Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1080 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 06:19:07 »
Sorry ale kolekcja włoska jak było to pokazywane na zdjęciach wygląda inaczej, pomimo zawartości tomów. I nie wciskaj mi kitu, że polskie Hachette nie może zmieniać kolejności, bo może, widać to po kolekcji DC.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1081 dnia: Śr, 12 Lipiec 2023, 11:13:16 »
Sorry ale kolekcja włoska jak było to pokazywane na zdjęciach wygląda inaczej, pomimo zawartości tomów. I nie wciskaj mi kitu, że polskie Hachette nie może zmieniać kolejności, bo może, widać to po kolekcji DC.

Kolekcja to produkt Panini, albo się zgodzą, albo też nie. To oni zarządzają licencją i jej użytkowaniem. Nie Hachette, które tylko z niej korzysta. W tym przypadki nie ma zgody. Ogólnie Panini coraz gorzej sobie pogrywa sobie z klientami. Widać to między innymi we wypowiedzi Motyla, jak i cenie samego Marvel Origins. Nie wspominając już oferty Egmontu.

PS BiZDC to inny przypadek, bo to pomysł Nicka Jonesa, który jest spoko gościem i nie robi problemów.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Saruman

« Odpowiedź #1082 dnia: Pn, 24 Lipiec 2023, 12:43:55 »

Tom 14 - Thor 3 (Journey into Mystery #100 - 105)
Tom 15 - Spider-Man 3 (Amazing Spider-Man #11 - 15)

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1083 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 10:46:39 »
Skoro już jesteśmy przy 15 tomie, to dobry moment, żeby pokusić się o pierwsze podsumowania.
Jak Wam się czyta Marvel Origins? Czytacie seriami czy po kolei?

Ja pokonałem pierwszą niechęć, zagryzłem zęby i przebiłem się przez te najgorsze i najbardziej infantylne opowiastki (czyli właściwie te pierwsze) i przestały mi niejako przeszkadzać. Ale o ile nauczyłem się czerpać jakąś dziwną masochistyczną przyjemność z lektury tych ramotek, o tyle zatrważająca liczba błędów, literówek, połkniętych literek i dziwacznych tłumaczeń zabija już przyjemność satysfakcję z czytania. I zastanawiam się, za co ja płacę tak dużo, skoro tomiki są póki co najcieńsze, a najgorzej przygotowane ze wszystkich kolekcji...

Online Necr09

« Odpowiedź #1084 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 11:19:38 »
Staram się czytać po kolei, ale część tomów jest tak niestrawna, że odpadam po paru stronach. O ile Pająka i Thora czyta mi się bardzo dobrze tak F4 i Iron Man są przeciętne, a Hulk i Avengers to tragedia była. Z każdym kolejnym tomem zastanawiam się po co ja to kupuje i w którymś momencie pewnie przyjdzie otrzeźwienie i się skończy na kupowaniu tych dwóch serii, które mi się dobrze czyta.
FGO: 758,469,198

Online Crono

« Odpowiedź #1085 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 11:44:54 »
Ja też czuję jakąś masochistyczną radość z czytania tych ramotek, ale stwierdziłem że będę kupował tylko Pająka i X-Men (być może jeszcze Avengers, zobaczę jak będzie z poziomem). Na dłuższą metę historie są jednak męczące i taka np. F4 zaczęła mnie już nużyć. Między innymi dlatego zrezygnowałem z prenumeraty.

Offline Maragast

« Odpowiedź #1086 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 13:14:45 »
Oj to dopiero X-Men z lat 60-tych są męczące, o wiele bardziej niż taka F4, o czym świadczy fakt, że była to seria, którą zamknięto po 66 zeszytach gdyż nawet wtedy mało kto to czytał i nie sprzedawala się najlepiej. X-Men dopiero po Drugiej Genezie warte są czytania, a o tym co wcześniej to lepiej zapomnieć.

Ja z tej kolekcji będę kupował tylko pajączka.

Online Crono

« Odpowiedź #1087 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 14:21:17 »
Ja to wiem. Ale uwielbiam X-Men od czasów Tm-semic i kupię te numery, choćby tylko po to aby stały na półce🙂

Offline Kadet

« Odpowiedź #1088 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 16:19:12 »
Niedawno czytałem pierwsze numery "Spider-Mana" w oryginale i zaciekawiło mnie, jak pewna wypowiedź została przetłumaczona w kolekcji. Czy ktoś życzliwy mógłby podrzucić polską wersję dymka Pająka z tego kadru? To jest "Amazing Spider-Man" numer 7, powrót Vulture'a, strona 18.

« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Sierpień 2023, 16:28:24 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Saruman

« Odpowiedź #1089 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 16:56:15 »
Niedawno czytałem pierwsze numery "Spider-Mana" w oryginale i zaciekawiło mnie, jak pewna wypowiedź została przetłumaczona w kolekcji. Czy ktoś życzliwy mógłby podrzucić polską wersję dymka Pająka z tego kadru? To jest "Amazing Spider-Man" numer 7, powrót Vulture'a, strona 18.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1090 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 16:58:42 »
Dzięki :) Można i tak. Przynajmniej ogólny sens jest zachowany.

Szczerze mówiąc w oryginale nie od razu zakumałem, na czym polega żart, ale pomogło mi to, że wcześniej widziałem ten sam zwrot w komiksie Gottfredsona w odniesieniu do gadatliwej Krowy Klarabelli :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1091 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 17:48:16 »
Michał Wojnarowski lubi to. Fonograf to poprzednik gramofonu. Też odtwarzał muzykę za pomocą igły (czyli nawiązanie do szczepienia), ale z takich woskowych walców, a nie z płyt winylowych.

Jeśli nie czytacie Marvela kiedy jest najgorszy, to nie zasługujecie na niego, kiedy jest najlepszy. :) Ale z was niedzielni marvelowcy. :P

Ja to wiem. Ale uwielbiam X-Men od czasów Tm-semic i kupię te numery, choćby tylko po to aby stały na półce🙂

No właśnie. I to jest dobra postawa, którą trzeba jednak zastosować do wszystkich numerów MO.

Offline roble

« Odpowiedź #1092 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 20:08:03 »
Hmm.. Ja dopóki, kody z empiku będą działały to biorę całą kolekcje, 4 dyszki to mogę wydać na taki klasyczny tomik co dwa tygodnie..  :)

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1093 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 20:53:47 »
O ile Pająka i Thora czyta mi się bardzo dobrze tak F4 i Iron Man są przeciętne
Jakoś od połowy 2. tomu F4 bardziej się zainteresowałem, ale najnowsze 2 tomy tej serii trochę ostudziły moje zainteresowanie. Jednakże, nie jest tak źle jak na początku, dlatego nie odpuszczam. Mam ambicje dobić do F4 10, gdzie w trakcie zaczyna się "Nadejście Galactusa". Potem będę mógł wrócić przy F4 14, czyli zaoszczędzę na 3 tomach, a będę miał całkiem sporo materiału.
Z kolei z Iron Manem nie mam problemu, ale wybitny to on na pewno nie jest.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1094 dnia: Śr, 02 Sierpień 2023, 16:35:08 »

Jakby kogoś interesowało to krótka prezentacja najnowszego tomu.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker