Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cringer

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #825 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 12:45:57 »
Ja nie anuluję prenumeraty. Instead of, czekam aż sama się anuluje. Tak niestety wieszczę, choćbym tego nie chciał, ale po akcjach z promocjami na Empiku, których przy wcześniejszych kolekcjach nie było, to jest dla mnie czytelny symptom i interpretuję go jednoznacznie.

Jeśli ten scenariusz się ziści, to pytanie:
- jak to wróży przyszłym kolekcjom i decyzjom Hachette co do tego typu wydań?
- jak Hachette zamierza uzyskać zaufanie przyszłych prenumeratorów, bo to będzie szurać po podłodze.

Wiem, za daleko wybiegam. Ale warto takie eksperymenty myślowe czynić. Człowieka wtedy nic w życiu nie zaskakuje.
Nic się nie anuluje. Transformery z bólem dociągneli do końca to i to dociągną.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #826 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 12:58:43 »
Ja nie anuluję prenumeraty. Instead of, czekam aż sama się anuluje. Tak niestety wieszczę, choćbym tego nie chciał, ale po akcjach z promocjami na Empiku, których przy wcześniejszych kolekcjach nie było, to jest dla mnie czytelny symptom i interpretuję go jednoznacznie.

Zniżki i rabaty to indywidualna sprawa dystrybutora, który po prostu rezygnuje z części swojej marży a akurat w przypadku Empiku z końcem zeszłego roku zmienił się zarząd i wraz z nim polityka sprzedażowa. Z tego co wiem to mocno śledzą trendy i komentarze i starają się być bardzo konkurencyjni.

Offline eridraven

« Odpowiedź #827 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 13:19:50 »
Moze przestrzelili troche z cena i oplaca im sie nadal sprzedawac z rabatem?

Moze bedzie im sie oplacac dalej wydawac tylko w prenumeracie, lepiej zarobic troche niz nic.

DC kolekcje juz mocno okroili i jada dalej.

Tradycyjnie przypominam, że kolekcja nie równa się Empik. Są jeszcze inne punkty dystrybucji.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

sum41

• Gość
« Odpowiedź #828 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 14:18:20 »
Kurde co za czasy empik chce byc konkurencyjn😉

Oby pociagli jak najdłużej bo to chyba jedyna kolekcja na ktorej zawartość niema co liczyć na wydanie u innych.

No chyba ze inflacja spadnie z 17 do 1,7 a Polska zacznie węgiel sprzedawac połowie świata i staniemy się bogaci 😅

Offline michał81

« Odpowiedź #829 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 14:22:27 »
- jak Hachette zamierza uzyskać zaufanie przyszłych prenumeratorów, bo to będzie szurać po podłodze.
Nie wiem jak zamierza odzyskać zaufanie, bo jak na razie to kolejny tom już, którego premiera była we wtorek już można kupić taniej niż w prenumeracie.
https://www.empik.com/marvel-origins-tom-5,p1359999562,prasa-p

sum41

• Gość
« Odpowiedź #830 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 14:24:53 »
Moze pierwsze 10 tak daja zeby zachęcić innych a zawsze ktoś weźmie potem reszte.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #831 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 14:28:00 »
Od początku mnie dziwiła decyzja o wydaniu tej kolekcji. Teraz jak w Empiku kupuję BiZ to są przeważnie 2 egzemplarze, ja biorę jeden i tego drugiego następnego dnia przeważnie nie ma. Marvel Origins leży ok. 5-6 i po tygodniu nie schodzi nawet jeden. Oczywiście, to żaden dowód na nic, mówię tylko jak to wygląda na przykładzie jednego salonu.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #832 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 14:42:44 »
Od początku mnie dziwiła decyzja o wydaniu tej kolekcji. Teraz jak w Empiku kupuję BiZ to są przeważnie 2 egzemplarze, ja biorę jeden i tego drugiego następnego dnia przeważnie nie ma. Marvel Origins leży ok. 5-6 i po tygodniu nie schodzi nawet jeden. Oczywiście, to żaden dowód na nic, mówię tylko jak to wygląda na przykładzie jednego salonu.

To dlatego, że pierwsze numery kolekcji mają nakłady rzędu kilku tysięcy i dopiero jak spływają wyniki sprzedaży pierwszych numerów nakład jest dostosowywany do zainteresowania produktem. Dlatego na początku można ulec wrażeniu, że nikt nie kupuje kolekcji. Im dalej z resztą tym nakład jest zmniejszany wraz ze spadkiem zainteresowania.

Punkty prasowe, w których tomy przestały się sprzedawać nie biorą kolejnych numerów na stan a w przypadku Empików, których jest tylko ok. 300 w Polsce towar nie jest wykładany w całości na starcie tylko jest partiowany i rozkładany systematycznie przez okres trwania sprzedaży - część nakładu trafia też sprzedaży online, gdzie z uwagi na mniejsze koszty (jak to w sklepach internetowych) udzielany jest rabat zgodnie z widzimisie sieci.

Offline michał81

« Odpowiedź #833 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 17:38:20 »
To dlatego, że pierwsze numery kolekcji mają nakłady rzędu kilku tysięcy i dopiero jak spływają wyniki sprzedaży pierwszych numerów nakład jest dostosowywany do zainteresowania produktem. Dlatego na początku można ulec wrażeniu, że nikt nie kupuje kolekcji. Im dalej z resztą tym nakład jest zmniejszany wraz ze spadkiem zainteresowania.
Po to są robione testy kolekcji aby określić zapotrzebowanie. Hachette ma szacunkowe wynik sprzedaży właśnie po teście. Jeśli to tak zalega to znaczy, że test się nie powiódł, albo te wynik są brane z kosmosu, wtedy test nie jest potrzebny.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #834 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 17:45:40 »

No spoko, tylko chodziło mi nie o to, ile egzemplarzy tam jest początkowo, tylko o to, że nikt tego nie kupuje. Oczywiście, to może być tylko i wyłącznie jednostkowy przypadek i w innych miejscach sprzedaje się lepiej.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #835 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 19:13:21 »
No spoko, tylko chodziło mi nie o to, ile egzemplarzy tam jest początkowo, tylko o to, że nikt tego nie kupuje. Oczywiście, to może być tylko i wyłącznie jednostkowy przypadek i w innych miejscach sprzedaje się lepiej.

Z pierwszymi numerami kolekcji jest jak z perskimi oddziałami Nieśmiertelnych  :D tu nie chodzi o to by cały nakład się wyprzedał tylko by był dostępny wszędzie gdzie się da i był widoczny dla każdego kto będzie chciał go znaleźć czy trafi przypadkiem do kiosku - zwłaszcza w trakcie kampanii marketingowej. Każdy wydawca wprowadzający nowy produkt do sprzedaży prasowej robi dokładnie to samo od lat.

Ale teraz w dobie internetu jednak łatwiej jest zamówić sobie prenumeratę od razu od numeru pierwszego niż latać po kioskach.

Dodam tylko, że do Empików trafił dodruk numeru 1 bez tektury :)

Po to są robione testy kolekcji aby określić zapotrzebowanie. Hachette ma szacunkowe wynik sprzedaży właśnie po teście. Jeśli to tak zalega to znaczy, że test się nie powiódł, albo te wynik są brane z kosmosu, wtedy test nie jest potrzebny.

Jak dla mnie szacuje się progi opłacalności ale co ja tam wiem xD

sum41

• Gość
« Odpowiedź #836 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 19:33:05 »
Dodruk a to ciekawe, czyli jest nadzieja, choc 1 byla bardzo tania.

Offline michał81

« Odpowiedź #837 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 21:56:41 »
Jak dla mnie szacuje się progi opłacalności ale co ja tam wiem xD
No to źle je oszacowali, że wala się tego tyle że nie chce się sprzedać.

Online Castiglione

« Odpowiedź #838 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 22:48:04 »
Faktycznie dłużej czyta się te tomy. Dzisiaj piątek i dopiero ktoś doszedł do 4 zeszytu w tomie, a premiera była we wtorek. Idealny przelicznik cena/ilość spędzonego czasu na czytaniu :D
Ja to dopiero kupiłem tom czwarty, a co dopiero mówić o czytaniu, także coś w tym jest xD

Offline Saruto

« Odpowiedź #839 dnia: Pn, 20 Marzec 2023, 08:53:10 »
U nas był pojedynek spekulantów ;) Gdyby puścili testy na całą Polskę, to na pewno kolekcja by nie ruszyła dalej.