Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maragast

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #990 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 08:28:11 »
Masz rację. To nie jest lektura dla każdego. Z drugiej jednak strony tak to właśnie wyglądało w tych latach 60-tych. Możemy obserwować proces jak mimo swych niedoskonałości, superhero przebiło się, wybiło, utrzymało i rozwinęło do dzisiejszej formy. To coś jak czytanie starożytnych teksów literatury. Tylko koneserzy je docenią.

No to przegiąłeś porównując ramotki komiksowe do starożytnych teksów literatury bo w takiej Iliadzie, Odysei, Eneidzie czy Antygonie jedynie co się zestarzało to język i nic więcej, a w tych komiksach mamy przestarzały sposób narracji, rysunki, dialogi czy miejscami bardzo naiwną fabułę. O ile starożytne teksty literatury docenią faktycznie tylko koneserzy to już te ramotki docenią Ci którzy po prostu przymkną oko na ich niedoskonałości.

Offline michał81

« Odpowiedź #991 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 08:39:50 »
Z rysunkami nie przesadzajmy. Taki Kirby to nadal klasyk inspirujący kolejne pokolenia rysowników. Wystarczy tu przytoczyć Łukasza Kowalczuka czy Michaela Allreda. Ale reszty rzeczy w tych ramotach superbohaterskich nie da się obronić.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #992 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 08:59:29 »
No to pytanie czy oprócz tego czy Marvel Origins jest potrzebne (skoro stare), to czy Dr Strange i Przedwieczni od Egmontu byli potrzebni?

Czy w starożytnych tekstach nie było też naiwności fabularnych? Ja się zgadzam że po 60 latach pierwsze komiksy Srebrnej Ery bardzo się zestarzały. Pisałem to już, gdy WKKM dała nam kilka pozycji z tamtego okresu. Dlatego wraca pytanie czy Hachette dobrze wybrało z tego co miało po ręką? Na pewno w tej Kolekcji jest najmniej dubli. To też jest jakaś wartość.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #993 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 09:56:38 »
Przynajmniej z mojej perspektywy da się wybronić humor autorów wczesnego Marvela, paradoksalnie zyskujący obecnie na uroczej urokliwości. Ponadto bardziej odpowiada mi stopień dosycenia fabuł, mniej rozwlekłych niż współczesne produkcje. Znać przy tym szybką ewolucje konwencji do której wówczas doszło, a bez której nie byłoby mowy o najbardziej udanych superbohaterskich realizacjach. To tak na szybko, bo na tym nie kończą się ponadczasowe walory prezentowanej w tej kolekcji klasyki. 

Offline michał81

« Odpowiedź #994 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 10:17:32 »
Czyli wystarczy kupić 4 pierwsze tomy plus może tych Przedwiecznych od Egmontu (ups.... nakład się wyczerpał), aby nasycić się tym o czym Nawimar pisze powyżej.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #995 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 10:24:49 »
Kierując się tą logiką przegapiłbym tom dziesiąty (debiut Avengers), jak dla mnie póki co najciekawszy tom tej kolekcji. A szkoda by było. Ponadto całkiem sporo będzie się działo w kolejnych odsłonach Fantastycznej Czwórki. Do tego zarówno w wymiarze plastycznym jak i fabularnym. W gruncie rzeczy najlepsze dopiero przed nami.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #996 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 10:33:40 »
A jeszcze dodam, że w kontekście tego co bliżsi czasowo nam twórcy nadokładali do historii np. X-Men, to będzie można wyłapywać smaczki i niuanse o tym, że Profesor X nie jest dobrotliwym łysolem, tylko manipulującym wszystkimi, obrzydliwym starcem, który nadużywa swych mocy i porzuca własne dzieci. :)

Z minusów. Powtarzanie w co drugim zdaniu przygód Iron Mana, że tranzystory to, albo tranzystory tamto męczy po pewnym czasie. Ale te 15 lat temu z iPhonem było to samo. :) Media mają to do siebie, że jak pojawia się jakaś nowość, to ją dmuchają do niemożliwości przez jakiś czas, póki im się nie znudzi. W latach 60-tych tranzystory były właśnie takim wynalazkiem.

Offline michał81

« Odpowiedź #997 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 10:39:57 »
Kierując się tą logiką przegapiłbym tom dziesiąty (debiut Avengers)
Poszukaj w salonach empiku, powinien ten numer jeszcze tam być (przynajmniej jak wczoraj u mnie sprawdzałem to jeszcze na półce był dostępny)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #998 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 10:43:34 »
Trochę za późno, bo dziś wybieram się po zakup kolejnego już tomu, a lekturę tego z Avengers wspominam bardzo miło 8)

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #999 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 13:11:32 »

Od około 4 minuty prezentacja najnowszego tomu Kolekcji (Spider-man 2)
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1000 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 21:01:40 »
Origins czyta się ciężej niż dzisiejsze komiksy. Ale w tomie 8 dostaliśmy oryginalne i jedynie słuszne historie powstania Radioactive Mana i Pana Hyde'a. Z punktu widzenia historii komiksu też warto czytać tą serię. Wadą przygód Thora natomiast jest to, że Panini nie wycięło Opowieści z Asgardu, które samo wcześniej wepchnęło do jednego grubego tomu WKKM. Zamiast tych zdublowanych stron moglibyśmy dostać więcej zeszytów Journey in to Mystery na numer.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1001 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 21:07:07 »
Origins czyta się ciężej niż dzisiejsze komiksy.

A Baranowski jest ciągle przyjemny w lekturze ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1002 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 11:41:43 »
Wadą przygód Thora natomiast jest to, że Panini nie wycięło Opowieści z Asgardu, które samo wcześniej wepchnęło do jednego grubego tomu WKKM. Zamiast tych zdublowanych stron moglibyśmy dostać więcej zeszytów Journey in to Mystery na numer.

Myślisz, że wydawnictwo mając gotowe tomy kolekcji będzie wykonywało dodatkową robotę i sprawdzało pod kątem ewentualnych dubli z wcześniej wydanymi przez siebie oraz całą konkurencję?
Nie mówiąc już o problemach związanych z dopasowaniem wstępów zrobionych do konkretnych tomów których byłoby mniej w Twojej idealnej wersji?

Czasem Cię broniłem mimo, że nie podzielałem Twojego zdania, innym razem się zgadzałem.
Ale nawet mi czara goryczy się przelała na wieczne marudzenie i roszczeniowość jak małego dziecka które płacze w sklepie bo by chciało każdą zabawkę i słodycze jakie zobaczy na półkach.

Jakim Pępkiem świata trzeba być albo mieć przerośnięte ego aby walić takie farmazony?
Masz jakiś syndrom najmniej lubianego dziecka z rodzeństwa i wszystko musi się kręcić wokół CIEBIE?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1003 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 15:13:50 »
Po prostu wolałbym pominięcie Opowieści z Asgardu i dostanie dodatkowego premierowego materiału. Ale rozumiem że wydawnictwu się nie chce. I tak będę kupował tego Thora, bo mimo pewnych wad, dalej zalety tej Kolekcji przeważają nad wadami. Nie zabraniaj mi się wypowiedzieć krytycznie o pewnych imponderabiliach.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1004 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 21:33:15 »
Trzeba czekać, jeśli chodzi o tą Kolekcję, jeśli chce się przyoszczędzić na zakupie. Od zeszłego wtorku codziennie sprawdzam Empik.com czy jest moja ulubiona cena czyli 37.49 zł za tom. No i w przypadku Spider-Mana już myślałem, że nic z tego nie będzie, bo nic nie obniżali. A ż po tygodniu, w tą środę 11 tom całkiem wyleciał ze sklepu internetowego. No to straciłem nadzieję i dziś wszedłem do Empiku, żeby kupić z kuponem za 39.99 zł. Ale wszedłem na aplikację w telefonu i ludzie cud. Spider-Man powrócił do sklepu, ze zniżką. Od razu zamówiłem i liczę, że w poniedziałek będzie. A razem z nim kolejny kupon, za który kupi się kolejny tom BiZ w środę. Teraz wiem, że trzeba czekać.

A kto jeszcze nie ma, niech szybko bierze.
https://www.empik.com/marvel-origins-tom-11,p1360008334,prasa-p