Autor Wątek: Old DC od Egmontu  (Przeczytany 34898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piterrini

Odp: Old DC od Egmontu
« Odpowiedź #45 dnia: So, 09 Maj 2020, 21:30:03 »
Lekki offtop - @JanT Tutaj częściowo zgadzam się z R~Q, z tą różnicą, że część odpowiedzialności za błędną interpretację wypowiedzi ponosi jednak odbiorca.
Do czego zmierzam - dawniej czytając forum gildii też się łapałem na tym, że wypowiedzi niektórych użytkowników brałem za pewnik, z czasem te pewniki się nie sprawdzały, co wymusiło inną, prawidłową interpretację tych wypowiedzi, czyli to, że są to po prostu przypuszczenia. Co wyróżnia Twoje wypowiedzi, to fakt, że starasz się być dokładny, masz ogólną wiedzę co do rynku w innych krajach (powołujesz się niejednokrotnie na zagraniczne wydawnictwa i fora), oraz masz dobrą pamięć co do swoich wypowiedzi (co wyklucza możliwość, że JanT to tak naprawdę kilka osób wypowiadających się z jednego konta - miałem kiedyś taką teorię :D ). Wracając do samych wypowiedzi - czasem zapędzasz się w tych przypuszczeniach, co w kombinacji ze stricte oznajmującym "tonem" wypowiedzi skutkuje błędną interpretacją u osób, które te wypowiedzi czytają. Także zauważalne jest, że ciężko jest Tobie przyznać się do błędu, raczej celujesz w "argumenty pod tezę", musisz wybaczyć porównanie, ale powyższą cechę masz wspólną z Bazylem, oboje też nie widzicie tego jako swoją "wadę". Żeby nie rzucać tylko hasłami - niestety każdy ma jakieś "wady" o których istnieniu nie ma pojęcia, a są one widoczne dla wszystkich naokoło...
Wracając do sedna - trzeba z pewną dozą umowności podchodzić do faktów podawanych na forach, komiksiarze mają zdecydowanie mniej "jadu" i więcej pasji niż część innych społeczności, także myślę że większość wypowiedzi jest w tzw. dobrej wierze  :) A jeśli jakiś użytkownik burzy porządek wypowiedzi czy irytuje znaczną część forum, to zamiast się z nim przepychać wypada czasowo ograniczyć możliwość wypowiedzi. Żeby nie było - nie obserwuję obecnie żeby którykolwiek aktywny użytkownik wymagał takiego traktowania. Wczesne wypowiedzi Bazyla na gildii wymagały bana (z czym może nawet Bazyl się zgodzi?), ale tutaj nie widzę takich przesłanek, co prawda jest jeden użytkownik (ostatnio nieaktywny) o bardzo agresywnym sposobie wypowiedzi, ale nie unika on merytorycznej dyskusji, także chyba problemu nie ma :)

Jeśli za bardzo offtop to pewnie post zostanie usunięty, aczkolwiek mam nadzieję że zainteresowane osoby przeczytają, bo w ostatnich dniach też w innym wątku były przytyki do JanT, i także nie były dostatecznie wyjaśnione...

A żeby nie był totalnie offtop, to Batman Metal można odseparować z tego względu, że twarde okładki i brak jakiejś wizualnej wskazówki (np. niebieski pasek u góry okładki) która łączyłaby Metal z Odrodzeniem.
Jestem też niemalże pewien, że był jeszcze inny przypadek gdzie Egmont sięgał po gotowce z Urban Comics, ale szczerze nie pamiętam o jaki tytuł mogło chodzić  :(

JanT

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: So, 09 Maj 2020, 21:48:20 »
co wyklucza możliwość, że JanT to tak naprawdę kilka osób wypowiadających się z jednego konta - miałem kiedyś taką teorię :D ).
Kilka osób o takim chaotycznym stylu pisania?  ;)

Jestem też niemalże pewien, że był jeszcze inny przypadek gdzie Egmont sięgał po gotowce z Urban Comics, ale szczerze nie pamiętam o jaki tytuł mogło chodzić  :(
Transmetropolitan tak wygląda ale okładki się nie zgadzają.

W tej chwili nie mam żadnych konkretów (a te stare się nie liczą :) ) co tam się może zadziać. Będę bardziej podkreślał że to przypuszczenia jakby co. Niech moc awatara będzie z wami :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #47 dnia: So, 09 Maj 2020, 23:18:55 »
Kilka osób o takim chaotycznym stylu pisania?  ;)

Prosta przykrywka mająca na celu zmylenie tropów dla ochrony forumowej ekspozytury Egmontu.  :o  ;D
Nie zaprzeczajcie obywatelu T. Tylko pogorszycie swoją sytuację.  8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Juby

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Nd, 10 Maj 2020, 19:43:45 »
JanT, obyś miał rację z tą kolekcją Batmana. Tak, jak nie kupuję takich rzeczy, tak tę zebrałbym całą, nawet gdyby większość tytułów dublowałaby się mi z tym, co stoi już na półce.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Nd, 10 Maj 2020, 20:03:30 »
W katalogu Batmany to tylko Rebirth/Universum i Black Label a w DC Deluxe żadnego. Te DC Deluxe też jakoś dziwnie dopiero od września (5 w 4 miesiące) i wtedy też Black & White i Ostatni Rycerz na Ziemi a w tym roku to chyba nie na MFKiG :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Maj 2020, 20:05:14 wysłana przez JanT »

Offline michał81

« Odpowiedź #50 dnia: Nd, 10 Maj 2020, 21:22:22 »
Po prostu Black Label odciążyło DC Deluxe od Batmanów.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Nd, 10 Maj 2020, 21:25:48 »
Ale wysyp DC Deluxów od września jest bardzo dziwny :) Wszystko inne normalnie w wakacje wychodzi.

Online OokamiG

« Odpowiedź #52 dnia: Nd, 10 Maj 2020, 21:47:56 »
JanT, obyś miał rację z tą kolekcją Batmana. Tak, jak nie kupuję takich rzeczy, tak tę zebrałbym całą, nawet gdyby większość tytułów dublowałaby się mi z tym, co stoi już na półce.
I chcesz dostać pocięte Knightfall, No Man's Land? Niech Bóg nas broni przed tą kolekcją.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Maj 2020, 22:02:18 wysłana przez OokamiG »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Nd, 10 Maj 2020, 21:59:22 »
Ale wysyp DC Deluxów od września jest bardzo dziwny :)

A zeszłym roku jak było? Też na wrzesień-grudzień DC Deluxe stało się miesięcznikiem. Może jesienią lepiej schodzi? ;)

A czytając dziś Zabójczy żart Noir, myślałem sobie o Batman Black & White - no trochę głupota, że Egmont wrzuca to pod Noir. Już nawet pomijając to, że w takiej bardziej ekskluzywnej formie, dadzą premierowy materiał. Ale skoro Noir w założeniu było cyklem, prezentującym w czerni i bieli komiksy, które pierwotnie wydane były w kolorze? Wyszło trochę na zasadzie: "Batman w czerni i bieli? No to damy go w Noir!". Już lepiej puściliby go nawet w DC Deluxe, a w Noir kolejne komiksy, które rzeczywiście w takiej postaci wyszły: The Black Mirror, Dark Victory, Gotham by Gaslight, The Court of Owls, czy Watchmen.  :-\
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Maj 2020, 22:11:42 wysłana przez ramirez82 »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Nd, 10 Maj 2020, 22:07:13 »
Wtedy weszło na "lukę" po WKKDC  ;)
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Maj 2020, 22:11:24 wysłana przez JanT »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Nd, 10 Maj 2020, 22:12:28 »
Wtedy weszło na "lukę" po WKKDC  ;)

A teraz na co? Na wojnę z Eaglemossem?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Nd, 10 Maj 2020, 22:16:01 »
Teraz nowi czytelnicy których przyciągnie kolekcja (jak ruszy oczywiście :) ) będą sięgać po inne rzeczy :)

Ciągły brak tych starszych Batmanów + zamiecenie "Old DC" jest mega dziwne.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Maj 2020, 22:19:17 wysłana przez JanT »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Nd, 10 Maj 2020, 22:26:33 »
No ja mam nadzieję, że ta linia DC sprzed N52 ruszy w przyszłym roku :(

Swoją drogą, ciekawe ile i jakie tytuły z pierwotnie planowanych na ten rok, przez pandemię przerzucili na przyszły? Te które w katalogu zapowiedziane są na 2021? Nigdy nie zapowiadali w katalogu komiksów na następny rok... Ale gdyby to były tylko te, to też niewiele by ich przenieśli... Z drugiej strony, oferta zaprezentowana w katalogu, też jakoś biednie nie wygląda.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Nd, 10 Maj 2020, 22:33:11 »
Komiksów jest normalna (a nawet chyba ciut więcej) ilość w katalogu. Marvel NOW może postanowili poszerzyć bo jakby miały być do tego te tomy co są w katalogu na 2021 to w każdym miesiącu byłyby 4 tomy.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Maj 2020, 22:36:09 wysłana przez JanT »

Juby

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 08:25:51 »
I chcesz dostać pocięte Knightfall, No Man's Land? Niech Bóg nas broni przed tą kolekcją.

Lepsze pocięte niż żadne. :P

Ale tak w pełni serio. Egmont w ubiegłym roku wydał Spider-Mana Todda Mcfarlane'a i X-Men Jima Lee. Nie rozumiem czemu nie mogą wydać w ten sam sposób Batmana Norma Breyfogle'a. :( Kupiłbm w dniu premiery niezależnie od ceny.