Autor Wątek: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?  (Przeczytany 30154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline donT

Odp: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?
« Odpowiedź #90 dnia: Wt, 08 Marzec 2022, 12:44:33 »
Pewnie, ze moga - ich wydania to mega bieda w porownianiu z epikami od Egmontu.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline laf

« Odpowiedź #91 dnia: Wt, 08 Marzec 2022, 12:48:57 »
Jakoś po angielsku się nie rozwija.
Ekspertem nie jestem, ale akurat jeśli chodzi o odmianę wyrazów (czyli deklinację) to nie ma się co rozwijać, bo w języku angielskim występuje to w bardzo ograniczonym zakresie. W odróżnieniu do naszego języka słowa "Detective" czy "spy" oznaczają zarówno kobietę, jak i mężczyznę. Są oczywiście wyjątki (tak na szybko actor-actress, waiter-waitress), ale co do zasady tego typu odmiana jest rzadkością, co jednocześnie sprawia, że język angielski jest zdecydowanie łatwiejszy do nauki od naszego  :)

Online xanar

« Odpowiedź #92 dnia: Wt, 08 Marzec 2022, 13:00:40 »
Wychodzi na to, że egmontowskie epiki to wydanie luksusowe, którego Amerykanie mogą nam pozazdrościć.  ;D

Przecież wszystko co u nas jest wydane jest jakościowo lepsze, mówię o materiale papier itd. bo z innymi rzeczami to różnie bywa.
Inna sprawa, że w USA wydrukowanie takiego OHC jest ze 2x droższe niż takiego samego OHC niż w Chinach wliczając w to transport, no nie do końca takiego samego bo to chińskie jest jakościowo lepsze.

Żarty. Dolar w szczycie covidowej paniki był po około 4,28 i później złoty się umacniał do poziomu poniżej 4 PLN/1$. Teraz znowu się osłabia, bo zachodni emeryci i ciułacze w panice masowo umarzają jednostki funduszy i skoro nie da się sprzedawać aktywów rosyjskich (bo giełda zamknięta) to fundusze wywalają jak leci emerging markets i dlatego obrywa złotówka. Wczoraj był szczyt szczytów na dolarze, teraz trochę się umacnia, ale wszystko zależy od sytuacji na Ukrainie i w Rosji. Generalnie od drugiej połowy 2020 do teraz złotówka zachowywała się bardzo porządnie.
Jak po patrzysz np. Euro to już tak kolorowo nie było, to teraz to wiadomo - wojna.

Ekspertem nie jestem, ale akurat jeśli chodzi o odmianę wyrazów (czyli deklinację) to nie ma się co rozwijać, bo w języku angielskim występuje to w bardzo ograniczonym zakresie. W odróżnieniu do naszego języka słowa "Detective" czy "spy" oznaczają zarówno kobietę, jak i mężczyznę. Są oczywiście wyjątki (tak na szybko actor-actress, waiter-waitress), ale co do zasady tego typu odmiana jest rzadkością, co jednocześnie sprawia, że język angielski jest zdecydowanie łatwiejszy do nauki od naszego  :)
Ale jak to, to tam jakieś słabsze te kobiety są niż u nas i nie walczą o swoją detektywkę (she-spy, albo spiess, detectivess). U nas też jakiś czas temu nie było detektywki, gdzie jest problem  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline laf

« Odpowiedź #93 dnia: Wt, 08 Marzec 2022, 13:13:39 »
gdzie jest problem  :)
W politycznej poprawności  :-*

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #94 dnia: Wt, 08 Marzec 2022, 18:42:50 »
Hobgoblin nie wiem skąd ty przylazłeś, ale nie ogarniasz widzę polskiego rynku komiksowego wcale skoro zadajesz takie pytania.

Czemu tak brydko "przylazles"? Przyleciales!

