Autor Wątek: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?  (Przeczytany 30133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?
« Odpowiedź #15 dnia: So, 19 Luty 2022, 13:18:17 »
Hulczycę dostanę w maju w oryginale - w preorderze zamówiłem, razem z pierwszym "Ghost Riderem" :-)

Offline Piterrini

« Odpowiedź #16 dnia: So, 19 Luty 2022, 16:49:41 »
Punisher... też jestem zdania, że szanse największe, MAX a teraz Marvel Knights w sumie daje dobrą ciągłość, ale to ilość wydanych w tym stosunkowo krótkim czasie tomów mówi o tym jak postać jest popularna (chociaż wątpię że ruszą z inną serią Punishera zanim skończą MK). Z kolei z Epiców czyli wcześniejszych Punisherów...
(...)pojawiłyby się przedruki które pokrywałyby się z kilkudziesięcioma pierwszymi numerami Punishera wydawanego przez Tm-Semic (Portacio, Larsen, Texeira, Lee)(...)
No właśnie to takie proste nie jest, bo Epici Punishera zawierają główną serię, widzę że nie ma tam War Journal (z rysunkami Jima Lee, nie rysował on głównej serii...) ani War Zone (JRJR), a zeszyty z tych serii są często wyżej oceniane czy też lepiej zapamiętane od serii głównej (np. jeden z najlepiej wspominanych roczników Semicowego Punishera, 1993 [Texeira, Lee, JRJR], nie zawierał żadnego zeszytu z głównej serii...).
Jeśli E sięgnie po starszego Punishera to pewnie będzie się wzorował na Epicach właśnie, a tutaj fajnie by było jakoś wydać te rzeczy z lat 90 żeby serie poboczne też były (tyle że tego jest dużo stąd szanse niewielkie, ale może...) ;)

Wolverine z różnych stron był już wydawany, nic wyjątkowego tak jak i w Epicach, ale postać myślę jak DD można jeszcze trochę 'podoić' u nas, więc to realnie mogłoby być.

Daredevil raczej życzeniowo, przykładowo Fall from Grace chętnie bym sprawdził (wiem że fabularnie jest w tej historii coś 'nie tego', ale mam jakiś zeszyt i graficznie się wyróżnia wśród innych Marveli z tego okresu), ale już było nieraz omawiane, że DD od Bendisa w górę bo to dobre komiksy, a Miller bo Miller (no i run 'przełomowy'), raczej nie liczę na coś innego sprzed Bendisa, jest sporo innych serii/bohaterów, których wciąż u nas nie ma, więc po słabsze rzeczy sięgać trochę bez sensu.

Moon Knight też życzeniowo, to co Sienkiewicz ilustrował chętnie bym sprawdził, ale to lata 80, no i np. Demon Bear Saga (New Mutants) tylko w kolekcji kioskowej się pojawiła tj. gdyby ten okres był cieplej przyjmowany to Epici New Mutants miałyby większe szanse niż Moon Knight...

Silver Surfer - z tych tomów bym coś widział, z racji że dzieją się ściśle 'obok' Infinity Sagi itp., ale E już wydał składak m.in. z Parable niejako chyba zamykając wcześniejsze czasy postaci.

(...)np. "Fantastyczną Czwórkę" czy "She-Hulk" Johna Byrne'a może jakieś stare "Avengersy".
FF i Avengers - jakby się wydarzenia z Epiców z czymś łączyły, dzieliły wydarzenia z innymi seriami itp., to widziałbym coś z tych serii, bo tak niezależnie to raczej sobie nie wyobrażam.

Offline 79ers

« Odpowiedź #17 dnia: So, 19 Luty 2022, 17:08:35 »
Punisher, Silver Surfer, She-Hulk - to chciałbym  ;D
Carnage - jeden tom, a uzupełni robaczka, więc to również

MaLeKrSkr

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: So, 19 Luty 2022, 17:32:37 »
A czy DC ma jakiś odpowiednik Epiców, czy u nich tylko Omnibusy?

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #19 dnia: So, 19 Luty 2022, 17:43:46 »
Co bym sobie życzył z linii Marvel Epic?
Moon Knight, ponieważ i tak mam na liście "kiedyś kupię" omnibusy, zbliża się serial z Oscarem Isaac w roli głównej i lubię Moon Knighta, tę antytezę Batmana (który jest jednym z moich ulubionych superbohaterów).
Iron Fist lub Master Of Kung-Fu, podejrzewam ramotki ale lubię postacie spoza głównej sceny Marvela (przesyt z uwagi na MCU). Luke Cage, Iron Fist, Shang Chi, inna sceneria niż większość akcji dziejącej się w takich tytułach jak Avengers. Małe szanse ale życzeniowo...

Realistycznie rzecz ujmując, najwięcej szans jednak miałyby takie tytuły jak Avengers, Kapitan Ameryka, Hulk.
Duże szanse upatrywałbym też w Punisher lub Wolverine i obie te serie trafiłyby w mój gust. Punisher to wiadomo, seria MAX się przyjęła, wydawany jest Marvel Knights, a Wolvie jedyny X-Men jakiego lubię i też całkiem sporo polskim na rynku się pojawiło tej postaci.

@MaLeKrSkr - linia wydawnicza Archive nieco podobna, mniej prestiżowy format, bardziej to linia Absolute
https://en.wikipedia.org/wiki/DC_Comics_Absolute_Edition
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_DC_Archive_Editions
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #20 dnia: So, 19 Luty 2022, 19:32:28 »
A czy DC ma jakiś odpowiednik Epiców, czy u nich tylko Omnibusy?

Tu jest maly problem bo takie pierwsze 400 numerów Detective comics się zestarzalo mocno. Tym samym mam nadzieję, że to nie będzie wydawane chronologicznie... Ale era Breyfogle, Aparo kupi się te dziesiec epicow pod rząd jak wyjdą. Tylko czy doczekamy i czy komiksy będą nas wtedy jeszcze interesować?

W ogóle wszędzie powinniśmy się domagać lat 80,90. Mlodzi moga to juz inaczej odbierac i miec bardziej kreskowkowy gust. Bo lata lecą, a klienci po 50tce bywają lekceważeni przez firmy także czas jest tu największym przeciwnikiem.

Odnośnie Moon Knight, She-Hulk i tego typu serii to obawiam się, że na Epic od polskich wydawnictw szanse są bardzo mizerne. Skoro ta druga seria obok Spidera nawet nie jest pewna. Trafna uwaga z Punisher War Journal. Dlatego wydaje mi się, że dla wydawcy Wolvie byłby bezpieczniejszym wyborem (też go wskazywaliscie jako potencjalnie realny w PL).
« Ostatnia zmiana: So, 19 Luty 2022, 19:43:39 wysłana przez Hobgoblin »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: So, 19 Luty 2022, 19:35:08 »
Linia Archives od dawna jest martwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #22 dnia: So, 19 Luty 2022, 19:51:34 »
Z kolei z Epiców czyli wcześniejszych Punisherów...No właśnie to takie proste nie jest, bo Epici Punishera zawierają główną serię, widzę że nie ma tam War Journal (z rysunkami Jima Lee, nie rysował on głównej serii...) ani War Zone (JRJR), a zeszyty z tych serii są często wyżej oceniane czy też lepiej zapamiętane od serii głównej (np. jeden z najlepiej wspominanych roczników Semicowego Punishera, 1993 [Texeira, Lee, JRJR], nie zawierał żadnego zeszytu z głównej serii...).
W przypadku Punisher War Journal z rysunkami Jima Lee to jest sprawa bardzo prosta bo jest wydanie zbiorcze tych zeszytów.
I trochę nawet się dziwię, że Egmont po wydaniu X-Men Visionaries: Jim Lee, które sam uważam za paskudnie dziurawy materiał nie poszedł za ciosem i nie wydał tego zbiorczego.

Natomiast co do epików X-men to na obecną chwilę jest nr 17, 19 i 20 to są epiki, które zawierają część materiału wydanego przez Tm-Semic, między innymi też wydane X-Men Visionaries: Jim Lee (które teraz nikomu nie jest potrzebne do szczęścia, tak naprawdę to zabraknie tylko zeszytu z X-men Classic z tego zbioru w epikach). Na obecną chwilę brakuje 18, która będzie zawierać X-Tinction Agenda. Tylko znowu jak Egmont wyda X-Tinction Agenda w Punktach Zwrotnych to oddali wydanie epików (przy czym epik 18 będzie bardziej kompletny i będzie zawierać więcej materiału niż edycja w Punktach Zwrotnych). I numer 17 jest dobrym moment, aby od niego zacząć wydawać epiki X-men, tylko wg mnie Egmont nie ma pomysłu jak ugryźć X-men i tak skacze po tych różnych wydaniach i edycjach sam coraz bardziej oddalając wydanie X-men w sposób bardziej chronologiczny i spójny (poza Marvel Now). Oczywiście przyczyną może też być słaba sprzedaż mutantów.
« Ostatnia zmiana: So, 19 Luty 2022, 21:01:17 wysłana przez michał81 »

Offline Simon

« Odpowiedź #23 dnia: So, 19 Luty 2022, 21:52:28 »
Ja bym dodał Hulka Petera Davida.

Co prawda Hulk nie ma w Polsce dużej bazy fanów, ale jeśli wychodzący u nas The Immortal Hulk okaże się sukcesem, to może Egmont to wyda.
"Between thought and expression lies a lifetime"

Offline michał81

« Odpowiedź #24 dnia: So, 19 Luty 2022, 22:03:41 »
Hulk Petera Davida to jednak inna lektura w porównaniu do Nieśmiertelnego Hulka. Myślę, że jakby Hulk Koniec się sprzedał to można by liczyć na ten run, ale raczej tak się nie stało.

Offline Simon

« Odpowiedź #25 dnia: So, 19 Luty 2022, 22:18:23 »
Inna to na pewno, ale moim zdaniem wcale nie gorsza.  ;)
Problem z tym runem jest jeszcze taki, że na początku może być dla niektórych ciężkostrawny, rozkręca się dopiero później, więc Egmont dał na próbę Future Imperfect i Koniec, żeby zbadać, czy chwyci. No i jakoś nie chwyciło. :(
« Ostatnia zmiana: So, 19 Luty 2022, 23:16:25 wysłana przez Simon »

Offline michał81

« Odpowiedź #26 dnia: So, 19 Luty 2022, 22:35:48 »
Dokładnie jest inny. Ja osobiście Hulka Petera Davida lubię.

Offline xanar

« Odpowiedź #27 dnia: So, 19 Luty 2022, 22:41:33 »
Przecież to są 4 omnibusy po ponad 1.000 stron, nikt wam tego tu nie wyda.
Jak Planetę Hulka Egmont wyda, to będzie można uznać za sukces, kompletny omnibus jakieś 650 stron.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Simon

« Odpowiedź #28 dnia: So, 19 Luty 2022, 22:50:05 »
nikt wam tego tu nie wyda.
Fandom Hulka u nas mały, ale pomarzyć zawsze można, no nie? ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #29 dnia: So, 19 Luty 2022, 22:55:38 »
Szczególnie, że tego Hulka to u nas tyle wydają, jakiś jeden składak i teraz ten co jest "ongoing"
Realnie to z tych starszych rzeczy to Spider Sterna za 10 lat :D :D :D Jak Straczynskiego nie mogą wydać.
Nie wiem czy te epici z Venomem nie miałyby brania - bo film, w USA ten pierwszy to był najlepszej sprzedający się epic ever.
« Ostatnia zmiana: So, 19 Luty 2022, 22:58:34 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój