Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 374464 razy)

Offline Antari

Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #2265 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 14:26:20 »
W pełni się podpisuje pod wszystkim co napisałeś.
Sam w Omnibusy i wydania w USA wszedłem w 2017 roku i to jak sytuacja się zmieniła od tego czasu jest ogromna.
Kolekcjoner o którym piszesz czyli Piotr Bąbka to wielki pasjonat X-men, jest na komikspecu nawet.
Udziela się dużo na grupach komiksowych na FB w tym przede wszyskim "Czytelni Komiksu Między Kadrami" którą polecam każdemu jako najbardziej profesjonalną.
Jest takim pasjonatem, że porzucił pracę w korpo na rzecz bycią częścią Atom Comics.
A jego kolekcja to teraz już same Omnibusy które pozastępowały event OHC X-menowe oraz pouzupełniały braki :)

O, to ciekawe. Podejrzewałem, że może być na forum ale nigdy nie miałem 100% pewności. Szacun za całokształt.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #2266 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 14:55:58 »
Tu bardziej aktualna kolekcja pana Piotra:

Offline stab

« Odpowiedź #2267 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 18:38:46 »

Omnibusy w slipcasie 😳😳

Offline death_bird

« Odpowiedź #2268 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 19:10:23 »
Tu bardziej aktualna kolekcja pana Piotra

Poziom zazdrości wychodzi mi poza skalę. :-[
Nie mogę na to patrzeć... :(
Szacun... 8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2269 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 19:44:40 »
Omnibusy w slipcasie 😳😳
Szkoda, że ostatnie 4 zeszyty przed Moorem nie będą tu zawarte. Mam 3 tomy "The Bronze Age" na miękko i akurat mógłbym wymienić na to, a tak zostanie dziura.

Offline xanar

« Odpowiedź #2270 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 20:34:52 »
Wątpię, raczej takie zdjęcie sobie wstawili chwilowo

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #2271 dnia: Pt, 20 Marzec 2026, 23:19:57 »
Fajne ale nie chce mi się bawić w wymianę, bo mam już ten wcześniejszy Bronze Age Omnibus i cały run Moore'a w wydaniu Egmontu. Dla nowych kolekcjonerów - spoko opcja.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2272 dnia: So, 21 Marzec 2026, 00:43:12 »
Z omnibusem "The Bronze Age" problem jest taki, że jest niekompletny - brakuje w nim choćby 7 zeszytów "Challengers of the Unknown", w których Swamp Thing był regularną postacią. Trzy tpb na miękko mają więcej zawartości, tu by mogło to być w hc, tyle że z kolei nie będzie zawierało całego runu Martina Pasko.

Offline xanar

« Odpowiedź #2273 dnia: So, 21 Marzec 2026, 13:22:42 »
Wątpię, raczej takie zdjęcie sobie wstawili chwilowo

Jednak to ma dokładnie to co na zdjęciu, dwie książki w slipkejsie za $150, dali w dwóch książkach bo ma być inny papier niż zwykle i w jednej to byłoby za grube.

Offline Antari

« Odpowiedź #2274 dnia: Pn, 23 Marzec 2026, 00:54:03 »
Z omnibusem "The Bronze Age" problem jest taki, że jest niekompletny - brakuje w nim choćby 7 zeszytów "Challengers of the Unknown", w których Swamp Thing był regularną postacią. Trzy tpb na miękko mają więcej zawartości, tu by mogło to być w hc, tyle że z kolei nie będzie zawierało całego runu Martina Pasko.

Spoko ale nie jestem aż takim wielkim fanem ST, więc przeżyję te 7 zeszytów mniej. Dla mnie najlepszy okres ST to Moore ale to tylko moje zdanie ;)

Offline Antari

« Odpowiedź #2275 dnia: Pn, 23 Marzec 2026, 21:26:06 »
@admin: Prośba o usunięcie posta wyżej żeby było zgodnie z regulaminem.

Marvel miał 1 rzecz do zrobienia i oczywiście musieli ją spieprzyć. Bo nie mogło być jednolicie.

Offline xanar

« Odpowiedź #2276 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 00:22:19 »
Ogólnie ten cały design tej całej ery Krakoa, strasznie biednie wygląda, zero jakiegokolwiek wysiłku zostało w to włożone.

Offline Antari

« Odpowiedź #2277 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 00:37:42 »
Ogólnie ten cały design tej całej ery Krakoa, strasznie biednie wygląda, zero jakiegokolwiek wysiłku zostało w to włożone.

Ogólnie rozumiem zamysł i jakaś tam konsekwencja jest bo wszystkie DM mają grzbiety wzorzyste, a warianty Brooksa mają stój charakterystyczny styl. Z kolei standard covery mają jednolite, poroste kolory. Taka była wizja i ją rozumiem. Może się podobać lub nie, kwestia gustu.

Ale czemu musieli walnąć vol.2 na biało? Jaki w tym sens? Przecież tazem z vol.1 tworzą całość aż do X of Swords. widać, że nawet design napisów, logo jest ten sam. Kto wpadł na taki idiotyczny pomysł żeby zamiast szarego walnąć biel. Brak słów...

To taki sam bezsens jakby Omniaki Hickmana z Avengers zrobili każdy w zupełnie innym stylu. Przecież to się kupy nie trzyma i dla mnie wygląda jak zwykły trolling z ich strony. Miałem brać właśnie vol.2 ale w tej sytuacji już sam nie wiem.

Offline xanar

« Odpowiedź #2278 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 01:02:28 »
No dalej masz jednolite kolory, dla mnie to niczyim się nieróżni od tego co było wcześniej, następny mogą zrobić różowy, cały czas jest to samo (odrzucając te dm covery bo i tak jest ich mniejszość)

Bardziej mi się podobają te omnibusy niż te pstrokate kolor na tych ohc, ciekawe jakie dalej będą.

Kropkę też dali inną. na jednym masz czerwoną a na drugim żółtą  :)

Offline Antari

« Odpowiedź #2279 dnia: Wt, 24 Marzec 2026, 08:18:16 »
No dalej masz jednolite kolory, dla mnie to niczyim się nieróżni od tego co było wcześniej, następny mogą zrobić różowy, cały czas jest to samo (odrzucając te dm covery bo i tak jest ich mniejszość)

Bardziej mi się podobają te omnibusy niż te pstrokate kolor na tych ohc, ciekawe jakie dalej będą.

Kropkę też dali inną. na jednym masz czerwoną a na drugim żółtą  :)

No nie, dalej widzę nie rozumiesz.

Wszystkie tomy z "Krakoa era", także OHC w ramach 1 serii (czyli takie posiadające vol.1 i vol.2) wychodziły w tym samym kolorze grzbietu. Excalibur, Marauders, Wolverine czy choćby X-force. Wygoogluj to sobie jak nie wiesz jak to wyglądało. Ja mam takie u siebie więc wiem :)

Skoro zdecydowali się zrobić omnibusy z 1 serii (Dawn of X), to także powinny być w jednym kolorze, bo całkowicie zaburza to całą koncepcję i jest po prostu nielogiczne. Ten biały to nie jest "dalej to samo" tylko całkowite odstępstwo od normy i nic nie wskazywało na to, że odwalą taki trolling.