Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nawimar III

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #780 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 22:14:43 »
Kolejny tomik (Hulk) i znów masa dobrej zabawy. Abstrahując od urokliwie naiwnej nastrojowości (którą zawsze traktuję w kategorii wartości dodanej) bardzo interesująco jawią się wyraźnie desperackie próby autorów do reorientowania pierwotnego konceptu serii, który ewidentnie nie zdobył u czytelników oczekiwanego uznania. Tymczasem tytuł był już zarejestrowany i dopuszczony do dystrybucji, co wcale nie było wówczas takie proste. Trzeba było zatem "grzać" temat ile wlezie i jak najszybciej dokomponować tytułowego bohatera do oczekiwań w miarę szerokiej publiki. Tę ewolucję dobrze tu znać i zapis tego procesu to jeden z zasadniczych walorów tej propozycji wydawniczej. Do tego jeszcze otrzymujemy Szaro-Zieolnego Goliata w plastycznej interpretacji dwóch spośród faktycznych ojców założycieli Marvela, tj. Jacka Kirby'ego i Steve'a Ditko. No i te teksty Hulka, że aż spodnie opadają razem z kieszeniami. Poza tym podobnie jak w poprzednim tomiku Thor, tak również tym razem Hulk walcuje komuchów aż miło. A taki widok zawsze cieszy.

Offline Saruto

« Odpowiedź #781 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 12:56:41 »
Trzeci tom kolekcji za 37,99

https://www.empik.com/marvel-origins-tom-3,p1359987965,prasa-p

W Empiku kolekcja nie robi furory. Dzięki temu ceny są dużo niższe niż prenumerata.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #782 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 15:18:54 »
W Empiku kolekcja nie robi furory. Dzięki temu ceny są dużo niższe niż prenumerata.

W prenumeracie trzeci tom jest gratis, a od czwartego w Empiku już normalna cena 49,99 zł.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Saruto

« Odpowiedź #783 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 16:05:32 »
W prenumeracie trzeci tom jest gratis, a od czwartego w Empiku już normalna cena 49,99 zł.
Z premium masz dalej 42,49 za tom w salonie. Natomiast na półkach po tygodniu w empiku gdzie zawsze kupuję są dalej 3 sztuki z 4. Pozostaje czekać aż wrócą na magazyn. Możliwe, że znowu będą taniej. Tom 3 jest w cenie 37,49 zł.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #784 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 16:39:06 »
Z premium masz dalej 42,49 za tom w salonie.

Aha, tego nie wiedziałem, nie mam premium w Empiku.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline LukCook

« Odpowiedź #785 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 09:01:54 »
Dostałem paczkę z pierwszymi trzema numerami, bardzo pozytywne zaskoczenie. Mam nadzieję na dłuższą przygodę z tą kolekcją.

Offline Crono

« Odpowiedź #786 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 10:07:27 »
Ja po przygodach z prenumeratą Transformers powiedziałem sobie "nigdy więcej". No i zamówiłem prenumeratę Marvel Origins 🙄 Pierwsze dwie przesyłki ok, zdecydowanie lepsze zabezpieczenie folią bąbelkową niż w przypadku TF (tam było jej tyle, że można co najwyżej mangi obwinąć). W zasadzie to nie mam do czego się przyczepić. Zobaczymy ile dam rady tych ramot czytać, ale póki co jest całkiem, całkiem...

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #787 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 09:04:27 »
Też miało być już bez kolejnej kolekcji, ale cena wiadomo i pierwszy tom wszedł i drugi też. Zamiast na kupkę wstydu trafiło od razu na bieżącą lekturę i w sumie całkiem dobrze się to czytało, także zamówiłem od razu tom 3 i 4 (z premium w empiku faktycznie całkiem sensownie to wychodzi). W całą kolekcję raczej nie wejdę (ile razy to już słyszałem ;), ale jeszcze w kilka tomów (najlepiej różnych postaci) pewnie się zaopatrzę.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #788 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 10:11:36 »
Dla mnie najlepszy okres Spider-Man to czas kiedy Peter, Harry, Flash, Mary (i Gwen) tworzyli paczkę przyjaciół. Poczekam więc gdzieś do 36. tomu aby zacząć kupować ponownie.

