Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Castiglione

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #796 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 08:47:23 »
Nie wiem, czy te promocje dobrze wróżą tej kolekcji, no ale zamówiłem.

« Odpowiedź #797 dnia: So, 11 Marzec 2023, 08:54:14 »
Ja kupuję z ciekawości ;) Nie znikają jakoś bardzo z empików, więc łatwo kupić. Przeczytałem tom 1 i kolejne czekają w kolejce. Jak na razie kolekcja takie 2 na 5.

Cześć,

Mógłbyś uzasadnić, dlaczego oceniłeś pierwszy tom na 2/5? Może mógłbyś podać jakieś komiksy, które lubisz i dałbyś im 5/5 lub 4/5?

Pytam bez złośliwości. Marzy mi się, aby kiedyś stworzyć własny komiks. Jak dla mnie komiksy tworzone w okresie silver age to najlepsze komiksy, jakie kiedykolwiek mogły powstać i chętnie bym zaimplementował metodologię, twórców z tego okresu. Ciekawi mnie bardzo, dlaczego ludzie mogą ich teraz nie lubić, dlatego twój post mnie bardzo zaintrygował.

« Odpowiedź #798 dnia: So, 11 Marzec 2023, 09:59:42 »
Z Empików, ale i z kiosków. Rozmawiałem ze znajomym kioskarzem, który sam jest miłośnikiem komiksów i ma bardzo dobry punkt (w warszawskim metrze). Mówi że zainteresowanie tą kolekcją jest znikome w porównaniu z poprzednimi, a dzieciaki stojąc przed wyborem częściej niż po tę ramotę sięgają po... Kaczora Donalda. No jestem bardzo ciekawy jak to się na dłuższą metę potoczy, z przyjemnością będę obserwował.

Wydaje mi się że okładki zostały tak zaprojektowane że przyciągają raczej starszych odbiorców. Powinni zrobić okładki takie jak w Mighty Marvel Masterworks gdzie rysował je Michael Cho.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #799 dnia: So, 11 Marzec 2023, 10:08:47 »
Zgadzam sie ze Michael Cho zrobil super robote, styl dosc podobny do Bruce Timma ale jest to super styl więc im więcej takich ładnych rysunkow tym lepiej 😁

Online Saruto

« Odpowiedź #800 dnia: So, 11 Marzec 2023, 18:01:22 »
Cześć,

Mógłbyś uzasadnić, dlaczego oceniłeś pierwszy tom na 2/5? Może mógłbyś podać jakieś komiksy, które lubisz i dałbyś im 5/5 lub 4/5?

Pytam bez złośliwości. Marzy mi się, aby kiedyś stworzyć własny komiks. Jak dla mnie komiksy tworzone w okresie silver age to najlepsze komiksy, jakie kiedykolwiek mogły powstać i chętnie bym zaimplementował metodologię, twórców z tego okresu. Ciekawi mnie bardzo, dlaczego ludzie mogą ich teraz nie lubić, dlatego twój post mnie bardzo zaintrygował.
Wydaje mi się jakby pisał to nastolatek. Jest bardziej przegadany niż nowe Deadpoole ;) Po prostu nie czuję tego klimatu. Można powiedzieć, że mnie męczy.
Z dobrych komiksów o pajączku, to The Superior Spider-Man - strasznie podobał mi się pomysł. Bendis miał dobrą serię USM. Mniej więcej do 9 tomu u nas była dobra historia. 10 i 11 mam mieszane uczucia. Ostatnich nie czytałem. Pod względem starszych wydań, to Epiki są niezłą serią.
Jeśli chcesz takie szczere 5/5 w moim przypadku będzie to Invincible i genialny Łasuch.
Nie pisz w 21 wieku takim stylem. Może i trafisz na kilku odbiorców, ale globalnie się nie ma szans na przyjęcie.

« Odpowiedź #801 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 09:35:30 »
Zgadzam sie ze Michael Cho zrobil super robote, styl dosc podobny do Bruce Timma ale jest to super styl więc im więcej takich ładnych rysunkow tym lepiej 😁

Nie wiem czy widziałeś Avengers 1/2 rysowane przez Bruce Timm'a? Historia dzieje się pomiędzy nr 1 a nr 2 Avengers. Bruce Timm naśladuje styl Kirbiego a Roger Stern pisze w stylu Stana Lee. Polecam :)

« Odpowiedź #802 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 09:46:52 »
Wydaje mi się jakby pisał to nastolatek. Jest bardziej przegadany niż nowe Deadpoole ;) Po prostu nie czuję tego klimatu. Można powiedzieć, że mnie męczy.
Z dobrych komiksów o pajączku, to The Superior Spider-Man - strasznie podobał mi się pomysł. Bendis miał dobrą serię USM. Mniej więcej do 9 tomu u nas była dobra historia. 10 i 11 mam mieszane uczucia. Ostatnich nie czytałem. Pod względem starszych wydań, to Epiki są niezłą serią.
Jeśli chcesz takie szczere 5/5 w moim przypadku będzie to Invincible i genialny Łasuch.
Nie pisz w 21 wieku takim stylem. Może i trafisz na kilku odbiorców, ale globalnie się nie ma szans na przyjęcie.

Widzę, że mamy trochę inne podejście :) Ty bardziej patrzysz na fabułę i na treść ja podczas lektury bardziej skupiam uwagę na rysunkach. Rozumiem, że warstwa graficzna starszych komiksów nie specjalnie Cię zachwyca?

Te komiksy są pisane "naiwnie" ponieważ w latach 60 adresatem komiksów były dzieci. Marvel i tak próbował przemycać tam wątki, które intrygowały również dorosłych. Ja jak czytam te komiksy,to podchodzę do nich tak jak do Lucky Luke lub Asterixa.

Gdybyś chciał poczytać coś ambitnego dla dorosłych z okresu silver age to polecam EC Comics :) Niestety nie mamy polskiego wydania.

Z komiksów, które wymieniłeś zbieram Invincible, pierwszy tom długo się rozkręca, ale potem jest super. Bardzo fajnie rysowany. Lubię też wszystko, co czytałem autorstwa Lamire. Przymierzam się do Superiora. USM raczej odpuszczę.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #803 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 13:17:10 »
Znam ten komiks, twórczość Bruce Timm a sledze na bieżąco i zbieram jego art booki oraz skany rysunków bo sporo tego.

« Odpowiedź #804 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 14:06:56 »
Znam ten komiks, twórczość Bruce Timm a sledze na bieżąco i zbieram jego art booki oraz skany rysunków bo sporo tego.

Możesz coś polecić fajnego? Ja w sumie nie mam w domu jego komiksów.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #805 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 16:54:39 »
Tu jest taki problem ze rzadko rysowal cos regularnie, przewaznie sa to goscinne wystepy a najczęsciej tylko genialne okladki.

Tutaj mam  spis tego co dotknela jego reka :)

https://comicvine.gamespot.com/bruce-timm/4040-7365/issues-cover/

Ostatnio co jego czytałem / ogladalem to ta pozycja - potrafi wczuc sie w pulp, pastisz, klasyczne klimaty noir czy monster movie - genialny artysta, styl niby prosty ale  piekny :)

« Odpowiedź #806 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 12:05:26 »
Tu jest taki problem ze rzadko rysowal cos regularnie, przewaznie sa to goscinne wystepy a najczęsciej tylko genialne okladki.

Tutaj mam  spis tego co dotknela jego reka :)

https://comicvine.gamespot.com/bruce-timm/4040-7365/issues-cover/

Ostatnio co jego czytałem / ogladalem to ta pozycja - potrafi wczuc sie w pulp, pastisz, klasyczne klimaty noir czy monster movie - genialny artysta, styl niby prosty ale  piekny :)

Dzięki, obadam :) Też mi się mega podoba jego styl. Szczególnie to co zrobił w kreskówce z Batmanem jest imponujące.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #807 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 12:30:11 »
Ja wlasnie sie delektuje kazdego wieczoru jednym odcinkiem tej genialnej kreskowki.

Obczaj sobie te jego art booki z nagimi paniami jaesli lubisz - ma talent i pomysly w glowie.

Polecam tez te grupe fanowska na FB  gdzie ludzi wrzucaja mase rzeczy zwiazana z jego tworczoscia - czesto rarytasy nieznane.

https://www.facebook.com/groups/1623955221178233

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #808 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 16:53:33 »
Na moje nieszczęście ktoś sprezentował mi pierwszy tom kolekcji, tragedia nieda się tego czytać poległem po 5 stronach TASM 1.

Offline FDH

« Odpowiedź #809 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 19:20:03 »
Ja wlasnie sie delektuje kazdego wieczoru jednym odcinkiem tej genialnej kreskowki.

Czy to ten serial -Batman: The Animated Series -na HBO?