@Hobgoblin faktycznie ostatnio nieco Cię "przeceniłem", tym bardziej jestem zdania abyś więcej czytał, bo wiedza jest dostępna (co innymi słowami też kilka osób wyżej Tobie pisało), chyba że temat nie jest dla Ciebie na tyle interesujący, ale w takim razie nie widzę celu w pisaniu tutaj.
Ja od siebie polecę abyś sprawdził forum Gildii, przed Komikspecem była Gildia, nie chcieli trzymać forum bez profitów więc ogłosili zamknięcie, później się z tego wycofali, ale było już za późno - ówczesna społeczność Gildii przeniosła się do nowej inicjatywy, czyli tutaj. W każdym razie na forum Gildii jest masa wartościowych (i sporo mało wartościowych) informacji, z uwagi na relatywnie długą historię forum można prześledzić polski rynek dosyć kompleksowo, reszta tak jak pisze np. @michał81, no i może ktoś poda ciekawe linki...
@xanar po co pytasz jak sobie wyobraża - chcesz zrobić coś pożytecznego to napisz jak to działa, podaj linki itp.. Jak nie pomoże bo np. informacje się nie przyjmą (bo "złe źródło" itp.) to zgłaszać, ciągnięcie jałowej dyskusji mimo podanego info to jest wprost spam...
A później ktoś inny się dziwi, że forum ma taką opinię - jeden przychodzi i pisze co pisze, a drugi, niby mądrzejszy, odpowiada "pisz więcej, pośmiejemy się"...
Zastanawiam się jak to jest, że na niektórych zagranicznych forach gdzie odpowiedzi w wątkach jest tyle co u nas wyświetleń (czyli nieproporcjonalnie bardziej aktywne fora) porządek jest zachowany... Na pewno moderacja - jak coś narusza regulamin to szybki kontakt moda z użytkownikiem, też system zgłaszania lepszy bo więcej ludzi czyta to i więcej/szybciej zgłasza. Druga rzecz pomocne wątki, przypięte poradniki, spisy, listy, "przydatne linki" itp., zamiast pisać to samo po prostu odnośnik do odpowiedniego miejsca i tyle. Dalej działy przeznaczone dla nowych użytkowników - tematy gdzie można zadać pytania itp. i społeczność gdzie faktycznie są osoby, którym zależy na szerzeniu wiedzy - czyli w wątkach o specyficznej rzeczy/produkcie/wydawnictwie itp. dyskusja, a pytania wynikające czysto z niewiedzy w innym wątku. U nas by było ciężej, bo jednak sporo dyskusji opiera się na domysłach...
Wiem - sugestie ponad dostępne siły, sam traktuję komis czysto hobbystycznie, jakąś podstawową wiedzę mam i staram się ją w postach przemycać, tym samym fajnie jak osoby o większej wiedzy się nią tutaj dzielą, no ale bez większych zmian jw. to jest tyle co można zrobić dla "sprawności" forum.
Straszny offtop się robi.