Natomiast zacząłem te klasyczne Pająki czytać synowi i jest nimi bardziej zainteresowany niż nowościami. Taka klasyczna narracja jest łatwiejsza do przyswojenia dla dziecka. W nowoczesnych, ekspresyjnych kadrach łatwo się pogubić, dzieciak skacze wzrokiem w różnych kierunkach a wszędzie tylko "bach" i "bum". Czytając starsze komiksy szybko przyswaja kolejność kadrów, bo ich układ jest bardzo czytelny. Długie opisy też pomagają, gdyż pozwalają się skupić i zrozumieć, co dzieje się w pojedynczym kadrze.
Batman returns
his books to the library

sum41

• Gość
« Odpowiedź #789 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 11:34:45 »
Tyle zachwytow nad ta kolekcja a nikt mial jej nie kupowac a ci co sie przelamali sa pozytywnie zaskoczeni, no prosze znów wychodzi ze najlepiej coś samemu spróbować.

Offline Crono

« Odpowiedź #790 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 11:50:07 »
Bo ludzie oduczyli się czytać takich komiksów (ewentualnie nigdy takich nie czytali). Tam są tony tekstu i to może przerażać. Ale jak człowiek zacznie to czytać, przymknie oko na przyjętą konwencję to może bawić się całkiem dobrze. Ja czytając te komiksy z synem bawię się nie najgorzej.
Inna sprawa że rysunki i sposób wydania (papier) mogą też odrzucać. Komiksy z tamtych lat nie wyglądają dobrze na kredzie. Być może gdyby otrzymały całkiem nowe, komputerowe kolorowanie to odbiór (przynajmniej częściowo) też byłby inny (wystarczy spojrzeć na Amazing Fantasy z pająkiem w nowych kolorach wydany w SBM#1).
Ja uważam że Kajko i Kokosz to też ramota i czasami źle się go czyta, a jaką ten komiks ma popularność to każdy wie. Także czasem też wiele zależy od nastawienia.

Offline Saruto

« Odpowiedź #791 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 14:31:00 »
Tyle zachwytow nad ta kolekcja a nikt mial jej nie kupowac a ci co sie przelamali sa pozytywnie zaskoczeni, no prosze znów wychodzi ze najlepiej coś samemu spróbować.
Ja kupuję z ciekawości ;) Nie znikają jakoś bardzo z empików, więc łatwo kupić. Przeczytałem tom 1 i kolejne czekają w kolejce. Jak na razie kolekcja takie 2 na 5.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #792 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 17:37:50 »
Ja kupuję z ciekawości ;) Nie znikają jakoś bardzo z empików, więc łatwo kupić. Przeczytałem tom 1 i kolejne czekają w kolejce. Jak na razie kolekcja takie 2 na 5.

Z Empików, ale i z kiosków. Rozmawiałem ze znajomym kioskarzem, który sam jest miłośnikiem komiksów i ma bardzo dobry punkt (w warszawskim metrze). Mówi że zainteresowanie tą kolekcją jest znikome w porównaniu z poprzednimi, a dzieciaki stojąc przed wyborem częściej niż po tę ramotę sięgają po... Kaczora Donalda. No jestem bardzo ciekawy jak to się na dłuższą metę potoczy, z przyjemnością będę obserwował.
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Marzec 2023, 17:44:46 wysłana przez Pocztar »

Offline michał81

« Odpowiedź #793 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 17:45:11 »
Nie jestem pozytywnie zaskoczony. Choć w końcu można polecić jakieś komiksy superbohaterskie dzieciom. Historie idealnie pasują dla młodszego czytelnika.
Mnie osobiście irytuje jak co zeszyt dostaje: "Kiedy Don uderzy raz laską w ziemie zamienia się w Thora", "Odyn to król i władca Asgardu", "Jak Thor uderzy X razy trzonkiem młota to przywołuje burze/błyskawice/pierdnięcie". Pamiętam, że to ramoty, ale czuje się jakby autor traktował czytelnika jak upośledzonego, mającego zaniki pamięci.

Offline xanar

« Odpowiedź #794 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 18:16:57 »
No bo tam były taki motyw, że każdy komiks może być czyimś pierwszym, musisz patrzeć na to z perspektywy, że taki Thor jest na rynku pierwszy rok a nie 60-ty i filmy z nim są  - jeszcze :)

Zachwyca to się te 10 osób co tu piszą.  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój