Autor Wątek: Old DC od Egmontu  (Przeczytany 34885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Voitas

Odp: Old DC od Egmontu
« Odpowiedź #105 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:03:31 »
A jakbym chciał komplet Knightfall po angielsku to które wydanie najlepsze? 3 omnibusy? czy jest coś w cieńszych tomach?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:05:55 »
Batman by się nie sprzedał? To jedyny bohater, obok Lobo, którego niektóre deluxy się wyprzedały.
Przecież wydają go dużo i w tym roku będzie 8 (w tym jeden podwójny) tomów Batmana Kinga i Detective Comics. Trzecia seria obniżyłaby sprzedaż tych serii. Dlatego też nie wyszło Spider-Man/Deadpool.

Offline michał81

« Odpowiedź #107 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:07:17 »
Nie mówię, że się nie wyprzeda. Mówię, że Egmontowi wychodzi, że szybszy zwrot ma z Batmanów miękko okładkowych niż w tych HC. My tego nie widzimy, oceniamy tylko po wyprzedanych nakładach. Może być tak, że HC ma niższy nakład i wyprzedaje się szybciej, ale w tym czasie miękko okładkowego schodzi więcej, ale większy nakład powoduje, że jest jeszcze dostępny. Nie znamy nakładów w przypadku Egmontu.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #108 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:08:09 »

A jakbym chciał komplet Knightfall po angielsku to które wydanie najlepsze? 3 omnibusy? czy jest coś w cieńszych tomach?
9 tomowe wydanie 25th Anniversary pokrywa omnibusy i jest tańsze.
Przecież wydają go dużo i w tym roku będzie 8 (w tym jeden podwójny) tomów Batmana Kinga i Detective Comics. Trzecia seria obniżyłaby sprzedaż tych serii. Dlatego też nie wyszło Spider-Man/Deadpool.
Ja tam bym kupował i klasykę. Niby 8 tomów, a jednak czegoś brakuje.

Juby

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:09:52 »
Nie mówię, że się nie wyprzeda. Mówię, że Egmontowi wychodzi, że szybszy zwrot ma z Batmanów miękko okładkowych niż w tych HC. My tego nie widzimy, oceniamy tylko po wyprzedanych nakładach. Może być tak, że HC ma niższy nakład i wyprzedaje się szybciej, ale w tym czasie miękko okładkowego schodzi więcej, ale większy nakład powoduje, że jest jeszcze dostępny. Nie znamy nakładów w przypadku Egmontu.

Jaki problem wydać Knightfall w miekkiej okładce? ;)

Offline Murazor

« Odpowiedź #110 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:09:58 »
Nie lubie takich wydań jak ci X-Meni oraz przykładowo Aquaman z okładką Alexa Rossa. Bezsensowe zbiory, które starczą "na raz", by zapoznać się z daną postacią/postaciami i puścić dalej, bo jak się ma ochotę na więcej to jedynie anglojezyczne wersje zostają.
No, ale widzisz. Trafi się trochę ludzi, którym obojętne, czy dostaną coś sensownego, czy cokolwiek, jakieś
wybiórcze historie z brakami w środku i nie przeszkadza mi to.

I potem jest problem wydać całość, bo przecież już wydali: pocięty, szczątkowy run, który nie ma sensu, zmienia odbiór historii i ludzie narzekają, że nie rozumieją co się dzieje. Narzekają, że słabe i nie kupują, bo to tylko wycinki runu. Tak jest z Pająkiem JMSa, czy z Green Lanternem Johnsa.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:13:13 »
Niby 8 tomów, a jednak czegoś brakuje.
Wszyscy wiedzą że czegoś brakuje i dlatego jest ten temat :) Może po "spotkaniu" coś się wyjaśni. Dla mnie teraz najrozsądniejszym wyjaśnieniem jest kolekcja Batmana pod koniec sierpnia.

Juby

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:21:55 »
Albo nic się nie wyjaśni. Egmont po prostu robi luźny rok z Batmanem (tzn. może nie tak luźny, bo komiksów z nim wydają sporo, gorzej że praktycznie nic ciekawego, albo inaczej - nic, czego pragnęliby fani), by przyatakować w kolejnym. W 2012 wydali 3 komiksy z Mrocznym Rycerzem przy premierze TDKR Nolana (to było tyle, ile wydali komiksów z Batmanem przez ostatnie 3 lata), w 2016 wydali serię Superman / Batman przy premierze filmu Snydera, w tym luty wydali Ptaki Nocy, z wiadomych powodów, no to pewnie we wrześniu / październku 2021 sprezentują dużo dobra z Batmanem, bo wychodzi kolejny film. Nie obraziłbym sie, gdyby ak było.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:26:43 »
w tym luty wydali Ptaki Nocy, z wiadomych powodów
Tylko że to było zapowiedziane wraz z Hitmanem jako powrót lini "Old DC" a w katalogu Ptaki Nocy są w Uniwersum DC  ;D A Hitman w Vertigo (choć to jeszcze ujdzie) Dlaczego nie tak jak Gotham Central i JLA (Morrison) pod "Klasyczne komiksy o superbohaterach stworzone przez najwybitniejszych artystów"? Egmont teraz potraktował ten "powrót" jakby go w ogóle nie było. Na tą chwilę nie ma lini żeby puścić serię ze starszymi Batmanami. W DC Deluxe pewnie będą jakieś pojedyncze tomy.
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Maj 2020, 14:31:02 wysłana przez JanT »

Offline michał81

« Odpowiedź #114 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:41:26 »
Jaki problem wydać Knightfall w miekkiej okładce? ;)
Można, co widać w przypadku niektórych komiksów Marvel Now/DC Odrodzenie.  :) Pytanie czy regularna seria w takiej cenie opasłych tomów sprzedawała by się tak dobrze jak one-shoty raz na rok. 

Dla mnie teraz najrozsądniejszym wyjaśnieniem jest kolekcja Batmana pod koniec sierpnia.
To by musiał być już numer testowe, a ich nie ma.

Juby

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:42:01 »
No, ale widzisz. Trafi się trochę ludzi, którym obojętne, czy dostaną coś sensownego, czy cokolwiek, jakieś
I potem jest problem wydać całość, bo przecież już wydali: pocięty, szczątkowy run, który nie ma sensu, zmienia odbiór historii i ludzie narzekają, że nie rozumieją co się dzieje. Narzekają, że słabe i nie kupują, bo to tylko wycinki runu. Tak jest z Pająkiem JMSa, czy z Green Lanternem Johnsa.

Nie wszyscy to komiksomaniacy, którzy muszą mieć pełne wydania / całe runy / całe seri jakichś twórców. Chcę tych X-Menów, bo o wiele łatwiej i przyjemniej będzie mi przysiąść i poczytać to wydanie, niż zbierać teraz stare Semici, a chcę po prostu poczytać starsze historie z X-Menami, nic zobowiązującego.

A Knightfall i tak interesuje mnie przede wszystkim do pokonania Bane'a przez Azraela (czyli pierwsze 3 tomy z tego 9-częściowego wydania 25th Anniversary), dalsze Knightquesty i KnightsEndy jakoś mnie nie jarają. Dlatego wolałbym wydanie nikompletne, niż żadne.
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Maj 2020, 14:45:32 wysłana przez Juby »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:45:01 »
Można, co widać w przypadku niektórych komiksów Marvel Now/DC Odrodzenie.
Tylko że tu wydają nowości. Lepszym przykładem byłoby tu Gotham Central w "Old DC" które niby miało wrócić a tu dupa :)

To by musiał być już numer testowe, a ich nie ma.
Jakby wszystkie kolekcje miały test to bym się zgodził. Klasyka DC będzie w kolekcji z Batmanem  ;D
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Maj 2020, 14:50:54 wysłana przez JanT »

Offline michał81

« Odpowiedź #117 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:51:21 »
Tylko że tu wydają nowości. Lepszym przykładem byłoby tu Gotham Central w "Old DC" które niby miało wrócić a tu dupa :)
Moment Gotham Central było nowością na naszym rynku. Tak to klasyczne DC, ale jednak nowość. My tu cały czas rozmawiamy o Knightfall, coś co byłoby wznowieniem, z nowym materiałem, ale jednak wznowieniem. Tu jest większy problem.

To jest podobna sytuacja jak z zapowiedzianą nieszczęsną Władzą absolutną. Wydają komiks który można kupić (i to nie na rynku wtórnym) taniej i to z albumem, którego nie będzie w zbiorczym
https://www.bestcomics.pl/produkty/komiksy/manzoku,2,57
Zamiast rozpocząć wydawanie jako serii Authority od Authority:Stormwatch (czyli nowy materiał) na bazie wydań Urban Comics, to robią coś takiego jak w katalogu. Dla mnie to jest bardzo niezrozumiałe.
Wtedy też krzykaczom o "Old DC" zamknęli by usta ;)

Jakby wszystkie kolekcje miały test to bym się zgodził. Klasyka DC będzie w kolekcji z Batmanem  ;D
Jakby wszystkie kolekcje ruszały to bym nie wspominał o teście. ;) patrz klasyczny Spider-man.
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Maj 2020, 14:55:59 wysłana przez michał81 »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:55:45 »
TM-Semic się nie liczy :) Ile razy mam powtarzać? Wyszedł też Superman/Batman gdzie pierwszy tom był dublem.

« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Maj 2020, 14:59:50 wysłana przez JanT »

Offline michał81

« Odpowiedź #119 dnia: Pn, 11 Maj 2020, 14:57:19 »
TM-Semic się nie liczy :) Ile razy mam powtarzać? Wyszedł też Superman/Batman gdzie pierwszy tom był dublem.
A teraz wyjdzie Batman B&W, czyli wznowienie i Tm-Semica i Egmontu. Przerzucanie się, że coś jest dublem a coś nie. Jest to kolejne wznowienie, które może sprzedać się gorzej lub lepiej.
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Maj 2020, 14:59:19 wysłana przez michał81 »