Autor Wątek: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd  (Przeczytany 328229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
Odp: Omnibusy i inne "cegły" od Marvela, DC itd
« Odpowiedź #105 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 15:54:49 »
Ale Egmont wydałby omniaka dla tej gruby dla których wydaje tomy po ponad 100 zł. Takie to trudne? :) Jakby było jak myślisz to wydawaliby wszystko jak Rebirth czy Marvel NOW.
Omnibusy Conana z Dark Horse (u nas po 120 zł) jakoś temu przeczą. Spider-Man by Todd McFarlane Omnibus (u nas po 110 zł) tak samo. Mówisz że się nie opłaca wydawać omniaków a jakoś Egmont wydaje :)

Ja też piszę o zwykłym formacie tak jak Egmont wydaje Deluxy z Vertigo.

Przyjmując na moment twój (błędny) punkt widzenia zadam ci proste pytanie - po co dyskutujesz? Przecież zgodnie z twoim rozumieniem co jest omnibusem, a co nie, każdego roku w Polsce wydawane jest kilka, kilkanaście omnibusów. Czyli dla ciebie tematu nie ma :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 15:58:45 »
Conany z Dark Horse to nie omnibusy?  W stopce Conana jest jak byk Conan Omnibus volume 1 (czy 2) A że mniejsze? Mniejszy kraj to i mniejsze omnibusy  :)

Tu co jest napisane w stopce naszego wydania Spider-Mana?

Ty nie wiesz czym jest omnibus  :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Czerwiec 2019, 16:02:38 wysłana przez JanT »

Offline Gazza

« Odpowiedź #107 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 16:01:53 »
A np Skalp to nie jest deluxe? https://www.amazon.com/Scalped-Deluxe-Book-Jason-Aaron/dp/1401250912
Albo Łasuch czy 100 Naboi? Możesz nawet w stopce sprawdzić :) Te wydania w oryginalnie mają większy format i do tego się odnosiłem.
No spoko. :)
Ja z kolei czytając/pisząc o wydaniach deluxe amerykańskich komiksów mam na myśli ich powiększony format, hc, dustjacket oraz dodatkowe materiały. Przyznam się, że nie zdawałem sobie sprawy, że nasze wydania Vertigo też są gdzieś traktowane jako deluxe. Byłem przekonany, że to tylko hard covery. Ewentualnie hardcovery zbite po 2 w jeden tom. Ale nie deluxe bo co w nich takiego luksusowego? Ani format, ani obwoluta (to akurat najmniej, przynajmniej w naszych deluxach, gdzie pod obwolutą czarna pustka - mnie kręci), ani jakieś super dodatki. Mnie ten format urządza, ale nie pogardziłbym chociaż powiększonym - tak jak robi to Mucha albo Egmont z klasycznym DC.
« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Czerwiec 2019, 16:04:05 wysłana przez Gazza »

Offline Gazza

« Odpowiedź #108 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 16:13:34 »
Conany z Dark Horse to nie omnibusy?  W stopce Conana jest jak byk Conan Omnibus volume 1 (czy 2) A że mniejsze? Mniejszy kraj to i mniejsze omnibusy  :)

Tu co jest napisane w stopce naszego wydania Spider-Mana?

Ty nie wiesz czym jest omnibus  :)
W oryginale to omnibusy z krwi i kości. Ilość stron nie jest wyznacznikiem, ale chyba nie ma omniaka poniżej 400 stron. Ale te zapisy w stopce moim zdaniem nie oznaczają, że to co trzymamy w rękach to omnibus właśnie - tylko info o oryginalnym wydaniu na kanwie którego powstało niniejsze wydanie Egmontu.
Z definicji omnibusy to wydania wielkoformatowe zbierające całe runy danego scenarzysty zatem nasze "omnibusy" to takie ...prawie omnibusy. Abstrahując od faktu, że to te najmniej opasłe okazy to nie są wydawane w powiększonym formacie. Pomijając również brak obwolut - to wciąż prawie omnibusy, a nie dokładnie takie jak w oryginale.... :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 16:18:49 »
U nas są uboższe ale to nadal omnibusy. Pretensje też proszę kierować do Egmontu że pomniejsza  :)

Offline kas1

« Odpowiedź #110 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 17:02:20 »
Conan w wersji Egmontu jest lepszy, bo ma HC. Format jest identyczny z tym od DH, więc w zasadzie to co otrzymaliśmy jest omnibusem.

