W jakiejs subskrypcji czemu nie. Typu druk na zyczenie, bedzie drozej i mniejszy naklad(...)Uzbiera sie 1000 czy iles tam osob to kolejny tom i tak dalej. (...)sa wydawnictwa co tak dzialaja.(...)
Tak bywalo z tymi karciankami LCG, o ktorych pisalem. Mieli produkty print on demand, takie co uznawali, ze nie lapia sie do masowej produkcji. Cena byla prawie 2x wyzsza niz standardowego produktu przy tym samym formacie, jakosc druku gorsza (inna drukarnia) ale krecilo im sie to.
To już widziałem na początku jak zacząłeś pisać - "przyszedłeś" z innego środowiska, ba, innego rynku i zaskoczyłeś się że w komiksach jest inaczej... Nie robię już tzw. wycieczek personalnych, napiszę tylko że dobrze, że teraz już trochę tonujesz wypowiedzi, wcześniej nawet jak chciałem to często Tobie nie odpowiadałem, bo wyglądało jakbyś zmierzał w nieciekawym "kierunku"... Wracając do tematu - zobacz jak wygląda zbiórka na wydawanie przedruków zagranicznych komiksów na naszym rynku:
czyli idziemy w dol - 300 osob - mysle, ze tu juz by szly ceny w kosmos - 600 zl za 3 tomy?
200 osob - nie wiem czy ktos wydrukuje
- ale obstawiam juz 800 ?
(...)wydam ten komiks do konca nawet tylko dla siebie
nie wiem tylko w jaki sposob - jak zarabia inne komiksy, to wydam zysk na to, jak nie to moze jakas zbiorka(...)
ABC - zbiorka w przyszlym roku
(...)bede z nimi rozmawial co i jak najlepiej zrobic zeby zbiorka miala szanse powodzenia - wiecie chodzi o progi, dodatki itp(...)
wojna nie uwzgledniona bo to bedzie eksperyment z kickstarterem, ktory nie wiadomo jaki bedzie mial final
nie umiemy w kickstartera, musimy sie nauczyc i skorzystac z pomocy kolegow i kolezanek
(...)wspominalem o zbiorce i to jest chyba rozwiazanie, tylko po prostu nie ma kto i kiedy dobrze sie tym zajac - a albo robic cos dobrze, albo wcale(...)
Także tyle jeśli chodzi o zbiórki. Wszystko jest proste kiedy się teoretyzuje. Dodam jeszcze, że właśnie Studio Lain jest najbliższe profilem do tych przedsięwzięć z którymi miałeś styczność tam skąd "przychodzisz", człowiek z pasją podchodzący do komiksów i wydający to co sam chciałby żeby było wydane. Kontakt jak widać jest, można się wielu rzeczy dowiedzieć itp., czyli to czego (nierealnie) oczekiwałeś od korporacji na E. Ale Studio wydaje inne rzeczy, tak samo inni wydawcy - żeby wydawać to co akurat Ty chcesz trzeba mieć kapitał i często czołową pozycję na rynku... Kończę bo chyba widać do czego zmierzam, poszukaj i poczytaj trochę o rynku komiksowym i ostatnich latach jak to działało i działa, sam zacząłem się wypowiadać na forum dopiero mając jakąś wiedzę "wymierną", na pewno więcej wiedzy nie zaszkodzi

Zobacz ile Iron Mana wydają w u nas i masz gotową odwiedź, no ale pomarzyć można.
Krążyła niedawno grafika "najpopularniejsi superbohaterowie w poszczególnych krajach", u nas z chyba ilości wyszukiwań google był to Iron Man, nijak się to ma do komiksów, ale jest tego Iron Mana coraz więcej, a że nie ma jeszcze więcej to winiłbym raczej materiały niż "popularność" czy też jej brak. Ostatnio coś pisałem odnośnie Iron Mana i w zasadzie postać i jej otoczenie znam tylko wybiórczo, a z tego co wydane w kraju nie ma jakichś komiksów "wyjątkowych" (w tych starszych przewijają się tzw. poważniejsze tematy, ale to kwalifikowane jest do "ramotek", więc odpada, a z tych nowszych [w linii Fresh coś jest] widzę że konkurencja jest po prostu ciekawsza), także czy faktycznie w zestawieniu z np. postaciami o jakich pisałem w poprzednich wiadomościach tutaj właśnie Iron Man "zasługuje" na wydanie (tj. kiedy inne postaci nie są ruszone w ogóle, albo na razie tylko wybiórczo)?