Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 296014 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1695 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 08:40:39 »
Jak Egmont skasuje np. Wielkich Bohaterów Disneya bo sam wpycha tam duble, to ja im dam krzyżyk na drogę. I BTW - ja WW Rebirth kupowałem, ale Godwatch nie dostałem, bo urwali.

No i pamiętajcie - mamy Marvel Origins w domu. :) XD

Offline Pestak

« Odpowiedź #1696 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 08:45:43 »
Ale Hachette niczego nie kasuje. Wydaje zawsze tyle ile deklaruje na samym początku.  Teraz moglibyśmy dostać po prostu bonus, ale przez to że mamy taki gowniany rynek, z mnóstwem malkontentów uważających kolekcję za gorszy sort , pewnie go nie będzie.

Offline michał81

« Odpowiedź #1697 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 09:20:43 »
Ale Hachette niczego nie kasuje. Wydaje zawsze tyle ile deklaruje na samym początku.
Widzę, że pamięć fanów kolekcji jest strasznie ulotna. Co innego deklarowani przy kolekcji Klossa, a wiadomo jak to się skończyło.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1698 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 09:34:21 »
Widzę, że pamięć fanów kolekcji jest strasznie ulotna. Co innego deklarowani przy kolekcji Klossa, a wiadomo jak to się skończyło.

A to była jakaś kolekcja Klossa od Hachette?;)To mi umknęło. A co tam deklarowali i czego nie dotrzymali?

« Odpowiedź #1699 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 09:54:05 »
z mnóstwem malkontentów uważających kolekcję za gorszy sort , pewnie go nie będzie.
- mnóstwo prostych błędów powtarzanych od lat: tekst poza dymkami, strony w innej kolejności, źle zapisane tytuły na okładkach, lub nawet brak tych tytułów. I przede wszystkim to dotyczy całych nakładów więc nie możesz wymienić na właściwy egzemplarz.
- Bardzo często tylko kawałki jakiś runów, ich początki, i tyle. Tak naprawdę dopiero Egmont niektóre z serii wydał w całości, dzięki czemu możesz zapoznać się z całym poszczególnych runem.
- Durne pomysły typu pomniejszanie stron komiksu żeby zgadzała się ilość stron bo panorama.
- i właśnie, panorama, kupując całość spoko, masz ładny rysunek, kupując wybiórczo jesteś skazany na jakiś kawałek czegoś co zwyczajnie wygląda mało estetycznie na półce.

Tak, kolekcje są gorszym sortem, można je lubić, można ich nie lubić, sam je lubię, ale umiem otwarcie wskazać wiele ich wad i to, że nadal są one gorszym sortem niż komiksy wydawnictw typu Egmont.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #1700 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 10:05:45 »
A to była jakaś kolekcja Klossa od Hachette?;)To mi umknęło. A co tam deklarowali i czego nie dotrzymali?
Oczywiście że była i Hachette ja urwało i nigdy niedokończyło.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1701 dnia: Śr, 17 Grudzień 2025, 19:17:10 »
W najnowszym Thorze zakończyły się "Opowieści z Asgardu", które były publikowane na końcu tamtych oryginalnych zeszytów. Potem leciały tam opowieści o Inhumans, ale tych stron już Hachette nie publikuje w tej Kolekcji. Czyli teraz tomy o Thorze będą cieńsze, za tą samą cenę. Średnia sytuacja dla tych którzy nie mają 109 tomu WKKM. Jest też inny problem dla mnie. W setce zostały z Thorem już tylko dwa tomy. I oba będą półdublami względem WKKM #89. Bo w Marvel Origins "Ragnarok" rozłożono na 2 tomy, zamiast zmieścić to w jednym. Duży minus, dla Kolekcji, bo wystarczyłoby dodać Thora 151 i 152 do tego 77 numeru. Co byłoby łatwe, skoro teraz to tylko 16 stronnicowe zeszyty. A tak znowu albo będę płacił jeszcze raz za to co już mam i to od tego samego wydawnictwa. Albo stracę 4 premierowe zeszyty na 11 publikowanych. :/

Offline Pestak

« Odpowiedź #1702 dnia: Śr, 17 Grudzień 2025, 19:22:26 »
Ja mam te tomy WKKM, ale i tak wezmę wspomniane numery MO z Thorem. Dla mnie większym problemem byłyby wyłomy w panoramie.

Offline Saruman

« Odpowiedź #1703 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 13:06:45 »
Rok 1968 przyniósł duże zmiany w Marvelu. Wygasły bowiem umowy mocno ograniczające maksymalną ilość wydawanych tytułów.
Możemy to zaobserwować (i o tym poczytać) w najnowszych tomach Marvel Origins (82, 83), w których Hulk i Iron Man przechodzą na indywidualne serie (wcześniej 2 w 1).
Podobny los czekał większość bohaterów, wystartowały też nowe serie, np. Silver Surfer i Captain Marvel.

Hulk kontynuował numerację z Tales to Astonish.
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Marzec 2026, 13:12:45 wysłana przez Saruman »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1704 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 10:44:25 »
@UP
Thank you Captain Obwious.

Wiadoma wiadomość od czasu wydania w Polsce Niezwykłej Historii Marvel Comics Seana Howe'go. W ogóle ta pozycja wyszła u nas w 2013 i wtedy można było tylko przeczytać o tych opisywanych historiach i wydarzeniach w Marvelu. Dziś po 13 latach komiksiarze mają, lub mogą mieć większość tych historii na swoich półkach. Zwłaszcza te początkowe - czy to Nadejście Galactusa, czy Wojnę Kree-Skrull, czy Kapitana Marvela. Ba, za chwilę wyjdzie polskie wydanie Contest of Champions z czasów Jima Shootera, który to komiks poprzedzał pierwsze Secret Wars. Dla mnie jako miłośnika historii i komiksu to świetna sprawa.

Marvel Origins PL dochodzi do 1968 roku i zrzucenia kajdan DC przez Marvel. Świetna sprawa, choć akurat prawie cała zawartość tego Hulka i Iron Mana wyszła już wcześniej w WKKM. Tylko z perspektywy widać, że gdyby Marvel nie miał tych ograniczeń powiedzmy w 1966 roku, mógłby wtedy całkowicie zdominować rynek komiksowy w USA. Po 1968 DC trochę nadgoniło, choć potem w latach 80-tych znowu było blisko. No i rozwój telewizji i innych mediów w latach 70-tych zaczął przyćmiewać komiks.

Po prostu szkoda, że nasze MO zakończy się raczej na 100 numerze i tak jak Conan i Transformers nie będzie wydłużane. I to akurat w momencie, jak te komiksy robiły się coraz lepsze.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1705 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 15:56:27 »
@UP
Thank you Captain Obwious.

Wiadoma wiadomość od czasu wydania w Polsce Niezwykłej Historii Marvel Comics Seana Howe'go. W ogóle ta pozycja wyszła u nas w 2013 i wtedy można było tylko przeczytać o tych opisywanych historiach i wydarzeniach w Marvelu. Dziś po 13 latach komiksiarze mają, lub mogą mieć większość tych historii na swoich półkach.

Widzę trollu zaczynamy z grubej rury. Tyle czasu przymusowo musiałeś siedzieć cicho i żółć się ulewała to nawet za neutralne rzeczy trzeba zaatakować. Przy okazji aby pochwalić się swoją nie wiadomo jak wielką wiedzą o superhero. Szkoda tylko, że ogranicza się to jedynie do faktów zawartych w jednej książce na temat Marvela przeczytanej bo akurat wydano ją także po polsku.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1706 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 17:01:30 »
@UP
No nie tylko. Przeczytałem jeszcze dwie, czyli "Mordobicie" oraz "Cały ten Marvel".

Widzę trollu zaczynamy z grubej rury. Tyle czasu przymusowo musiałeś siedzieć cicho i żółć się ulewała to nawet za neutralne rzeczy trzeba zaatakować.

Tobie też dzień dobry. A jak tak lubisz żółć to zajrzyj do ostatnich stron tematu "Egmont 2026".

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1707 dnia: Pn, 09 Marzec 2026, 06:18:26 »
Bazyl, to było wejście na poziomie podstawówki.

Ktoś się chciał pochwalić wiedzą, która idealnie pasuje do obecnej sytuacji z MO, a Ty od razu disujesz.
My chcemy, żeby tu się toczyła dyskusja, a Ty to zabijasz.
Jedyna dyskuja ma się niby toczyć wyłącznie na Twój temat.

« Odpowiedź #1708 dnia: Pn, 09 Marzec 2026, 09:50:00 »
Już nie mówiąc o jego ataku w stronę Michała totalnie bez żadnego powodu na nitce Egmontu. Ale to podobno Bazyl jest biedny pokrzywdzony i tak się zachowuje, bo na forum się biedak stresuje przez co czasem popełnia błędy  ;D
Oj tak, tak się stresuje, że ciągle atakuje i wbija szpilki innym hehe, Bazyl to po prostu mentalnie dzieciak który właśnie myśli, że jest cool tak gadając, nie mówiąc już o tym, że można go setki razy poprawić w czymś, przeprosi, po czym dzień później znów popełni ten błąd
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Pestak

« Odpowiedź #1709 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 15:26:35 »

Po prostu szkoda, że nasze MO zakończy się raczej na 100 numerze i tak jak Conan i Transformers nie będzie wydłużane. I to akurat w momencie, jak te komiksy robiły się coraz lepsze.

Co się dziwisz skoro nawet Ty jako wielki zwolennik tej kolekcji kupujesz ją wybiórczo?