Autor Wątek: Mighty Morphin Power Rangers  (Przeczytany 26096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Mighty Morphin Power Rangers
« Odpowiedź #60 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 14:55:09 »
Słuchajcie, sorry, że daję ten post w wątku Egmont, w dodatku 2024, ale szkoda zakładać nowy wątek dla jednego pytania. Czy ktoś wie, czy tomy Power Rangers Necessary evil vol. 1 i 2 to bezpośrednia kontynuacja tomów wydanych przez Egmont?
Nie, tam są jeszcze dwa tomy pomiędzy tym co wydał Egmont a tym o co pytasz (jeśli dobrze pamiętam).

Offline Kvothe

« Odpowiedź #61 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 16:23:26 »
Słuchajcie, sorry, że daję ten post w wątku Egmont, w dodatku 2024, ale szkoda zakładać nowy wątek dla jednego pytania. Czy ktoś wie, czy tomy Power Rangers Necessary evil vol. 1 i 2 to bezpośrednia kontynuacja tomów wydanych przez Egmont?
Tak jak michał wspomniał, kolejność poniżej

Mighty Morphin Power Rangers Year One
Mighty Morphin Power Rangers Year Two
Mighty Morphin Power Rangers: Shattered Grid
Mighty Morphin Power Rangers Beyond the Grid
Mighty Morphin Power Rangers: Necessary Evil I
Mighty Morphin Power Rangers: Necessary Evil II

a później:

Mighty Morphin / Power Rangers Book One
Mighty Morphin / Power Rangers Book Two
Mighty Morphin / Power Rangers Book Three?
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Grudzień 2023, 16:25:06 wysłana przez Kvothe »

Offline Marvelek

« Odpowiedź #62 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 18:03:12 »
Nie, tam są jeszcze dwa tomy pomiędzy tym co wydał Egmont a tym o co pytasz (jeśli dobrze pamiętam).

Tak jak michał wspomniał, kolejność poniżej

Mighty Morphin Power Rangers Year One
Mighty Morphin Power Rangers Year Two
Mighty Morphin Power Rangers: Shattered Grid
Mighty Morphin Power Rangers Beyond the Grid
Mighty Morphin Power Rangers: Necessary Evil I
Mighty Morphin Power Rangers: Necessary Evil II

a później:

Mighty Morphin / Power Rangers Book One
Mighty Morphin / Power Rangers Book Two
Mighty Morphin / Power Rangers Book Three?

Wielkie dzięki Panowie.

Offline michał81

« Odpowiedź #63 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 18:46:54 »
Wielkie dzięki Panowie.

Ja tu jeszcze dorzucę jak to wygląda (zdjęcie z netu)

Go Go Power Rangers jest drugą oddzielną serią i Shattered Grid jest crossoverem tej serii z serią Mighty Morphin Power Rangers .

Mighty Morphin jest 3 serią wychodzącą z serii Mighty Morphin Power Rangers
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Grudzień 2023, 19:12:16 wysłana przez michał81 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #64 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 19:07:01 »
Ech, ale Egmont dał d... z tą serią.

Offline Komediant

« Odpowiedź #65 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 20:05:15 »
A nie czytelnicy przypadkiem?

Offline michał81

« Odpowiedź #66 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 20:06:58 »
Ech, ale Egmont dał d... z tą serią.
A co miał zrobić? Zmniejszyć nakład i zwiększyć cenę? Już tu widzę narzekania. Co ja piszę. Jakie narzekania, na tym forum ta seria nikogo nie obeszła, co widać po dyskusji jaka była o tej serii, bo ludzi zamiast ją spróbować to uważają ją za kiczowatą jak serial, co jest bardzo krzywdzące.

Mi tylko szkoda, że Egmont nie wydał Shattered Grid, bo to kończy run Higginsa, bo jak się okazuje wątek Lorda Drakkona, który wydawał się, że został zakończony w Shattered Grid wrócił, choć widać jego ewolucję. Zresztą ta seria, która jest o superbohaterach pięknie ewoluuje, co jest odświeżające w porównaniu do Marvela i DC. Tam wprowadzane zmiany naprawdę mają znaczenie, ale nadal zostaje w duchu serialowych Power Rangers. Tak naprawdę dostajemy alternatywną historię względem serialu, który jest nie da się kiczowaty, ale seria idealnie to wykorzystuje i przerabia na coś dużo lepszego. Powiedziałbym, że to jedna z najlepszych serii superbohaterskich jakie ostatnio wychodzą. I te crossover z JL, Godzillą czy Wojowniczymi Żółwiami Ninja.

Mnie zastanawia czy Egmont czasem nie przemielił nakładu który mu został. Pierwszy tom już jest ciężko kupić, ale obydwa zniknęły ze sklepu Egmontu, co jest dziwne.
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Grudzień 2023, 20:13:37 wysłana przez michał81 »

Offline Lukop

« Odpowiedź #67 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 20:53:13 »
Mnie zastanawia czy Egmont czasem nie przemielił nakładu który mu został. Pierwszy tom już jest ciężko kupić, ale obydwa zniknęły ze sklepu Egmontu, co jest dziwne.

Kupiłem oba tomy w sklepie Egmontu na wyprzedaży w styczniu bieżącego roku. Były z rabatem -60%. Może wyprzedali w bólach? W przeciwnym razie myślę, że dalej rzucaliby to na promocje pokroju niedawnego Black Weekend, gdzie zeszło im trochę Nowego DC, Odrodzenia i Marvel NOW.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #68 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 21:05:51 »
A nie czytelnicy przypadkiem?
To też.

Dzięki za wklejenie tego zdjęcia. Kilka razy już nosiłem się z takim zamiarem, ale w końcu zmobilizowałem się, żeby zamówić "Shattered Grid".
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Grudzień 2023, 21:17:27 wysłana przez Castiglione »

Offline michał81

« Odpowiedź #69 dnia: Cz, 07 Grudzień 2023, 21:13:18 »
Kupiłem oba tomy w sklepie Egmontu na wyprzedaży w styczniu bieżącego roku. Były z rabatem -60%. Może wyprzedali w bólach? W przeciwnym razie myślę, że dalej rzucaliby to na promocje pokroju niedawnego Black Weekend, gdzie zeszło im trochę Nowego DC, Odrodzenia i Marvel NOW.
Wątpię, aby było takie zainteresowanie, bo nakłady były pewnie spore. Od premiery pierwszego tomu minęło w tym roku 5 lat, mniej więcej na tyle są podpisywane licencje i po tym czasie jak się nie sprzeda, a wydawca nie chce jej przedłużać to mieli, bo jest do tego zobowiązany. I nie byłby to pierwszy raz kiedy Egmont przemielił nakład jakiegoś komiksu, ale to są tylko moje przypuszczenia

Offline roble

« Odpowiedź #70 dnia: Pt, 08 Grudzień 2023, 00:30:44 »
..na tym forum ta seria nikogo nie obeszła, co widać po dyskusji jaka była o tej serii, bo ludzi zamiast ją spróbować to uważają ją za kiczowatą jak serial..

ja brałem na bieżąco..  :'(

Offline Marvelek

« Odpowiedź #71 dnia: Nd, 17 Grudzień 2023, 12:55:59 »
A co miał zrobić? Zmniejszyć nakład i zwiększyć cenę? Już tu widzę narzekania. Co ja piszę. Jakie narzekania, na tym forum ta seria nikogo nie obeszła, co widać po dyskusji jaka była o tej serii, bo ludzi zamiast ją spróbować to uważają ją za kiczowatą jak serial, co jest bardzo krzywdzące.

Mi tylko szkoda, że Egmont nie wydał Shattered Grid, bo to kończy run Higginsa, bo jak się okazuje wątek Lorda Drakkona, który wydawał się, że został zakończony w Shattered Grid wrócił, choć widać jego ewolucję. Zresztą ta seria, która jest o superbohaterach pięknie ewoluuje, co jest odświeżające w porównaniu do Marvela i DC. Tam wprowadzane zmiany naprawdę mają znaczenie, ale nadal zostaje w duchu serialowych Power Rangers. Tak naprawdę dostajemy alternatywną historię względem serialu, który jest nie da się kiczowaty, ale seria idealnie to wykorzystuje i przerabia na coś dużo lepszego. Powiedziałbym, że to jedna z najlepszych serii superbohaterskich jakie ostatnio wychodzą. I te crossover z JL, Godzillą czy Wojowniczymi Żółwiami Ninja.

A jednak Egmont dał d.py z tą serią i nie chodzi o zmniejszanie nakładu i podwyższanie cen. Dla wielu wydanie Power Rangers było duży, zaskoczeniem. Nie wiem, czym kierował się Egmont wybierając tę serię, ale podejrzewam, że założenie było takie, by żerować na jakimś sentymencie. Tyle, że o ile w przypadku epiców pokolenie TM-Semic wyrabia normy sprzedaży, dla wielu, nawet tych, którzy PR oglądali w dzieciństwie nie jest to serial kultowy, do którego wraca się po latach. Ja nie znałem tego serialu i pamiętam, że kiedy Egmont zapowiedział wydanie Power Rangers, próbowałem obejrzeć odcinki, w których pojawia się green ranger i...nie dałem rady. Pamiętałem jednocześnie komiks Power Rangers wydawany w czasach Semica i początkowo stwierdziłem, że nie będę brał tego co ma zamiar wydać Egmont, ale później zobaczyłem wiele pochlebnych opinii dotyczących tej serii, kupiłem i byłem oczarowany. Z całą odpowiedzialnością piszę, że Power Rangers Higginsa to jeden z najlepszych komiksów superhero, które jaki kiedykolwiek czytałem. Fabuła jest prowadzona bardzo zgrabnie, fajnie zbudowane są postacie. W tym komiksie nie ma nic z serialowego drewna i kiczowatości, a komiksy z czasów Semica nie powinny być nawet z tym porównywane. Piszę o tym wszystkim dlatego, że Egmont postawił na hasło "sentyment zadziała sam", zamiast zadbać o dobry marketing pokazujący, że ten komiks a serial to dwie różne rzeczy, stojące do tego na przeciwległych biegunach jeśli idzie o poziom. Szkoda, bo oba tomy kupiłem i trochę mimo wszystko żal, że nie wydali przynajmniej tego ostatniego tomu. Ale nic, zostaje doczytanie po angielsku, także dzięki za in informację i grafikę :)

Offline dreamer36

« Odpowiedź #72 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 10:46:19 »
Czytam tyle pochlebnych opinii na temat tej serii, że nie wytrzymałem - kupiłem na OLX jedynkę na próbę, przeczytałem pół i dwójka w PL już zamówiona, a do kompletu trójka z eBay. Jest to mega dobre, wciągające i mam trochę uczucia jak przy czytaniu transformersów (które kupuje powoli w kolekcji G1 od tomu 32 i również bardzo dobrze mi się to czyta) - jest to ewidentnie świeże w stosunku do tego, co się teraz dzieje w mainstreamie SH Marvela i DC. Naprawdę szkoda, że nie wyszły u nas komplety, zarówno Power Rangers, jak również transformersów z nowszych czasów IDW.

PS.
Ja pierdziele - wystarczy kilka postów jakie coś wspaniałe i od razu uczucie konieczności zakupu wzrasta 100-krotnie... Gdyby nie to forum miałbym pewnie połowę komiksów mniej (ale czy byłbym z tego powodu szczęśliwszy....?).

Offline Castiglione

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 26 Grudzień 2023, 21:25:50 »
Poniżej małe porównanie Egmontu i oryginalnego wydania:

Powiem tak - o ile nasza edycja nie ma się czego wstydzić, tak jednak oryginał wygrywa. Zaczynam się coraz mocniej zastanawiać nad wymianą całości na anglojęzyczną wersję.

Offline Arturrro

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 02 Luty 2024, 16:57:10 »
Co prawda to nie komiks ale kojarzy ktoś taki album Panini?
W necie nie mogę znaleźć zbytnio o nim informacji.