Autor Wątek: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?  (Przeczytany 30062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piterrini

Odp: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?
« Odpowiedź #60 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 12:13:30 »
W jakiejs subskrypcji czemu nie. Typu druk na zyczenie, bedzie  drozej i mniejszy naklad(...)Uzbiera sie 1000 czy iles tam osob to kolejny tom i tak dalej. (...)sa  wydawnictwa co tak dzialaja.(...)
Tak bywalo z tymi karciankami LCG, o ktorych pisalem. Mieli produkty print on demand, takie co uznawali, ze nie lapia sie do masowej produkcji. Cena byla prawie 2x wyzsza niz standardowego produktu przy tym samym formacie, jakosc druku gorsza (inna drukarnia) ale krecilo im sie to.
To już widziałem na początku jak zacząłeś pisać - "przyszedłeś" z innego środowiska, ba, innego rynku i zaskoczyłeś się że w komiksach jest inaczej... Nie robię już tzw. wycieczek personalnych, napiszę tylko że dobrze, że teraz już trochę tonujesz wypowiedzi, wcześniej nawet jak chciałem to często Tobie nie odpowiadałem, bo wyglądało jakbyś zmierzał w nieciekawym "kierunku"... Wracając do tematu - zobacz jak wygląda zbiórka na wydawanie przedruków zagranicznych komiksów na naszym rynku:
czyli idziemy w dol - 300 osob - mysle, ze tu juz by szly ceny w kosmos - 600 zl za 3 tomy?
200 osob - nie wiem czy ktos wydrukuje ;) - ale obstawiam juz 800 ?
(...)wydam ten komiks do konca nawet tylko dla siebie :) nie wiem tylko w jaki sposob - jak zarabia inne komiksy, to wydam zysk na to, jak nie to moze jakas zbiorka(...)
ABC - zbiorka w przyszlym roku
(...)bede z nimi rozmawial co i jak najlepiej zrobic zeby zbiorka miala szanse powodzenia - wiecie chodzi o progi, dodatki itp(...)
wojna nie uwzgledniona bo to bedzie eksperyment z kickstarterem, ktory nie wiadomo jaki bedzie mial final
nie umiemy w kickstartera, musimy sie nauczyc i skorzystac z pomocy kolegow i kolezanek
(...)wspominalem o zbiorce i to jest chyba rozwiazanie, tylko po prostu nie ma kto i kiedy dobrze sie tym zajac - a albo robic cos dobrze, albo wcale(...)
Także tyle jeśli chodzi o zbiórki. Wszystko jest proste kiedy się teoretyzuje. Dodam jeszcze, że właśnie Studio Lain jest najbliższe profilem do tych przedsięwzięć z którymi miałeś styczność tam skąd "przychodzisz", człowiek z pasją podchodzący do komiksów i wydający to co sam chciałby żeby było wydane. Kontakt jak widać jest, można się wielu rzeczy dowiedzieć itp., czyli to czego (nierealnie) oczekiwałeś od korporacji na E. Ale Studio wydaje inne rzeczy, tak samo inni wydawcy - żeby wydawać to co akurat Ty chcesz trzeba mieć kapitał i często czołową pozycję na rynku... Kończę bo chyba widać do czego zmierzam, poszukaj i poczytaj trochę o rynku komiksowym i ostatnich latach jak to działało i działa, sam zacząłem się wypowiadać na forum dopiero mając jakąś wiedzę "wymierną", na pewno więcej wiedzy nie zaszkodzi ;)

Zobacz ile Iron Mana wydają w u nas i masz gotową odwiedź, no ale pomarzyć można.
Krążyła niedawno grafika "najpopularniejsi superbohaterowie w poszczególnych krajach", u nas z chyba ilości wyszukiwań google był to Iron Man, nijak się to ma do komiksów, ale jest tego Iron Mana coraz więcej, a że nie ma jeszcze więcej to winiłbym raczej materiały niż "popularność" czy też jej brak. Ostatnio coś pisałem odnośnie Iron Mana i w zasadzie postać i jej otoczenie znam tylko wybiórczo, a z tego co wydane w kraju nie ma jakichś komiksów "wyjątkowych" (w tych starszych przewijają się tzw. poważniejsze tematy, ale to kwalifikowane jest do "ramotek", więc odpada, a z tych nowszych [w linii Fresh coś jest] widzę że konkurencja jest po prostu ciekawsza), także czy faktycznie w zestawieniu z np. postaciami o jakich pisałem w poprzednich wiadomościach tutaj właśnie Iron Man "zasługuje" na wydanie (tj. kiedy inne postaci nie są ruszone w ogóle, albo na razie tylko wybiórczo)?

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #61 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 12:53:03 »
To już widziałem na początku jak zacząłeś pisać - "przyszedłeś" z innego środowiska, ba, innego rynku i zaskoczyłeś się że w komiksach jest inaczej... Nie robię już tzw. wycieczek personalnych, napiszę tylko że dobrze, że teraz już trochę tonujesz wypowiedzi, wcześniej nawet jak chciałem to często Tobie nie odpowiadałem, bo wyglądało jakbyś zmierzał w nieciekawym "kierunku"... Wracając do tematu - zobacz jak wygląda zbiórka na wydawanie przedruków zagranicznych komiksów na naszym rynku:Także tyle jeśli chodzi o zbiórki. Wszystko jest proste kiedy się teoretyzuje. Dodam jeszcze, że właśnie Studio Lain jest najbliższe profilem do tych przedsięwzięć z którymi miałeś styczność tam skąd "przychodzisz", człowiek z pasją podchodzący do komiksów i wydający to co sam chciałby żeby było wydane. Kontakt jak widać jest, można się wielu rzeczy dowiedzieć itp., czyli to czego (nierealnie) oczekiwałeś od korporacji na E. Ale Studio wydaje inne rzeczy, tak samo inni wydawcy - żeby wydawać to co akurat Ty chcesz trzeba mieć kapitał i często czołową pozycję na rynku... Kończę bo chyba widać do czego zmierzam, poszukaj i poczytaj trochę o rynku komiksowym i ostatnich latach jak to działało i działa, sam zacząłem się wypowiadać na forum dopiero mając jakąś wiedzę "wymierną", na pewno więcej wiedzy nie zaszkodzi ;)

Chyba mnie przeceniasz ze swojej perspektywy - bo nie rozumiem. Mucha jest bardzo malym wydawnictwem i jakos dostala licencje na Marvela. Nie rozumiem czemu kto inny mialby tez nie dostac. Egmont nigdy nie dostanie wylacznosci bo kupuje bardzo malo z tego co Marvel wydaje.
Egmont Wcale a Wcale tez nie jest tani dla klientow, a liczac jego ceny Epicow 2022 dwukrotnie 149x2 = 298 dostajemy wciaz realna kwote do zaplacenia za tom. A jaki naklad jest potrzebny 1000 egzemplarzy? 1200?* Tu trzeba brac pod uwage to, ze niektore osoby biora wiecej niz jedna sztuke bo kilka miesiecy po wyjsciu to jest CZESTO warte o kilkadziesiat % wiecej.

* Tu rzeczywiscie ktos kto jest z wydawnictwa powinien sie wypowiedziec ile jest potrzeba zeby sie oplacalo. Mnostwo pozycji ksiazkowych w PL ma naklad po kilkaset egzemplarzy, a w wypadku Epicow jest latwiej bo odpada kwestia autora i składu tylko wszystko jest gotowe w ENG i opracowane przez Marvel.

Nie mowie, ze taki druk na zyczenie bylby dla mnie. Ale z tego co obserwuje od wielu lat na allegro jest rynek w Polsce na komiksy premium w malych nakladach a drobnych spekulantow jest pelno (i dobrze bo biora po pare sztuk zwiekszajac srednie naklady).
A tego czego mnie nauczyliscie rzeczywiscie na tym forum to, ze rzeczywiscie chyba nie powinienem sie zbytnio ogladac na polskich wydawcow  tylko isc od razu w ENG jak mnie cos interesuje. To juz nie sa lata 90te, teraz znam angielski i mam dostep do oryginalnych wydan za niewiele drozej* jak polskie(o ile polskie kiedykolwiek wyjda).

* o ile  kurs USD-PLN wróci do normalnych poziomów ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Marzec 2022, 13:00:40 wysłana przez Hobgoblin »

Offline michał81

« Odpowiedź #62 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 13:17:29 »
Mucha jest bardzo malym wydawnictwem i jakos dostala licencje na Marvela.
Mucha wydaje na dwa rynki - polski oraz portugalski (a na początku jeszcze wydawała na rynku duńskim). Na pewno nie jest małym wydawcą.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #63 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 14:59:31 »
Pytanie tylko czy w Polsce jest dużo ludzie czytających iron mana?
Ja bym kupił, ale xanar dobrze zauważył.

Offline xanar

« Odpowiedź #64 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 15:13:59 »
Z Iron manem jest taka sytuacja, że za bardzo to niewiele wybitnych rzeczy z nim powstało.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #65 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 16:27:15 »
Te klasyki z WKKM bardzo mi się podobały, ale to tylko 2 tomy...

Offline Motyl

« Odpowiedź #66 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 17:56:47 »
Mucha wydaje na dwa rynki - polski oraz portugalski (a na początku jeszcze wydawała na rynku duńskim). Na pewno nie jest małym wydawcą.

Dużym też nie jest, co najwyżej średnim. W Danii nadal ukazuje się jeden tytuł. A przynajmniej powinien. Duńczycy nie stronią od angielskiego, więc chętniej sięgają po oryginalne komiksy niż rodzime przedruki.

Z epiców chętnie zobaczyłbym Silver Surfera. No i jednego z moich ulubionych Hulków ze scenariuszem Bruce'a Jonesa i rysunkami Romity Jr. Weeksa, Immonena i Deodato Jr. Zwłaszcza ten ostatni w swoim stażu przy Sałacie Marvela dawał czadu :)

Offline xanar

« Odpowiedź #67 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 08:50:59 »
Nie wiem czy to coś wnosi na polski rynek, pewnie nie :), ale podobno mają być epici tych pobocznych serii Spider-mana po amerykańsku.

Offline Dragomirus

« Odpowiedź #68 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 10:39:53 »
Z Iron manem jest taka sytuacja, że za bardzo to niewiele wybitnych rzeczy z nim powstało.
Sporo jest z lat 80 i 90: Armor wars 1 i 2, Dragon seed, Force works. Ogólnie to David Michalinie i Bob Layton sporo dobrego pisali dla tej serii.

Offline xanar

« Odpowiedź #69 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 10:55:54 »
Zasadniczo to końcówka 70-tych i całe lata 80-te.
David Michalinie i Bob Layton - dwa runy i Denny O'Neil, ale przecież to starocie i nikt nie kupi.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #70 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 10:56:48 »
Nie wiem czy to coś wnosi na polski rynek, pewnie nie :), ale podobno mają być epici tych pobocznych serii Spider-mana po amerykańsku.

Czemu tak skromnie to napisales? To wspaniala wiadomosc! Wnosi bardzo duzo na polski rynek bo przeciez polscy klienci znajacy choc troche angielski nie chca byc w 100% uzaleznieni od polskich wydawnictw.

A z tego co czytalem to domyslnie (czyli za 15 lat pewnie...) Epic collection ma byc praktycznie wszystkiego. Bo materialy sa i klienci sa, cyfrowa obrobka + sklad i jedziemy. Beda ludzie co beda mieli 100% kompletne.

Danny O'Neil run jest swietny. Bardzo 80tisowy feeling, kupie 2 sztuki tego Epica na zapas (ASM O'Neila).
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Marzec 2022, 10:59:39 wysłana przez Hobgoblin »

Offline xanar

« Odpowiedź #71 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 11:00:16 »
Jeszcze jakby zrobili coś z jakością tych epiców, to byłoby dobrze, bo na razie są coraz droższe i coraz gorsze. Papier w tych ostnicach to mi przypomina papier toaletowy z PRL-u (w sensie nie jest nawet już biały tylko ma jakieś czarne paprochy)

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #72 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 11:10:02 »
Jeszcze jakby zrobili coś z jakością tych epiców, to byłoby dobrze, bo na razie są coraz droższe i coraz gorsze. Papier w tych ostnicach to mi przypomina papier toaletowy z PRL-u (w sensie nie jest nawet już biały tylko ma jakieś czarne paprochy)

W roznych egzemplarzach Ci sie to zdarzylo? Moglbys wrzucic fotke obrazujaca gdzie byloby to najbardziej widoczne?

Offline xanar

« Odpowiedź #73 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 11:21:12 »
W tych ostatnich co się pojawiły na rynku. Najpierw podnieśli cenę i te parę sztuk były na prawdę ok. prawie tak grube jak te pierwsze co się pojawiły x lat temu, ale szybko poszło ze spadkiem jakości. Jeszcze jest pole to popisu, najgorszy epic to był Fate of the Phoenix. Później coś wrzucę, nie wiem czy to na zdjęciach będzie widać, zobaczę.
I tak zaraz nikt tego nie będzie kupował w tym kraju, jak tak dalej będzie $ zaraz 4,6, Funt powyżej 6 a Euro chyba najdroższe w historii.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #74 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 11:45:11 »

I tak zaraz nikt tego nie będzie kupował w tym kraju, jak tak dalej będzie $ zaraz 4,6, Funt powyżej 6 a Euro chyba najdroższe w historii.

Kusy sa tymczasowe. Bedzie jakis rozejm, w Polsce podnoszone sa powoli ale co miesiac stopy procentowe. Jeszcze bedzie USD po 3,80 a euro za 4,30 w 2022.
Zreszta za licencje tez sie placi w dolarach wiec przy tak slabej zlotowce wszystko co ma jakikolwiek zwiazek z zagranica drozeje.

Rzeczywiscie jest taka opinia na amazonie, ze wszystko wydane w 2021 ma gorszy papier (efekt podwyzek cen papieru i w Chinach zwiazanych z covidowymi restrykcjami?) ale mroczna feniks jest wrecz przezroczysta.