« Odpowiedź #111 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 17:30:17 »
   Akurat taki Conan jest wydany w tym samym rozmiarze co oryginał więc nie jest to żaden prawie omnibus tylko całkowicie omnibus. Marvel i DC faktycznie wydają swoje chyba tylko w powiększonych formatach mniej więcej rozmiarów naszego DC Deluxe, ale inni pokroju Image, Dark Horse, IDW, BOOM i im podobnych wydają omnibusy w standardowych rozmiarach, ba zdarzają się i mniejsze. Także Gazza to tylko i wyłącznie Twoja definicja, niekoniecznie prawdziwa. Koniec końców to chyba nie ma jakiegoś strasznego znaczenia a jest tylko kwestia nomenklatury cała ta dyskusja sprowadza się jak mi się dobrze wydaje do stwierdzenia "CHCEMY GRUBASÓW Z BATMANEM!!!". Ja osobiście chciałbym zobaczyć na polskim rynku takiego powiększonego tłuściocha, ale wydaje się że to co zaprezentował Egmont z Conanem właśnie i niektórymi tomami Daredevila jest optymalne  pod względem stosunku ilość/cena jak i znajduje się jeszcze (chociaż na krawędzi) czegoś co można by nazwać "wygodą w użytku".

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #112 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 17:57:16 »
W oryginale to omnibusy z krwi i kości. Ilość stron nie jest wyznacznikiem, ale chyba nie ma omniaka poniżej 400 stron. Ale te zapisy w stopce moim zdaniem nie oznaczają, że to co trzymamy w rękach to omnibus właśnie - tylko info o oryginalnym wydaniu na kanwie którego powstało niniejsze wydanie Egmontu.
Z definicji omnibusy to wydania wielkoformatowe zbierające całe runy danego scenarzysty zatem nasze "omnibusy" to takie ...prawie omnibusy. Abstrahując od faktu, że to te najmniej opasłe okazy to nie są wydawane w powiększonym formacie. Pomijając również brak obwolut - to wciąż prawie omnibusy, a nie dokładnie takie jak w oryginale.... :)
Oj tam, taki omniak z Pająkiem ma 376 stron  :)
https://www.bookdepository.com/Superior-Foes-Spider-man-Omnibus-James-Asmus/9780785198376?ref=grid-view&qid=1561478058594&sr=1-10

Offline U.F.O

« Odpowiedź #113 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 18:00:50 »
Ja tam tylko czekam aż kiedyś wyjdzie u nas taki np. Marvel Zomnibus 1200stron cegiełka ;)

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #114 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 18:04:08 »
ale inni pokroju Image, Dark Horse, IDW, BOOM i im podobnych wydają omnibusy w standardowych rozmiarach, ba zdarzają się i mniejsze.
Mam w domu kilka deluxów od Image, bo czegoś takiego jak "omnibus" oni nie sprzedają. Wszystkie są w powiększonym formacie, a takie Tokyo Ghost jest rozmiarowo większe nawet od Kompletnych Akt z Ongrysa

« Odpowiedź #115 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 18:14:04 »
  Na amazonie i ebayu widziałem jak sprzedają coś co nazywane było Walking Dead Omnibus z czarną okładką było. W sumie nie mam pojęcia jakiego to formatu, może pochopnie wplątałem w to Image z racji pewnych podobieństw do reszty wydawców, ale w dalszych przypadku raczej się nie mylę, bo kiedyś z ciekawości przeglądałem temat i było sporo omnibusów tych mniejszych wydawców w normalnych rozmiarach. A już z pewnością nie mylę się co do Conana, bo jak na forum dowiedziałem się, że to Omnibus to sprawdziłem to specjalnie. To jest ten sam rozmiar.

Online xanar

« Odpowiedź #116 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 18:16:17 »
Dark Horse ma coś takiego jak Library Edition, większe od omnibusów i tańsze.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Lewaczek

« Odpowiedź #117 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 18:16:50 »
Na amazonie i ebayu widziałem jak sprzedają coś co nazywane było Walking Dead Omnibus z czarną okładką było.
Zwracam honor, faktycznie TWD mają omnibusy. Ale to chyba wyjątek.
I są one też w powiększonym formacie, o ile dobrze pamiętam.

« Odpowiedź #118 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 18:22:08 »
Ja też zwracam, możemy spotkać się po środku, sprawdziłem te Walking Dead i ono jest większe nawet niż te marvelowskie. 

Dark Horse ma też jeszcze coś takiego jak Conan Omnibus ten wydany w Polsce. Cała reszta ich omnibusów to też standard a nawet mniejszy rozmiar. Library Edition to inna para kaloszy.

Offline Cypher

« Odpowiedź #119 dnia: Wt, 25 Czerwiec 2019, 18:31:25 »
Walking Dead Omnibus ma wymiary tak koło 22 na 33 cm. Do tego mają slipcase. Niestety troche cienkie jak na omnibusa. W takie np. Walking Dead Compendium wchodzi równo dwa omnibusy.