortu czytania i utrata fragmentu strony. Komiksy szyte można otworzyć na płasko jak gazetę, widać wszystko, czyta się przyjemnie. Jeśli ktoś tylko kolekcjonuje to rozumiem że nie odczuwa różnicy, ale jeśli ktoś czyta dużo tych wydań to dziwi mnie, że może mu nie przeszkadzać klejenie.

Online xanar

« Odpowiedź #1178 dnia: Cz, 04 Marzec 2021, 13:53:34 »
To nie ma co się ze mną zgadzać, ja mówię jak jest, to że ktoś twierdzi, ze jest inaczej to już na to nic nie poradzę.
Z ekskluzywności tym omnibusą to nie wiele zostało, Masterworksy podobno trzymają poziom.
Aktualnie te książki sprzedają się im jak nigdy wcześniej, gdyby tak nie było to nie wydawaliby po sześć omnibusów miesięcznie, w aktualnym preorderze jest z 7, czyli zarabiają na tym więcej niż kiedykolwiek a tnąc jakość zarabiają jeszcze więcej  :)

Offline starcek

« Odpowiedź #1179 dnia: Cz, 04 Marzec 2021, 23:19:18 »
W październiku podobno Darth Vader by Soule omnibus. Autor się pochwalił.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1180 dnia: Cz, 04 Marzec 2021, 23:43:28 »
Omar też już zapowiedział :)
Oraz 2 inne Omnibusy.

Jutro reprinty.
A w przyszłym tygodniu kolejne pojedyncze zapowiedzi zwieńczone całym katalogiem na ostatnie 3 miesiące roku.

Offline Kielo

« Odpowiedź #1181 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 10:07:07 »
Jesli chodzi o omniaki Star Wars to Marvel sie troche rozszalal.

Doctor Aphra - marzec
Legends: The Old Republic - lipiec
Legends: Rise of the Sith - wrzesien
Darth Vader by Charles Soule -pazdziernik

Kazdy z omnibusow w dwoch wersjach okladkowych.
Jesli wezmiemy pod uwage fakt, iz w 2020 nie bylo zadnego omnibusa, w 2019 byl jeden , w 2018 zero itd, to troche ambitne te plany...

Online xanar

« Odpowiedź #1182 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 10:56:32 »
Trzeba "kuć żelazo póki gorące", nie wiadomo kiedy im się skończą te złote czasy.

Jakby kogoś to interesowało to 12 tom OHC Żółwi od IDW jest szyty, poprzedni był klejony.
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Marzec 2021, 11:21:39 wysłana przez xanar »

Online xanar

« Odpowiedź #1183 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 21:21:30 »
Oczywiście skopiowałem z amerykańskiego forum, bo przecież samemu to nie chciałoby mi się tego pisać  8)

June 2021 Solicitations Advance Preview from Omar/NMC
(refresh for updates)

Omnibuses

Kull The Conqueror: the Original Marvel Years - collects Kull the Conqueror (1982) #1-2, Kull the Conqueror (1983) #1-10, Marvel Team-Up (1972) #111-112 and Kull: The Vale of Shadow OGN (1995).

Star Wars Legends: Rise of the Sith - (two covers) - collects STAR WARS: JEDI - THE DARK SIDE 1-5, STAR WARS: QUI-GON & OBI-WAN - THE AURORIENT EXPRESS 1-2, STAR WARS: QUI-GON & OBI-WAN - LAST STAND ON ORD MANTELL 1-3, STAR WARS: JEDI COUNCIL - ACTS OF WAR 1-4,  STAR WARS (1998) #0-6; STAR WARS: DARTH MAUL 1-4; STAR WARS: EPISODE I - THE PHANTOM MENACE 1/2, 1-4; STAR WARS: EPISODE I - ANAKIN SKYWALKER, QUEEN AMIDALA, QUI-GON JINN, OBI-WAN KENOBI; MATERIAL FROM STAR WARS TALES 1, 3-5, 7, 9-10, 13-14, 20, 24.

Star Wars: Darth Vader: Dark Lord of the Sith - collects Star Wars: Darth Vader: Dark Lord of the Sith (2017) #1-25 & Annual #2.

Omnibus reprints

Young Avengers by Kieron Gillen and Jamie McKelvie (two covers)

źródło:
https://www.tapatalk.com/groups/marvelmasterworksfansite/upcoming-marvel-collections-t32503-s11120.html#p1321410

Coś zadyszkę złapali z tymi omnibusami, tylko trzy a nie osiem  :)

Co to za składak te - Star Wars Legends: Rise of the Sith ?

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1184 dnia: Pt, 05 Marzec 2021, 21:55:54 »
Marvel wydaje omnibusy coraz mniej znanych serii cyba sprzedaje sie to jak cieple buleczki😊