A ja nie wiem tego jak można zacząć wydawać kolekcje - która ma w tytule kolekcja i wydawca moze sobie po prostu przestac wydawac w sytuacji gdy sie firma nie zamyka tylko normalnie dalej dziala i nie placic jakis ostrych kar umownych. Nie tylko nie rozumiem ale nie chce sie znalezc w sytuacji gdy bede mogl to zrozumiec bo to posrednio prowadzi do stawiania sie w bardzo slabej pozycji jako klient.
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Marzec 2022, 18:44:38 wysłana przez Hobgoblin »

Online xanar

« Odpowiedź #95 dnia: Wt, 08 Marzec 2022, 19:04:36 »
Dobre :D
Komu mają płacić te kary umowne, tobie, masz jakąś umowę z Egmontem na te Epici ;D
To już nawet Bazyl takich postów nie pisze ;D

Offline michał81

« Odpowiedź #96 dnia: Wt, 08 Marzec 2022, 20:10:30 »
Czemu tak brydko "przylazles"? Przyleciales!

A ja nie wiem tego jak można zacząć wydawać kolekcje - która ma w tytule kolekcja i wydawca moze sobie po prostu przestac wydawac w sytuacji gdy sie firma nie zamyka tylko normalnie dalej dziala i nie placic jakis ostrych kar umownych. Nie tylko nie rozumiem ale nie chce sie znalezc w sytuacji gdy bede mogl to zrozumiec bo to posrednio prowadzi do stawiania sie w bardzo slabej pozycji jako klient.
Chyba musi być ze mną źle, ale zaczynam doceniac posty Bazyliszka.
To nie są pierwsze serie, które zostały przerwane w taki czy inny sposób, ale trzeba sie trochę wysilic i rozeznać więcej w temacie niż pisać takie dyrdymały jak w tym poście.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #97 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 11:08:46 »
Dobre :D
Komu mają płacić te kary umowne, tobie, masz jakąś umowę z Egmontem na te Epici ;D
To już nawet Bazyl takich postów nie pisze ;D

Licencjodawcy.
Bo o tym, ze nie maja zobowiazan wobec klienta to juz sie od was dowiedzialem. Bo nawet wy tego nie oczekujecie zeby byc informowanym.

Online xanar

« Odpowiedź #98 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 11:59:49 »
Jak ty sobie to wyobrażasz, mają wykupić licencje na wszystkie epici ze Spider-manem, których nie wiadomo ile będzie ? To ma być jakaś dożywotnia licencja aż, któraś firma upadnie czy jak ?
Takie niedorzeczne rzeczy wypisujesz, że to bolą oczy od czytanie tego.

Offline michał81

« Odpowiedź #99 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 13:11:35 »
@Hobogoblin dam ci radę. Pojeździj trochę po festiwalach lub tagrach książkowo-komiksowych i porozmawiaj z wydawcami, chodź na spotkania z nimi, to się dowiesz więcej, bo piszesz wręcz nieraz głupoty.

Offline Geekboy

« Odpowiedź #100 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 13:30:20 »
Licencjodawcy.
Bo o tym, ze nie maja zobowiazan wobec klienta to juz sie od was dowiedzialem. Bo nawet wy tego nie oczekujecie zeby byc informowanym.

Całkowicie Ci się wszystko miesza - wydawnictwa kolekcyjne biorą licencję na całą kolekcję, która jest ułożona z góry. W przypadkach normalnych wydawnictw licencję zazwyczaj są brane indywidualnie na tytuł lub wydanie...

Offline Piterrini

« Odpowiedź #101 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 13:45:26 »
@Hobgoblin faktycznie ostatnio nieco Cię "przeceniłem", tym bardziej jestem zdania abyś więcej czytał, bo wiedza jest dostępna (co innymi słowami też kilka osób wyżej Tobie pisało), chyba że temat nie jest dla Ciebie na tyle interesujący, ale w takim razie nie widzę celu w pisaniu tutaj.
Ja od siebie polecę abyś sprawdził forum Gildii, przed Komikspecem była Gildia, nie chcieli trzymać forum bez profitów więc ogłosili zamknięcie, później się z tego wycofali, ale było już za późno - ówczesna społeczność Gildii przeniosła się do nowej inicjatywy, czyli tutaj. W każdym razie na forum Gildii jest masa wartościowych (i sporo mało wartościowych) informacji, z uwagi na relatywnie długą historię forum można prześledzić polski rynek dosyć kompleksowo, reszta tak jak pisze np. @michał81, no i może ktoś poda ciekawe linki...

@xanar po co pytasz jak sobie wyobraża - chcesz zrobić coś pożytecznego to napisz jak to działa, podaj linki itp.. Jak nie pomoże bo np. informacje się nie przyjmą (bo "złe źródło" itp.) to zgłaszać, ciągnięcie jałowej dyskusji mimo podanego info to jest wprost spam...

A później ktoś inny się dziwi, że forum ma taką opinię - jeden przychodzi i pisze co pisze, a drugi, niby mądrzejszy, odpowiada "pisz więcej, pośmiejemy się"...

Zastanawiam się jak to jest, że na niektórych zagranicznych forach gdzie odpowiedzi w wątkach jest tyle co u nas wyświetleń (czyli nieproporcjonalnie bardziej aktywne fora) porządek jest zachowany... Na pewno moderacja - jak coś narusza regulamin to szybki kontakt moda z użytkownikiem, też system zgłaszania lepszy bo więcej ludzi czyta to i więcej/szybciej zgłasza. Druga rzecz pomocne wątki, przypięte poradniki, spisy, listy, "przydatne linki" itp., zamiast pisać to samo po prostu odnośnik do odpowiedniego miejsca i tyle. Dalej działy przeznaczone dla nowych użytkowników - tematy gdzie można zadać pytania itp. i społeczność gdzie faktycznie są osoby, którym zależy na szerzeniu wiedzy - czyli w wątkach o specyficznej rzeczy/produkcie/wydawnictwie itp. dyskusja, a pytania wynikające czysto z niewiedzy w innym wątku. U nas by było ciężej, bo jednak sporo dyskusji opiera się na domysłach...
Wiem - sugestie ponad dostępne siły, sam traktuję komis czysto hobbystycznie, jakąś podstawową wiedzę mam i staram się ją w postach przemycać, tym samym fajnie jak osoby o większej wiedzy się nią tutaj dzielą, no ale bez większych zmian jw. to jest tyle co można zrobić dla "sprawności" forum.
Straszny offtop się robi.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #102 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 13:51:01 »
Całkowicie Ci się wszystko miesza - wydawnictwa kolekcyjne biorą licencję na całą kolekcję, która jest ułożona z góry. W przypadkach normalnych wydawnictw licencję zazwyczaj są brane indywidualnie na tytuł lub wydanie...

No nawet jeśli tak jest - to i tak biorą na przynajmniej pare numerow przy kazdorazowym przedluzeniu umowy. A E nie informuje o tym co i jak bedzie, a co gorsze wy sie tego nie domagacie. Mimo, ze Epic collection to jest kolekcja ma to napisane czerwonymi literami u góry również w wersji polskiej. Ja bym tego nie zaczal kupowac jakby to nie mialo isc po kolei.

Offline Geekboy

« Odpowiedź #103 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 14:24:54 »
No nawet jeśli tak jest - to i tak biorą na przynajmniej pare numerow przy kazdorazowym przedluzeniu umowy. A E nie informuje o tym co i jak bedzie, a co gorsze wy sie tego nie domagacie. Mimo, ze Epic collection to jest kolekcja ma to napisane czerwonymi literami u góry również w wersji polskiej. Ja bym tego nie zaczal kupowac jakby to nie mialo isc po kolei.

Koleja, kolekcji nie równa. Nie można tego porównywać do kolekcji typu Wielka Kolekcja komiksów Marvela - bo to nie to samo - tak jak nie można porównać kolekcji z Carrefoura do kolekcji kioskowej czy Epików. Określenie kolekcja za sprawą Hachette za bardzo weszło w świadomość i dla ludzi wszystko co ma kolekcja w tytule działa taka samo i jest tym samym.

Epic Collection to tylko nazwa a tak prawdę jest to seria wydawnicza nie kolekcja w znaczeniu jakie używane jest na forum:
"seria wydawnicza, wydawnictwo ciągłe, ktorego tomy są dziełem różnych autorów, mają własne tytuły, ukazują się nieregularnie, a związane są tytułem serii, przeważnie ciągłą numeracją, ustaloną szatą graficzną."

Oczywiście kolekcje kisokowe od Hachette to też serie wydawnicze. Sama kolekcja w tytule może się odnosić do zawartości - zbioru tego co jest w środku i nie koniecznie musi mieć 2 czy trzeci tom. Poza tym są epiki też jednotomowe.
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Marzec 2022, 14:32:39 wysłana przez Geekboy »

Online xanar

« Odpowiedź #104 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 14:47:38 »
@Hobgoblin faktycznie ostatnio nieco Cię "przeceniłem", tym bardziej jestem zdania abyś więcej czytał, bo wiedza jest dostępna (co innymi słowami też kilka osób wyżej Tobie pisało), chyba że temat nie jest dla Ciebie na tyle interesujący, ale w takim razie nie widzę celu w pisaniu tutaj.
Ja od siebie polecę abyś sprawdził forum Gildii, przed Komikspecem była Gildia, nie chcieli trzymać forum bez profitów więc ogłosili zamknięcie, później się z tego wycofali, ale było już za późno - ówczesna społeczność Gildii przeniosła się do nowej inicjatywy, czyli tutaj. W każdym razie na forum Gildii jest masa wartościowych (i sporo mało wartościowych) informacji, z uwagi na relatywnie długą historię forum można prześledzić polski rynek dosyć kompleksowo, reszta tak jak pisze np. @michał81, no i może ktoś poda ciekawe linki...

@xanar po co pytasz jak sobie wyobraża - chcesz zrobić coś pożytecznego to napisz jak to działa, podaj linki itp.. Jak nie pomoże bo np. informacje się nie przyjmą (bo "złe źródło" itp.) to zgłaszać, ciągnięcie jałowej dyskusji mimo podanego info to jest wprost spam...

A później ktoś inny się dziwi, że forum ma taką opinię - jeden przychodzi i pisze co pisze, a drugi, niby mądrzejszy, odpowiada "pisz więcej, pośmiejemy się"...

Zastanawiam się jak to jest, że na niektórych zagranicznych forach gdzie odpowiedzi w wątkach jest tyle co u nas wyświetleń (czyli nieproporcjonalnie bardziej aktywne fora) porządek jest zachowany... Na pewno moderacja - jak coś narusza regulamin to szybki kontakt moda z użytkownikiem, też system zgłaszania lepszy bo więcej ludzi czyta to i więcej/szybciej zgłasza. Druga rzecz pomocne wątki, przypięte poradniki, spisy, listy, "przydatne linki" itp., zamiast pisać to samo po prostu odnośnik do odpowiedniego miejsca i tyle. Dalej działy przeznaczone dla nowych użytkowników - tematy gdzie można zadać pytania itp. i społeczność gdzie faktycznie są osoby, którym zależy na szerzeniu wiedzy - czyli w wątkach o specyficznej rzeczy/produkcie/wydawnictwie itp. dyskusja, a pytania wynikające czysto z niewiedzy w innym wątku. U nas by było ciężej, bo jednak sporo dyskusji opiera się na domysłach...
Wiem - sugestie ponad dostępne siły, sam traktuję komis czysto hobbystycznie, jakąś podstawową wiedzę mam i staram się ją w postach przemycać, tym samym fajnie jak osoby o większej wiedzy się nią tutaj dzielą, no ale bez większych zmian jw. to jest tyle co można zrobić dla "sprawności" forum.
Straszny offtop się robi.
Ale żeś walnął pouczającego posta  ???

To chyba jest wiedza ogólnie dostępna i jakoś nikt o to nie pyta, także można sobie w Googlach poszukać chyba, że Hobgoblin nie używa tak jak Facebooka i nawet linka nie kliknie, no to może być problem.

Ja wrzuciłem stronę wcześniej informację, których nigdzie nie znajdziesz, chociaż pewnie one nikogo nie interesują.

Bo na zagranicznych forach nikt nie pieści się z użytkownikami dwa-trzy ostrzeżenia i jest ban a u nas jeden koleś, którego powywalali z różnych miejsc prowadzi sobie dalej swoją "krucjatę", taka różnica.